Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΧίος - Πυροσβεστική: Νέα μονάδα με 40 δασοκομάντος

Χίος – Πυροσβεστική: Νέα μονάδα με 40 δασοκομάντος

|

Μονάδα με περίπου 40 δασοκομάντος προστίθεται στη Χίο με στόχο να συμβάλει στο έργο καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο νησί.

Κατά την επίσκεψη, ο υπουργός πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την προετοιμασία της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.

Αναφερόμενος στη μονάδα των δασοκομάντος που προστίθεται στη Χίο, ο κ. Κικίλιας δήλωσε τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικό για το νησί πλέον, ότι προστίθεται στο νησί της Χίου μία μονάδα ΕΜΟΔΕ δασοκομάντο, δασοπυροσβέστες πολύ σημαντικοί για μας. Υπολογίζεται ότι θα είναι 40 δασοκομάντος, οπότε αυτοί θα προστεθούνε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και φυσικά θα βοηθήσουν πολύ περισσότερο στο έργο καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας επέστησε την προσοχή σε όλους τονίζοντας ότι «η Χίος είναι ένα πανέμορφο νησί, έχει ιστορία, έχει πολιτισμό, έχει δύναμη, έχει τουρισμό και η δουλειά της Πολιτικής Προστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος και όλων των δυνάμεων ασφαλείας είναι να προστατεύουν το νησί».

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε σε δράσεις πρόληψης για την αντιπυρική περίοδο επισημαίνοντας ότι η πρόληψη καθώς και η αντιμετώπιση «είναι πολύ σημαντική». «Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη, έχουμε ορίσει νομοσχέδιο στη Βουλή, έχουμε φροντίσει έτσι ώστε το σύνολο των δυνάμεων προκαταβολικά να αντιμετωπίσει καταστάσεις οι οποίες υπάρχουν. Θα μπούμε στα δάση με το ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Εκατό μέτρα περίμετρος γύρω γύρω από τα στρατόπεδα θα πρέπει να είναι ξυρισμένα και με ζώνες δασοπυρόσβεσης το καλοκαίρι, και φυσικά καλούνται και οι πολίτες να συνεισφέρουν, να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους τα περιαστικά, περιδασικά, τα σπίτια τους και να φροντίσουν έτσι ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να προστατεύσουμε αυτό το πανέμορφο νησί», επισήμανε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε:

«Για αυτούς οι οποίοι είτε αδιαφόρησαν τα τελευταία χρόνια, είτε επί τούτο ήταν καθ’ έξιν εμπρηστές, είτε δεν σέβονται τους συμπολίτες μας, τη φύση αλλά και τη προστασία του νησιού, όπως καταλαβαίνετε πλέον με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος ψηφίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν πρόκειται πλέον περί πλημμελήματος η εξ αμελείας πρόκληση πυρκαγιάς που οδηγεί σε απώλεια ανθρώπινης ζωής ή οικολογικής καταστροφής, αλλά για κακούργημα που τιμωρείται με δέκα χρόνια κάθειρξη και 200.000 ευρώ πρόστιμο. Οπότε θα προστατέψουμε τους πολλούς, τη χώρα μας και το νησί μας έναντι αυτών των κάποιων λίγων που δεν σέβονται τους συμπολίτες τους, δεν σέβονται το νησί, δεν σέβονται τη χώρα, δεν σέβονται την περιουσία του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, συνοδεύοντας τον κ. Κικίλια στην επίσκεψή του, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το μήνυμα που έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας, ότι το κράτος θα κάνει τον δικό του ρόλο στην προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, αλλά και οι πολίτες πρέπει να κάνουν τον δικό τους ρόλο, να καθαρίσουν να χωράφια τους, να προστατέψουν την άσκοπη χρήση φωτιάς το καλοκαίρι, γιατί είδαμε δυστυχώς σε προηγούμενα καλοκαίρια πολλές πυρκαγιές να προκαλούνται από αμέλεια.

Είχα τη χαρά να συνεργαστώ με τον Βασίλη Κικίλια όχι μόνο ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην προηγούμενη αντιπυρική περίοδο, αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια και πάντα τον ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνει για τα θέματα της Χίου. Θα συζητήσουμε και κάποια τοπικά θέματα, όπως το κλιμάκιο του Ερεσού, τη μετεγκατάσταση του κλιμακίου των Καρδαμύλων, στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Βορείου Αιγαίου, αρχιπύραρχος Παναγιώτης Κυπριωτέλλης, ο διοικητής Π.Υ. Ν. Χίου, πύραρχος Σταύρος Καπελλαρίδης, ο υποδιοικητής Π.Υ. Χίου, επιπυραγός Απόστολος Ντίλης, ο αστυνομικός διευθυντής Χίου, Ιωάννης Αραμπατζής, ο διοικητής 96 ΑΔΤΕ Χίου, ταξίαρχος Χαράλαμπος Αμπατζίδης, ο δήμαρχος Χίου, Ιωάννης Μαλάφης, ο διοικητής Λιμεναρχείου Χίου, αντιπλοίαρχος Παντελής Βατούσης, o αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Βρουλής, η διευθύντρια Δασών Χίου, Θωμαΐς Κοιλούκου, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας δήμου Χίου, Νικόλαος Βορριάς, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χίου, Γεώργιος Ζώας, ο διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ, Γεώργιος Καλαμάκης.

Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας θα παραστεί στην επίσημη τελετή έναρξης πιλοτικού προγράμματος για την κλιματική κρίση το οποίο εκπονείται με τη συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», της Ελληνικής Ενωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και του Ιδρύματος Λάτση, με αντικείμενο την ενημέρωση των πολιτών για την κλιματική αλλαγή.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: Μια τοιχογραφία-φόρος τιμής στις γυναίκες που κράτησαν ζωντανό το νησί

Η εικαστικός Αγνή Σιδέρη δίνει χρώμα και μνήμη στο λιμάνι της Δονούσας μέσα από το πρόγραμμα "Οι Τοίχοι που Μιλάνε"

SiFNaThLoN 2025: Η Σίφνος φοράει αθλητικά!

Αγώνες δρόμου και κολύμβησης με φόντο το Αιγαίο – Διήμερο αθλητικής γιορτής με την υπογραφή της ΕΣΟΑ

ΑΔΜΗΕ: Ένα βήμα πιο κοντά η ενεργειακή ένωση των Κυκλάδων

Έτοιμο τον Ιούνιο το υποθαλάσσιο καλώδιο Σαντορίνης – Νάξου. Μέσα στο 2025 η πλήρης ολοκλήρωση του έργου-ορόσημο

Στη Μύκονο ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα εγκαίνια κατοικιών υγειονομικών

Παραδόθηκαν 16 διαμερίσματα για γιατρούς και νοσηλευτές – Δωρεά της οικογένειας Δακτυλίδη για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μυκόνου

Καθαρές και έτοιμες για το καλοκαίρι οι παραλίες της Πάρου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού σε 115 στρέμματα παραλιακού μετώπου του νησιού

Π.Ν.Αι.: Σημαντική επίσκεψη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη Ρόδο

Επίκεντρο της συνάντησης η χρηματοδότηση του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Περιφέρειας

Δήμος Νάξου: Βραδινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού στη Χώρα Νάξου από τις 6 Ιουνίου

Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων εφαρμόζει κυκλοφοριακά μέτρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Στοίχημα – Nations League: Ημιτελικός με ποντάρισμα στα πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας: Γερμανία - Πορτογαλία: Γκολ και θέαμα στο 2.02!

Hot spot στην επενδυτική κοινότητα: Οι επαγγελματίες επιλέγουν τη στρατηγική βραχυπρόθεσμων συμβολαίων του Fans Hash για να αποκτήσουν μέγιστο παθητικό εισόδημα.

Hot spot στην επενδυτική κοινότητα: Οι επαγγελματίες επιλέγουν τη στρατηγική βραχυπρόθεσμων συμβολαίων του Fans Hash για να αποκτήσουν μέγιστο παθητικό εισόδημα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου