Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΠερί του Κάστρου Νάξου και έχουν «γνώσι οι φύλακες»

Περί του Κάστρου Νάξου και έχουν «γνώσι οι φύλακες»

|

Η απάντηση της Καθολικής Μητρόπολης Νάξου διά χειρός του ιερέα Γεώργιου στην επιστολή του προέδρου της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου και η υπενθύμιση ότι « έχουσι γνώσιν οι φύλακες του τελευταίου Κάστρου» 

Η σχέση της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου και του Κάστρου του νησιού και δη του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης της Καθολικής Εκκλησίας είναι ξεχωριστή… Επί 20 χρόνια ουσιαστικά το Πνευματικό Κέντρο αποτέλεσε τη στέγη των δραστηριοτήτων της Κινηματογραφικής Λέσχης αλλά όπως όλα τα πράγματα στο κόσμο υπάρχει ένα τέλος… Και πριν από μία εβδομάδα, ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Στέλιος Κονιτόπουλος προχώρησε σε αποστολή ανοιχτής επιστολής όπου εξέφρασε το προβληματισμό του για το μέλλον του Κάστρου διαβλέποντας όπως σημείωσε «μια αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την ευλογία της εκκλησίας». Αναρωτήθηκε δε εάν οι «νησίδες Μουσείων» και οι αλλαγές που γίνονται στο Κάστρο ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως ο πολιορκητικός κριός ώστε να πέσει το τελευταίο κάστρο «ομορφιάς και αισθητικής» που έχει μείνει στον άτυχο αυτό τόπο…

Όπως είναι λογικό ήρθε σχεδόν άμεσα η απάντηση. Δια χειρός του ιερέα της Μητρόπολης, πατήρ Γεωργίου Παλαμάρη, ο οποίος ανέλαβε να τονίσει όπως σημειώνει «κάποια στοιχεία» για την ορθότητα των πραγμάτων…  Τονίζει ότι λόγω του χρόνου υπήρξε φθορά στο κτήριο και χρειάστηκε η ανάγκη για επισκευή. Σημειώνει ότι από τη πλευρά της η Κινηματογραφική Λέσχη δεν δεσμεύτηκε προφορικά για τη συντήρησή του χώρου, εκφράζει τη λύπη του για τις απόψεις του κου Κονιτόπουλου για τις δραστηριότητες της Εκκλησίας, θεωρεί δε ότι είναι υπερβολικός ο φόβος του κου Κονιτόπουλου για το μέλλον του Κάστρου σημειώνοντας ότι «έχουσι γνώσιν οι φύλακες»  

Αναλυτικά η επιστολή που φέρει την υπογραφή του πατήρ Γεώργιου Παλαμάρη αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή το δημοσίευμα του Προέδρου της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου κ. Στέλιου Κονιτόπουλου και επειδή είναι προφανές ότι το ύφος αυτού του δημοσιεύματος θέλει να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις για τη συμπεριφορά της Καθολικής Μητρόπολης απέναντι στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου, επιθυμώ να τονίσω κάποια στοιχεία για την ορθότητα των πραγμάτων.

Το Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης εδώ και πολλά χρόνια φιλοξενούσε διαφόρων ειδών πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών και τις δραστηριότητες της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου.

Η παρατεταμένη χρήση του χώρου από διάφορους καλλιτέχνες και φορείς για πολλά χρόνια καθώς και η φθορά του χρόνου δημιούργησαν έντονο πρόβλημα στο κτίριο γι΄ αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η ανακαίνισή του. Η Μητρόπολη, λοιπόν, προέβη στην ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως Ενοριακή Αίθουσα για τις πολλές και διαφορετικές ποιμαντικές της δραστηριότητες.

Πρόθεση της Εκκλησίας δεν ήταν σε καμία περίπτωση η διακοπή της συνεργασίας με την Κινηματογραφική Λέσχη. Τα μέλη της όμως επέλεξαν να μην δεσμευτούν προφορικά ότι θα εξασφάλιζαν την προστασία και ακεραιότητα του χώρου κατά τη διάρκεια της χρήσης του. Πιστεύω ότι αποτελεί θεμέλιο για μια καλή συνεννόηση και φιλία η προσπάθεια σεβασμού προς έναν χώρο που ευγενικά παραχωρείται προς χρήση σε αυτόν που τον ζητεί.

Γίνεται λόγος με μια τελείως άκυρη προσέγγιση στο θέμα του «υπέρογκου ενοικίου» (όπου περισσότερο όγκο έχουν οι λέξεις παρά οι αριθμοί) το οποίο δεν αντιστοιχούσε παρά στην αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που θα κατανάλωνε η Λέσχη την περίοδο χρήσης του κτιρίου!

Υπέρογκο ή όχι, λοιπόν, θα εξαρτιόταν από την ίδια τη Λέσχη.

Ξεπερνά πιστεύω τα όρια της διακριτικότητας η δημόσια κατάκριση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ένας ιδιοκτήτης τα υπάρχοντά του καθώς είναι στην ευχέρειά του να τα διαθέτει με τον τρόπο που κρίνει ο ίδιος κατάλληλο.

Ο κ. Κονιτόπουλος ανησυχεί για την «αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την ευλογία της εκκλησίας». Η Εκκλησία πράγματι ευλογεί κάθε επιχειρηματική ή μη δραστηριότητα που προάγει το ήθος και τον πολιτισμό όπως έκανε τόσα χρόνια και με την Κινηματογραφική Λέσχη. Με λυπεί όμως ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενώ η Λέσχη έχει ήδη βρει στέγη στο ιστορικό κτίριο την πρώην Σχολής Ουρσουλινών Μοναχών και συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, ο κ. Κονιτόπουλος μέμφεται παρεμφερείς δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο φόβος του μη τυχών και πέσει «το τελευταίο κάστρο» ομορφιάς και αισθητικής είναι υπερβολικός. Οι προσπάθειες που γίνονται για να αναδειχτεί το Κάστρο συνάδουν απόλυτα με τη νομιμότητα και τις γραμμές της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με την οποία έχουμε μια άψογη συνεργασία.

Κανείς δεν αγαπά το Κάστρο καλύτερα από τους κατοίκους του και κανείς δεν έχει αντιληφθεί τη σημαντικότητά του ως μνημείου περισσότερο από αυτούς. Μάταια ανησυχεί, λοιπόν, ο κύριος Κονιτόπουλος αφού μπορούν πολλοί που θρέφουν κάποια σχετική ευαισθησία να τον διαβεβαιώσουν ότι «έχουσι γνώσιν οι φύλακες».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανηγύρι του Σταυρού στη Δονούσα: Παράδοση, γλέντι και πίστη 13–14 Σεπτεμβρίου

Η Δονούσα ντύνεται γιορτινά για την Υψωση του Τιμίου Σταυρού με παραδοσιακά έθιμα, φαγητό, χορό και περιφορά εικόνας στο λιμάνι.

Γιάννης Σιώτος: «Η προσπάθεια του Δημάρχου Τήνου να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη κατέρρευσε»

Με αιχμηρή ανακοίνωση, ο πρώην Δήμαρχος Τήνου απαντά στον Παναγιώτη Κροντηρά μετά την αρχειοθέτηση της μήνυσης για τα «διαγραμμένα αρχεία».

Φ. Φόρτωμας: “Είναι λάθος που δεν έχουν συμπεριληφθεί μικρά νησιά των Κυκλάδων στη μείωση του ΦΠΑ” (video)

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή Cyclades On Air, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ζητήματα φορολογίας, υγείας, παιδείας, πολιτισμού και υποδομών.

Αντίο στον Γιώργο Κωβαίο: Ο 92χρονος Σχοινουσιώτης που χόρεψε μέχρι το τέλος

Η Σχοινούσα αποχαιρετά έναν άνθρωπο-σύμβολο χαράς και λεβεντιάς, που κάθε χρόνο έδινε το δικό του ρυθμό στη Γιορτή Φάβας.

Hike n’ Capture – Τετραήμερο retreat φωτογραφίας και πεζοπορίας στην Αμοργό

Από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου, η Αμοργός φιλοξενεί ένα μοναδικό σεμινάριο που συνδυάζει τη φωτογραφία με την πεζοπορία, σε συνεργασία με τη σχολή φωτογραφίας Luz Visual Studies.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αστροβραδιά στη Νάξο: Μια μοναδική εμπειρία παρατήρησης του ουρανού

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με την Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση, διοργανώνει απόψε μια μαγευτική βραδιά στο ΔΑΚ Νάξου με τηλεσκόπια και ξενάγηση στον νυχτερινό ουρανό.

«Εργοτάξιο η Κόρωνος» – Βελτιώσεις στον επαρχιακό δρόμο με στόχο την ασφάλεια

Το Επαρχείο Νάξου προχωρά σε παρεμβάσεις με νέα στηθαία και τοιχία, ενώ οι κάτοικοι θυμούνται τις δυσκολίες του παρελθόντος και ζητούν περισσότερα έργα.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία στο Φιλώτι Νάξου

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 70 m2 στο Φιλώτι της Νάξου

Εργαστήριο Καινοτομίας στη Νάξο: Από τη φαντασία στην πραγματικότητα με 3D εκτύπωση

Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικοδήμου, μαθητές και γονείς συναντιούνται σε μια ξεχωριστή εμπειρία δημιουργίας και γνώσης, με 3D σχεδίαση και τη θεωρία των Πολλαπλών Νοημοσυνών.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media