Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΤο ρήγμα που έδωσε το σεισμό της Κω βρέθηκε...

Το ρήγμα που έδωσε το σεισμό της Κω βρέθηκε…

|

Η χαρτογράφηση του ρήγματος στο νησάκι Καρά Αντά έβαλε ακόμα ένα κομμάτι στο τεράστιο παζλ των υποθαλάσσιων ρηγμάτων του Αιγαίου. Ερευνα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων στη χώρα μας πραγματοποιείται πιο συστηματικά την τελευταία 15ετία από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), τον εθνικό φορέα θαλάσσιας έρευνας, με το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο». 

Κυριακή 30 Ιουλίου και η Κως για μία ακόμη ημέρα κουνιέται… Είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις, η πρώτη μεγέθους 4.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και η δεύτερη 4.3 Ρίχτερ … Το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων προσδιορίζεται στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μούγλα της Τουρκίας και θεωρείται ότι εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού που έπληξε πρόσφατα την Κω. Όμως, έχουμε νέα δεδομένα σχετικά με τα ρήγματα στην περιοχή της Κω και έρχονται στο φως, με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό. Οι επιστήμονες εντόπισαν το ρήγμα που έδωσε τον πολύ ισχυρό σεισμό τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου και την περίοδο αυτή παρακολουθούν τους εκατοντάδες μετασεισμούς.

Η έρευνα στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης προχωρά με αργούς ρυθμούς ελλείψει κονδυλίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και στη Χίο, όπου έγινε ο έτερος πρόσφατος ισχυρός σεισμός, παραμένει αχαρτογράφητη. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από δορυφορικά ραντάρ και εντόπισαν το ρήγμα που έδωσε τον πολύ ισχυρό σεισμό. «Εφαρμόσαμε τη μέθοδο της αντιστροφής και καταφέραμε να βρούμε την πηγή της παραμόρφωσης. Το ρήγμα βρίσκεται κοντά στο νησί Καρά Αντά, δίπλα στις μικρασιατικές ακτές και έχει κλίση 40 μοιρών προς τη Μικρά Ασία», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Θανάσης Γκανάς. «Η σεισμικότητα φαίνεται να οργανώνεται σε δύο ομάδες επικέντρων, στα ανατολικά και στα δυτικά του σεισμικού ρήγματος, με μεγέθη δονήσεων από 2 Ρίχτερ έως 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρα σε βάθος από 5 έως 20 χιλιόμετρα».

Παρά την πλούσια μετασεισμική ακολουθία, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού και σημειώνει… «Η πιθανότητα ενός μετασεισμού μεταξύ 5 και 6 Ρίχτερ παραμένει. Θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο. Οι κάτοικοι λοιπόν του νησιού θα πρέπει να το λάβουν υπόψη και να είναι προσεκτικοί».

Χαρτογράφηση Αιγαίο

Η χαρτογράφηση του ρήγματος στο νησάκι Καρά Αντά έβαλε ακόμα ένα κομμάτι στο τεράστιο παζλ των υποθαλάσσιων ρηγμάτων του Αιγαίου. Ερευνα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων στη χώρα μας πραγματοποιείται πιο συστηματικά την τελευταία 15ετία από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), τον εθνικό φορέα θαλάσσιας έρευνας, με το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο». «Σήμερα έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα για τον υποθαλάσσιο χώρο, έχοντας καταγράψει εκατοντάδες ρήγματα. Ομως δεν υπάρχει σταθερή χρηματοδότηση ώστε να πραγματοποιείται συστηματική έρευνα. Το ΕΛΚΕΘΕ κινείται βάσει των εκάστοτε επιστημονικών προγραμμάτων, ανάλογα με την περιοχή για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα χαρτογραφήσαμε ρήγματα στο βορειοανατολικό Αιγαίο και την επόμενη εβδομάδα θα βρισκόμαστε στον βόρειο Ευβοϊκό», εξηγεί ο Δημήτρης Σακελλαρίου, διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ.

Η χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες. «Καταλαβαίνουμε πώς λειτουργούν οι διάφορες τάσεις στον φλοιό της γης στην περιοχή μας. Ετσι μπορούμε να εκτιμήσουμε τι είδους και τι μεγέθους σεισμούς μπορούμε να περιμένουμε σε κάθε περιοχή, προς ποια κατεύθυνση θα κατευθυνθεί η σεισμική ενέργεια, με τι επιτάχυνση κ.λπ. Αυτό που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε βέβαια ο χρόνος γένεσης ενός σεισμού». Οι πρόσφατοι σεισμοί και ιδίως αυτός ανάμεσα στη Λέσβο και στη Χίο αναδεικνύουν και πάλι την ανάγκη για συστηματική σεισμολογική έρευνα. «Στην περιοχή της Κω και των μικρασιατικών παραλίων έχουμε περισσότερες πληροφορίες, με τη συνεργασία και των Τούρκων συναδέλφων με τους οποίους υπάρχει πολύ καλός δίαυλος επικοινωνίας σε επιστημονικό επίπεδο. Αντιθέτως, η περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και στη Χίο είναι ουσιαστικά αχαρτογράφητη».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

NaxosPress: Συμμετέχει στην στην 24ωρη (05/06) απεργία της ΠΟΕΣΥ, ποιοι οι λόγοι

Το NaxosPress συμμετέχει στην απεργία της ΠΟΕΣΥ – 24ωρη σιγή για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων και αξιοπρεπών μισθών

Με ευλογία Θεού και… ψαλμωδίες ο 3ος τελικός στο ΟΑΚΑ

Γιαννακόπουλος και Αγγελόπουλοι οδηγούνται σε πνευματική μετάνοια πριν τους τελικούς – Χειροκροτήματα αντί για ύβρεις στο γήπεδο με ψαλμωδίες και… παιδικά τραγούδια.

Attica Group: Ενισχύει τις θαλάσσιες συνδέσεις με ταχύπλοα και εκπτώσεις έως 30% για τις Κυκλάδες

Με νέα δρομολόγια από Πειραιά και Ηράκλειο, ο Όμιλος Attica (Hellenic Seaways, Blue Star Ferries κ.ά.) προσφέρει εκπτώσεις σε οικογένειες και παρέες, διευρύνοντας την τουριστική και συγκοινωνιακή κάλυψη στα νησιά του Αιγαίου.

Ν. Λεβογιάννης: «Όχι» στη μεταφορά των Κούρων, έκκληση για σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα της ενδοχώρας

Ο Νίκος Λεβογιάννης καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων στο Κάστρο της Χώρας, κάνοντας λόγο για σκοταδιστική πολιτική που απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά των χωριών της Νάξου.

Η φιλία: Ένας ανεκτίμητος θησαυρός

Η Στέλλα Νικολάκη μας λέει.. Στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής, ένας αληθινός φίλος είναι το φως που μας οδηγεί — και το χέρι που μας στηρίζει.

Γ. Βρούτσης: «Περάσαμε τον κάβο, το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί σε κλίμα ασφάλειας και αθλητικού σεβασμού»

Συμφωνία των ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, με τον Υπουργό Αθλητισμού, για την ομαλή ολοκλήρωση των τελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab