Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΔιαΝΕΟσις για το Νέο ΕΣΥ χωρίς καμία πρόβλεψη για νησιωτικότητα (!!!!)

ΔιαΝΕΟσις για το Νέο ΕΣΥ χωρίς καμία πρόβλεψη για νησιωτικότητα (!!!!)

|

Ένα νέο πιο αποτελεσματικό ΕΣΥ που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών, με λιγότερη σπατάλη υλικών και ανθρώπινων πόρων, προτείνει η «διαΝΕΟσις». Ενα νέο ΕΣΥ όμως που αγνοεί την νησιωτικότητα και αποδεικύει ότι οι καθηγητές οι οποίοι κατέθεσαν την σχετική πρόταση είναι άσχετοι με ότι έχει να κάνει με την νησιωτική Ελλάδα…

Τι θέλουμε να πούμε; Πρόβλεψη για διαίρεση των ΥΠΕ από επτά που είναι σήμερα αλλά η 2η ΥΠΕ Πειραιάς και Νήσων παραμένει ως έχει. Κάτι που όλοι κατακρίνουν. Αντίθετα, η ΥΠΕ που αφορά την Δυτική Ελλάδα μειώνεται… Επίσης, έχουμε τα 20 νοσοκομεία αναφοράς. Κι εδώ το Αιγαίο μένει μόνο με ένα νοσοκομείο (βλ Ρόδου) κάτι που σημαίνει ότι όλα τα περιστατικά στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου μεταφέρονται είτε στον Πειραιά ή Αττική ή τη Βόρεια Ελλάδα…

Αναλυτικά, 

Τη νέα πρόταση που καταθέτει μέσω κειμένου πολιτικής (policy paper) υπογράφει ομάδα τεσσάρων Καθηγητών Πανεπιστημίων με συντονιστή τον Ομότιμο Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και Διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), Γιάννη Τούντα και μέλη τους καθηγητές Βασίλη Κέφη του Πάντειου Πανεπιστημίου, Νίκο Πολύζο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Κυριάκο Σουλιώτη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Προτείνεται μεταξύ άλλων το νέο ανεξάρτητο ΕΣΥ, να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή στο “τιμόνι”, ενώ τα Νοσοκομεία να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Οι συγγραφείς σχολιάζουν πως οι προτάσεις τους αποσκοπούν στο να μετατραπεί το ΕΣΥ, “από κακοδιοικούμενη κρατική υπηρεσία σε σύγχρονο δημόσιο οργανισμό ικανό να καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες υγείας του ελληνικού πληθυσμού”.

Το κείμενο, το οποίο στηρίζεται στην ανάλυση τεσσάρων συστημάτων υγείας σε ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες: στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σουηδία, στη Γαλλία και στην Ιταλία, παρουσιάστηκε μάλιστα αναλυτικά στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είδε τις προτάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Διονύση Νικολάου, Γενικό Διευθυντή της διαΝΕΟσις.

Συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης Νοσοκομείων
Ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr πως παρά τους φόβους πολλών, Νοσοκομεία και δομές Υγείας δεν θα κλείσουν. Η διεθνής τάση στα σύγχρονα συστήματα Υγείας είναι η “ενοποίηση”, όπως λέει.

“Δεν κλείνουμε νοσοκομεία και δεν έχει νόημα να μιλάμε γι’ αυτό. Αυτό που έχει νόημα είναι να κάνουμε κάποιες συγχωνεύσεις και κάποιες αλλαγές χρήσης. Γιατί μας λείπουν αυτή τη στιγμή σημαντικές μονάδες, είτε λέγονται Μονάδες Ανακουφιστικής Φροντίδας (πρέπει να έχουμε σύμφωνα με μελέτες 48 Μονάδες στην Ελλάδα κι έχουμε ελάχιστες), είτε Κέντρα Αποκατάστασης Χρονίων Παθήσεων κ.α. ώστε να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία”, τονίζει και προσθέτει: “Το μικρό Νοσοκομείο στα Κρέσταινα, π.χ. δεν είναι ανάγκη να το κλείσουμε, μπορούμε να το κάνουμε κάτι άλλο, να κάνουμε αλλαγή χρήσης δηλαδή”.

Επίσης, το προσωπικό, οι κλίνες, οι κλινικές και τα εργαστήρια είναι άνισα κατανεμημένα με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι ανάγκες υγείας του τοπικού πληθυσμού.

“Δεν υπάρχει λόγος να έχεις σε έναν νομό δύο κλινικές Πνευμονολογικές ή Ορθοπαιδικές, όταν αρκεί μία κλινική. Γιατί να έχεις στα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς -με 20 λεπτά απόσταση το ένα από το άλλο- τις ίδιες κλινικές;”, σημειώνει ο Καθηγητής.

Επίσης, όπως προσθέτει, συχνά λείπει από τα νοσοκομεία απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός -είτε για τη διάγνωση ή για επέμβαση- οπότε οι συγχωνεύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση πόρων.

Τέλος, σε πολλά, επαρχιακά κυρίως, νοσοκομεία λείπουν σημαντικές ειδικότητες γιατρών κι εκεί πρέπει να γίνει εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων.

“Το ένα νοσοκομείο δεν έχει Αναισθησιολόγους και δεν μπορεί να λειτουργήσει και το άλλο νοσοκομείο δεν έχει Παιδίατρο. Αυτά τα συμπλέγματα θα βοηθήσουν. Γιατί θα έχουμε επί της ουσίας, ένα Νοσοκομείο με παραρτήματα”, καταλήγει ο Καθηγητής.

Η εικόνα και οι στρεβλώσεις του ΕΣΥ σήμερα

Παρά το γεγονός πως στην Ελλάδα λειτουργούν 314 Κέντρα Υγείας, 1.438 Περιφερειακά Ιατρεία και 368 Πολυδύναμα, Ειδικά Περιφερειακά, Τοπικά Ιατρεία και δομές, τον κύριο όγκο των ασθενών τον δέχονται τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αυτό σημαίνει, ένα “υδροκέφαλο” ΕΣΥ με υπερανεπτυγμένο τον Νοσοκομειακό τομέα, ενώ από την άλλη πλευρά, μια Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας όχι σημαντικά ανεπτυγμένη, αλλά όχι και εντελώς απούσα.

Το ελληνικό σύστημα Υγείας, επίσης, σε αντίθετη με πολλά ευρωπαϊκά, “δεν διαθέτει διοικητικά στελέχη επιλεγμένα με αδιάβλητες διαδικασίες”, όπως αναφέρει το κείμενο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Εσωτερικών με τον νέο τρόπο επιλογής των Διοικήσεων των δημόσιων Οργανισμών και Νοσοκομείων, αυτό να αλλάξει.

Νέο ΕΣΥ : Πώς θα αλλάξει
Οι συγγραφείς προτείνουν 12 χαρακτηριστικούς άξονες. Μεταξύ αυτών:

# Το ΕΣΥ επανιδρύεται ως ΝΠΔΔ, προκειμένου να λειτουργήσει ως ανεξάρτητος δημόσιος οργανισμός.

# Διοικείται από ΔΣ με πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή, που επιλέγεται από ειδική υπερκομματική επιτροπή μετά από ανοικτό διαγωνισμό.

# Το Υπουργείο Υγείας διατηρεί τον στρατηγικό και εποπτικό ρόλο του, χωρίς όμως να ασκεί τη διοίκηση-διαχείρισή του.

# Δημιουργείται Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης ως ΝΠΙΔ

# Οι ΥΠΕ αυξάνονται από 7 σε 13, αντίστοιχα µε τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Εναλλακτικά προτείνεται να αυξηθούν σε οκτώ: 1η Αττικής, 2η Πειραιώς και Νησιών, 3η Κεντρικής Μακεδονίας, 4η Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, 5η ∆υτικής Μακεδονίας, Ηπείρου (µε την Κέρκυρα και τη Λευκάδα), 6η ∆υτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου (µε λοιπά Ιόνια Νησιά), 7η Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, 8η Κρήτης. Αξίζει να σηµειωθεί ότι σήµερα η ∆υτική Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά, η Ηπειρος και η Πελοπόννησος εντάσσονται σε µία «θηριώδη» ΥΠΕ.

# Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργούν ως θυγατρικές εταιρείες των ΥΠε, Οι συγγραφείς του κειμένου εξηγούν πως η προτεινόμενη μετατροπή, δεν αποτελεί ασφαλώς ιδιωτικοποίηση ή αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος. “Τα ΝΠΙΔ έχουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας και ελευθερίας ώστε να προσαρμόζονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των ασθενών, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι πλέον καλύτερα οργανωμένοι σε ενώσεις και ενημερωμένοι”, τονίζουν.

Στις προτάσεις της διαΝΕΟσις περιλαμβάνονται, επίσης:

# Δημιουργία 20 δικτύων νοσοκοµείων του ΕΣΥ. Το κάθε δίκτυο έχει ένα νοσοκοµείο κόµβο (µε τις πιο εντατικές ιατρικές υπηρεσίες) που διασυνδέεται µε γενικά νοσοκοµεία «ακτίνας», ή συµπλέγµατα νοσοκοµείων (νοσοκοµείο διασυνδεόµενο µε µικρότερα ως παραρτήµατά του). Προτείνονται νοσοκοµεία κόµβοι να είναι τα: Ευαγγελισµός, Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Γεννηµατάς, Σισµανόγλειο, Αγία Ολγα, Αττικόν, Νίκαια ή Τζάνειο, Ρόδου, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Παπαγεωργίου, Κοζάνης, Πανεπ. Αλεξανδρούπολης, Παν. Ιωαννίνων, Παν. Λάρισας, Παν. Ρίου Πατρών, Παν. Ηρακλείου Κρήτης, Τρίπολης, Λαµίας.

# Αντίστοιχα οργανώνεται και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με βάση δίκτυα, τα οποία θα υπάγονται διοικητικά στις ΥΠε. Κάθε ένα από αυτά τα δίκτυα διασυνδέεται με το πλησιέστερο νοσοκομείο διατηρώντας όμως την οργανωτική και διοικητική του αυτοτέλεια.
Σε κάθε δίκτυο ΠΦΥ διασυνδέονται οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί, τα Δημοτικά Ιατρεία και ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικός τομέας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"