Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΠερί του Κάστρου Νάξου και έχουν «γνώσι οι φύλακες»

Περί του Κάστρου Νάξου και έχουν «γνώσι οι φύλακες»

|

Η απάντηση της Καθολικής Μητρόπολης Νάξου διά χειρός του ιερέα Γεώργιου στην επιστολή του προέδρου της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου και η υπενθύμιση ότι « έχουσι γνώσιν οι φύλακες του τελευταίου Κάστρου» 

Η σχέση της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου και του Κάστρου του νησιού και δη του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης της Καθολικής Εκκλησίας είναι ξεχωριστή… Επί 20 χρόνια ουσιαστικά το Πνευματικό Κέντρο αποτέλεσε τη στέγη των δραστηριοτήτων της Κινηματογραφικής Λέσχης αλλά όπως όλα τα πράγματα στο κόσμο υπάρχει ένα τέλος… Και πριν από μία εβδομάδα, ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Στέλιος Κονιτόπουλος προχώρησε σε αποστολή ανοιχτής επιστολής όπου εξέφρασε το προβληματισμό του για το μέλλον του Κάστρου διαβλέποντας όπως σημείωσε «μια αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την ευλογία της εκκλησίας». Αναρωτήθηκε δε εάν οι «νησίδες Μουσείων» και οι αλλαγές που γίνονται στο Κάστρο ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως ο πολιορκητικός κριός ώστε να πέσει το τελευταίο κάστρο «ομορφιάς και αισθητικής» που έχει μείνει στον άτυχο αυτό τόπο…

Όπως είναι λογικό ήρθε σχεδόν άμεσα η απάντηση. Δια χειρός του ιερέα της Μητρόπολης, πατήρ Γεωργίου Παλαμάρη, ο οποίος ανέλαβε να τονίσει όπως σημειώνει «κάποια στοιχεία» για την ορθότητα των πραγμάτων…  Τονίζει ότι λόγω του χρόνου υπήρξε φθορά στο κτήριο και χρειάστηκε η ανάγκη για επισκευή. Σημειώνει ότι από τη πλευρά της η Κινηματογραφική Λέσχη δεν δεσμεύτηκε προφορικά για τη συντήρησή του χώρου, εκφράζει τη λύπη του για τις απόψεις του κου Κονιτόπουλου για τις δραστηριότητες της Εκκλησίας, θεωρεί δε ότι είναι υπερβολικός ο φόβος του κου Κονιτόπουλου για το μέλλον του Κάστρου σημειώνοντας ότι «έχουσι γνώσιν οι φύλακες»  

Αναλυτικά η επιστολή που φέρει την υπογραφή του πατήρ Γεώργιου Παλαμάρη αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή το δημοσίευμα του Προέδρου της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου κ. Στέλιου Κονιτόπουλου και επειδή είναι προφανές ότι το ύφος αυτού του δημοσιεύματος θέλει να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις για τη συμπεριφορά της Καθολικής Μητρόπολης απέναντι στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου, επιθυμώ να τονίσω κάποια στοιχεία για την ορθότητα των πραγμάτων.

Το Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης εδώ και πολλά χρόνια φιλοξενούσε διαφόρων ειδών πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών και τις δραστηριότητες της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου.

Η παρατεταμένη χρήση του χώρου από διάφορους καλλιτέχνες και φορείς για πολλά χρόνια καθώς και η φθορά του χρόνου δημιούργησαν έντονο πρόβλημα στο κτίριο γι΄ αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η ανακαίνισή του. Η Μητρόπολη, λοιπόν, προέβη στην ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως Ενοριακή Αίθουσα για τις πολλές και διαφορετικές ποιμαντικές της δραστηριότητες.

Πρόθεση της Εκκλησίας δεν ήταν σε καμία περίπτωση η διακοπή της συνεργασίας με την Κινηματογραφική Λέσχη. Τα μέλη της όμως επέλεξαν να μην δεσμευτούν προφορικά ότι θα εξασφάλιζαν την προστασία και ακεραιότητα του χώρου κατά τη διάρκεια της χρήσης του. Πιστεύω ότι αποτελεί θεμέλιο για μια καλή συνεννόηση και φιλία η προσπάθεια σεβασμού προς έναν χώρο που ευγενικά παραχωρείται προς χρήση σε αυτόν που τον ζητεί.

Γίνεται λόγος με μια τελείως άκυρη προσέγγιση στο θέμα του «υπέρογκου ενοικίου» (όπου περισσότερο όγκο έχουν οι λέξεις παρά οι αριθμοί) το οποίο δεν αντιστοιχούσε παρά στην αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που θα κατανάλωνε η Λέσχη την περίοδο χρήσης του κτιρίου!

Υπέρογκο ή όχι, λοιπόν, θα εξαρτιόταν από την ίδια τη Λέσχη.

Ξεπερνά πιστεύω τα όρια της διακριτικότητας η δημόσια κατάκριση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ένας ιδιοκτήτης τα υπάρχοντά του καθώς είναι στην ευχέρειά του να τα διαθέτει με τον τρόπο που κρίνει ο ίδιος κατάλληλο.

Ο κ. Κονιτόπουλος ανησυχεί για την «αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την ευλογία της εκκλησίας». Η Εκκλησία πράγματι ευλογεί κάθε επιχειρηματική ή μη δραστηριότητα που προάγει το ήθος και τον πολιτισμό όπως έκανε τόσα χρόνια και με την Κινηματογραφική Λέσχη. Με λυπεί όμως ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενώ η Λέσχη έχει ήδη βρει στέγη στο ιστορικό κτίριο την πρώην Σχολής Ουρσουλινών Μοναχών και συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, ο κ. Κονιτόπουλος μέμφεται παρεμφερείς δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο φόβος του μη τυχών και πέσει «το τελευταίο κάστρο» ομορφιάς και αισθητικής είναι υπερβολικός. Οι προσπάθειες που γίνονται για να αναδειχτεί το Κάστρο συνάδουν απόλυτα με τη νομιμότητα και τις γραμμές της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με την οποία έχουμε μια άψογη συνεργασία.

Κανείς δεν αγαπά το Κάστρο καλύτερα από τους κατοίκους του και κανείς δεν έχει αντιληφθεί τη σημαντικότητά του ως μνημείου περισσότερο από αυτούς. Μάταια ανησυχεί, λοιπόν, ο κύριος Κονιτόπουλος αφού μπορούν πολλοί που θρέφουν κάποια σχετική ευαισθησία να τον διαβεβαιώσουν ότι «έχουσι γνώσιν οι φύλακες».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

National league 2: Επιβλητικός ο Πανναξιακός ΑΟΚ διέλυσε εκτός έδρας το Πικέρμι και υποδέχεται τον Δούκα

Εντυπωσιακή εμφάνιση του Πανναξιακού ΑΟΚ διέλυσε το Πικέρμι εκτός έδρας και το επόμενο Σάββατο υποδέχεται τον Δούκα... (video)

Lennart Neubauer: Κατέκτησε τη κορυφή του κόσμου, είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2024

Ο Lennart Neubauer, ο δικός μας, ο Ναξιώτης πρωταθλητής, στη κορυφή του κόσμου - Παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2024 στο windsurfing

Ανδρος: Τραυματισμός 77χρονου από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτης)

Τραυματισμός 77χρονου στην Άνδρο μετά από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτη)

ΠΑΣΟΚ – Εκλογές: Ανοιξαν οι κάλπες, η μάχη των υποψηφίων, τρεις κάλπες στη Νάξο

Με τρεις κάλπες στη Νάξο η μάχη για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.. Που ψηφίζουν οι φίλοι του Κινήματος στις Κυκλάδες

Σχοινούσα: Το δημοτικό σχολείο του νησιού απέκτησε χρώμα

Μικροί και μεγάλοι εργάστηκαν ώστε το δημοτικό σχολείο στη Σχοινούσα να αποκτήσει ...χρώμα (photos)

Αμοργός: Παρουσίαση πρότασης για τα λιμενικά έργα στα Κατάπολα

Το απόγευμα της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο Καταπόλων θα γίνει η παρουσίαση πρότασης για τα λιμενικά έργα... Διοργάνωση "Νέα Πνοή"

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Καραβόλοι στιφάδο από την Ηρακλειά

Πάει προς βροχή.. Οπότε; Καραβόλοι (σαλιγκάρια) στιφάδο από την Ηρακλειά

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Πρεμιέρα με το δεξί (74-73) την Αναγέννηση και πάει .. Παγκράτι

Πετυχημένο το ντεμπούτο του ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia για τη νέα σεζόν.. Επικράτησε 74-73 της Αναγέννησης και τώρα προετοιμάζεται για το Παγκράτι

Υπουργείο Αμυνας: Κατασκευή κατοικιών σε στρατιωτικούς σε Σαντορίνη, Μύκονος

Κατοικίες για στελέχη του στρατού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και σε τουριστικά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος

ΣΥΡΙΖΑ – Εκλογές: Το συνέδριο πάει το τριήμερο 8 – 10 Νοεμβρίου

Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή ημερομηνίας του συνεδρίου, για τις 8-10 Νοεμβρίου, και εκλογή συνέδρων στις 2 και 3 Νοεμβρίου. Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

Fast Ferries: Το “Αικατερίνη Π” είπε “αντίο” στη Νάξο, μένει δεμένο (για την ώρα) στη Ραφήνα (video)

Δεμένο για μερικές ημέρες παραμένει το "Αικατερίνη Π" στην Ραφήνα.. (video)

Νάξος – “Μια βραδιά κάτω από την ελιά”: Ανοιγμα φεστιβάλ με Βικτόρια Χίσλοπ… (πρόγραμμα)

Η πολιτιστική πρωτοβουλία διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στη Νάξο - Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 2-5 Οκτωβρίου με σημαντικούς καλεσμένους (πρόγραμμα)

Αμοργός: Στο δάσκαλό μας (Σταύρο Τζαννίνη) με αγάπη

Στην Αμοργό μαθητές τιμούν τον δάσκαλό τους Σταύρο Τζαννίνη.. Πότε και που

Νάξος – Αεροδρόμιο: Το φανάρι κυκλοφορίας “νεκρό” και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται (Photo)

Ψηφιακή ανάλυση από τον Κώστα Κατσιούλη για τον πιθανό κίνδυνο ατυχήματος στο αεροδρόμιο λόγω της έλλειψης του φαναριού

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Εντυπωσίασε ο Βαλτινός, φινάλε με Κότσιρα

Τελευταία ημέρα απόψε στην δράση "Μία βραδιά κάτω από την Ελιά".. Υπό τους ήχους του Γιάννη Κότσιρα

ΠΝΟ: Απόφαση για 48ωρη προειδοποιητική απεργία.. Πότε θα γίνει;

Η ΠΝΟ ανακοίνωσε νέα 48ωρη απεργία για τις 22 και 23 Οκτωβρίου - Ποιοι είναι οι λόγοι

Σταυρούλα Μπαϊράμη: “Αυτά που ζήσαμε το βράδυ του ναυαγίου του Εξπρές Σάμινα δεν θα τα ξεχάσω ποτέ..”

Η κα Σταυρούλα Μπαϊράμη σα να μην πέρασε μια μέρα από το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα, θυμάται με κάθε λεπτομέρεια τις στιγμές από την ώρα που άκουσε τον κρότο της πρόσκρουσης και έσβησαν τα φώτα, μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε σε ασφαλή χέρια στην Πάρο

Κίναρος: Ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς

Με αποκλειστική χορηγία της Motor Oil η ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς στην ακριτική Κίναρο

Ανδρος: Τραυματισμός 77χρονου από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτης)

Τραυματισμός 77χρονου στην Άνδρο μετά από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτη)

Ηρακλειά – Ντίνα Πρασίνου: “Είμαι μαθημένη όταν έρχεται κόσμος στο σπίτι να τους περιποιούμαι”

Σε μια δροσερή αυλή λίγο πιο πάνω από το λιμάνι της Ηρακλειάς, η Ντίνα Πρασίνου, μια παλιά Αρακλειανή, που έχει ζήσει κι έχει γλεντήσει, κι έχει φάει τη ζωή με το κουτάλι. Μίλησε για το νησί και μοιράστηκε τις συνταγές της