Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΑστυπάλαια: Σε εξέλιξη πυρκαγιά (2η φορά σε 10 μέρες) στον ΧΥΤΑ

Αστυπάλαια: Σε εξέλιξη πυρκαγιά (2η φορά σε 10 μέρες) στον ΧΥΤΑ

|

ΧΥΤΑ .. Εκεί όπου η φωτιά δεν σβήνει ποτέ…  Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Αστυπάλαια.

Στο σημείο επιχειρούν εθελοντές πυροσβέστες με 2 δύο υδροφόρα οχήματα και από αέρος ένα ελικόπτερο (σ.σ. ήρθε από Νάξο), ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες των ΟΤΑ.

Ομως, δεν είναι η πρώτη φορά. Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεχείς φωτιές και κυρίως αναζωπυρώσεις μέσα στο κύτταρο. Την 2η Αυγούστου, είχαμε αναφορά για φωτιά στον ΧΥΤΑ της Αστυπάλαιας και οι περίπου δέκα εθελοντές τρέχουν και δεν φτάνουν

Για τις φωτιές που ξεσπούν στον ΧΥΤΑ του νησιού τα τρία τελευταία χρόνια, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νικόλαος Κομηνέας αφήνει αιχμές  – μιλώντας στην “Καθημερινή” – για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων που καταλήγουν στη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Οπως ο ίδιος παρατηρεί, «ο ΧΥΤΑ έχει φτάσει στα όριά του και χρειάζεται να δημιουργηθεί νέο κύτταρο για τα απορρίμματα». Ο δήμαρχος αναφέρει επίσης ότι σχεδιάζεται η λειτουργία εκτεταμένου δικτύου διαχωρισμού των απορριμμάτων στην πηγή, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγει στον ΧΥΤΑ.

Πέρυσι το καλοκαίρι ο ΧΥΤΑ έπιασε φωτιά δύο φορές. Ο δήμος με ανάρτησή του στο Facebook είχε σημειώσει ότι και οι δύο φωτιές σημειώθηκαν μέσα στον πυρήνα της εγκατάστασης. Στην ίδια ανάρτηση τονίζεται ότι ο ΧΥΤΑ κατασκευάστηκε το 2010. «Δέκα χρόνια αργότερα, η δημοτική αρχή (σ.σ. ίδια με τη σημερινή) παρέλαβε έναν μπαζότοπο και όχι χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, όπου τίποτα δεν δούλευε. Κατεστραμμένο σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο δεν δούλεψε ποτέ, ούτε καν την περίοδο των δοκιμών, με σωληνώσεις θαμμένες στα μπάζα. Βιολογικό καθαρισμό εντελώς άχρηστο και εκτός λειτουργίας, που δεν συγκέντρωνε τα στραγγίσματα και δεν δούλεψε ποτέ. Μεμβράνες σκισμένες και διαλυμένες. Ενα κτίριο που έλειπαν τα μηχανήματα και το σύστημα πυρανίχνευσης τηλεειδοποίησης δεν εγκαταστάθηκε ποτέ», σημειώνει ο δήμαρχος. Καταλήγει ότι όταν παρέλαβε τον χώρο επρόκειτο για ένα «ΧΥΤΑ κατεστραμμένο εντελώς, που δεν χωρούσε σχεδόν τίποτα». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, τα δεδομένα από τις περυσινές φωτιές είναι περίεργα, αναφέρει ότι διενεργήθηκε προανάκριση.

Οπως εξηγεί ο κ. Κομηνέας, ο ΧΥΤΑ τον Μάιο του 2020 σύμφωνα με τον νόμο πέρασε στον ΦΟΣΔΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος με τη σειρά του ανέθεσε τη διαχείριση σε εταιρεία. Ο δήμαρχος δηλώνει ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργεί ακόμα επειδή ο δήμος έχει στείλει 60 νταλίκες με ανακυκλώσιμα υλικά στην Αθήνα. Κάποιοι από το νησί εκτιμούν ότι οι πυρκαγιές είναι ένας τρόπος το καλοκαίρι, που υπάρχουν πολλά σκουπίδια, να μειωθεί η ποσότητα των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ και έτσι να χωρέσει περισσότερα. Ωστόσο, πρόκειται για εικασίες που μέχρι τώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Αλλοι πάλι κρατούν αποστάσεις σε σχέση με το «τις πταίει», τονίζουν όμως ότι τους ενδιαφέρει κυρίως να σταματήσουν να αναπνέουν καπνό και διοξίνες. «Και βέβαια να προστατευτεί η φήμη της Αστυπάλαιας», συμπληρώνουν.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Καθημερινή 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διακοπή σήματος της ΕΡΤ από τις 13 Αυγούστου – Χωρίς κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα

Στο «σκοτάδι» η κεντρική Νάξος λόγω βλάβης στις κεραίες αναμετάδοσης στο όρος Ζας. Τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν κανονικά.

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 28 Αυγούστου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλαγές πτήσεων

Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο με αφορμή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Τι ανακοίνωσαν AEGEAN και Olympic Air.

Εκλογικός νόμος: Σενάρια αλλαγών στη Ν.Δ., ο πήχης, το μπόνους και οι …χαμένες έδρες

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. φουντώνει η συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία. (παραδείγματα)

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία Αιγαίου & Ιονίου από το 2026, τι αναφέρει ο κος Βρούτσης

650 σωματεία και 35.000 αθλητές ωφελούνται από την απόφαση για δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά. - Το σχόλιο του κου Βρούτση

200 χρόνια «Ελπίς» – Σημαντικό αρχειακό έργο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

18.000 έγγραφα και εκατοντάδες φάκελοι ταξινομήθηκαν, φωτίζοντας την ιστορία της δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η πατρίδα στην καρδιά – Το ταξίδι, η ξενιτιά και η επιστροφή (video)

Μια λογοτεχνική αφήγηση από την Στέλλα Νικολάκη για τον καημό της ξενιτιάς και τη γλυκιά ελπίδα της επιστροφής (video)

Νάξος: Αγνοείται η «Κανέλλα», έκκληση από τα μέλη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Naxos Tours

Η αγαπημένη μασκότ της παραλίας λείπει εδώ και πέντε ημέρες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Πάρος: Σύλληψη 33χρονου για τον βιασμό 24χρονης Γαλλίδας

Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής 33χρονος αλλοδαπός στην Πάρο, μετά από καταγγελία 24χρονης Γαλλίδας για βιασμό.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.