Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΧάλκη: Οι κάτοικοι μηδένισαν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος

Χάλκη: Οι κάτοικοι μηδένισαν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος

|

Κι ενώ όλοι ανησυχούν για το πόσο θα έρθει ο λογαριασμός στο ρεύμα, οι κάτοικοι της Χάλκης έχουν πάψει να προβληματίζονται εδώ και καιρό για αυτό, παράγοντας την ενέργεια που καταναλώνουν, μηδενίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Ολα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν στον Δήμο Χάλκης δημιουργήθηκε η Πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα στα Δωδεκάνησα, εν ενόματι «Κάλχιον», με μέλη τους κατοίκους του νησιού. Τον Απρίλιο του 2022 ακολούθησε η υπογραφή σύμβασης για το φωτοβολταϊκό πάρκο του νησιού, ισχύος 1 MW, την κατασκευή του οποίου ανέλαβε πλήρως ο όμιλος ΔΕΗ. Η ενέργεια που παράγεται στο πάρκο διοχετεύεται με υποβρύχιο καλώδιο στη Ρόδο και «επιστρέφει» στους κατοίκους με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά τους λογαριασμούς για το ρεύμα που καταναλώνουν.

Ο δήμαρχος της Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης, μιλάει στο Liberal για το πόσο άλλαξε τη ζωή των κατοίκων η αυτοπαραγωγή ενέργειας και οι μηδενικοί λογαριασμοί ρεύματος αλλά και πώς η Χάλκη έγινε το πρώτο «πράσινο» ελληνικό νησί που άνοιξε το δρόμο στα GREcoislands.

Ειδική αναφορά κάνει, επίσης, στην εγκατάσταση μονάδας στο νησί που θα εκμεταλλευτεί τη δυναμική της κυματικής ενέργειας, προσφέροντας μια καθαρή και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, η οποία είναι στα «σκαριά», όπως και στην ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού ηλεκτρικού πλοίου.

Παράλληλα, εξηγεί πώς η Χάλκη δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με τη λειψυδρία μέσα από τις δύο μονάδες αφαλάτωσης του νησιού αλλά και για το project αναβίωσης του Χωριού, μια πρόκληση που συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό και αειφορία.

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Ασημακοπούλου 

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το έργο GR-eco islands και πόσο άλλαξε τη ζωή των κατοίκων του νησιού; 

Η πρωτοβουλία GR-eco islands γεννήθηκε από την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών νησιών, με έμφαση στην ενεργειακή αυτονομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Χάλκη επιλέχθηκε ως πιλοτικό έργο λόγω γεωγραφικής θέσης καθώς βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή και αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις στην παροχή ενέργειας τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Ήταν σαφώς ευκολότερο να εφαρμοστεί σε έναν μικρό πληθυσμό και ταυτόχρονα να μπορούμε να έχουμε μια συνεχή παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι η Χάλκη έχει πολύ σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον.

Η εφαρμογή του έργου GR-eco islands στη Χάλκη έχει ήδη φέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων. Η μείωση του κόστους της ενέργειας έφερε αυτόματα βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Η υλοποίηση του έργου έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Χάλκη προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τον βιώσιμο τουρισμό και ως εκ τούτου ενδυνάμωσε την τοπική κοινότητα. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Χάλκη αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορούν τα νησιά να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα και βιώσιμα, προσφέροντας παράλληλα υψηλότερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους τους.

Μέσω της ενεργειακής κοινότητας και του φωτοβολταϊκού πάρκου, πόση ήταν η εξοικονόμηση από σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία;  

Για τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τον Δήμο Χάλκης υπήρξε εξοικονόμηση 180.000€ – 250.000€ ετησίως και μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού έως και 80%. Για τις υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος υπήρξε εξοικονόμηση 215.000€ ετησίως λόγω της μείωσης της κατανάλωσης από συμβατικές πηγές ενέργειας.

Η συνολική εξοικονόμηση υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως, το οποίο σημαίνει ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών του νησιού, μειώνοντας την εξάρτηση από το δίκτυο. Επιπλέον, υπήρξε μείωση 1.800 τόνων CO2 ετησίως συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, το νησί γίνεται ενεργειακά αυτόνομο, μειώνοντας την εξάρτηση από εξωτερικές πηγές ενέργειας και τέλος η καθαρότερη ενέργεια συμβάλλει σε καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.

Στα «σκαριά» είναι η παραγωγή ενέργειας από τα κύματα της θάλασσας του νησιού. Σε τι στάδιο βρίσκεται; 

Το έργο “Νήσος” στην Χάλκη το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εστιάζει σε μια σειρά από καινοτόμες εφαρμογές για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η εγκατάσταση μιας μονάδας ενός μεγαβάτ θα εκμεταλλευτεί τη δυναμική της κυματικής ενέργειας, προσφέροντας μια καθαρή και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και η εφαρμογή της τεχνολογίας V2G Vehicle-to-Grid θα επιτρέψει την αποθήκευση ενέργειας από τις μπαταρίες των οχημάτων και την εκφόρτισή της στο δίκτυο κατά τις περιόδους αιχμής, συμβάλλοντας στην ισορροπία του συστήματος.

Η δημιουργία ενός διαδραστικού «πράσινου» πάρκου θα παρουσιάσει τις τεχνολογίες και τα οφέλη του έργου στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Και τέλος με η χρήση της έξυπνης κάρτας, μια εφαρμογή για κινητά θα επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τις “πράσινες” δράσεις τους και να απολαμβάνουν διάφορα προνόμια.

Συνοπτικά, το έργο στοχεύει να δώσει στην Χάλκη μια ακόμα πηγή καθαρή ενέργειας αυτή την φορά από την θάλασσα και να προσθέσει την ήδη υπάρχουσα κοινότητα νέα χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα εγκαινιάσατε ένα ηλεκτροκίνητο σκάφος. Πείτε μας για το νέο ηλεκτρικό πλοίο που είναι, επίσης, προ των πυλών.  

Ένας από τους πιο φιλόδοξους στόχους του νησιού είναι η ανάπτυξη ενός ηλεκτρικού πλοίου. Η Χάλκη πρωτοπορεί στην πράσινη μετάβαση, επεκτείνοντας τις βιώσιμες πρακτικές και στις θαλάσσιες μεταφορές. Παρά τους περιορισμένους πόρους, το νησί έχει ολοκληρώσει μελέτη για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού πλοίου μεγάλης χωρητικότητας που θα συνδέει τη Χάλκη με τη Ρόδο.

Παράλληλα, η Χάλκη έχει ήδη αποκτήσει ένα μικρότερο, πλήρως ηλεκτρικό σκάφος, χάρη σε μια δωρεά της Παπαστράτος Hellas. Αυτή η καινοτόμος πρωτοβουλία, που συνδυάζει την παραδοσιακή ναυπηγική με τις σύγχρονες τεχνολογίες, ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού και την επιστημονική έρευνα στο νησί.

Η ανάπτυξη του ηλεκτρικού πλοίου στη Χάλκη αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Δείχνει ότι είναι δυνατή η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο μεταφοράς. Επιπλέον, αποτελεί ένα παράδειγμα για άλλα νησιά που επιθυμούν να ακολουθήσουν ένα παρόμοιο δρόμο.

Έντονη είναι και η δραστηριότητα σας στον κλάδο του νερού με δυο μονάδες αφαλάτωσης στο νησί. Ήσασταν από τους λίγους που δεν είχατε πρόβλημα λειψυδρίας.

Οι μονάδες αφαλάτωσης μας είναι εξοπλισμένες με την πιο σύγχρονη τεχνολογία, η οποία μας επιτρέπει να παράγουμε υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό με χαμηλό ενεργειακό κόστος.

Επιπλέον, έχουμε επενδύσει σε ένα σύστημα έξυπνης διαχείρισης του νερού, το οποίο μας βοηθά να παρακολουθούμε την κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο και να εντοπίζουμε τυχόν διαρροές. Συνδυάζοντας την τεχνολογία με την αποτελεσματική διαχείριση, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε επαρκείς ποσότητες νερού για όλους τους κατοίκους του νησιού.

Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σας; Πείτε μας για το πρότζεκτ αναβίωσης του «Χωριού».

Η ιδέα της αναβίωσης ενός μεσαιωνικού χωριού στα βουνά της Χάλκης αποτελεί μια συναρπαστική πρόκληση που συνδυάζει αρμονικά ιστορία, πολιτισμό και αειφορία. Φανταστείτε έναν ζωντανό οργανισμό, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, να ανακαλύψουν την αυθεντική ατμόσφαιρα του παρελθόντος και να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες. Παράλληλα, οι κάτοικοι θα μπορούν να διατηρήσουν ζωντανές τις παραδόσεις τους, να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στις νεότερες γενιές και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουριστικού προορισμού.

Επιπλέον, η αναβίωση του χωριού θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η τουριστική φιλοξενία, η εστίαση, η παραγωγή τοπικών προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών. Αυτό θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η αναβίωση του χωριού θα γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον και θα προωθήσει την αειφορία. Θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής και θα δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με την αναβίωση του χωριού, η Χάλκη θα καταστεί ένας μοναδικός προορισμός, που θα προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ένας τόπος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη ζωή, προσφέροντας μια αυθεντική και αξέχαστη εμπειρία.

Πηγή: liberal.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Ο Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» στηρίζει τα παιδιά με σχολικά είδη

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερηθεί τα απαραίτητα – Πρωτοβουλία αγάπης και διακριτικής στήριξης από τον Σύλλογο Μελάνων.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: «Χάθηκε μια ευκαιρία για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια» (πίνακες)

Παρά το ολοκληρωμένο σχέδιο που καταρτίστηκε με τη συνεργασία δημάρχων και φορέων, το Σ.Α.Σ. αποφάσισε τη διατήρηση του παλαιού καθεστώτος – Τι ζητά τώρα το Επιμελητήριο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες

Κυκλάδες: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου, τη ψυχή της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα

Η «ψυχή» της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα - Πότε και που θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία

Σαντορίνη: Το Wanderlust Travel Magazine ανακαλύπτει την αυθεντική ψυχή του νησιού

Το κορυφαίο βρετανικό ταξιδιωτικό περιοδικό φιλοξενήθηκε από τις 24 έως 28 Αυγούστου στη Σαντορίνη, με επίκεντρο τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την αυθεντικότητα.

Αμοργός: Νέα παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας, σημαντική ενίσχυση για τις οικογένειες του νησιού

Η Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα Επιμελητή Β΄ με τριετή σύμβαση, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: “Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο (Πολύχνι) Σαγκρί

Σε έκταση 5,4 στρεμμάτων θα ανεγερθεί το πολυτελές κατάλυμα, με υπόγειο και κολυμβητικές δεξαμενές – Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

Νίκος Νομικός: «Η Σχοινούσα προχωρά με μέτρο, όραμα και σεβασμό στην αυθεντικότητά της» (video)

Ο Αντιδήμαρχος Σχοινούσας μιλά για τον τουρισμό, τις νέες επενδύσεις, το πολεοδομικό σχέδιο, την ύδρευση, το νέο λιμάνι και τις προτεραιότητες του νησιού

Νάξος: Το «Σπίτι του Εργαστηρίου» παρουσιάζει το νέο χειμερινό του πρόγραμμα για παιδιά

Δημιουργική απασχόληση, μάθηση και παιχνίδι για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στη Νάξο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.