Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΑιγαίο: Με επτά πλωτά ραντάρ θωρακίζει την άμυνα της Ελλάδας

Αιγαίο: Με επτά πλωτά ραντάρ θωρακίζει την άμυνα της Ελλάδας

|

Οι υπογραφές μπήκαν και αν όλα κυλήσουν χωρίς απρόοπτα, η πρώτη μη επανδρωμένη ημισταθερή θαλάσσια πλατφόρμα (USSPS) για την επιτήρηση στο Αιγαίο θα μπει στο νερό το 2025, προκειμένου να αξιολογηθεί από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εισηγηθούν εκτός απροόπτου για την περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων.

Πρόκειται για πατέντα που κατοχύρωσε ελληνική εταιρεία και με κορμό σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ υιοθετήθηκε και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο είναι σε φάση ουσιώδους ανάπτυξης ενός δικτυοκεντρικού συστήματος.

Ειδικότερα, από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων υπογράφηκε σύμβαση για την υλοποίηση του Διακρατικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΟΠΕΑΣ), όπως αναφέρεται η ανάπτυξη των πλωτών ραντάρ. Στόχος, σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή που μίλησε στα «ΝΕΑ», είναι τέτοιες πλατφόρμες να τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία ώστε να «σαρώνουν» όλα τα ανατολικά σύνορα.

Πρόκειται για πυλώνες που έχουν ύψος έως και 50 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε πρώτη φάση θα είναι εφοδιασμένοι με ραντάρ AESA, κάμερες, UAV και συστήματα μετάδοσης και αναμετάδοσης δεδομένων, καθώς πέρα από την επιτήρηση των θαλάσσιων διελεύσεων θα λειτουργούν και ως κόμβοι προώθησης δεδομένων. Οπως εξηγούν από τη σχεδιαστική ομάδα, θα μπορεί, για παράδειγμα, την εικόνα που καταγράφουν οι κάμερες ή το οργανικό UAV σε πραγματικό χρόνο ή τα δεδομένα των στόχων που θα εντοπίζει το ραντάρ της πλατφόρμας να τα μεταδίδει εκείνη τη στιγμή σε υποβρύχια, πλοία, αεροσκάφη, δορυφόρους ή και απευθείας στα επιτελεία, αλλά και να λειτουργούν ως σύστημα αναμετάδοσης δεδομένων αντιστρόφως.

Το σκεπτικό είναι σχετικά απλό, καθώς ακολουθείται το σχέδιο μιας πλωτής πλατφόρμας πετρελαίου όπως εκείνες στον Κόλπο του Μεξικού και, αφού μειώνεται το μέγεθός της, μετατρέπεται μεταξύ άλλων και σε πλατφόρμα επιτήρησης. Οπως επεσήμαναν στα «ΝΕΑ» οι ιθύνοντες, υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της εν λόγω πλατφόρμας σε μέγεθος ώστε να χωράει και ελικοδρόμιο καθώς και άλλα συστήματα. Οι προοπτικές και επιλογές είναι ουσιαστικά αμέτρητες καθώς σε αυτό μπορεί να… «κουμπώσει» ότι θέλουν οι Ενοπλες Δυνάμεις.

«Κλειδώνει» το Ανατολικό Αιγαίο

Με εμβέλεια του ραντάρ επιτήρησης AESA περίπου 40 χιλιομέτρων, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να «κλειδώσουν» από πλευράς επιτήρησης το Ανατολικό Αιγαίο με επτά τέτοιες πλατφόρμες. Το έργο «Μη επανδρωμένες ημισταθερές θαλάσσιες πλατφόρμες για θαλάσσια επιτήρηση» (USSPS) ξεκίνησε το 2021 και αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP). Το σύστημα USSPS στοχεύει στον συνδυασμό καινοτόμων λύσεων για την ενσωμάτωση και τον συντονισμό των δυνατοτήτων C5ISTAR για τη δημιουργία δικτύων θαλάσσιας επιτήρησης αισθητήρων που βασίζονται σε ημισταθερές μη επανδρωμένες πλατφόρμες. Αυτό το τριετές πρόγραμμα μελέτης, σχεδίασης, πρωτότυπης και δοκιμής της λύσης αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Το κόστος του είναι στα 19,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 5,4 έχουν προέλθει από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, τα 12,8 εκατομμύρια από την ΕΕ και τα 1,3 από ιδιώτες επενδυτές.

Πρόταση Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό Iron Dome

Με πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού θόλου συνέδεσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη βασική πρόταση για τη δημιουργία ευρωομολόγου άμυνας. «Θα είμαστε πολύ πιο πειστικοί έναντι των καχύποπτων Ευρωπαίων εάν συνδέσουμε αυτό το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με κάποια εμβληματικά έργα κοινής αμυντικής πολιτικής. Εχω υπόψη μου ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, έναν “θόλο” ευρωπαϊκό αυτή τη φορά, ο οποίος θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής… Ενα ευρωπαϊκό Iron Dome», ανέφερε (Σκάι) και πρόσθεσε: «Είναι μια πρόταση που ήδη την έχω καταθέσει, την επεξεργάζομαι και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια». Κατέληξε δε ότι σε μια τέτοια εξέλιξη η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψει τη δική της αεράμυνα και να μην επιβαρύνει αποκλειστικά τον εθνικό προϋπολογισμό.

Πηγή tanea.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτο δρομολόγιο του “HIGHSPEED 4” για την Αμοργό στις 15 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση για έκτακτο δρομολόγιο από τον δήμο Αμοργού

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

«Τι είναι αγάπη;» – Διαδραστικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στη Νάξο

Η Κατερίνα Γαβαλά και η θεατρική ομάδα Φ.Α.Κ.Α. φέρνουν στη σκηνή του Ιάκωβου Καμπανέλλη μια εμπειρία καρδιάς

Big Bag: Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά υλικών

Το Big Bag αποτελεί την πιο αξιόπιστη και πρακτική λύση για αποθήκευση και μεταφορά υλικών. - Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας