Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΑιγαίο - Γιατροί: Τα ακριβά ενοίκια βάζουν φρένο στην έλευση γιατρών

Αιγαίο – Γιατροί: Τα ακριβά ενοίκια βάζουν φρένο στην έλευση γιατρών

|

Πριν από μερικές ημέρες διαβάσαμε ότι ο Δήμος Ιητών αναζητεί στέγη (πρόσφερε μάλιστα και ένα σεβαστό αντίτιμο για ημερήσια κάλυψη εξόδων) για καρδιολόγο ώστε να έρθει στο νησί την καλοκαιρινή περίοδο… Δεν ξέρουμε εάν βρήκε ανταπόκριση το αίτημά του, αλλά η αλήθεια είναι απλή: Η στέγαση λειτουργεί ανασταλτικά για την κάλυψη των αναγκών που έχουν Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά

Δεν είναι τυχαίο πως σε αρκετές αιτήσεις ενδιαφέροντος οι λειτουργοί του Ιπποκράτη θέτουν ως βασική προϋπόθεση τη διάθεση δωρεάν στέγης, αρνούμενοι να θυσιάσουν το οικονομικό τους μπόνους στον… βωμό του υψηλού κόστους διαμονής.

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» και αφορούν τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου είναι αποκαλυπτικά. Για την Ιστορία, πρόκειται για την ΥΠΕ που διοικεί το μεγαλύτερο τμήμα των υγειονομικών μονάδων της νησιωτικής χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, για τους καλοκαιρινούς μήνες αναζήτησε τη συνδρομή 70 γιατρών και 30 νοσηλευτών.

Οι ανάγκες, δε, αφορούσαν τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο, συνακόλουθα οι παραπάνω αριθμοί δύναται να διπλασιαστούν, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι δεν επιθυμούν – κατ’ επιλογή ή κατ’ ανάγκη – να καλύψουν το σύνολο του διαστήματος.

Ομολογουμένως, οι προσδοκίες ήταν υψηλές φέτος σχετικά με την άμεση κάλυψη των αναγκών, όταν εγκρίθηκαν στα μέσα του περασμένου μήνα οι μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ εν μέσω τουριστικής περιόδου. Και αυτό διότι πρόσφατα είχε θεσμοθετηθεί οικονομικό κίνητρο, ώστε να μπει οριστική τελεία στα «εντέλλεσθε». Πιο συγκεκριμένα, ο νομοθέτης έχει προβλέψει μπόνους 1.800 ευρώ μηνιαίως για τους γιατρούς και 1.200 ευρώ για τους νοσηλευτές, πλέον των αποδοχών τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πιο δελεαστικό πλαίσιο.

Εντούτοις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη 2η ΥΠΕ δήλωσαν ενδιαφέρον μόλις 49 γιατροί, εκ των οποίων αρκετοί δύνανται να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες μόνο για 30 ημέρες. Στην ίδια λίστα, όμως, προστίθενται και ακόμη 25-30 αιτήσεις γιατρών στις οποίες αναφέρεται ότι υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης μόνον εφόσον διασφαλιστεί δωρεάν στέγη.

Στην πράξη, εντούτοις, το αίτημά τους – παρότι αυτονόητο – συνιστά δυσεπίλυτη εξίσωση, καθώς σε κάποιες περιοχές οι τοπικές δημοτικές Αρχές και οι επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού δεν προσφέρουν λύση, είτε επειδή δεν είναι εφικτό είτε γιατί οι όποιες προσπάθειες… ναυαγούν.

Δεν λείπουν, όμως, και τα φωτεινά παραδείγματα, όπου η Αυτοδιοίκηση λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα προς την επίλυση της εξίσωσης, με ενδεικτική την περίπτωση της Κω. Σε άλλες περιπτώσεις, πάλι, οι ξενοδόχοι σε συνεννόηση μεταξύ τους προσφέρουν εναλλάξ ένα δωμάτιο ανά εβδομάδα (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα), με αποτέλεσμα σε διάστημα 30 ημερών οι υγειονομικοί να μετακομίζουν από κατάλυμα σε κατάλυμα συνολικά τέσσερις φορές, γεγονός που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα.

Δεν είναι τυχαίο πως ήδη από τις αρχές του περασμένου μήνα οι υπηρεσιακοί υπουργοί Υγείας και Τουρισμού, Αναστασία Κοτανίδου και Ιωάννα Δρέττα, εξέταζαν τρόπους ώστε να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία και καταλύματα για τη φιλοξενία των γιατρών και των νοσηλευτών που θα στελέχωναν προσωρινά νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται έως και σήμερα τόσο από τα στελέχη στην οδό Αριστοτέλους όσο και από τους διοικητές των ΥΠΕ της χώρας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την εξεύρεση λύσεων.

Μεγάλη ζήτηση

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, πως σε ό,τι αφορά την κάλυψη των θέσεων νοσηλευτών η προσφορά που καταγράφεται είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Αντλώντας και πάλι δεδομένα από τη 2η ΥΠΕ, που αποτελεί και το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα, η ίδια απόφαση ενέκρινε τη μετακίνηση 30 νοσηλευτών κυρίως προς τη νησιωτική χώρα, ενώ οι αιτήσεις άγγιζαν έως και χτες τις 154.

Ομως είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί μία σημαντική λεπτομέρεια: οι περισσότεροι εξ αυτών διέθεταν σπίτι στον τόπο όπου αιτούνταν να μετακινηθούν (κατά κανόνα επρόκειτο για τον τόπο καταγωγής τους) ή είχαν εξασφαλίσει ήδη τη φιλοξενία τους από συγγενικά πρόσωπα και φίλους και άρα το ζήτημα της διαμονής τους ήταν λυμένο.

Εξού, άλλωστε, το αίτημα στις περισσότερες των περιπτώσεων αφορούσε τη μετακίνησή τους για δύο – αντί για έναν – μήνα, γεγονός που αποδεικνύει πως το οικονομικό κίνητρο που θεσπίστηκε αποτέλεσε ένα επιπλέον δέλεαρ.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φόρτωμας – Αεροδρόμιο Πάρου: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες, ορόσημο για τις Κυκλάδες

Ένα έργο-τομή για την Πάρο και το Αιγαίο παίρνει σάρκα και οστά, με στόχο την αναβάθμιση των μεταφορών, την ενίσχυση του τουρισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη. - Τι αναφέρει ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας

Δονούσα: Η Ανοικτή δανειστική βιβλιοθήκη ανοίγει και πάλι τις .. πόρτες του

Στον ειδυλλιακό “Σταυρό” λειτουργεί ένας καλοκαιρινός χώρος ανάγνωσης και διάδρασης – για ντόπιους και επισκέπτες, κάτω από τον ήλιο και τη δροσιά του Αιγαίου.

Stoiximan AegeanBall Festival 2025 – Σύρος: Ολοκλήρωση δράσης και ανακοίνωση νέου κλειστού γηπέδου

Η καρδιά του 3x3 χτύπησε δυνατά στην Πλατεία Μιαούλη, με τον Γιώργο Πρίντεζη στο τιμόνι, μικρούς και μεγάλους αθλητές σε δράση και τον Υφυπουργό Αθλητισμού να ανακοινώνει επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ για νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο νησί.

Α.Ο. Μυκόνου: Υπέγραψε ο Καλίντ Μουρ, ενίσχυση με εμπειρία από NCAA, Γαλλία

Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ/σέντερ Καλίντ Μουρ εντάσσεται στο ρόστερ του Α.Ο. Μυκόνου για τη σεζόν 2025-2026, προσφέροντας ποιότητα και εμπειρία στη φροντ λάιν των Κυκλαδιτών.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Σε εξέλιξη η 3η λογοδοσία (video)

Από την αντιπυρική προστασία και την επάρκεια νερού έως την πρόταση για Δημοτική Αγορά – Η αποτίμηση έργου και η δημόσια συζήτηση για τις ανάγκες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στις Μέλανες ανοίγει – από αύριο – ξανά τις πύλες του στο κοινό

Ένας από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς της Νάξου γίνεται επισκέψιμος από 1 Ιουλίου έως 12 Σεπτεμβρίου, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία ιστορίας και τέχνης στο κοινό

KALAMI FESTIVAL 2025: Η Μουσική συναντά τα καλάμια και τη θάλασσα στη Μικρή Βίγλα

Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στη Νάξο: Usurum, Σκιαδαρέσες και aggelina ενώνουν τις φωνές τους στη μαγευτική τοποθεσία της Μικρής Βίγλας, στις 27 Ιουλίου 2025

Κατερίνα Μονογυιού: Προστατεύουμε τη Μύκονο από αυθαίρετες παρεμβάσεις

Η παρέμβασή της βασίζεται σε επιστολή του Δημάρχου Μυκόνου, κ. Χρήστου Βερώνη, ο οποίος εκφράζει την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για πιθανή αλλοίωση της φυσιογνωμίας του νησιού

9 Υποτροφίες σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σε συνεργασία με το Mediterranean College και τις ΣΑΕΚ ΑΛΦΑ – Αφορά μόνιμους κατοίκους της Περιφέρειας σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει για τεχνικές εργασίες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αναλυτικό πρόγραμμα διακοπών και οδηγίες ασφάλειας για τους πολίτες.

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο