Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΑρχιπέλαγος: Νεκρά Θαλάσσια Θηλαστικά σε Νάξο κι άλλες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας

Αρχιπέλαγος: Νεκρά Θαλάσσια Θηλαστικά σε Νάξο κι άλλες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας

|

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, τέσσερα σπάνια θαλάσσια θηλαστικά εντοπίστηκαν νεκρά σε διάφορα σημεία των ελληνικών ακτών, αποκαλύπτοντας το μακροχρόνιο και βαθύ πρόβλημα της απουσίας προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Στο Ρέθυμνο, οι κάτοικοι αντίκρισαν ένα αποτρόπαιο θέαμα: ένα ρινοδέλφινο κυριολεκτικά κομμένο στα δύο, θύμα πιθανώς αδίστακτων αλιέων με αιχμηρά εργαλεία. Την ίδια ώρα, στη Νάξο, εντοπίστηκε μία νεκρή μεσογειακή φώκια, μπλεγμένη σε εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία – τις λεγόμενες “παγίδες-φαντάσματα” που στοιχειώνουν τον βυθό.

Νάξος – Καστράκι: Φώκια Monachus monachus εκβράστηκε νεκρή, τι συνέβη;

Στην Αστυπάλαια, ένας σπάνιος ζιφιός, μήκους 4,5 μέτρων, εκβράστηκε σε προχωρημένη σήψη, ενώ λίγες ώρες πριν το παρόν δελτίο, ακόμα ένα δελφίνι Delphinus delphis βρέθηκε νεκρό στις νότιες ακτές της Σάμου.

Η εικόνα δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά τον καθρέφτη της ευρύτερης κατάρρευσης στη διαχείριση και προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Παρά τη διεθνή σημασία των πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών στη Μεσόγειο και την εξαγγελία 780 εκατ. ευρώ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ουσιαστικό.

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος καταγράφει όλο και πιο συχνά εικόνες εγκαταλελειμμένων διχτυών στα 100 μέτρα βάθος – πλαστικά εργαλεία που παραμένουν επί χρόνια στον βυθό, εγκλωβίζοντας και σκοτώνοντας θαλάσσια είδη. Ενώ στις βραχώδεις παράκτιες περιοχές, τα αλιευτικά “σκουπίδια” δημιουργούν ζώνες-νεκροταφεία για τη θαλάσσια ζωή και καθιστούν απαγορευτική ακόμα και την αλιεία.

Την ίδια στιγμή, καθυστερεί αδικαιολόγητα η λειτουργία του Κέντρου Περίθαλψης Θαλάσσιων Ειδών στους Λειψούς – μιας υποδομής ζωτικής σημασίας για την περίθαλψη τραυματισμένων ζώων και την έρευνα για τις αιτίες των θανάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μικρές ομάδες συμφερόντων με ισχυρές διασυνδέσεις, επιχειρούν να οικειοποιηθούν τον δημόσιο διάλογο και να καθυστερήσουν σκόπιμα την αδειοδότηση της δομής.

Η απουσία δικτύου άμεσης παρέμβασης, ο μηδενικός μηχανισμός ερευνών για εγκληματικές πράξεις κατά προστατευόμενων ειδών και η έλλειψη πολιτικής βούλησης αποδεικνύουν ότι η προστασία της θαλάσσιας ζωής στην Ελλάδα είναι, ακόμη, μια εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα.

Τα σπάνια θαλάσσια είδη της Μεσογείου εξακολουθούν να επιβιώνουν χάρη στην τύχη – όχι λόγω της φροντίδας μας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Λυκουρόπουλος: «Η προσωρινή διαταγή για την Πορτάρα είναι δικαίωση για κάθε Ναξιώτη»

Νάξος: Ο Εμμανουήλ Λυκουρόπουλος σχολιάζει την απόφαση για την απομάκρυνση της περίφραξης στην Πορτάρα, κάνοντας λόγο για δικαίωση των πολιτών και επικρίνοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Ιστορική πρόκριση για την Ελλάς Σύρου στη League Phase του Κυπέλλου Ελλάδας!

Με «χρυσό» γκολ του Γιώργου Καλού στο 72’, η ομάδα της Σύρου πανηγύρισε τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της, αποκλείοντας τον Νέστο Χρυσούπολης.

Νάξος – Δύναμη Αλλαγής: «Άνθρακας ο θησαυρός» για τη Δημοτική Αρχή στην υπόθεση της Πορτάρας

Η αντιπολίτευση μιλά για «επικοινωνιακή φούσκα» και κατηγορεί τον Δήμαρχο Λιανό για επιπολαιότητα και ανικανότητα.

Νάξος – Terra Pontica: Παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση “Κουρδισμένοι” για μικρούς και μεγάλους

Τρεις καλοκαιρινές βραδιές σε Εγγαρές, Κωμιακή και Τρίποδες με ελεύθερη είσοδο – Βασισμένη στο έργο της Στέλλας Μιχαηλίδου, σε σκηνοθεσία Φιλίππας Καραμολέγκου.

Νάξος: Μουσική βραδιά απόψε (20/08) στο Γλινάδο (αφίσα)

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση με τραγούδι και μελωδίες που θα ταξιδέψουν το κοινό.

Ελλείψεις αίματος τον Αύγουστο: Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία από πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ προειδοποιεί για καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις λόγω Αυγούστου – Ειδική αιμοδοσία στο Σύνταγμα 20-23 Αυγούστου με διευρυμένο ωράριο

Στη Γ΄ Γυμνασίου το νέο μάθημα Οικονομίας – Αλλαγή σχεδίων στο… παρά πέντε

Από το εκπαιδευτικό έτος 2025-2026 οι μαθητές θα διδάσκονται οικονομικό εγγραμματισμό μία ώρα την εβδομάδα

Συναγερμός στη Δήλο: Φωτιά σε ιστιοφόρο – Σώοι οι δύο επιβαίνοντες χάρη στην άμεση επέμβαση του Λιμενικού

Η έγκαιρη κινητοποίηση του Λιμεναρχείου Μυκόνου και η συμβολή ιδιωτικού σκάφους αποσόβησαν τα χειρότερα – Δήλωση του Γιώργου Βάλλη για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.