Σήμερα αναμένεται να κοπεί το πρώτο τσαμπί σταφύλι ασύρτικο στη Σαντορίνη, το νησί από όπου ξεκινά ο τρύγος στη χώρα.
Σήμερα αναμένεται να κοπεί το πρώτο τσαμπί σταφύλι ασύρτικο στη Σαντορίνη, το νησί από όπου ξεκινά ο τρύγος στη χώρα. Ο κύκλος θα κλείσει τρεις μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο, όταν τρυγηθούν και οι τελευταίοι αμπελώνες στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, πολλοί οινοποιοί χαριτολογώντας αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα εξαφανιστούν για ολιγοήμερες διακοπές πριν από τη… μάχη.
Φέτος στη Σαντορίνη, το νησί που χαρακτηρίζεται από την ανομβρία, έπειτα από πολλά χρόνια τον χειμώνα σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τα αμπέλια του νησιού να έχουν δύναμη και υγεία. Ομως, ο καύσωνας στις αρχές Ιουλίου προκάλεσε ζημιές σε πολλούς αμπελώνες, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή. «Εκτιμούμε ότι μπορεί να μειωθεί η παραγωγή οινοστάφυλων σε ποσοστό έως και 30%», αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Ματθαίος Δημόπουλος. Μικρότερες απώλειες που δεν θα ξεπεράσουν το 5% εκτιμά για τον αμπελώνα της Σαντορίνης ο οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος που ήδη ταξιδεύει προς το νησί για να ξεκινήσει τον τρύγο.
Το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, η γιορτή της Βεντέμας (συγκομιδή καρπών), η οποία σηματοδοτεί ακριβώς την έναρξη του τρύγου για τη νέα εσοδεία. Φέτος, ο συνεταιρισμός του νησιού έκλεισε τα 70 του χρόνια και πάνω από 2.000 άτομα βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της Santo Wines στον Πύργο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, που παρέστη στη γιορτή, δεσμεύθηκε ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, όπως κατ’ επανάληψη έχουν ζητήσει οι οινοποιοί.
Ζημιές και στην Κρήτη
Σημαντικές ζημιές από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες έπαθαν φέτος τα αμπέλια στην Κρήτη. Σε κάποιες περιοχές, οι παραγωγοί εκτιμούν ότι θα σημειωθεί μείωση της παραγωγής που θα φτάσει το 30%. «Ο καύσωνας αφυδάτωσε τα αμπέλια και επηρέασε την ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης γενικός διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).
Λόγω των βροχοπτώσεων, πάντως, ο τρύγος στο νησί και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο αναμένεται να είναι όψιμος και να ξεκινήσει κοντά στον Δεκαπενταύγουστο. Αυτές τις ημέρες ξεκινά ο τρύγος και στη Σάμο, όπου η χρονιά σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Γιάννη Σκούτα αναμένεται καλή. Ωστόσο, στο νησί, επειδή αρκετοί αμπελώνες είναι ορεινοί πάνω από 800 μέτρα υψόμετρο, ο τρύγος αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Λίγο πριν από τον τρύγο, δύο κρασιά από τη Σάμο, το Samos Anthemis 2011 και το Samos Nectar 2010 απέσπασαν Χρυσά Βραβεία στον διαγωνισμό Mondial des Vins Extremes (στον οποίο συμμετέχουν οινοποιεία που παράγουν κρασιά από δύσβατους και δύσκολους αμπελώνες). Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 306 οινοποιεία από 15 διαφορετικές χώρες με 740 ετικέτες.
Η υπόλοιπη Ελλάδα
Οσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, η ποιότητα των οινοστάφυλων χαρακτηρίζεται καλή, ενώ σε ορισμένες περιοχές αναμένουν εξαιρετική σοδειά εφόσον βέβαια δεν εμφανιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς σταδιακά οι αμπελώνες θα μπαίνουν στον τρύγο.
Πάντως, η ευρωπαϊκή παραγωγή οινοστάφυλων, σε Γαλλία και Ιταλία κυρίως, την ίδια στιγμή έχει πληγεί σημαντικά από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν την άνοιξη.