Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑιγαίοΑλόννησος: Σε εφαρμογή νέο μοντέλο τουρισμού με προτεραιότητα στο περιβάλλον

Αλόννησος: Σε εφαρμογή νέο μοντέλο τουρισμού με προτεραιότητα στο περιβάλλον

|

Στο πλαίσιο του διεθνούς προβληματισμού για τις επιπτώσεις της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και των κλιματικών αλλαγών, δημιουργήθηκε στην Αλόννησο για πρώτη φορά ένα ανταποδοτικό πρότυπο, κατά το οποίο ο τουρισμός θα συμβάλλει απευθείας στη θωράκιση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση συγκεκριμένων ευαίσθητων ομάδων της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, από τα έσοδα του εισιτηρίου, του οποίου την εφαρμογή αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και αφορά την παραμονή στο Θαλάσσιο Πάρκο (Α Ζώνη), θα δημιουργούνται πρόσθετα και άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον μέσα από προκαθορισμένες χρήσεις και διαδικασίες.

Από το εισιτήριο εξαιρούνται οι κάτοικοι του νησιού και οι ντόπιοι αλιείς με τα σκάφη τους, εκτός των εκδρομικών-τουριστικών. Πρόσφατα ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), που είναι ο φορέας διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου έκανε αποδεκτή την πρόταση του δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού, του δήμου και του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου με πενταετή διάρκεια και δυνατότητα επέκτασης.

Βάσει του συμφώνου, το 25% των εσόδων των εισιτηρίων θα «επιστρέφει» σε μια ευάλωτη ομάδα ντόπιων επαγγελματιών, στους αλιείς της Αλοννήσου, μέσω αγοράς και παράδοσης αλιευτικού εξοπλισμού στον τοπικό σύλλογο.

Επιστροφή εσόδων

Επιπλέον, 25% των εσόδων θα «επιστρέφει» στον δήμο για περιβαλλοντικές δράσεις και το υπόλοιπο ποσό των εσόδων θα διατίθεται για ενέργειες εντός του Θαλάσσιου Πάρκου. «Με αυτόν τον τρόπο, οι τουρίστες που επισκέπτονται το πάρκο με ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα σκάφη ή μέσα από θαλάσσιες εκδρομές, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ένα αειφόρο παράδεισο και ταυτόχρονα να συμβάλλουν έμπρακτα για πρώτη φορά με ένα συμβολικό ποσό στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και στην καθαριότητα και την προστασία του Θαλάσσιου Πάρκου που είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Ευρώπης και το “σπίτι” για ένα από τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα του πλανήτη, όπως της φώκιας Μονάχους Μονάχους», δήλωσε ο δήμαρχος Αλοννήσου.

Η τάση των ταξιδιωτών

Σημειώνεται πως η τάση από εκατομμύρια ταξιδιώτες να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά και να προσφέρουν ουσιαστικό καλό στους προορισμούς που επισκέπτονται είναι μια ταξιδιωτική συμπεριφορά που κερδίζει διαρκώς νεο «έδαφος» παγκοσμίως και εντάσσεται στον μετασχηματικό τουρισμό. Αξίζει να αναφερθεί πως το εισιτήριο δεν επηρέασε αρνητικά τον τουρισμό στο πάρκο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης, τα σκάφη που επισκέφθηκαν το Θαλάσσιο Πάρκο μέσα στο 2023 αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 130% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, αύξηση στις προσεγγίσεις σκαφών στο Πατητήρι το λιμάνι του νησιού, διαπιστώνει για φέτος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αλοννήσου. «Προτεραιότητά μας είναι η Αλόννησος και το Θαλάσσιο Πάρκο, ειδικά σε μια εποχή που η αγωνία να προστατεύσουμε τους φυσικούς “θησαυρούς” μας είναι πλέον εθνική και παγκόσμια. Ήδη τα οφέλη από τα έσοδα του εισιτηρίου έχουν θετικό αποτύπωμα στο νησί μας», πρόσθεσε ο κ. Βαφίνης.

Πρόταση

Συγκεκριμένα με πρόταση του δημάρχου, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. από την είσπραξη του εισιτηρίου ήδη χρηματοδότησε τον Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου για το έτος 2023 -2024 με το ποσό των 22.500 ευρώ για τη συμβολή του στη φύλαξη του Πάρκου. Επίσης χρηματοδοτήθηκε ο καθαρισμός όλων των παραλιών στα νησιά του Πάρκου με το ποσό των 15.000 ευρώ, πρακτική που θα γίνεται κάθε χρόνο. Πρόσθετα, το 30% επί του εισιτηρίου μεταφέρεται στο Πράσινο Ταμείο, το οποίο χρηματοδοτεί δήμους για περιβαλλοντικές δράσεις. Ο Δήμος Αλοννήσου έχει αξιοποιήσει κατά καιρούς αυτές τις χρηματοδοτήσεις για κατασκευή παιδικών χαρών, υπογειοποιήσεις κάδων, σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE και άλλες δράσεις.

Πηγή: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρατείνεται το πλαφόν ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα και το 2024

Παράταση παίρνει επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη

Ο.ΝΑ.Σ.: Ωρα (10/12) για ετήσια γενική συνέλευση

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ο.ΝΑ.Σ. - Πότε και που

Πάρος – Κ. Μπιζάς: Αντίθετος (με επιχειρήματα) με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Επιστολή από τον νέο Δήμαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές Κυκλάδων για την υπόθεση των ΔΕΥΑ και το μέλλον τους .

Νάξος- Δικηγορικός Σύλλογος: Συνεχίζεται η αποχή έως και την 11η Δεκεμβρίου

Συνεχίζουν την αποχή τους έως και 11/12 τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου

“Καλάθι Χριστουγέννων”: Χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά με αρνί (!!!)

Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύει το «Καλάθι των Χριστουγέννων» για έξι κατηγορίες τροφίμων.

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν και επίσημα τα Χριστούγεννα (photos)

Με το Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ (και τον περιβάλλοντα χώρο) «ντυμένο» στα πιο εορταστικά του χρώματα, υποδέχθηκαν τα Χριστούγεννα στη Σαντορίνη (Photos)

Γιαν. Βρούτσης: Διήμερη επίσκεψη με (αθλητικό) νόημα στην Σύρο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο στην Σύρο. Ποιιος ο λόγος επίσκεψής του

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κέα: Αποκτά και υδάτινο πεδίο στη περιοχή Μαβιά

Η Κέα γίνεται το πρώτο νησί των Κυκλάδων που μπαίνει στη λογική απόκτησης και Υδάτινου πεδίου - Τι αναφέρουν οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Νοσοκομείο: Γυναικολόγος έως και την 19η Δεκεμβρίου

Εως και την 19η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου μαιευτήρας – γυναικολόγος από το Τζάνειο

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων