Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΧατζημάρκος για την επένδυση στο Σαρακήνικο (Μήλος): "Το ΣΧΟΑΠ προβλέπει προστασία γι’...

Χατζημάρκος για την επένδυση στο Σαρακήνικο (Μήλος): “Το ΣΧΟΑΠ προβλέπει προστασία γι’ αυτή την περιοχή, αλλά δεν έχει εγκριθεί”

|

Τη θέση της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία Bora και έπληξε την Ρόδο, ξεκαθάρισε χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το αν θα γίνονται εργασίες και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου τόνισε τα εξής:

«Προφανώς! Τι θα γίνει με την κυκλοφορία; Θα ταλαιπωρηθούμε λίγο όλοι. Τι θα γίνει με τους επισκέπτες μας; Η απάντηση είναι σαφής: οι επισκέπτες μας είναι από χώρες σοβαρές και είναι συνηθισμένοι στο να γίνονται έργα και γνωρίζουν πως όταν συμβαίνει αυτό, πρέπει να γίνει μία υποχώρηση. Στις δικές τους πατρίδες, γίνονται συνεχώς έργα και υπάρχει συνεχής όχληση. Αλλά μόνον έτσι ανεβαίνουν οι υποδομές. Θα μάθουμε όλοι να ζούμε με τις εκάστοτε τρέχουσες συνθήκες. Εμείς, θα κάνουμε το καθήκον μας να φέρουμε χρήματα στον τόπο και να κάνουμε έργα» επισημαίνοντας, πως οι όποιες καταγγελίες γίνονται, δεν είναι από τους ξένους επισκέπτες μας, αλλά από εδώ.

Έφερε μάλιστα και παραδείγματα όπου ενώ έγιναν δημοπρατήσεις για πολύ σοβαρά έργα (οδικό δίκτυο και φωτεινή σηματοδότηση), οι εργολάβοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ο ένας εναντίον του άλλου με συνέπεια να σημειωθούν καθυστερήσεις στα δικαστήρια που κράτησαν χρόνια και να πάνε τα έργα πίσω.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Τοποθετούμενος, αρχικώς, για τους σεισμούς που σημειώνονται στη Σαντορίνη, ο κ. Χατζημάρκος είπε τα εξής:
«Μια εξαιρετική ως προς τη σπανιότητα σεισμική δραστηριότητα, ένα γεωλογικό φαινόμενο, έχει δώσει ανησυχία –εύλογα- και παρακολουθείται από τους επιστήμονες της χώρας. Αφορά σε έναν οργανισμό με όλους τους εποπτεύοντες φορείς του -στη μόνιμη επιστημονική επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και στη μόνιμη επιστημονική επιτροπή του ηφαιστειακού τόξου της Ελλάδας που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του ΟΑΣΠ. Οι επιστήμονες, παρακολουθούν, αναλύουν τα δεδομένα και μας τα παρουσιάζουν. Με βάση αυτά, κινείται και η υπόλοιπη δημόσια διοίκηση. Έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, έχει ενεργοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας (και παραπάνω) και μπορούμε να πούμε ότι τα αντανακλαστικά της δημόσιας διοίκησης, συνολικά, είναι εξαιρετικά. Παραμένουμε σε επιφυλακή, με όλες τις υπηρεσίες, με συνεχείς ενημερώσεις, με αναλύσεις από τους επιστήμονες. Ευχόμαστε το συντομότερο δυνατόν, να περάσουμε σε μία αποκλιμάκωση του φαινομένου αφού δεν περιμένουμε άμεση διακοπή. Η φθίνουσα πορεία των σεισμών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα κρατήσει δύο με τρεις εβδομάδες».
Όπως είπε, τόσο στη Σαντορίνη όσο και στην Αμοργό, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι οι σεισμικές δονήσεις δεν συνδέονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, ούτε και με το ρήγμα της Αμοργού.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η Π.Ε.

Μιλώντας για τα έργα αποκατάστασης που εγκρίθηκαν από την Περιφερειακή Επιτροπή, ο περιφερειάρχης τόνισε τα εξής:
«Η πραγματικότητα είναι ότι μετά τις 7 Δεκεμβρίου 2024 που σταμάτησαν τα πλημμυρικά φαινόμενα της θεομηνίας Bora, ξεκινήσαμε αμέσως δουλειά. Δημοπρατήσαμε άμεσα την καθαίρεση της γέφυρας στο Φαληράκι και την προστασία του ρέματος ‘Αποστόλης’ (στην Παστίδα). Στις 24/12/24 είχαμε ολοκληρώσει την αποτύπωση των ζημιών, με δορυφορική σήμανση για κάθε σημείο, με φωτογραφική απεικόνιση, με τεχνική έκθεση του τι συνέβη και με εκτίμηση προϋ/μού. Όλα αυτά, τα υποβάλαμε στα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης» και αναφέρθηκε σε όλες τις διαδικασίες αναλυτικά που προηγήθηκαν για τα έργα και μάλιστα, σε χρόνο πολύ πιο σύντομο σε σχέση με τα δεδομένα του δημοσίου.

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Νίκος Λυμπερόπουλος, τα έργα αποκατάστασης που εγκρίθηκαν από την Περιφερειακή Επιτροπή περιλαμβάνουν:
1. Κατασκευή νέας γέφυρας στο ρέμα Παχύ Άμμος στο Φαληράκι, στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε.
2. Αποκατάσταση και σταθεροποίηση επιχώματος της εθνικής οδού 95 (Κλάδος), παραπλεύρως του ρέματος Πασαούτια και σταθεροποίηση του πρανούς ορύγματος της οδού.
3. Σταθεροποίηση πρανών και αποκατάσταση οδοστρώματος στην Κοιλάδα των Πεταλούδων και προς Μονή Καλόπετρα.
4. Αποκατάσταση οχετών, τάφρων, σταθεροποίηση πρανών και αποκατάσταση οδοστρώματος στην επαρχιακή οδό Μαριτσά – Ψίνθος.
5. Αποκατάσταση δικτύου αποχέτευσης ομβρίων σε τμήμα της επαρχιακής οδού Ρόδος-Ιξιά-Τριάντα-Κρεμαστή-Παραδείσι.
6. Καθαίρεση και επανακατασκευή υφιστάμενης γέφυρας στο ρέμα Φονιά Λάρδου.
7. Σταθεροποίηση πρανών, έργα αποχέτευσης ομβρίων και αποκατάσταση οδοστρώματος στην εθνική οδό 95 (Κλάδος).
8. Καθαίρεση και επανακατασκευή τεχνικών έργων στα ρέματα Κυπαρισσού, Αρχιστράτηγου και ανώνυμο.
Η υλοποίηση αυτών των έργων είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία του νησιού.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΛΕΤΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Τοποθετούμενος ο κ. Χατζημάρκος, σχετικά με την εκτέλεση των έργων που θα γίνουν με το σύστημα Μελέτη – Κατασκευή, το οποίο είναι το ενδεδειγμένο και αντίστοιχο με αυτό που ακολούθησε το Υπουργείο και για τα έργα στη Θεσσαλία:
«Ακούγονται διάφορα γι’ αυτό το σύστημα. Δεν είναι έτσι. Για να φτάσεις και σε αυτό τον βαθμό ετοιμότητας να δημοπρατήσεις με την μέθοδο μελέτη – κατασκευή, σημαίνει ότι έχεις κάνει προμελέτες, γεωτεχνικά, υδραυλικές μελέτες. Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι όλα αυτά δεν γίνονται αυτόματα. Κάθε μέρα, μετράει. Υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν. Κάποιοι συνεχίζουν το αφήγημα της μιζέριας. Με αυτό που κάνουν, δεν υπονομεύουν εμάς, αλλά την κοινωνική συνοχή και την πίστη της κοινωνίας στο αύριο».

Μήλος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες που στρέφονται κατά της ΠΝΑι και την κριτική που δέχεται η Περιφερειακή Αρχή, για την επένδυση στο Σαρακήνικο της Μήλου, ο κ. Χατζημάρκος, ήταν κατηγορηματικός:
«Ποιος είναι ο οργανισμός που στοχοποιήθηκε πρώτος σε αυτό το ζήτημα; Η ΠΝΑι. κι αυτό γιατί ειπώθηκε πως τις ΜΠΕ, τις εγκρίνει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΠΝΑι. Ας μετρήσουμε τα… ψέματα:
1. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ξενοδοχείου στην περιοχή, ΔΕΝ έγινε από την ΠΝΑι, αλλά από τον ΕΟΤ
2. Η καταλληλότητα γηπέδου, έγινε επίσης από τον ΕΟΤ
3. Η περιοχή δεν είναι προστατευμένη
4. Το ΣΧΟΑΠ προβλέπει προστασία γι’ αυτή την περιοχή, αλλά δεν έχει εγκριθεί.
5. Είναι περιοχή Natura; Όχι, δεν είναι!

Μετά από όλα αυτά, μάθαμε ότι η Πολεοδομία εκεί, εξέδωσε την άδεια ημέρα… Κυριακή. Εργάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι τις Κυριακές; Όχι… Ο πολεοδόμος είναι έπαρχος του Γιώργου Χατζημάρκου. Αυτός που εξέδωσε την άδεια είναι ο μηχανικός του επιχειρηματία –όπως προβλέπει ο νόμος- και μάλιστα από τον Η/Υ του. Ζήτησα να τα μάθω όλα, ζήτησα πλήρη εικόνα για το θέμα…» Είπε ακόμη ότι εκεί, δεν έχει Κτηματολόγιο αλλά Υποθηκοφυλακεία και όλα τα στοιχεία είναι καταχωρημένα.

Η ΙΑΛΥΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΑΝΤΕΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους επιχειρηματίες και κατοίκους της Ιαλυσού για μία σειρά θεμάτων και φυσικά, για τον Τριαντενό ποταμό, ο περιφερειάρχης δήλωσε τα εξής:
«Δέχτηκα μία επιτροπή αποτελούμενη από κατοίκους και επιχειρηματίες της Ιαλυσού οι οποίοι είχαν κι έχουν αγωνία για την αποκάλυψη του πλακοσκεπή Τριαντενού ποταμού. Η πρώτη φορά στην Ιστορία που μελετάται ο Τριαντενός ποταμός, είναι η μελέτη που ανέθεσε η ΠΝΑι το 2021 η οποία τώρα ολοκληρώνεται. Κανονικά, η ΠΝΑι δεν έχει καμία υποχρέωση να αναλάβει αυτό το έργο. Η μελέτη προτείνει την αποκάλυψη του ποταμού. Κι αυτό γιατί: σήμερα, έχει την ικανότητα να δεχτεί 10-11 κυβικά νερό / δευτερόλεπτο ενώ πρέπει να ανέβει στα 54 κυβικά νερό / δευτερόλεπτο. Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αποκάλυψη του ποταμού πρέπει να γίνει σύμφωνα με τη νομοθεσία. Όταν όμως, εμείς πήγαμε να κάνουμε την καθαίρεση ενός γεφυριού στο τέρμα του ποταμού –τις ημέρες της θεομηνίας. Ξέρουμε ότι θα γίνει μία πολύ μεγάλη ανατροπή στην ζωή και στην οργάνωση της ζωής στην Ιαλυσό. Ενημέρωσα και τον κ. δήμαρχο ότι ζητήσαμε από τους μελετητές να μας φέρουν μία πρόταση για την Ιαλυσό, η οποία θα έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου να συζητηθεί. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το υδραυλικό κομμάτι και θα έχουμε την μελέτη μέχρι το τέλος Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά στην ανάπλαση είναι ο Δήμος Ρόδου. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να έχουμε μία πόλη λειτουργική, πιο ασφαλή για όλους».

ΟΙ ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ, ΤΟ ΚΤΕΟ ΚΑΙ Η ΕΝΠΕ

Ο περιφερειάρχης, σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται σχετικά με την κατασκευή των κυκλικών κόμβων, τόνισε κατηγορηματικά:
«Η ομάδα που έχει αναλάβει τους κυκλικούς κόμβους, αποτελείται από εξαιρετικούς και εξειδικευμένους επιστήμονες σε Ελλάδα και άλλες ξένες χώρες. Οι κόμβοι γίνονται για να μειωθούν τα θανατηφόρα τροχαία».

Μιλώντας για την ΕΝΠΕ ο κ. Χατζημάρκος, τόνισε πως έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 21 Μαρτίου 2025, μία κοινή συνεδρίαση μαζί με την ΚΕΔΕ, με τους προέδρους των ΠΕΔ της χώρας όπου θα τεθούν επί τάπητος οι επικείμενες αλλαγές για τον νέο κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δευτέρου Βαθμού. Επιπρόσθετα, στις 19 και 20 Φεβρουαρίου, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Επιτροπή Περιφερειών που θα εκλέξει νέα όργανα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές).

Τέλος, σχετικά με μία ερώτηση που κατέθεσε βουλευτής της Νίκης, για την λειτουργία του ΚΤΕΟ, ο περιφερειάρχης απάντησε πως «δεν έχει δημιουργηθεί κάποια αναστάτωση καθώς υπάρχουν ΚΤΕΟ στη Ρόδο. Εχουμε εκατοντάδες προσλήψεις και περιμένουμε την έγκριση 59 θέσεων –όπως μας διαβεβαίωσαν».

Με πληροφορίες από τη σελίδα Dimokratiki.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κίνημα Δημοκρατίας – Στ. Κασσελάκης: “Είναι κρίσιμο να προστατεύσουμε το νησί από την παραπληροφόρηση” (video)

Eπίσκεψη του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανου Κασσελάκη, στη Σαντορίνη - Συναντήσεις και διαπιστώσεις (video)

Σαντορίνη: Τα σχολεία της Αγίας Παρασκευής άνοιξαν για τους μαθητές

«Ανοιχτά» τα σχολεία του δήμου Αγίας Παρασκευής για τους μαθητές από τη Σαντορίνη - Πού μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα

Σεισμοί – Αμοργός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Αμοργός

Νίκη Ευελπίδου: “Τα ηφαίστεια, σε αντίθεση με τους σεισμούς, είναι προβλέψιμα”

Νίκη Ευελπίδου: Τα ηφαίστεια, σε αντίθεση με τους σεισμούς, είναι προβλέψιμα – Χρειαζόμαστε όργανα σε όλα τα επίπεδα

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Ξεκινάει η διαπλάτυνση ράμπας κίνησης οχημάτων

Ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης λόγω λιμενικών έργων στον παλαιό λιμένα Μυκόνου

Μ. Καπίρης: “Οι σεισμοί «κόβουν» το «Σπίτι μου ΙΙ» στις Κυκλάδες, ανάγκη παρέμβασης”

Ο Μιχάλης Καπίρης - Περιφερειακός Σύμβουλος και Δικηγόρος - μιλάει για το "Σπίτι μου ΙΙ" και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις Κυκλάδες με την συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία

Ν. Σαλτερή: “Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειες τους χρειάζονται επιπλέον στήριξη”

Νάντια Σαλτερή – “Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειες τους χρειάζονται επιπλέον στήριξη”

Αντώνης Παγώνης: «Να βάλουμε το θεμέλιο λίθο οι Κυκλαδίτες να πάρουμε αυτά που μας αναλογούν» (video)

Η Ένωση ξενοδόχων Θήρας έχει διαθέσει 37 σπίτια για το ΕΚΑΒ, την αστυνομία, για διοικητικό προσωπικό κ.ο.κ

Πάρος – Γονείς & Κηδεμόνες: “Να μείνουν κλειστά τα σχολεία που δεν πληρούν προδιαγραφές”

Σύλλογος γονέων Πάρου: Να παραμείνει κλειστό όποιο σχολείο δεν πληροί τις προδιαγραφές

Αμοργός – Σαντορίνη: Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ , αισθητός και στην Αττική

Διαδοχικοί σεισμοί στις Κυκλάδες λίγο μετά τις 10:30 - Επίκεντρο το ρήγμα της Ανύδρου ... Τι λένε οι επιστήμονες

Κυκλάδες – Απαγορευτικό: Προσέγγιση “Blue Star Paros” στο λιμάνι της Νάξου (video)

Προσέγγιση του Blue Star Paros στο λιμάνι της Νάξου με γεμάτο 7αρι.... (video)

Attica Group: Φέρνει έξι νέα πλοία, βάζει νέο δρομολόγιο από Ηράκλειο προς Κυκλάδες

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης, όπως παρουσιάστηκε σε επενδυτές στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της Capital Day. Οι στόχοι και το άνοιγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Νάξος: Σύλληψη του δράστη που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά

Ομολόγησε ο δράστης που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά στην Ανω Ποταμιά της Νάξου

Εύη Νομικού: «Εάν ο καιρός το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα έχουμε τα στοιχεία από τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους»

Αποφασίστηκαν νέα μέτρα και για την εβδομάδα που έρχεται, σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ιο και Ανάφη.

Εκτακτο – Σαντορίνη – Αμοργός: Ισχυρός (διπλός) σεισμός 5,2 R αισθητός και στην Αττική

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ πραγματοποιήθηκε διπλός ισχυρός σεισμός της τάξης των 5.2 R με επίκεντρο στο χώρο μεταξύ Σαντορίνης - Αμοργού και με εστιακό βάθος μόλις 3 χιλιόμετρα

Δήμαρχοι Κυκλάδων καλούν Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει με τα σχολεία;

Δήμαρχοι Κυκλάδων: Ζητούν οδηγίες από τα αρμόδια Υπουργεία για τη λειτουργία των σχολείων έως τις 14/02

Ακ. Τσελέντης: “Ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται, ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα”

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης με νέα ανάρτηση στα social media τόνισε ότι η σεισμική ακολουθία δεν έχει εξασθενήσει, άφησε αιχμές για όσα ακούγονται από τους ειδικούς αυτό το διάστημα.

Σαντορίνη (1650): Πως έμαθαν οι Ναξιώτες την είδηση της έκρηξης του ηφαιστείου

η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1650 και η μεταφορά της είδησης στη Νάξο - Οι επιστολές

Νάξος: Ομολογία κτηνοτρόφου για το θάνατο σκυλιών στην Ποταμιά (video)

Το περιστατικό είχε καταγγείλει ένας εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος αντιλήφθηκε όλα όσα συνέβησαν στο μαντρί του 65χρονου δράστη (video)

Σαντορίνη – Συνολάκης: “Ισως να δούμε τη γέννηση ενός νέου ηφαιστείου”

Συνολάκης για Σαντορίνη: Ίσως για πρώτη φορά στον κόσμο θα δούμε τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου (video)