Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΑιγαίο: Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας έφτασε και τους 26 βαθμούς...

Αιγαίο: Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας έφτασε και τους 26 βαθμούς (!!!)

|

Ανησυχητική άνοδος της θερμοκρασίας των ελληνικών θαλασσών καταγράφεται στα τελευταία χρόνια, με το Αιγαίο και ιδιαίτερα την περιοχή της Δωδεκανήσου να καταγράφουν ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με έρευνα της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία των ελληνικών θαλασσών έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5°C στα τελευταία 30 χρόνια. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώνονται στο Θρακικό Πέλαγος και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Το καλοκαίρι του 2024 καταγράφηκε ως το πιο ζεστό των τελευταίων 40 ετών για τις ελληνικές θάλασσες. Στο Βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα παρατηρήθηκαν παρατεταμένοι θαλάσσιοι καύσωνες, με τη θερμοκρασία να αυξάνεται σε βάθη έως και 50 μέτρα.

Τον Ιούνιο του 2024, οι επιφανειακές θερμοκρασίες στο Αιγαίο ξεπέρασαν τους 25-26°C, με αποκλίσεις 2-3°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή. Η απουσία των μελτεμιών, που συνήθως βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας μέσω του φαινομένου της άντλησης (upwelling), φαίνεται να συνέβαλε σημαντικά σε αυτή την αύξηση.

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας είναι πιθανόν να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την αύξηση των ξενικών ειδών από την Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία προσαρμόζονται ευκολότερα στα θερμότερα νερά.

Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εμφάνιση μεδουσών, όπως διαπιστώθηκε το 2024 στη Ρόδο, όταν οι θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου-Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 3°C, φτάνοντας τους 19°C. Οι μέδουσες εμφανίζονται συνήθως παροδικά, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας και η μείωση των θαλάσσιων χελωνών – φυσικών θηρευτών τους – μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερες εξάρσεις του φαινομένου.

Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας δεν φέρνει μόνο προκλήσεις αλλά και ορισμένες ευκαιρίες. Η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα, που ήδη καταγράφουν τις υψηλότερες θαλάσσιες θερμοκρασίες στο Αιγαίο, θα μπορούσαν να επεκτείνουν την τουριστική τους περίοδο, καθιστώντας τις θάλασσές τους ιδανικές για κολύμβηση περισσότερους μήνες τον χρόνο.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τον τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις, περιοχές όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Χαλκιδική αναμένεται να βιώσουν περισσότερους καύσωνες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τουριστική εμπειρία. Οι επιχειρήσεις του κλάδου θα χρειαστούν στρατηγικές προσαρμογής, όπως επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικές υποδομές και προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι προβλέψεις για το 2025 δείχνουν συνέχιση της ανόδου της θερμοκρασίας, τόσο στα επιφανειακά όσο και στα βαθύτερα στρώματα των ελληνικών θαλασσών. Το 2024, οι θερμοκρασίες σε βάθος έως 200 μέτρα αυξήθηκαν έως και 2°C σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1987-2024, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να εντοπίζονται στο βόρειο Αιγαίο και νότια της Κρήτης.

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων για τη διαχείριση της κατάστασης, όπως η αυξημένη παρακολούθηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η υιοθέτηση περιβαλλοντικών πολιτικών για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, η Ρόδος μπορεί να αξιοποιήσει τις ιδιαίτερα θερμές θάλασσές της για να προσελκύσει ειδικές κατηγορίες τουρισμού, όπως ο χειμερινός θαλάσσιος τουρισμός και η διοργάνωση κολυμβητικών αγώνων. Με σωστή διαχείριση, το νησί θα μπορούσε να μετατραπεί σε κέντρο θαλάσσιου αθλητισμού, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία.

Η αυξανόμενη θερμοκρασία της θάλασσας αποτελεί μία πραγματικότητα που απαιτεί προσαρμογή και διαχείριση, προκειμένου να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον και να διατηρηθεί η ελκυστικότητα των Δωδεκανήσων ως τουριστικός προορισμός. Η επόμενη δεκαετία θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη αυτών των φαινομένων και τις συνέπειές τους στο θαλάσσιο και τουριστικό τοπίο της Ελλάδας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μικρές Βιβλιοθήκες, Μεγάλες Ιστορίες στη Δονούσα

Δύο νέοι χώροι ανάγνωσης ανοίγουν τις σελίδες τους στο Μερσήνι και την Καλοταρίτισσα – Μια κοινότητα που επενδύει στον πολιτισμό

Ιστορική συμφωνία: Το ΣΕΦ περνά στον Ολυμπιακό για 49 χρόνια

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την παραχώρηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για σχεδόν μισό αιώνα – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία και ποιες οι δεσμεύσεις της ομάδας

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Καταργούνται οι προμήθειες στα ΑΤΜ, σημαντικές ελαφρύνσεις για πολίτες με τροπολογία Πιερρακάκη

Τέλος στις χρεώσεις αναλήψεων από ΑΤΜ άλλων τραπεζών και παρόχων – Δωρεάν συναλλαγές σε απομακρυσμένες περιοχές και πλαφόν 1,50€ για ξένες προμήθειες

Αναζωογόνηση προσώπου & σώματος με υαλουρονικό οξύ και μεσοθεραπεία

Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος με υαλουρονικό οξύ και μεσοθεραπεία

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Μυστήριο με τον θάνατο 23χρονου εργαζόμενου στην Πάρο, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

Ο νεαρός εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένος στον λαιμό και άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από αεροδιακομιδή στην Αθήνα – Τι λέει η οικογένειά του

Σύρος: Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Αλέξη Αθανασίου

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Σύρου – Μηνύματα συμπαράστασης από πολίτες, συνεργάτες και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης

Οι Ολλανδοί ανακαλύπτουν την αυθεντική Κίμωλο, ιδανικός προορισμός για άνοιξη και φθινόπωρο

Ο έγκριτος ταξιδιωτικός ιστότοπος της Ολλανδίας griekenland.net προτείνει την Κίμωλο ως ήσυχο, αυθεντικό νησί για όσους αναζητούν γαλήνη, πεζοπορία και κυκλαδίτικη εμπειρία… εκτός τουριστικής αιχμής.

Κυκλάδες: Δύο συλλήψεις για βιασμό σε Μύκονο και Σύρο

Στη Μύκονο 30χρονος κατηγορείται για βιασμό 30χρονης αλλοδαπής – Στη Σύρο, 40χρονος φέρεται να επιχείρησε ασελγείς πράξεις σε βάρος 19χρονης στον Φοίνικα

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες