Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΑεροδιακομιδές: Ξεπέρασαν ήδη τις 3.000 εφέτος (!!!)

Αεροδιακομιδές: Ξεπέρασαν ήδη τις 3.000 εφέτος (!!!)

|

Τρέχουν και δε φτάνουν όλο το καλοκαίρι οι πτητικές ομάδες που πραγματοποιούν  τις αεροδιακομιδές από τα νησιά προς την Αττική ή άλλα αστικά κέντρα της περιφέρειας. Τα μεγάλα κενά που καταγράφουν τα περιφερειακά νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό αλλά και οι μετακινήσεις του πληθυσμού λόγω των διακοπών έχουν ως αποτέλεσμα οι καθημερινές αεροδιακομιδές να εντείνονται τους θερινούς μήνες.

Η προνοσοκομειακή φροντίδα έχει ενισχυθεί εφέτος το καλοκαίρι αφού μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ βρίσκονται στα μεγάλα νησιά, συνεπικουρώντας τα ασθενοφόρα και φτάνοντας εγκαίρως στα περιστατικά, κερδίζοντας σημαντικό χρόνο στη φροντίδα τους και κατ’ επέκταση σώζοντας ζωές. Παράλληλα, από πέρυσι επιχειρούν περισσότερα ασθενοφόρα, καθώς έχουν ενισχυθεί με οδηγούς από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα παραπάνω μέτρα, ωστόσο, στοχεύεου  στην πρωτογενή αντιμετώπιση, όπως εξηγούν καλά γνωρίζοντες τον τομέα της Υγείας, και δεν σταματούν την ανάγκη αεροδιακομιδών, η οποία σχετίζεται κατά βάση με την υποστελέχωση των υγειονομικών σχηματισμών, την απουσία συγκεκριμένων κομβικών τμημάτων για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και την απουσία κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, το 2023 ο συνολικός αριθμός αεροδιακομιδών και διακομιδών με πλωτά μέσα έφτασε περίπου τις 4.800. Εξ αυτών τουλάχιστον οι μισές ήταν με πτητικά μέσα. Εφέτος, μέχρι τα μέσα Αυγούστου οι διακομιδές (συνολικά με πτητικά και πλωτά μέσα) ξεπέρασαν τις 3.000. Ο αριθμός αυτός κρίνεται μεγάλος και δεν αποκλείεται μέχρι να «κλείσει» η χρονιά, οι εφετινές αεροδιακομιδές να έχουν ξεπεράσει τις περυσινές.

Αεροδιακομιδές: Γιατί αυξάνονται το καλοκαίρι – Πώς θα ενισχυθούν με τις έξι νέες βάσεις ορεινής διάσωσης

Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά το τελευταίο δίμηνο που η τουριστική κίνηση στα νησιά έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθημερινή … μάχη δίνουν έξι πτητικές ομάδες που επιχειρούν όλο το 24ωρο. Δύο πτητικές ομάδες είναι σταθερές στην Ελευσίνα, στην ίδια περιοχή υπάρχει ακόμη μία σε επιφυλακή για ημέρες με αρκετά περιστατικά, ενώ από μία πτητική ομάδα έχουν οι βάσεις σε Σύρο, Ρόδο και Άκτιο.

Τι φταίει; Η απάντηση είναι ίδια εδώ και πολλά χρόνια: Η αδυναμία των υγειονομικών σχηματισμών των νησιών και άλλων απομακρυσμένων περιοχών να αντιμετωπίσουν κάποιους ασθενείς. Για παράδειγμα, ένα καρδιολογικό περιστατικό που χρειάζεται μονάδα εμφραγμάτων και βρίσκεται σε νησί αναγκαστικά θα αεροδιακομιστεί. Αντίστοιχα, ένα σοβαρό τροχαίο που απαιτεί νευροχειρουργό, ειδικότητα που ενδεχομένως δεν υπάρχει σε περιφερειακή δομή Υγείας.

Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Υγείας προκηρύσσει θέσεις για μόνιμες προσλήψεις γιατρών αλλά δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Η οδός Αριστοτέλους επιχειρεί να βάλει τέλος στην υγειονομική… ερήμωση της επαρχίας, αλλάζοντας τον χάρτη των άγονων περιοχών και αυξάνοντας τα σχετικά επιδόματα. Για έξι συγκεκριμένες ειδικότητες, μάλιστα, τα διπλασιάζει.

Οι λύσεις – ανάγκη του καλοκαιριού

Στο μεταξύ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η μετακίνηση διασωστών – μοτοσικλετιστών από το ΕΚΑΒ της Αθήνας προς τουριστικές περιοχές μειώνει τους χρόνους ανταπόκρισης, προσφέροντας βοήθεια στις αυξημένες ανάγκες. Οι διασώστες με τις μηχανές τους, έχουν μετακινηθεί στην Κω, την Πάρο, τη Νάξο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη αλλά και τη Χαλκιδική (3 μοτοσικλέτες), προκειμένου να προσφέρουν έγκαιρη και αποτελεσματική επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, ενισχύοντας και συνεπικουρώντας τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Με Μοτοσικλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ ενισχύθηκαν εφέτος η Τήνος και η Σύρος. Ταυτόχρονα, Μοτοσικλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης επιχειρούν ήδη εκτός της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Ρόδο, στο Βόλο, στην Κέρκυρα αλλά και στην περιοχή της Τούζλα, στην Καβάλα. Η προσφορά των μοτοσικλετιστών διασωστών συνεχίζεται με την ενεργοποίηση και άλλων μόνιμων τομέων Μοτοσικλετών: Στη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη, τα Χανιά και τη Μυτιλήνη, τη στιγμή που ενισχύονται περαιτέρω οι τομείς Ρόδου, Ηρακλείου και Βόλου.

Πηγή: ygeiamou.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε τελικό στάδιο η παραχώρηση των 22 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων, ανάμεσά τους και της Νάξου

Αναμένεται ο διαγωνισμός για τη μεταβίβαση της διαχείρισης – Το Υπερταμείο αναζητά επενδυτικά σχήματα – Επίκεντρο η τουριστική δυναμική της Νάξου και της Πάρου

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Επικοινωνεί πλέον και ψηφιακά με τους δημότες μέσω του notify.gov.gr

Ειδοποιήσεις για υπηρεσιακά ζητήματα με SMS & email – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Δημήτρης Ταλιάνης: Ο άνθρωπος που έδωσε ήχο στη φωτογραφία (video)

Το έργο του καταξιωμένου φωτογράφου και δημιουργού «ηχοραμάτων», με σταθμούς το Αιγαίο, τη Λέσβο και τη Σαντορίνη

Μαθαίνουμε Κολύμπι με Ασφάλεια και Παιχνίδι στην Αγιασσό

Δωρεάν μαθήματα κολύμβησης για παιδιά – 10 έως 13 Αυγούστου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Σαγκριωτών Νάξου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

«Η Σαντορίνη του φωτός: Οι ματιές της Nelly’s πριν τον σεισμό»

Μια φωτογραφική επιστροφή στον αυθεντικό νησιωτικό χώρο του μεσοπολέμου, μέσα από το βλέμμα της Nelly’s — από τις λήψεις του 1928 στα τείχη του Καστελιού Πύργου, καλοκαίρι 2025.

Έλεγχοι για ελεύθερη κατασκήνωση στο Κάτω Κουφονήσι, αυστηρές συστάσεις στους παραβάτες

Μεικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος απομάκρυνε σκηνές και κατασκευές – Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην περιοχή «Νερό»

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η Πορτάρα δεν αξίζει πρόχειρες λύσεις – Χρειάζεται ουσιαστική πολιτιστική διαχείριση»

Έντονη κριτική για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στο εμβληματικό μνημείο της Νάξου – Κάλεσμα για διάλογο και σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά

Μία Νάξος ενωμένη στον συρτό γέφυρα μνήμης και ενότητας (photo)

Όταν ο χορός γίνεται γέφυρα μνήμης, ενότητας και ταυτότητας στην καρδιά του καλοκαιριού

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.