Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΚατερίνα Σιδερή: έχω πολύ αγάπη να προσφέρω στα παιδιά

Κατερίνα Σιδερή: έχω πολύ αγάπη να προσφέρω στα παιδιά

|

Από μικρή η Κατερίνα Σιδερή ήξερε τι θέλει να γίνει: εκπαιδευτικός… Να βοηθήσει τα παιδιά να ενταχθούν στην κοινωνία μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα. Και δη τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Με 18.3 στην ιστορία των Πανελληνίων Εξετάσεων έχει τη 2η μεγαλύτερη επίδοση στη Νάξο και μιλάει για τα όνειρά της 

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή είναι να ξέρεις τι θέλεις και να το διεκδικείς, να το υπερασπίζεσαι… Η Κατερίνα Σιδερή, μπορεί να μην έχει κλείσει τα 18 της χρόνια αλλά δείχνει ότι βαδίζει σε έναν δρόμο σταθερό που έχει επιλέξει η ίδια… Αυτό κατανοεί κανείς μόλις περάσουν μερικά λεπτά από το διάλογο που θα ξεκινήσεις μαζί της… Σταθερές βάσεις και απόψεις… Τελείωσε το Λύκειο και είναι ένα βήμα πριν περάσει την πόρτα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης… Και όπως όλα τα παιδιά έχει ένα μικρό δίλημμα. Φιλοσοφική ή Παιδαγωγική Σχολή; Αμφότερες ασχολούνται με τα παιδιά…  Η Κατερίνα ολοκλήρωσε τις Πανελλαδικές εξετάσεις με 16.113 μόρια, έγραψε δε 18.3 στην ιστορία (η 2η καλύτερη επίδοση στη Νάξο), 15.6 στην έκθεση, 14.4 Αρχαία και 16.5 Λατινικά. Επιδόσεις που όπως όλα δείχνουν την οδηγούν στο στόχο της…  Εκεί βέβαια θα έχει τη βοήθεια του μεγαλύτερου αδελφού της, του Γιάννη, ο οποίος σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και είναι στο 4ο έτος… Οπότε θα λειτουργήσει ως αρωγός στη προσπάθειά της να εγκλιματιστεί στο νέο της περιβάλλον. Από μικρή πάντως και με την βοήθεια και προτροπή της μητέρας της μπήκε στο δρόμο του μεθοδικού διαβάσματος. Άλλωστε όπως λέει «όταν θέλεις να πετύχεις, δεν μπορείς ξαφνικά να αρχίζεις να διαβάζεις εντατικά»..

Και όπως είπαμε και νωρίτερα, ο σπόρος του εκπαιδευτικού μπήκε από τα πρώτα της χρόνια «από μικρή ήθελα να γίνει δασκάλα… Αν και να πω αρχικά προτιμούσα νηπιαγωγός. Όμως, όσο μεγάλωνα ανέβηκα και …επίπεδο». Γελάει και προσθέτει «αγαπώ τα μικρά παιδιά. Νιώθω ότι έχω πολύ αγάπη μέσα μου και θέλω να τα βοηθήσω. Και κυρίως τα παιδιά με ειδικές ανάγκες… Να είμαι στο πλάι τους ώστε να ενταχθούν όσο γίνεται καλύτερα στο κοινωνικό σύνολο. Και νιώθω τυχερή γιατί νομίζω ότι θα κάνω αυτό που μου αρέσει. Και όπως είναι λογικό μόνο εάν κάνεις αυτό που σου αρέσει, θα το κάνεις σωστά»… Σχετικά με τις Πανελλαδικές θα μας πει ότι «είναι μία ψυχοφθόρα διαδικασία που δεν θα ήθελα με τίποτα να ξαναπεράσω… Πολλές ώρες διάβασμα, λίγος ύπνος με τη διάθεση όλων να είναι διαφορετική αυτή τη περίοδο»…

Και τέλος; Υπόθεση μάθημα ιστορίας «δυστυχώς το συγκεκριμένο μάθημα είναι ακόμη στο επίπεδο της παπαγαλίας. Στο 50% έχει στάνταρ ερωτήσεις όπου οι απαντήσεις είναι δεδομένες… Και το άλλο 50% είναι μέσα από τις πηγές… Εκεί πρέπει να έχεις κριτική σκέψη. Κι εδώ βοήθησε ο κος Χερουβείμ και το φροντιστήριο. Κι αυτό γιατί με λίγους μαθητές, μπορεί ο φροντιστής να βοηθήσει περισσότερο και καλύτερα τα παιδιά. Να εντοπίσει τις αδυναμίες του και να καλύψει τα κενά. Κάτι που μπορεί να γίνει σε ένα γκρουπ 5-7 μαθητών και όχι σε μία τάξη 25 όπου οι καθηγητές δίνουν μάχη να καλύψουν την ύλη. Στο φροντιστήριο αυτό είναι δεδομένο και με συνεχόμενες επαναλήψεις καλύπτεται κάθε ανάγκη του μαθητή»…

Διαβάστε τι δήλωσε στην εφημερίδα «Κυκλαδική» για την μάχη των Πανελλαδικών εξετάσεων…

Ποιο θεωρείς ότι ήταν το μυστικό της επιτυχίας σου;

«Ήμουν συγκεντρωμένη κατά την διάρκεια της μελέτης. Δεν μπορεί κανείς να ανταποκριθεί στην εξέταση του μαθήματος της Ιστορίας, εάν δεν έχει την απαραίτητη συγκέντρωση την ώρα του διαβάσματος. Και οκτώ ώρες να διαβάζει κανείς, αποτέλεσμα ικανοποιητικό δεν πρόκειται να έχει εάν είναι απρόσεκτος την ώρα του διαβάσματος. Μελέτη χρειάζεται. Μελέτη και όχι απλή ανάγνωση του μαθήματος. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο μάθημα της Ιστορίας. Και βέβαια χρειάζεται ο υποψήφιος να έχει την απαραίτητη υπομονή και από το μυαλό του να μη φεύγει ποτέ η σκέψη ότι, ό,τι κάνει το κάνει για να κατακτήσει αυτό που έχει θέσει ως στόχο».

Πόσο εύκολο είναι να σταδιοδρομήσει με επιτυχία ο αυριανός απόφοιτος ενός Α.Ε.Ι.;

«Κοιτάξτε! Η επαγγελματική αποκατάσταση δεν είναι εύκολο πράγμα στις μέρες μας.  Εγώ, προσωπικά θα ήθελα να δουλέψω ως δασκάλα ή ως φιλόλογος. Το ξέρω πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Θέλω να πω ότι εύκολα δεν βρίσκει κανείς δουλειά σήμερα. Αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι όταν κανείς ό,τι κάνει και ό,τι θέλει να κάνει, το αγαπά πολύ, τότε την άκρη, αργά ή γρήγορα, θα την βρει. Γι’ αυτό κι εγώ, θα παλέψω για να κατακτήσω και αυτό τον στόχο μου».

Πότε άρχισες να προετοιμάζεσαι για το πανεπιστήμιο; Πότε ξεκίνησες την προσπάθειά σου;

«Όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, όταν μπήκαμε στην τελική ευθεία ανέβασα ρυθμούς. Δεν γινόταν αλλιώς. Έτσι έπρεπε να γίνει, έτσι και έγινε. Μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ διάβαζα. Ή, μάλλον, μελετούσα. Όμως έκανα ανά τακτά χρονικά διαστήματα το αναγκαίο διάλειμμα.  Άρχισα να προετοιμάζομαι για τις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο από την Β’ λυκείου. Και βρήκα αργά και σταθερά τους ρυθμούς μου. Δούλεψα μεθοδικά, αλλά και ήρεμα. Η νευρικότητα είναι κακός σύμβουλος, για έναν υποψήφιο.

Σύμμαχός μου στις προσπάθειές μου ήταν η μητέρα μου, που την ευχαριστώ πολύ. Μου εξασφάλιζε την απαραίτητη ηρεμία. Άσε που κάποιες φορές μου κρατούσε και το  βιβλίο της Ιστορίας, βοηθώντας με στην μελέτη».

Βοήθειες είχες από τους καθηγητές σου;

«Τα φροντιστηριακά μαθήματα με βοήθησαν πάρα πολύ. Εάν δεν είχα τους καθηγητές που ευτύχισα να έχω, δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνα. Εκτός όλων των άλλων με υποστήριξαν και ψυχολογικά. Τους ευχαριστώ, δημόσια.

Και στο δημόσιο σχολείο, είχα και είχαμε όλα τα παιδιά υποστήριξη από τους καθηγητές μας. Κάποιοι βέβαια, και αυτό θα πρέπει να το υπογραμμίσω, προσπάθησαν πολύ, πάρα πολύ και κάποιοι άλλοι, λιγότερο».

Τι θα συμβούλευες τους υποψηφίους που σε λιγότερο από ένα έτος θα δίνουν την δική τους «μάχη» για μια θέση στο ήλιο της γνώσεως;

«Τα παιδιά θα πρέπει να διώξουν από πάνω τους το άγχος. Είπαμε: Μέθοδος χρειάζεται, μελέτη, σωστός προγραμματισμός και ηρεμία. Και «μηδέν», άγχος.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αφουγκράζονται τις υποδείξεις των καθηγητών τους. Και να τις εφαρμόζουν μέχρι κεραίας. Και ένα πράγμα να έχουν στο μυαλό τους: τον στόχο τους. Θα ήθελα να ω σε όσους δεν τα κατάφεραν φέτος, να προσπαθήσουν και πάλι. Τίποτε δεν έχει τελειώσει, για τα παιδιά που δεν τα κατάφεραν, φέτος. Η ζωή δίνει ευκαιρίες. Και μια και δυο και τρείς…»

Και η Κατερίνα Σιδερή, καταλήγοντας, ανέφερε: «Θέλω, για μία ακόμη φορά, να ευχαριστήσω τους γονείς μου. Η βοήθειά τους, οικονομική και ψυχολογική, ήταν απίστευτη. Εύχομαι και ελπίζω να τους έχω κοντά μου όταν αποφοιτήσω από το πανεπιστήμιο, όταν πάρω στα χέρια μου το πτυχίο. Θέλω να τους κάνω για μια ακόμη φορά περήφανους. Τώρα, είναι η ώρα των μηχανογραφικών. Τώρα, πρέπει να κάνουμε σωστές επιλογές. Καλό καλοκαίρι σε όλους τους φίλους μου!»     


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νότιο Αιγαίο – Αστυνομία: Καλό Πάσχα μέσα από ένα υπέροχο video

"Καλό Πάσχα" μας εύχεται η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με ένα ιδιαίτερο video

Νάξος – “Στο Λαδόχαρτο”: Πασχαλινός διαγωνισμός με κέρδος το Αρνί του Πάσχα (photo)

Ενας ξεχωριστός διαγωνισμός από το βραβευμένο κρεατοφαγείο "Στο Λαδόχαρτο" - Ποια είναι η διαδικασία

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Το “ευχαριστώ” στον Βασίλη Ορφανό για ένα υπέροχο τριήμερο σεμινάριο (photos)

Μέσω ανακοίνωσης η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) ευχαριστεί τον πρωταθλητή Βασίλη Ορφανό για το τριήμερο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης

Naxos Medical: Πρωτομαγιά με επίσκεψη από τον Πνευμονολόγο Νίκο Κουφό

Την Πρώτη Μαϊου θα βρίσκεται στη Νάξο, ο πνευμονολόγος Νίκος Κουφός και θα δεχτεί επισκέψεις στο Naxos Medical

Ελλάδα, η χώρα της αμφισβήτησης, άνευ ουδεμίας αντίρρησης. Αλλά σε λάθος κατεύθυνση

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από τις συνεντεύξεις στη τηλεόραση έως τις εκθέσεις που δείχνουν την αλήθεια για την σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα Και καταλήγει με νόημα "Αν θες να μάθεις για το νερό, μη ρωτάς τα ψάρια"

Νάξος: Πασχαλινό τραπέζι με βάση την παράδοση στον «Φάρο» Αλυκού (video – photos)

Πάσχα στο «Φάρο» Αλυκού σημαίνει πάνω απ’ όλα απόλαυση … Προστάσεις που αιχμαλωτίζουν τον ουρανίσκο .... (photos)

Νάξος: Τι κάνει στο νησί μας η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Marie Claire Greece;

Με πρωτοβουλία της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικύ Marie Claire Greece είναι στη Νάξο. Ποιος ο λόγος;

Σύλλογος Μονιατών Νάξου “Η Τέχνη”: Πρόσκληση να “ασβεστώσουμε τους δρόμους όπως παλιά”

Ομορφή δράση σήμερα Σάββατο του Λαζάρου από το Σύλλογο Μονιατών Νάξου "Η Τέχνη"

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιαννακά και Σέργης στην Μύκονο για συναντήσεις

Στην Μύκονο βρίσκονται σήμερα η Κατερίνα Γιαννακά και ο Αντώνης Σέργης για συναντήσεις ενόψει ευρωεκλογών

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο