Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοαλλαγές στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

αλλαγές στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

|

Ποια είναι η εικόνα σήμερα και αύριο (12/11) των ακτοπλοϊκών δρομολογίων στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο ελέω της απεργίας 

Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από σήμερα, Τετάρτη, δημιουργεί η πολυήμερη απεργία των εργαζόμενων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), που αντιδρούν στην ένταξη του ταμείου σε ενιαίο φορέα ασφάλισης.

Εξαιτίας της απεργίας, πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν μπορούν να προμηθευτούν το απαραίτητο έγγραφο ελευθεροπλοΐας για τα πλοία από το αρμόδιο τμήμα του ΝΑΤ (Τμήμα Πόρων και Εισφορών), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια για πολλούς προορισμούς.

Το συγκεκριμένο έγγραφο προμηθεύονται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για όλα τα πλοία κάθε μήνα από το αρμόδιο τμήμα του ΝΑΤ και αφού προηγηθεί έλεγχος ότι έχουν καταβληθεί όλες οι εισφορές των εργαζομένων και του πληρώματος και ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν οφείλει.

Αρχικά το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε από το υπουργείο Εργασίας στο να δοθεί εξαίρεση για κάποια πλοία. Ωστόσο, οι νομικοί του ΝΑΤ αλλά και του αρμόδιου υπουργείου, διαπίστωσαν ότι για να εκδοθεί ένα πιστοποιητικό ελευθεροπλοΐας θα πρέπει να συντρέχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ο έλεγχος των ακτοπλοϊκών εταιρειών από το αρμόδιο τμήμα εισφορών κάτι που δεν μπορεί να γίνει λόγω της απεργίας.

Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες παρότι δεν έχουν καμία οφειλή, δεν έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό και έτσι δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα σημερινά δρομολόγια. Ήδη, έχουν αποστείλει σχετικά έγγραφα προς το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο με τη σειρά του έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ανάλογη κατάσταση έχει δημιουργηθεί και στα υπόλοιπα λιμεναρχεία της χώρας καθώς πολλές εταιρείες δεν μπορούν να προμηθευτούν το σχετικό πιστοποιητικό. Σοβαρό πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις αναμένεται να έχει η Αίγινα αλλά και οι δυτικές Κυκλάδες.

Προβλήματα

Ήδη όπως έγινε γνωστό, το «Αδαμάντιος Κοραής» δεν πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη, τα δρομολόγια του για τις δυτικές Κυκλάδες όπως και το «Διονύσιος Σολωμός» που εκτελεί τη γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

Ανεκτέλεστα μέχρι νεωτέρας θα μείνουν και τα δρομολόγια των πλοίων «Αχαιός» και «Ιονίς» για Αργοσαρωνικό, «Festos Palace» (Πειραιάς-Ηράκλειο) και «Θεοτόκος» (Πέραμα-Παλούκια).

H «Hellenic Seaways» ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των υπαλλήλων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, «και παρ’ όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν εγκαίρως από την εταιρεία και ενώ δεν εκκρεμεί καμία οφειλή», δεν είναι δυνατή η έκδοση του πιστοποιητικού ελευθεροπλοΐας των πλοίων της «Απόλλων Ελλάς» και «Flyingcat 6».

Τα πλοία αυτά από σήμερα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τα δρομολόγιά τους, από Πειραιά προς τα νησιά του Σαρωνικού κι από Βόλο προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, δεν θα έχει ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ με απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. ‘Ετσι, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα και αύριο από τις 12:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως στις 12 τα μεσάνυχτα.

 

Blue Star

Αλλαγές όμως επιφέρει στα δρομολόγια της Blue Star Ferris και όπως ανακοίνωσε η εταιρία, τα δρομολόγια θα διαμορφωθούν ως εξής:

F/B BLUE STAR DELOS

Τα δρομολόγια του πλοίου την Πέμπτη 12/11/15, από ΠΕΙΡΑΙΑ 07:25 για ΠΑΡΟ-ΝΑΞΟ-ΙΟ-ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και επιστροφή, θα παραμείνουν ανεκτέλεστα.

F/B BLUE STAR PAROS

Τα δρομολόγια του πλοίου την Πέμπτη 12/11/15, από ΠΕΙΡΑΙΑ 07:30 για ΣΥΡΟ-ΤΗΝΟ-ΜΥΚΟΝΟ και επιστροφή, θα παραμείνουν ανεκτέλεστα.

F/B BLUE STAR NAXOS

Τα ακόλουθα δρομολόγια του πλοίου θα παραμείνουν ανεκτέλεστα:

Πέμπτη 12/11/15: από ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ 05:15 για ΑΙΓΙΑΛΗ (ΑΜΟΡΓΟ)-ΔΟΝΟΥΣΑ-ΝΑΞΟ-ΠΑΡΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ.

Πέμπτη 12/11/15: από ΠΕΙΡΑΙΑ 17:30 για ΣΥΡΟ-ΠΑΡΟ-ΝΑΞΟ-ΔΟΝΟΥΣΑ-ΑΙΓΙΑΛΗ (ΑΜΟΡΓΟ), ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ.

Το πλοίο θα αναχωρήσει την Παρασκευή 13/11/15 από ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ 05:15, στο προγραμματισμένο του δρομολόγιο.

F/B BLUE STAR 1

Το πλοίο θα αναχωρήσει την Πέμπτη 12/11/15, από ΠΕΙΡΑΙΑ 23:30 για ΨΑΡΑ (04:50-05:10 επομένης), ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ (06:40-06:50), ΧΙΟ (07:30-08:00), ΜΥΤΙΛΗΝΗ 10:30.

F/B ΔΙΑΓΟΡΑΣ

Το πλοίο θα αναχωρήσει την Πέμπτη 12/11/15, από ΠΕΙΡΑΙΑ 23:00 για ΚΑΛΥΜΝΟ (09:00-09:20), ΚΩ (10:20-10:50), ΝΙΣΥΡΟ (12:10-12:30), ΤΗΛΟ (13:40-14:00), ΣΥΜΗ (15:30-15:45), ΡΟΔΟ 17:10.

Η προσέγγιση στο ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ακυρώνεται.

F/B SUPERFAST XII

Το πλοίο θα αναχωρήσει ως ακολούθως:

Πέμπτη 12/11/15: από ΠΕΙΡΑΙΑ 23:30 για ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (05:15-05:30 επομένης), ΚΩ (10:20-10:50), ΡΟΔΟ 13:50.

Παρασκευή 13/11/15: από ΡΟΔΟ 18:00 για ΚΩ (21:00-21:30), ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (02:20-02:35), ΠΕΙΡΑΙΑ 08:00.

F/B ΚΡΗΤΗ Ι

Το πλοίο θα αναχωρήσει την Πέμπτη 12/11/15, από ΠΕΙΡΑΙΑ 23:55 για ΗΡΑΚΛΕΙΟ άφιξη 09:00 (επομένης).

F/B ΚΥΔΩΝ

Το πλοίο θα αναχωρήσει την Πέμπτη 12/11/15, από ΠΕΙΡΑΙΑ 23:55 για ΧΑΝΙΑ άφιξη 08:00 (επομένης).

 

Ακαρπη η συνάντηση των εργαζόμενων του ΝΑΤ με τον υπ.Εργασίας

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας συναντήθηκε την Τρίτη με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο χωρίς να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για το θέμα του ΝΑΤ.

Σε ανακοίνωση των εργαζόμενων, αναφέρθηκε ότι «από την συνάντηση το μόνο συμπέρασμα που προέκυψε ήταν η εμμονή του υπουργού να υπαχθεί το ΝΑΤ στον ενιαίο φορέα ασφάλισης, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που υπάρχουν σε μια τέτοια συνένωση».

Οι εργαζόμενοι πρότειναν στον υπουργό να βάλει τέλος στην μαύρη ανασφάλιστη εργασία που υπάρχει στο πλοία, εξασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητα του Ταμείου και ταυτόχρονα επιστροφή του ΝΑΤ στο υπουργείο Ναυτιλίας αφού είναι άρρηκτα δεμένο με αυτό.

Άλλωστε όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι το υπουργείο διατηρεί το μητρώο ασφαλισμένων και παίρνει εκείνες τις αποφάσεις που έχουν άμεση επίπτωση στα οικονομικά του Ταμείου.

Οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ πραγματοποιούν από σήμερα, Τετάρτη, 24ωρη απεργία ενώ συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη. Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση στο κεντρικό κτίριο του ΝΑΤ προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Δύσκολος Φλεβάρης» στο Αιγαίο: τι λέει η Εύη Νομικού για Κολούμπο, σεισμούς και το να είμαστε tsunami ready

Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ ξεδιαλύνει τι συνέβη στη Σαντορίνη, γιατί το Κολούμπο παραμένει το πιο «ζωντανό» ηφαίστειο της χώρας, ποιες περιοχές χρειάζονται σχέδιο τσουνάμι.

Αθηνιός σε φόρμα, Νάξος σε… προσπέραση: ο Αύγουστος γύρισε το παιχνίδι στη Σαντορίνη

Μετά από μήνες πτώσης, ο Αύγουστος ’25 έφερε άνοδο στην κίνηση του λιμανιού της Σαντορίνης (+6% συνολικά)· Ηράκλειο Νο1 προορισμός και η Νάξος… πάνω από τη Σαντορίνη σε Ιούλιο & Αύγουστο!

Κυκλάδες: «Η παιδεία δεν είναι κόστος» — Κοινή παρέμβαση συλλόγων εκπαιδευτικών και κάλεσμα σε απεργία 1/10

Δεκάδες κενά σε δασκάλους/νηπιαγωγούς, ελλείψεις στην Παράλληλη Στήριξη, στέγαση–μετακίνηση στα νησιά: τι ζητούν οι Σύλλογοι ΠΕ Άνδρου, Νάξου–Αμοργού, Πάρου–Αντιπάρου, Σύρου–Τήνου–Μυκόνου.

Αμοργός (Ενωση Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων δωματίων) στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι: «Είμαστε με τον Άνθρωπο»

Συγγενείς θυμάτων Τεμπών δηλώνουν στήριξη στον απεργό πείνας (7η μέρα) και καλούν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Η Ένωση Ξενοδόχων & Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού συνυπογράφει: «Δεν μας στερούν την ψυχή και την αξιοπρέπεια».

Ρευματοκλοπές στα νησιά: Έκρηξη 67% – πρόστιμα-μαμούθ και βάρος στους συνεπείς

Ιαν–Αυγ 2025: 15.554 περιστατικά, ζημιά 58,5 εκατ. €. Στο «κόκκινο» τουριστικοί προορισμοί – από ξενοδοχεία μέχρι σούπερ μάρκετ. Νέα αυστηρότερα μέτρα.

Κέα: Αναβάθμιση του δρόμου Κορρησίας–Ξύλων με χρηματοδότηση από το ΕΠΑ (1,45 εκατ. €)

Έργο βελτίωσης 4,78 χλμ. με ασφαλτόστρωση 6,5 μ., έργα απορροής και διορθώσεις καμπυλών — έναρξη 1/10/2025, ολοκλήρωση 30/09/2027.

Βοιωτία: 62χρονη φέρεται να έθαψε τη μητέρα της για να παίρνει τη σύνταξη (!!!)

Η γυναίκα, στέλεχος σε ΚΕΠ, φέρεται να ομολόγησε ότι έκρυψε τον θάνατο το καλοκαίρι του 2023 και έθαψε τη μητέρα της σε χώρο δίπλα στο σπίτι· οδηγείται στον Εισαγγελέα Θηβών.

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Φθινοπωρινό reset στη Νάξο: Κλινική Διατροφή με επίκεντρο το Naxos Medical

Ο Κλινικός Διατροφολόγος Εμμανουήλ Νιάος επιστρέφει για συνεδρίες δύο ημερών — ιδανική ευκαιρία να «μεταφράσουμε» τις καλοκαιρινές συνήθειες σε ισορροπημένη καθημερινότητα.

Σαντορίνη: Η 5η Μαΐου καθιερώνεται επίσημη αργία προς τιμήν της Αγίας Ειρήνης

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 160/Α/18-9-2025. Από το 2026 και κάθε χρόνο, οι υπηρεσίες του Δήμου Θήρας θα παραμένουν κλειστές την 5η Μαΐου.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Ηρακλειά: Αντίδραση επαγγελματιών για τις αυξήσεις στο νερό, τι αναφέρουν, ποια απάντηση πήραν

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ηρακλειάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αυξήσεις στο κόστος ύδρευσης και ζήτησε δίκαιο επιμερισμό δαπανών ανά νησί.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.