Καυστική ανακοίνωση με ουκ ολίγες αιχμές από το Σύλλογο “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” με θέμα την απόφαση του Υπουργού κου Αποστόλου για χορήγηση αδειών αλιείας σε βιντζότρατες
Από το 2010 παίζεται ένα… παιχνίδι ανάμεσα στην Κομισιόν και την Ελλάδα σε επίπεδο … αλιείας και δη με τις Βιντζότρατες με την Κομισιόν να αρνείται να παραχωρήσει άδειες γιατί πολύ απλά δεν έχει τις σωστές πληροφορίες από την Ελλάδα που να δικαιολογούν αυτή την απόφαση. Κι έτσι η Ελλάδα παίζει …κλεφτοπόλεμο. Τις εκδίδει αρχές του χρόνου και όταν η Κομισιόν ενημερώνεται, τις ανακαλεί. Το ίδιο έγινε και φέτος. Και μάλιστα η σχετική απόφαση έγινε γνωστή μέσω ανακοίνωσης και δη καυστικής από το Σύλλογο “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” που σχολιάζει την σχετική απόφαση που εκδόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου και έχει συνοδευτικό τίτλο «για την έρευνα εθνικής εμβέλειας «Σχέδιο αλιείας με βιντζότρατα για ερευνητικούς σκοπούς». Κάτι που είχε συμβεί πάντως και πέρυσι όπως θα δούμε παρακάτω όταν στις 12 Μαρτίου ο ίδιος υπουργός αναγκάστηκε να ανακαλέσει τις άδειες…
Τι αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου»:
Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, ο αρμόδιος Υπουργός, ρουσφετολογικά, έδωσε άδειες αλιείας στις βιντζότρατες, με την αστεία δικαιολογία του “ερευνητικού σκοπού”. Ουσιαστικά, επιτρέπει σε 185 αλιευτικά σκάφη (όλο σχεδόν, τον αλιευτικό στόλο) για 2 και πλέον μήνες, να σαρώνουν τους ελληνικούς βυθούς με γρίπους, ιδιαίτερα επικίνδυνους για τα πολύτιμα οικοσυστήματα της θάλασσας, κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει εδώ και χρόνια. Η χώρα μας με την “ευλογία” του αρμόδιου Υπουργείου, βρίσκει και πάλι τον τρόπο να επιτρέψει, από το “παραθυράκι” μιας αμφιβόλου αξίας έρευνας, οι ΛΥΚΟΙ να… “μετρανε” τα πρόβατα!
Για τη Νάξο ειδικά, το Υπουργείο παραχώρησε 7 άδειες, αριθμός μάλλον υπερβολικός για ένα νησί που περιβάλλεται από περιοχές Natura 2000 και Λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica μεγαλύτερη του 35%), σε επαγγελματίες αλιείς για να καταμετρούν “ΔΗΘΕΝ” τα ψάρια που πιάνουν!
Πώς ελέγχονται άραγε αυτοί οι επαγγελματίες για τη δραστηριότητά τους;
Διαθέτουν όλοι σύστημα εντοπισμού θέσης gps (όπως προβλέπεται από τη σχετική απόφαση-παρ5);
Είναι δυνατός ο έλεγχος των αλιευμάτων για την ποσότητα και την εκμετάλλευσή τους;
Ποιος είναι ο ανάδοχος του έργου και ποια τα αποτελέσματα;
Ποια είναι η αναγκαιότητα μιας τέτοιας έρευνας και ποιος ο σκοπός της;
Γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι;
Μήπως εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΥΣ παρά οφέλη;
Ο Σύλλογος “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου”, εκφράζοντας τους έντονους φόβους και προβληματισμούς του, θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και της βιοποικιλότητας του νησιού μας. Ας καταλάβουν επιτέλους οι αρμόδιοι, ότι η διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της Νάξου είναι προϋπόθεση για τη τουριστική ανάπτυξη του νησιού, καθώς και την προάσπιση των δικαιωμάτων των τίμια εργαζομένων αλιέων, που βλέπουν χρόνο με το χρόνο, τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται από τις υπεραλιευτικές πρακτικές που προωθούνται για τους λίγους…
Τι έγινε πέρυσι
Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο (12/03) δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλος «δεμένες στο λιμάνι οι βιντζότρατες» είχε κάνει λόγο για ανάκληση απόφασης που είχε ως στόχο την επαναφορά της λειτουργίας της Βιντζότρατας από τον κο Αποστόλου. Ας δούμε τι έλεγε τότε το δημοσίευμα …
«Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ανακαλείται η υπουργική απόφαση που είχε επαναφέρει τη λειτουργία της βιντζότρατας. Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (βλ. «Ψαρεύει ψήφους με… βιντζότρατα» – 20.1.2015), μία μέρα μετά την προκήρυξη των εκλογών, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, καταργώντας την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, επανέφερε ένα βασιλικό διάταγμα του 1966 για την αλιεία με βιντζότρατα, προκειμένου να εξυπηρετήσει συντεχνιακά μικροσυμφέροντα.
Με την απόφαση δινόταν πρακτικά η δυνατότητα σε αυτό το αλιευτικό εργαλείο να δραστηριοποιείται κοντά στις ακτές για μια ολόκληρη αλιευτική περίοδο, απειλώντας άμεσα το θαλάσσιο περιβάλλον, και παράλληλα ερχόταν σε σύγκρουση με τη συντριπτική πλειονότητα των μικρών παράκτιων ψαράδων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας το επάγγελμά τους να σβήνει από την υποβάθμιση των θαλασσών και την υπεραλίευση.
Επιπλέον, αποτελούσε ένα ακόμα ξεκάθαρο παράδειγμα φωτογραφικής διάταξης που παρέτεινε χαριστικά τον χρόνο ζωής αυτού του καταστροφικού αλιευτικού εργαλείου και μάλιστα με το πρόσχημα της «έρευνας», χωρίς ωστόσο να έχει υπογραφεί σύμβαση ανάθεσης του ερευνητικού έργου, χωρίς δηλαδή να υπάρχει έρευνα!
Την ανάκληση της απόφασης χαιρετίζει η Greenpeace, επισημαίνοντας ότι αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία και βάζει τέλος στην καταστροφή που προκαλούσε αυτό το αλιευτικό εργαλείο στις ελληνικές θάλασσες. Και καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να λάβει πρωτοβουλίες για δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, για την ενδυνάμωση των παράκτιων ψαράδων, την ενίσχυση της πρόσβασης των παράκτιων αλιέων στην αγορά, την προσαρμογή της αλιευτικής ικανότητας του ελληνικού στόλου σε βιώσιμα επίπεδα και τη συλλογή επαρκών επιστημονικών στοιχείων για την κατάσταση των ελληνικών θαλασσών και των αλιευτικών αποθεμάτων».