Ένα ακόμη ναυάγιο το μεσημέρι της Πέμπτης (24/12) στα ανοιχτά της Λέσβου με απολογισμό 18 μετανάστες, έξι παιδιά – Τι λέει η Frontex για την Ελλάδα
Στα… χαρτιά μένει η συμφωνία με την Τουρκία για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας, με αποκορύφωμα νέα τραγωδία χθες στο Αιγαίο που στοίχισε τη ζωή σε ακόμα έξι παιδιά. Καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες εισρέουν στη χώρα μας καθώς παρά τις παράξενες καιρικές συνθήκες (χαμηλοί άνεμοι αλλά πολύ κρύο) οι δουλέμποροι μεταφέρουν παράνομα νέες «καραβιές» και μάλιστα έχουν κατεβάσει και τις τιμές (!!!) Και από τα 1200 δολάρια το κεφάλι την καλοκαιρινή περίοδο, έπεσαν στα 500 το χειμώνα…
Η τελευταία τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης όπου όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, πνίγηκαν 18 μετανάστες, ανάμεσά τους έξι παιδιά στ΄ανοιχτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας. Το μικρό πλοίο στο οποίο επέβαιναν κατευθυνόταν στη Λέσβο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan. Τo πλοίο που ήταν υπερφορτωμένο και είχε αποπλεύσει από την μικρή τοποθεσία Μπαντελμί της δυτικής Τουρκίας, ανατράπηκε λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή, μετέδωσε το Dogan. Η εθνικότητα των ανθρώπων αυτών δεν έχει διευκρινιστεί. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 3.700 μετανάστες, στην πλειονότητά τους άνθρωποι που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις στη Συρία και αλλού, έχασαν τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι φέτος στη θάλασσα: σχεδόν 700 επιχειρώντας να διασχίζουν το Αιγαίο Πέλαγος για να φθάσουν στην Ελλάδα και περίπου 3.000 στη Μεσόγειο Θάλασσα ενώ κατευθύνονταν στην Ιταλία.
Frontex
Ενώπιον των ευθυνών της θέτει την Ελλάδα ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι, ο οποίος καλεί την Αθήνα να προχωρεί πιο συστηματικά σε απελάσεις. Παράλληλα επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη η αυτόνομη δράση και παρέμβαση της υπηρεσίας του, ακόμη κι αν αντιτίθεται ένα κράτος – μέλος.
Για τον επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι ένα είναι σαφές: για την περιφρούρηση της ελεύθερης διακίνησης εΕρωπαίων πολιτών εντός του χώρου Σένγκεν χρειάζεται καλή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Υπό αυτό το πρίσμα προεξοφλεί ότι τα κράτη – μέλη μέχρι τα μέσα του 2016 θα συναινέσουν στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Frontex και την παρέμβασή της ακόμη και χωρίς προηγούμενο αίτημα του κράτους – μέλους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στη γερμανική εφημερίδα die Welt τονίζει ότι μόνο με την ενίσχυση του προσωπικού, που αναμένεται να φτάσει συνολικά τους 1.000 υπαλλήλους μέχρι το 2020, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να γίνει σωστή αντιμετώπιση της κρίσης. «Αποκλειστικά και μόνο μέτρα διαχείρισης της κρίσης δεν επαρκούν, θα πρέπει να αφοσιωθούμε στις αιτίες που κάνουν τόσο πολλούς μετανάστες να έρχονται στην Ευρώπη», παραδέχεται ο Λετζέρι. Εξαιρετικά σημαντικό για την υπηρεσία του είναι να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, όπως υποστηρίζει.
Ο επικεφαλής της Frontex κάνει αναφορά και στην επιχείρηση Poseidon Rapid Intervention, που θα ξεκινήσει στις 28 Δεκεμβρίου με περιπολίες στο Αιγαίο και θα ενισχύσει τα ελληνικά μέσα επιτήρησης με επιπλέον πλοιάρια παρακολούθησης, 375 μεταφραστές και ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Η συνδρομή είναι απαραίτητη, γιατί, όπως ο ίδιος υπολογίζει, ο αριθμός των προσφύγων, που τώρα λόγω των καιρικών συνθηκών εμφανίζεται μειωμένος, από την άνοιξη θα αυξηθεί εκ νέου, καθώς το συριακό παραμένει άλυτο. «Ένας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει την κατάσταση είναι εάν η πΓΔΜ συνεχίσει να μη δέχεται οικονομικούς μετανάστες. Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να απελαύνει πολύ πιο συστηματικά από ό,τι κάνει μέχρι τώρα, αιτούντες που δεν έχουν καμιά προοπτική να πάρουν άσυλο. Σε αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Πληροφορίες από το Έθνος