Η πρώτη υπόθεση που θα συζητήσει το Συμβούλιο Επικρατείας είναι η αίτηση αναίρεσης που κατατέθηκε από την Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία εξέπεσε από περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Ο Νάσος Γιακαλής ζητάει εδώ και τώρα …επαναληπτικές εκλογές
Η Τετάρτη 27 Αυγούστου είχε οριστεί ως η ημέρα Ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου με επικεφαλής την Χριστιάνα Καλογήρου. Αντ’ αυτού είχαμε …κενό. Η πιο σωστά πήρε θέση ο απερχόμενος Περιφερειάρχης (χαμένος στις εκλογές του Μαΐου) κ. Νάσος Γιακαλής ο οποίος μέσω συνέντευξης Τύπου ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μετά την ακύρωση της Χριστιάνας Καλογήρου που ο συνδυασμός της υπερψηφίστηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Σημείωσε δε ότι σέβεται πως εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ όπου έχει καταφύγει η κα Καλογήρου, τίθεται όμως ένα ζήτημα με τυχόν αντικατάστασή της ότι θα μπορεί στο μέλλον ένα πολιτικό πρόσωπο με μεγάλη επιρροή να κατέρχεται ως υποψήφιος και αν κερδίζει τις εκλογές να παραιτείται.
Όπως καταλάβατε, στο Συμβούλιο της Επικρατείας έφτασαν οι πρώτες υποθέσεις για τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου. Και πρώτη και καλύτερη, η αναίρεση κατά αποφάσεως Διοικητικού Εφετείου που αφορά τα αποτελέσματα νομαρχιακών εκλογών κατατέθηκε από την Χριστιάνα Καλογήρου (ΝΔ, με νομικό παραστάτη τον βουλευτή και πρώην υπουργό κ. Παυλόπουλο), η οποία εξέπεσε από περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, μετά από ένσταση τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η κ. Καλογήρου έχει νομικό παραστάτη τον βουλευτή και πρώην υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο. Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον Δήμο Παγγαίου και η τρίτη τον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας.
Μένουμε όμως στην υπόθεση της κ. Καλογήρου, όπου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης είχε ανακηρύξει την κ. Καλογήρου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, αφού προηγουμένως «αναμετρήθηκε» με τον Αθανάσιο Γιακαλή. Στην συνέχεια, κατά της Χριστιάνας Καλογήρου κατατέθηκε στη Διοικητική Δικαιοσύνη ένσταση η οποία συνυπογραφόταν από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Ζερδελή, τον περιφερειακό σύμβουλο Βασίλη Τεντόμα και τα τοπικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Μυτιλήνη, Παναγιώτη Λαμπρόπουλο και Δημήτρη Μάντζαρη.
Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την ανακήρυξη της κ. Καλογήρου, καθώς διαπίστωσε κώλυμα εκλογιμότητας, επειδή κατείχε διευθυντική θέση το αμέσως προηγούμενο διάστημα των εκλογών. Δηλαδή ασκούσε καθήκοντα γενικής γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου 2014. Αναλυτικότερα, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι η θέση του Γενικού Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εμπίπτει στις περιπτώσεις του εκλογικού κωλύματος. Από το ΣτΕ η κ. Καλογήρου ζητεί να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση με την οποία εξέπεσε του αξιώματός της. Στην αναίρεσή της υπογραμμίζει ότι το Εφετείο Πειραιά, με μια διασταλτική και πλημμελή ερμηνεία τόσο του εκλογικού νόμου όσο και της νομολογίας των δικαστηρίων, ερμήνευσε εσφαλμένα το ποιοι εκπίπτουν του αξιώματός τους λόγω εκλογικού κωλύματος. Ακόμη, επισημαίνει ότι το Εφετείο έκανε μια αυθαίρετη εξομοίωση της θέσης που κατείχε η κυρία Καλογήρου με αυτήν του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης, κάτι που είναι αντίθετο στο πνεύμα του εκλογικού νόμου και στις αποφάσεις των δικαστηρίων.