Το Μεξικό, η Ισλανδία και η Κύπρος γνώρισαν έκρηξη εσόδων από τον κλάδο του τουρισμού
Το Μεξικό, η Ισλανδία και η Κύπρος γνώρισαν έκρηξη εσόδων από τον κλάδο του τουρισμού το 2016, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιού και Τουρισμού (WTTC).
Η έκθεση του συμβουλίου περιείχε και μια έκπληξη στην πρώτη τετράδα της κορυφής: το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αν και βίωσε βαρύ οικονομικό κραχ, είδε απρόσμενα να εκτοξεύονται τα τουριστικά του έσοδα.
Μεξικό
Οι ξένοι επισκέπτες ξόδεψαν 24% περισσότερα πέσος στο Μεξικό την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση του WTTC.
Η τουριστική βιομηχανία της χώρας – η 17η μεγαλύτερη στον κόσμο – επωφελήθηκε από την εξασθένηση του πέσο, το οποίο έκανε τους χώρους διαμονής και τα ταξιδιωτικά πακέτα φθηνότερα για τους ξένους επισκέπτες και ιδιαίτερα τους Αμερικανούς.
Έτσι ο τουρισμός στο Μεξικό άρχισε να καλπάζει, με τις δαπάνες των ξένων τουριστών να φτάνουν τα 382 δισ. πέσος (20,1 δισ. δολάρια) το 2016.
Πέρα από την οικονομία του πράγματος όμως, το Μεξικό έχει κάτι πολύ σημαντικό να προσφέρει στους επισκέπτες του: ήλιο!
Ισλανδία
ο νησί της Ισλανδίας επέκτεινε την τουριστική του βάση, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες που ήταν πρόθυμοι να περάσουν καλά παρά τον κρύο, απρόβλεπτο καιρό! Οι τουριστικές δαπάνες σε εγχώριο νόμισμα αυξήθηκαν κατά 27,5% πέρυσι, σύμφωνα με το WTTC, με αποτέλεσμα η οικονομία της χώρας να αναπτυχθεί κατά σχεδόν 5%, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Ισλανδία προσελκύει τους τουρίστες μέσω προσφορών αεροπορικών εταιρειών που ενθαρρύνουν τον κόσμο να επισκεφθεί τη χώρα σαν σύντομη στάση ενός ταξιδιού γεμάτη περιπέτεια!
Κύπρος
Η Κύπρος, που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε πέρυσι 17% αύξηση στις τουριστικές δαπάνες που άγγιξαν το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ (2,8 δισ. δολάρια).
Οι τουρίστες συρρέουν στο νησί επειδή -μεταξύ άλλων- θεωρούν ότι είναι σχετικά ασφαλής προορισμός, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν βιώσει μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις.
Αζερμπαϊτζάν
Και η έκπληξη της λίστας, το Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων μεταξύ Ρωσίας και Ιράν στην Κασπία Θάλασσα, που είδε να αυξάνονται κατά σχεδόν 71% οι δαπάνες των ξένων τουριστών στη χώρα σε εγχώριο νόμισμα. Όπως και στην περίπτωση του Μεξικού, το αδύναμο νόμισμα ενισχύει τη βιομηχανία.
«Η υποτίμηση του τοπικού νομίσματος το 2015 και το 2016 έχει βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των τιμών του Αζερμπαϊτζάν ως τουριστικό προορισμό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνών του WTTC, Rochelle Turner.
Η χώρα είχε έσοδα σχεδόν 4,6 δισ. manat (2,7 δισ. δολάρια) από τις τουριστικές δαπάνες, γεγονός που την τοποθετεί σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την Κύπρο.