Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝικ. Μανιός «Υπάρχει και ..δεύτερο ημίχρονο»

Νικ. Μανιός «Υπάρχει και ..δεύτερο ημίχρονο»

|

Με μία …ποδοσφαιρική απάντηση, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός μιλάει στην εφημερίδα «Η Εποχή» για θέματα που έχουν να κάνουν με τη νέα Συμφωνία, το έργο της Κυβέρνησης, με τη γραφειοκρατία, το κοινωνικό πρόσωπο και την νέα διετία που έρχεται όπου θα πρέπει να κεφαλοποιηθεί η έως τώρα πολιτική 

Συμπληρώσαμε δύο χρόνια από την επιβολή των capital Control… Η Ελλάδα κατάφερε επιτέλους να έρθει σε συμφωνία με το Eurogroup ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να μπορέσει η Κυβέρνηση να πάρει ανάσα… Και ο Νίκος Μανιός, ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στην εφημερίδα «Η Εποχή» και στον Παύλο Κλαυδιανό… Και τα λέει όλα. Και με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο… Αναφέρεται στην γραφειοκρατία και παραδέχεται ότι ακόμη δεν έχει νικηθεί… Μιλάει για την συμφωνία, την οποία και χαρακτηρίζει ως καλύτερη από την προηγούμενη και κάνει έναν μίνι απολογισμό του έως τώρα έργου της κυβέρνησης που το χαρακτηρίζει θετικό αλλά με … αστερίσκους. Ποιοι είναι οι αστερίσκοι; Μα το γεγονός ότι δεν έχει κεφαλαιοποιηθεί η έως τώρα πολιτική που έχει αριστερό πρόσημο… Μιλάει για την υγεία και τις δράσεις που έχουν γίνει και τονίζει ότι πρέπει να φτάσουμε και στη σύγκρουση με την διαφθορά. Αναβολές τέλος κάνοντας μάλιστα σύγκριση με τις προηγούμενες πολιτικές μιλώντας για «πολιτικό συμφέρον»… Και ο εκ Δανακού προερχόμενος Νάξιος πολιτικός σημειώνει ότι  υπάρχει και… δεύτερο ημίχρονο και στο οποίο «μπορούμε να αλλάξουμε…» Με μία προϋπόθεση και δη βασική « δεν πρέπει επ’ ουδενί να λέμε πως τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι”.

Διαβάστε το σύνολο της συνέντευξης του κου Μανιού

Πώς κρίνεις τη συμφωνία;

“Το πιο σημαντικό είναι να προσδιορίσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε. Δεν εννοώ, βέβαια, μόνο το διμερές, δανειστές – Ελλάδα. Ζούμε μια, ιστορικά, πρωτοφανή κατάσταση όπου οι δυτικοί σύμμαχοι μεταξύ τους είναι σε έντονο, ανταγωνισμό, θα έλεγα οικονομικό πόλεμο. Δεν σημαίνει πόλεμο μεταξύ τους η αποκάλυψη, πχ, σκανδάλων όπως της Novaltis, Siemens, Τραπεζών κτλ; Η άλλη πλευρά της διαταραχής είναι οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Αυτό δεν μας βοηθάει ως χώρα ενώ θα μπορούσε να μας βοηθήσει, εάν οι Αμερικανοί ήθελαν να πιέσουν πιο έντονα τους Γερμανούς. Δεν θέλησαν, όπως φάνηκε από την υποχώρηση του ΔΝΤ από τις αρχικές του θέσεις για ελάφρυνση του χρέους κτλ”.

Ωστόσο μια, έστω μικρή, υποχώρηση της Γερμανίας είχαμε.

“Ναι, η συμφωνία είναι καλύτερη από την προσφερόμενη στο προηγούμενο Eurogroup και από αυτή του Μαΐου του 2016. Το ότι καταφέραμε άμεσα σ’ αυτό το δυσμενές και συγκρουσιακό πλαίσιο, μέσα από την πολιτική μας εκτός και εντός Ελλάδος, αυτή τη συμφωνία είναι θετικό. Η εξωτερική μας πολιτική είναι πολύ σημαντική, πχ, με τον Νότο, τη συμφωνία με χώρες – πόλους όπως η Κίνα και η Ρωσία, με τοπικές δυνάμεις όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, ο διάλογος με τους γείτονες, οι αγωγοί όλα αυτά βοηθούν, είμαστε συμμετέχοντες σε ένα παιχνίδι”.

Ειπώθηκε, ωστόσο, ότι η συμφωνία έχει ανοιχτά ζητήματα, αβεβαιότητες που θα εμφανιστούν στην πορεία προς τον Αύγουστο του 2018. Πώς αίρονται;

“Για να αρθούν υπέρ ημών πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική μας, εκτός και εντός. Να δείξουμε, δηλαδή, προς κάθε κατεύθυνση ότι τηρούμε μεν τα συμφωνηθέντα, είμαστε συνεπείς αλλά ταυτόχρονα είμαστε συνεπείς και στις θέσεις μας, κάνοντας επιχειρηματικές – οικονομικές σχέσεις με δυνάμεις, πχ Κίνα, που δεν ενθουσιάζουν τους εταίρους μας. Ένας άλλος παράγοντας, εκτός του γεωπολιτικού, που θα επηρεάσει, και πρέπει να προσέξουμε, είναι η οικονομία μας. Εάν αποδείξουμε και στους εαυτούς μας και στον λαό ότι εξακολουθούμε, εργαζόμενοι για την ανάκαμψη της οικονομίας, να έχουμε και την αντίληψη για μια φιλολαϊκή πολιτική, ιδίως σ’ αυτό το σκληρό πλαίσιο. Στον τομέα της αλληλεγγύης, της αντιμετώπισης της ανεργίας, της υγείας κτλ. Δεν τα παρουσιάζουμε στον κόσμο όλα αυτά κόμμα και κυβέρνηση σωστά, ίσως και γιατί δεν κατανοούμε σε βάθος την αξία τους”.

Η δύσκολη δεύτερη διαπραγμάτευση οδηγεί τον κόσμο μας στο συμπέρασμα ότι η επιτροπεία αφήνει ένα πολύ στενό μονοπάτι να κινηθούμε. Πώς γίνεται αυτό δρόμος, έστω μικρός;

“Το ερώτημα είναι εύλογο και η απάντηση δεν είναι δεδομένη. Όταν λέω ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει στον εαυτό της και την κοινωνία ότι μπορεί να κυβερνήσει για να λύσει κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα δεν πρέπει να περιμένεις να παίρνεις μέτρα, πχ, περιστολής όπως οι προηγούμενοι. Υπάρχει ένας τομέας, απ΄ τους πολλούς, όπου εφαρμόζουμε μια πολιτική εξοικονόμησης, με την καλή έννοια, και όχι σπατάλης. Δεν έχει όμως το βασικό στοιχείο, που πρέπει να έχει μια αριστερή πολιτική, τον έλεγχο των δαπανών. Υπάρχει το ζήτημα αυτό σε τομείς, πχ, αγροτικής πολιτικής, αυτοδιοίκησης, υγείας κτλ. Άλλο κεφάλαιο όπου εμείς δεν έχουμε πείσει τον εαυτό μας ότι θα κυβερνήσουμε είναι να αντιπαρατεθούμε στη γραφειοκρατία. Γραφειοκρατία όχι ως ένας δυσκίνητος μηχανισμός ή σχολαστικός στη διασφάλιση νομιμότητας. Έχουμε ένα πλέγμα πανίσχυρο, ανώτατα στελέχη που κατευθύνουν τα ενδιάμεσα επίπεδα και κάνουν κουμάντο. Δεν το έχουμε χτυπήσει αυτό, όμως έτσι δεν μπορούμε να πάμε πάρα πέρα”.

Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης, μετά δυο χρόνια θητείας; Το επικαλούνται συχνά οι υπουργοί ως εμπόδιο, χωρίς να πείθουν.

“Το εμπόδιο είναι πραγματικό. Παίρνονται αποφάσεις από Υπουργούς και μετά ανατρέπονται γιατί η γραφειοκρατία, αν δεν συμφωνεί, έχει τη δύναμη να «βάλλει» νέα γραμμή. Οι Υπουργοί δεν έχουν κατανοήσει τι είναι η διαπλοκή, νομίζουν ότι είναι μόνο αυτή των επιχειρηματιών, τραπεζών κτλ. Αυτή είναι η κορυφή της πυραμίδας. Οι βουλευτές καταγγέλλουν πολλές φορές τέτοια φαινόμενα και η απάντηση του Υπουργού είναι ότι δεν μπορεί να συγκρουστεί με τη γραφειοκρατία, με τον τάδε υπηρεσιακό παράγοντα. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σε φαινόμενα διαφθοράς και να λέμε «θα δούμε» αναβάλλοντας τη σύγκρουση. Οι προηγούμενοι είχαν πολιτικό συμφέρον, ήταν οι πολιτικοί πάτρωνες αυτής της διαφθοράς, κέρδιζαν πολιτικά γιατί την ενσωμάτωναν στην πολιτική τους. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο λόγο”.

Πώς πρέπει να σχεδιάσει την πολιτική της η κυβέρνηση στο δεύτερο ημίχρονο; Πώς χαρακτηρίζεις τη δουλειά που έγινε τα δυο πρώτα χρόνια;

“Ο απολογισμός ήταν και είναι θετικός σε κάποιους τομείς, δείκτες της κοινωνικής ευαισθησίας μας. Είναι αυτό που λέμε ότι κάνουμε πολιτική με αριστερό πρόσημο. Δεν το έχουμε, όμως, κεφαλαιοποιήσει. Ξεχνάμε και κάτι: τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα που ευνοούνται από την πολιτική μας, μένουν ωστόσο στην ίδια κοινωνική θέση, δεν αλλάζουν. Επιβιώνουν καλύτερα από πριν αλλά δεν έχουν πεισθεί ότι έχουν πραγματικά σημαντικό μέλλον για να συμμετάσχουν στην πολιτική. Στο δεύτερο ημίχρονο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι μόνος μας αντίπαλος ο ταξικός μας εχθρός αλλά και η εγκατεστημένη νοοτροπία σε κεντρικά στελέχη στην κυβέρνηση, κυρίως, και στο κόμμα ότι δεν εμπνεόμαστε απ΄ τη δουλειά μας, να κάνουμε ρήξεις στην καθημερινή εφαρμογή, της πολιτικής μας. Είναι απαραίτητο για να καταλάβει και ο κόσμος ότι αυτό που λέμε – κάποτε και ως δικαιολογία – ότι συναντάμε, μια γραφειοκρατία που έχει χτιστεί επί δεκαετίες, απαιτεί ρήξη. Δεν αρκεί να κάνουμε πιο χρηστή διοίκηση από τους προηγούμενους, ισχύουν ακόμη απαράδεκτες ρυθμίσεις που δεν είχαν επιβληθεί από τα μνημόνια. Οι περικοπές έγιναν αλλά δεν έγιναν επαρκείς μόνιμοι θεσμοί διαφάνειας και ελέγχου. Στον τομέα της υγείας, πχ, που είναι αιχμή της πολιτικής μας, όπου έχουν γίνει σπουδαία πράγματα συναντάς ωστόσο χώρους που λειτουργούν ακόμη με τον παλιό τρόπο. Δεν αρκεί να κάνεις περικοπές, όπως μας ζητούν οι δανειστές, αλλά να ελέγχεις και ποιες είναι οι δαπάνες, πού πάνε. Υπάρχουν κατηγορίες δαπανών που ακόμη αυξάνονται χωρίς επιστημονική δικαιολόγηση, παρά τις περικοπές. Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες, το κατανοώ, διότι οι προμηθευτές έχουν δυνατότητα να σε εκβιάσουν, να προκαλέσουν ελλείψεις με τραγικές συνέπειες. Ο στρατηγικός στόχος σου όμως πρέπει να είναι να το υπερβείς αυτό. Τώρα δουλεύουμε υπό πίεση. Εντωμεταξύ, στην υγεία πηγαίνουμε καλά, συμμαζεύεται, προσλαμβάνονται άνθρωποι κτλ. Ο κόσμος το βλέπει αυτό αν και η δύναμη της προπαγάνδας εδώ είναι τεράστια, ο κόσμος είναι ευαίσθητος”.

Ο κόσμος προσδοκά πολλά από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

“Η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να νομοθετηθεί και υλοποιηθεί μια ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πολύ σημαντική. Θα περιλαμβάνει την πρόληψη, την εξέταση, την καθοδήγηση τελικά του ασθενούς. Το ΕΣΥ στηρίχθηκε σε ένα πόδι, τη νοσοκομειακή περίθαλψη, το άλλο έγινε ατροφικό και στην πορεία αφέθηκε να χαθεί. Η προσπάθεια, τώρα, είναι πολύ δύσκολη γιατί επιχειρεί εξορθολογισμό, επιστημονικό και πολιτικό, του συστήματος. Γιατί δεν αναπτύχθηκε έως τώρα η πρωτοβάθμια; Διότι είναι η πύλη εισόδου στη δευτεροβάθμια και αυτή έχει μεγάλο ιδιωτικό τομέα. Για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του ο ιδιωτικός δευτεροβάθμιος τομέας χρειάζεται τον έλεγχο του πρωτοβάθμιου! Εδώ υπάρχουν ευθύνες και των κοινωνικών οργανώσεων που δεν τα είδαν αυτά, δεν τα απέτρεψαν”.

Να έλθουμε στην εμπειρία σου από τη Βουλή. Ο απλός πολίτης έχει να παρατηρήσει πολλά αρνητικά στη διαδικασία νομοθέτησης, προχειρότητες. Πώς συμβαίνουν όλα αυτά;

“Η τυπική διαδικασία τηρείται, βεβαίως, τα νομοσχέδια πάνε στη διαβούλευση και μετά στις επιτροπές. Αυτό που ενοχλεί είναι η μη σωστή προετοιμασία κάποιων πραγμάτων. Μερικά απ’ αυτά προκύπτουν από την αμείλικτη πραγματικότητα ότι πρέπει τώρα να ψηφιστεί κάτι ως υποχρέωση των διαπραγματεύσεων κτλ. Αλλά πέραν αυτού υπάρχουν νομοσχέδια που γνωρίζει η κυβέρνηση ότι κάποια μέρα θα ψηφισθούν. Παρ’ όλα αυτά δεν τα προετοιμάζει με αποτέλεσμα το καταιγιστικό φαινόμενο των αποσύρσεων, επανα-καταθέσεων, τροπολογιών κτλ. Μπορούμε να το αλλάξουμε, πρέπει να προσεχθεί πολύ, είναι η δημοκρατική μας εικόνα. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να λέμε πως τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου στηρίζει την παραμονή των Κούρων του Φλεριού στο φυσικό τους περιβάλλον

Κατηγορηματικά αντίθετη στη μεταφορά των Κούρων στην υπό κατασκευή «Νησίδα Μουσείων» η Ένωση Ξενοδόχων – Επιστολή συμπαράστασης στον Σύλλογο Μελάνων λίγο πριν το κρίσιμο Δημοτικό Συμβούλιο

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

Κορυφαίες τάσεις στον σχεδιασμό κουλοχέρηδων το 2025 στο Casino VegasHero

Η αφήγηση, ο οπτικός σχεδιασμός και η ηχητική εμπειρία επανακαθορίζουν την ψυχαγωγία στα διαδικτυακά καζίνο – Η πρωτοπορία του VegasHero το 2025.

Στην Πλάκα ξανά: 7η αυτοψία και 32η συνέλευση πολιτών για τη σωτηρία των παραλιών της Νάξου

Οι ενεργοί πολίτες της Νάξου επιστρέφουν στην Πλάκα την Παρασκευή 11 Ιουλίου, για μια ακόμη αυτοψία και την 32η συνέλευσή τους, εν μέσω καταγγελιών για ανεξέλεγκτες καταπατήσεις, περιβαλλοντική υποβάθμιση και αδράνεια των αρχών.

Μητρόπολη Παροναξίας: Υποδοχή Τιμίου Λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας στην Νάξο

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025 θα πραγματοποιηθεί με ευλάβεια η επίσημη υποδοχή αποτμήματος του λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτισσας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου.

Αιμοδοσία Ιουλίου στη Νάξο: Όταν η προσφορά γίνεται ζωή (πρόγραμμα)

Ο Σύλλογος «Εθελοντική Αιμοδοσία Νάξου» καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη νέα σειρά αιμοδοσιών, δίνοντας το πιο πολύτιμο δώρο — το αίμα τους.

Σύρος: Εκπαιδευτική δράση για παιδιά στο Ενυδρείο Κινίου

Γνωριμία με το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού μέσα από ξενάγηση και βιωματική εμπειρία – Εκδηλώσεις στις 23 και 30 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο

Γαλλικό αφιέρωμα – ύμνος στο ελληνικό καλοκαίρι. Το GEO «ταξιδεύει» στο Αιγαίο

Σειρά δημοσιευμάτων σε έντυπη και ψηφιακή μορφή αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά, την αυθεντικότητα και τη γαστρονομία των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 11 Ιουλίου

Από τις 06:30π.μ. έως τις 08:00π.μ. σε διάφορες περιοχές του νησιού λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Π.Ν.Αι.: Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων

Η διαβούλευση απευθύνεται τόσο σε πολίτες όσο και σε θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και θα είναι ανοικτή έως τις 27 Ιουλίου 2025

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης (18:30) για το “BLUE STAR 1”

Το πλοίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 18:30 αντί για 17:30 – Δείτε το ανανεωμένο ωράριο για Πάρο, Νάξο, Ίο και Θήρα