Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδεία«Νέο» Λύκειο με αλλαγές αλλά και Πανελλήνιες

«Νέο» Λύκειο με αλλαγές αλλά και Πανελλήνιες

|

Ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο το …νέο Λύκειο αλλά με Πανελλήνιες εξετάσεις, μείωση μαθημάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις, μείωση και στα διδασκόμενα μαθήματα 

Νέο Λύκειο ήθελε ο υπουργός Παιδείας κος Κώστας Γαβρόγλου αλλά όπως όλα δείχνουν και πάλι όλα στο …πόδι (συν την πίεση των μνημονιακών χρονοδιαγραμμάτων) και το υπουργείο Παιδείας θα θεσπίσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το νέο Λύκειο που μοιάζει με …σαλάτα: αλχημείες στο ωρολόγιο πρόγραμμα, … ψαλίδι στα διδασκόμενα μαθήματα, μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις (σ.σ.: όπως έγινε φέτος στο Γυμνάσιο) και νομοθέτηση υποχρεωτικής φοίτησης στο Λύκειο.. Αααα και οι Πανελλαδικές; Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», τα παραπάνω όμως δεν είναι αρκετά για να «ξεχαστεί» το γεγονός ότι και πάλι αναβάλλεται η περιβόητη «κατάργηση» των Πανελλαδικών Εξετάσεων, υπόσχεση-σημαία στην πολιτική θεματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν θα περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο.

Εθνικό Απολυτήριο

Το Εθνικό Απολυτήριο παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων, όμως το αδιέξοδο της διασφάλισης του αδιάβλητου έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην ηγεσία. Προτάσεις, που έχουν συζητηθεί στο τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κλήρωση θεμάτων από το σύλλογο διδασκόντων του κάθε σχολείου, που έχουν πέσει στο τραπέζι, δεν φαίνεται να πείθουν ούτε τους πιο αισιόδοξους, πόσω μάλλον την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από το θέμα, προβάλλοντας ως «μεγάλη μεταρρύθμιση» το να ψαλιδίσει στο μισό τα διδασκόμενα μαθήματα στο Λύκειο.

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας, όπου οι εξαγγελίες περιστρέφονταν γύρω από αυτό το ζήτημα, με τον πρωθυπουργό να «κλείνει» το μάτι στις ελληνικές οικογένειες υποσχόμενος ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, λίγες μέρες πριν φέρει στη Βουλή τα νέα μέτρα.

Ο Κώστας Γαβρόγλου εμφανίστηκε πρόσφατα σε μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το μέλλον της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φανερά αμήχανος παραδέχτηκε ότι μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει πώς θα εξασφαλίσει το αδιάβλητο του νέου εισαγωγικού συστήματος. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παλεύει να μαζέψει το χείμαρρο δεσμεύσεων των προηγούμενων μηνών, με τον κ. Γαβρόγλου να «ακροβατεί» στις δηλώσεις του. «Η τριετία δεν είναι ταμπού. Μπορεί οι αλλαγές να έρθουν ακόμα και σε πέντε χρόνια. Αν με ρωτάτε πώς θα εξασφαλίσουμε ένα αδιάβλητο νέο σύστημα, σας λέω ότι ακόμα δεν το γνωρίζω. Απλά λέω να το βάλουμε στο τραπέζι και να το συζητήσουμε». Προφανώς, ο υπουργός Παιδείας πετάει το «μπαλάκι» -όπως ακριβώς έκανε με το θέμα των προνήπιων- στην επόμενη κυβέρνηση.

Υποχρεωτική φοίτηση

Την ίδια ώρα που εγκαταλείπεται όπως- όπως το φιλόδοξο σχέδιο για την κατάργηση των Πανελληνίων, το υπουργείο Παιδείας στοχεύει να θεσπίσει, λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, την υποχρεωτική φοίτηση στην Α’ Λυκείου. Η προχειρότητα και η εγκληματική καθυστέρηση στη νομοθέτηση αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι ακόμα λειτουργούν μεταγυμνασιακές δομές, για τις οποίες δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για το μέλλον τους. Ειδικότερα, αυτές οι δομές θα είναι πλέον παράνομο να δέχονται ανήλικους σπουδαστές με απολυτήριο Γυμνασίου, καθώς πλέον η Α’ Λυκείου θα είναι υποχρεωτική.

Η αναμόρφωση του Λυκείου θα γίνει σταδιακά. Αν και η θέσπιση θα προχωρήσει από φέτος, η εφαρμογή του νόμου θα ξεκινήσει με την Α’ Λυκείου φέτος (σχολικό έτος 2017-2018), τη Β’ Λυκείου από το 2018-2019 και θα ολοκληρωθεί με την Γ’ Λυκείου το 2019-2020.

● Σε πρώτο στάδιο, θα θεσπιστεί υποχρεωτική φοίτηση στην Α’ Λυκείου. Οι μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν μετά το απολυτήριο του Γυμνασίου τη φοίτησή τους, έχοντας όμως την επιλογή να διαλέξουν τύπο Λυκείου. Ειδικότερα, η υποχρεωτικότητα δεν θα αφορά μόνο στο Γενικό Λύκειο, αλλά σε όλους τους τύπους (Επαγγελματικό, Μουσικό και Καλλιτεχνικό). Στη συνέχεια, η υποχρεωτική φοίτηση θα θεσπιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Β’ Λυκείου και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα αφορά συνολικά στο Λύκειο. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει σκοπό να καταπολεμήσει το φαινόμενο της εγκατάλειψης του σχολείου και την εργασία κάτω των 18 ετών.

● Υπάρχει ένα ζήτημα με τις μεταγυμνασιακές δομές, όπως οι σχολές του ΟΑΕΔ ή οι ΕΠΑ.Σ., οι οποίες έχουν πάρει παράταση λειτουργίας μέχρι και το 2021. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, θα συνεχιστεί η λειτουργία τους κατά το άμεσο μέλλον, όμως η «βιωσιμότητά» τους θα εκπνεύσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σε επίπεδο προτάσεων, όχι όμως συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στο να κρατήσει κάποιες από αυτές τις δομές και να εγγράφονται μόνο ενήλικες που έχουν απολυτήριο Γυμνασίου. Μέχρι πρότινος, που η υποχρεωτική φοίτηση αφορούσε μέχρι και το Γυμνάσιο, μπορούσαν να εγγράφονται και ανήλικοι μαθητές με απολυτήριο Γυμνασίου.

● Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται ψαλίδι στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Οπως ακριβώς είχε κάνει ο Νίκος Φίλης στο Γυμνάσιο, συρρικνώνοντας τα 12 και 13 μαθήματα σε μόλις τέσσερα κατά την εξεταστική διαδικασία, τώρα αναμένεται να γίνει το ίδιο και στο Λύκειο. Βέβαια, στελέχη του υπουργείου υπογραμμίζουν ότι δεν θα μειώσουν σε τόσο μεγάλο βαθμό τα εξεταζόμενα μαθήματα. Η λίστα των μαθημάτων, όμως, που θα βρεθούν εκτός, δύο μήνες πριν ανοίξουν τα σχολεία, είναι ακόμα υπό συζήτηση.

● Οι μεγάλες αλλαγές θα έρθουν στη Β’ Λυκείου από τον Σεπτέμβριο του 2018. Τα διδασκόμενα μαθήματα αναμένεται να περικοπούν στο μισό. Συζητείται και πρόταση να είναι επτά τα διδασκόμενα μαθήματα στη Β’ Λυκείου και τέσσερα στην Γ’ Λυκείου, αν και υπάρχουν πιέσεις να ανέβει λίγο ο αριθμός των διδακτικών αντικειμένων.

● Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται και η αναμόρφωση των περισσότερων προγραμμάτων σπουδών. Αφού πρώτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε τα «ιερά πάθη» με το μάθημα των Θρησκευτικών και αναμένεται και το τελικό πόρισμα για το μάθημα της Ιστορίας, που ήδη έχει ανοίξει μέτωπο με τους φιλολόγους, η επόμενη συζήτηση θα αφορά στις φυσικομαθηματικές σπουδές. Ειδικότερα, τα βιβλία των Μαθηματικών έχουν κριθεί σε κάποιες τάξεις ως προβληματικά, με το υπουργείο να ανοίγει τη συζήτηση για τον εξορθολογισμό της ύλης αλλά και τον εκσυγχρονισμό της εκμάθησης των θετικών σπουδών.

● Αν και επιχειρεί να το κρατήσει κάτω από το χαλί, η ηγεσία, υπό την ασφυκτική πίεση των θεσμών, θα πρέπει να προχωρήσει και στην ομαδοποίηση των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών. Η νομοθέτηση αναμένεται εντός του 2017 και θα ισχύσει από το επόμενο σχολικό έτος, 2018-2019.

Αδιάβλητο;

Κλήρωση θεμάτων και βαθμολόγηση γραπτών από καθηγητές άλλων σχολείων είναι μερικές από τις προτάσεις που συζητούνται στο τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του απολυτήριου Λυκείου και ο βαθμός να αποτελεί το εισιτήριο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι παραπάνω προτάσεις προδίδουν την αγωνία της κυβέρνησης να φέρει ένα νέο σχέδιο, αλλά και την αδυναμία να εξασφαλίσει την αξιοπιστία του. Προτείνεται ο σύλλογος διδασκόντων να παραθέτει σειρά ζητουμένων και να γίνεται κλήρωση για το ποιο θα πέσει στις εξετάσεις. Παράλληλα, για να αποφευχθούν οι πιέσεις των γονέων σε εκπαιδευτικούς για υψηλότερη βαθμολογία, προτείνεται εκπαιδευτικοί άλλων σχολείων να βαθμολογούν τα γραπτά. Η τελική βαθμολογία θα αποτελεί το απολυτήριο Λυκείου με το οποίο θα εισάγεται ο μαθητής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν βέβαια είναι τα εξής:

1. Πώς εξασφαλίζεται το επίπεδο δυσκολίας, όταν κάθε σύλλογος διδασκόντων θα βάζει τα δικά του θέματα; Αυτή τη στιγμή, οι Πανελλήνιες, όσο ψυχοφθόρες κι αν χαρακτηρίζονται, ικανοποιούν το αίσθημα ισότητας, καθώς οι υποψήφιοι στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν το ίδιο επίπεδο δυσκολίας στα θέματα που εξετάζονται. Κάτι τέτοιο παύει να ισχύει με την παραπάνω πρόταση.

2. Πώς θα εξασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων -και κυρίως των βαθμολογιών- αν το υπουργείο Παιδείας δεν διασφαλίσει την άκρα μυστικότητα όσον αφορά τη βαθμολόγηση των γραπτών; Τα εξεταζόμενα μαθήματα για το Εθνικό Απολυτήριο θα βαθμολογούνται μεν από άλλους εκπαιδευτικούς, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί η μυστική ταυτότητα τόσο του βαθμολογητή όσο και του μαθητή, ώστε να μην υπάρξουν «παρεμβάσεις».

3. Και τέλος, αν τελικά ακολουθηθεί το βαλλόμενο από την κυβέρνηση μοντέλο του σημερινού συστήματος με εξεταζόμενα μαθήματα από βαθμολογητές εκτός σχολείου, ποια ρηξικέλευθη πρόταση φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Παιδείας και του εισαγωγικού συστήματος; Απλά ξαναβαφτίζει τις εξετάσεις με το όνομα του Εθνικού Απολυτηρίου και εντείνει τις πιέσεις των γονέων προς τους καθηγητές για υψηλές βαθμολογίες στο σχολικό έλεγχο.

Η σιγουριά με την οποία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Γαβρόγλου, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διατυμπάνιζαν την περίφημη κατάργηση των Πανελλαδικών, έχει αρχίσει να ξεφτίζει. Για τους επικριτές αυτής της πρότασης δεν ήταν έκπληξη η συγκεκριμένη συμπεριφορά. Ο κ. Γαβρόγλου, άλλωστε, έχει ήδη αρχίσει να προλειαίνει το έδαφος για την επερχόμενη παλινωδία. Ενώπιον της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσε επιτακτικά την κατάργηση των εξετάσεων, επιχείρησε να προβάλει ως μεγάλη μεταρρύθμιση τα «μαγειρέματα» στο Λύκειο και να υποβαθμίσει τις αλλαγές στο εισαγωγικό σύστημα, ενώ μπροστά σε εκπαιδευτικούς, που τον στρίμωξαν με τις ερωτήσεις τους, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξασφάλισης του αδιάβλητου στο νέο εισαγωγικό σύστημα.

Από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί μόνη της η κυβέρνηση, σε μια ψηφοθηρική προσπάθεια να χαϊδέψει τα αφτιά των πελαγωμένων γονέων σχετικά με το μέλλον των παιδιών τους, δεν έχει βγει ούτε το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από ένα χρόνο, με περισσή σιγουριά, ευχόταν «καλή επιτυχία» στους υποψηφίους και υποσχόταν ελεύθερη πρόσβαση.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου, το πένθος, η επόμενη ημέρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε... Οι επιθυμίες του για την ταφή του και η επόμενη ημέρα

Κυκλάδες – Real Estate: Πάρος και Μύκονος κοντράρονται για την πρωτοκαθεδρία

Μύκονος και Πάρος ανταγωνίζονται για την κορυφή του real estate στις Κυκλάδες

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.