Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΑυθαίρετα: Μπουλντόζες για την κατεδάφιση 219 κτισμάτων στη Ρόδο

Αυθαίρετα: Μπουλντόζες για την κατεδάφιση 219 κτισμάτων στη Ρόδο

|

Εργολαβία του 2021 για κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό, παραλία, δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις της Ρόδου «ξεπάγωσε» με τον ανάδοχο του έργου να αναμένεται σύντομα να πιάσει δουλειά. 

Η σύμβαση ύψους 535.584 ευρώ για την κατεδάφιση  219 αυθαιρέτων υπογράφηκε στις 12 Οκτωβρίου, ενώ την περασμένη Δευτέρα ορίστηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου οι επιβλέποντες του έργου.

Αυθαίρετα

Από το σύνολο των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης  που θα εκτελεστούν, τα 135 αυθαίρετα βρίσκονται στον αιγιαλό, 54 σε δάση και 30 είναι πολεοδομικά. Μάλιστα κάποια από αυτά εκκρεμούν για πολλά χρόνια, ακόμη και για δύο, τρεις δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση ο ανάδοχος του συγκεκριμένου έργου είναι υποχρεωμένος να  ολοκληρώσει τις κατεδαφίσεις εντός  28 μηνών, δηλαδή έως τις αρχές του 2026.

Πάντως, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο αρχιτέκτονας και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Ιάκωβος Γρύλλης,  «η λίστα της συγκεκριμένης εργολαβίας είναι μικρή και δεν περιλαμβάνει τα μεγάλα αυθαίρετα που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, ειδικά λόγω της ατιμωρησίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdown». Είναι αξιοσημείωτο ότι η κτηματική υπηρεσία έχει εκδώσει περισσότερα από 650 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες του νησιού.

Απόφαση αναστολής

Η απόφαση αναστολής των κατεδαφίσεων που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο του 2021 από την  κυβέρνηση σε όλες τις κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς και παραλίες ανά τη χώρα, με αιτιολογία την οικονομική ζημία των παρανομούντων, «φούντωσε» τις πολεοδομικές παρανομίες σε όλη την Ελλάδα.  Η τελευταία παράταση που δόθηκε έληξε τον Μάρτιο του 2023 και δεν ανανεώθηκε έπειτα από τη σπουδή της κυβέρνησης να πατάξει τις  πολεοδομικές παρανομίες, με επίκεντρο αρχικά τη Μύκονο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι,  εργολαβία   1,2 εκατ. ευρώ που είχε σταματήσει λόγω των αλλεπάλληλων υπουργικών αποφάσεων αναστολής των κατεδαφίσεων είχε ξεπαγώσει στα μέσα Ιουνίου και στην Κρήτη, οπότε άρχισαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης  ορισμένες κατεδαφίσεις αρχικά σε περιοχές με περιορισμένη τουριστική δραστηριότητα.

Στην Ελλάδα

Τα 400 πρωτόκολλα κατεδάφισης της Κρήτης, τα 219 της Ρόδου και χιλιάδες άλλα στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, χρειάστηκαν 10 με 15 χρόνια για να καταστούν τελεσιδίκως αμετάκλητα. Έτσι, έχει παρατηρηθεί ότι,  όταν τελικά φτάνει η …δαγκάνα της μπουλντόζας στο σημείο για να ξεκινήσει την κατεδαφίζει βρίσκει συχνά μεγαλύτερες αυθαιρεσίες από εκείνες που αναφέρονται στο πρωτόκολλο κατεδάφισης και μπορούν να γκρεμιστούν. Για τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.

Όσον αφορά στην πολυνομία και στην πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, η οποία ευνοεί τους αυθαιρετούχους, στα τέλη Σεπτεμβρίου παραδόθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το πόρισμα της ειδικής ομάδας εργασίας που είχε οριστεί από τον Γενικό  Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη,  με την επικαιροποίηση όλου του θεσμικού πλαισίου καταστολής της οικοδομικής αυθαιρεσίας, απλοποιώντας και επισπεύδοντας τις   διαδικασίες.

Στο έργο τους έχουν επίσης συγκεντρώσει και ενοποιήσει τις   υφιστάμενες ρυθμίσεις που αφορούν στον κατασταλτικό έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης και καθορίζουν ρητώς τα αρμόδια όργανα και τους όρους συνεργασίας μεταξύ τους, ώστε να μην πετάει η μία υπηρεσία το «μπαλάκι» των ευθυνών στην άλλη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρατηρήσεις από το επιτελείο του ΥΠΕΝ είναι πολλές, οπότε αυτήν την περίοδο, η Ομάδα Εργασίας προχωρά στις διορθώσεις.

Πηγή: https://www.ot.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τήνος: Η προσφορά του π. Μάρκου Φώσκολου στην Ιστορία και τον Πολιτισμό

Η προσφορά του π. Μάρκου Φώσκολου στην ιστορία και τον πολιτισμό Της Τήνου - Πότε έγινε η εκδήλωση

AIDS: Για πρώτη φορά το χάπι προφύλαξης δωρεάν στην Ελλάδα

AIDS- Χάπι προφύλαξης: Για πρώτη φορά δωρεάν στην Ελλάδα

ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: Η συνολική εικόνα των υποδομών και τα προβλήματά τους

Με αφορμή την Παγκόσμια ΗΜέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες έχουμε την πλήρη εικόνα των υποδομών στη Νάξο.... Αναλυτικά

Η Πάρος εξελίσσεται σε… νέα Μύκονος

Η Πάρος αναδεικνύεται στη λίστα με τους τρεις Προορισμούς της Χρονιάς για το 2024, σύμφωνα με την έκθεση Unpack ’24 της Εxpedia, ενώ παγιώνει την επτάμηνη σεζόν

Πάρος: Πρώην αστυνομικός χτύπησε αστυνομικό και συνελήφθη

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός στην Πάρο – Κατηγορείται ότι χτύπησε εν ενεργεία συνάδελφό του σε κατάστημα εστίασης

National League 1: Ηττα εντός έδρας του ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia από τον ΟΦΗ

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia λύγισε από τις απουσίες και την καλή εμφάνιση του ΟΦΗ στο "Δημήτρης Περιστεράκης" - Ζητάει αντίδραση κόντρα στην ΦΕΑ (10/12)

ΠΝΑι – Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώθηκαν για το 2023 οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΑΟ Θήρας: Πέρασε “αέρα” (3-0 τον Αρη) από Θεσσαλονίκη, υποδέχεται τον Απολλώνιο

Εδραιώνεται στην τετράδα ο ΑΟ Θήρας, 3-0 τον Άρη στην Θεσσαλονίκη - Πέντε νίκες και υποδέχεται την Τετάρτη σε εξ αναβολής αναμέτρηση τον Απόλλώνιο

Εξοχικές κατοικίες: Στο… στόχαστρο Πάρος, Τήνος, Κέα και βέβαια Μύκονος

Έως και 3 εκατ. Ευρωπαίοι θέλουν να αγοράσουν στην Ελλάδα, πού κυμαίνονται οι τιμές - Η Κέρκυρα παραμένει για μια ακόμη φορά στην κορυφή των προτιμήσεων - Μεγάλη άνοδος για την Αθηναϊκή Ριβιέρα - Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας, η Μύκονος και η Πάρος, ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος

Υποχρεωτικά POS παντού από το νέο έτος – Επεκτείνονται σε 35 κλάδους

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Εκτακτο: Παραμένει επί δύο ώρες στη Νάξο το Blue Star 1

Ποιος ο λόγος που το Blue Star 1 είναι δεμένο ακόμη στο λιμάνι της Νάξου;

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος.