Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΑιγαίο - Προστασία Νησίδων: Από την Πάρο ξεκινάει η 3η εκστρατεία για...

Αιγαίο – Προστασία Νησίδων: Από την Πάρο ξεκινάει η 3η εκστρατεία για τη σωτηρία των νησιών μας

|

Η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων ανοίγει για τρίτη φορά πανιά με στόχο τη σωτηρία του Αιγαίου!

Μετά από τις εκστρατείες ενημέρωσης, το 2020 και 2021, σε Αμοργό, Αστυπάλαια, Κίναρο, Λέβιθα, Λέρο, Νίσυρο και Ανάφη, τις επιτυχημένες νομικές ενέργειες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, την απόρριψη από το ΥΠΕΝ του καταστροφικού έργου που προέβλεπε την εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε 14 αυστηρά προστατευόμενες νησίδες του νοτίου Αιγαίου, αλλά και την απογραφή το 2021 των κατοίκων των νησίδων, οι οποίοι για πολλά χρόνια παρέμεναν «αόρατοι» για το επίσημο ελληνικό κράτος, το ιστιοπλοϊκό της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων θα πλεύσει και πάλι προς νέες ενημερώσεις, δράσεις και συζητήσεις από τις 25 έως 31 Μαΐου 2024, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς των περιοχών που απειλούνται από την «πράσινη ανάπτυξη».

Συγκεκριμένα:

Κυριακή 26/5, Πάρος, Πολυγωνικό Λυκείου Παροικιάς, 19:00:

Συμμετοχή σε ενημερωτική εκδήλωση σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της χώρας, το οποίο βάλλεται από την ανεξέλεγκτη δόμηση και την καταπάτηση των αιγιαλών και των προστατευόμενων περιοχών που επιφέρει η στρεβλή τουριστική ανάπτυξη, ενώ βρίσκεται ταυτόχρονα και υπό την απειλή της αιολικής βιομηχανίας με 32 συνολικά ανεμογεννήτριες με άδεια παραγωγής, από τις οποίες οι 22 διαθέτουν και εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Τρίτη 28/5, Γυάρος:

Επίσκεψη στο νησί που μετά την εγκατάλειψή του από τους ανθρώπους μεταβλήθηκε σταδιακά σε ένα τεράστιας σημασίας καταφύγιο για την άγρια ζωή και με σπάνια χλωρίδα. Εδώ διαβιοί το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της Μεσογειακής Φώκιας, ενώ αποτελεί κρίσιμο ενδιαίτημα για τα θαλασσοπούλια, τα αρπακτικά και μεταναστευτικά πτηνά, που πλέον απειλούνται όχι μόνο από 77 χερσαίες ανεμογεννήτριες, αλλά και από 3 περιοχές ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών με δεκάδες πλωτές ανεμογεννήτριες.

Πέμπτη 30/5, Κύθνος, Λιμάνι Μέριχα, 18:30:

Συμμετοχή σε ενημερωτική εκδήλωση για την αιολική ενέργεια και την «πράσινη ανάπτυξη» μαζί με την Επιτροπή Αγώνα των Κυθνίων, ενάντια στην εγκατάσταση 20 ανεμογεννητριών ύψους 150 μέτρων εντός παρθένων περιοχών, οι οποίες απειλούν να καταστρέψουν «το νησί της απλότητας», χαρακτηρισμένο ως «τόπο ιδιαιτέρου κάλλους» με Προεδρικό Διάταγμα.

Το ταξίδι της Κίνησης δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο εγχείρημα ενημέρωσης, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του αγώνα της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στη βίαιη εκβιομηχάνιση και καταστροφή της φύσης όλης της χώρας, είτε αυτή συντελείται στο όνομα της στρεβλής τουριστικής ανάπτυξης, είτε της «πράσινης» ανάπτυξης.

Οι Κυκλάδες, ειδικότερα, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο απειλούμενων τόπων στην Ευρώπη, σύμφωνα και με τον πανευρωπαϊκό οργανισμό Europa Nostra, ενώ τα σχεδιαζόμενα έργα στα νησιά δεν στοχεύουν στην ενεργειακή αυτονομία τους, ούτε στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, αλλά αποκλειστικά στην εξαγωγή «πράσινης» ενέργειας προς όφελος των επενδυτών.

Μπροστά σε αυτή την επαπειλούμενη καταστροφή δεν μπορούμε να παραμένουμε αμέτοχοι. Η σωτηρία των νησιών και των νησίδων, όπως και όλης της φύσης, περνάει από το χέρι μας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)