Το θεατρικό Μουσείο “Ιάκ. Καμπανέλλης” παρουσιάζει αύριο (19/07,. 21:00) την ταινία “Οι άσσοι του γηπέδου” σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη με παρουσία γνωστών ποδοσφαιρστιών της δεκαετίας του 50, βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός και το παρών δίνει και ο Γιώργος Καμπανέλλης στο ρόλο δημοσιογράφου
«Μα καλά, που ήταν κρυμμένο αυτό το “διαμαντάκι”; Η πρώτη ταινία του μεγάλου Βασίλη Γεωργιάδη και ίσως η μόνη αθλητική ελληνική ταινία με πρωταγωνιστές, κανονικούς ποδοσφαιριστές, μεγάλες δόξες της εποχής τους, που παίζουν τους εαυτούς τους! Μια ταινία νοσταλγική, που περιγράφει την εποχή που το ποδόσφαιρό ήταν πραγματικά ερασιτεχνικό και έξω από αυτό οι πρωταγωνιστές του, ψοφάγαν της πείνας. Εξαιρετική δουλειά με την αξία ντοκιμαντέρ. Στην εκδοχή που είδα μάλιστα, υπάρχει έγχρωμο παράρτημα στο τέλος, όπου ο Γιώργος Καμπανέλης (ο οποίος συμμετέχει στην ταινία) προσπαθεί να βρει σήμερα τους κυριακάτικους ήρωες του ’50… Να μην ξεχάσω να αναφέρω την συμμετοχή του Θανάση Βέγγου που παίζει έναν ναύτη και τρώει ένα σβουριχτό σκαμπίλι από την χοντρούλα που φλερτάρει, αλλά κι ένα πλάνο που διακρίνεται ο Γιώργος Φούντας! Έξοχο…» Αυτή είναι μία από τις κριτικές που μπορεί να βρει κανείς αναζητώντας πληροφορίες για την ταινία «Οι άσσοι του γηπέδου», η οποία θα προβληθεί αύριο Τετάρτη 19 Ιουλίου (21:00) στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» και στα πλαίσια των εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων…
Η ταινία είναι σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σε σενάριο του μεγάλου μας Νάξιου συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη. Προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1956 ενώ σαράντα χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε σε επανέκδοση με τον τίτλο «Κυριακάτικοι ήρωες». Αξιοσημείωτο είναι ότι η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους στις 13 Μαρτίου 1956 (την ίδια ακριβώς ημέρα με την ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη), κόβοντας 19.276 εισιτήρια.
Ποια είναι η υπόθεση της ταινίας; βασίστηκε σ’ ένα αληθινό περιστατικό που συνέβη το 1953, όταν έπειτα από έναν αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, η ομοσπονδία απέβαλλε έναν ποδοσφαιριστή και οι συμπαίκτες του αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον επόμενο αγώνα, ενώ παράλληλα εκτυλίσσονται καθημερινές ιστορίες της ζωής των ποδοσφαιριστών. Χαρακτηριστικό της ταινίας υπήρξε το γεγονός ότι για την ενσάρκωση των ρόλων προτιμήθηκαν διεθνείς ποδοσφαιριστές της εποχής και όχι ηθοποιοί, υποδυόμενοι τους εαυτούς τους και χρησιμοποιώντας τα αληθινά τους ονόματα.
Ποια ήταν η διανομή; Ανδρέας Μουράτης, Κώστας Λινοξυλάκης, Στάθης Μανταλόζης, Λάκης Πετρόπουλος και Κώστας Πούλης, Οι Θόδωρος Μορίδης (πρόεδρος ομοσπονδίας), Γιώργος Καμπανέλλης (δημοσιογράφος), Αντώνης Μηγιάκης (προπονητής), Θόδωρος Κεφαλόπουλος (γιατρός), Μιχάλης Γιαννακάκος (εκφωνητής) Και εμφανίζονται επίσης (ως φίλαθλοι) οι ηθοποιοί: Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Φούντας και η Ιταλίδα σταρ της εποχής Silvana Pampanini, καθώς και οι ποδοσφαιριστές Ηλίας Ρωσίδης, Γιώργος Δαρίβας, Βαγγέλης Πανάκης, Γιώργος Καμάρας, Μπάμπης Κοτρίδης και Μπάμπης Δρόσος. Αφηγείται ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.
Σας περιμένουμε, κάθε Τετάρτη, να δούμε ή να ξαναδούμε παρέα ταινίες που άφησαν εποχή. Να γνωρίσουμε τον Ιάκωβο Καμπανέλλη του κινηματογράφου, να δούμε εικόνες της Ελλάδας μιας άλλης εποχής, και να μοιραστούμε την εμπειρία μιας κινηματογραφικής βραδιάς αυτό το καλοκαίρι στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Η είσοδος για όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.