Η πρώτη καταμέτρηση δείχνει ότι τουλάχιστον 150 σπίτια στην Βρίσα της Λέσβου είναι ακατάλληλα – Οι κινήσεις της Κυβέρνησης για βοήθεια προς τους πληγέντες αλλά και οι δράσεις από τις ιδιωτικές εταιρίες ώστε να μειωθεί ο πόνος όσων είδαν τη περιουσία τους να καταστρέφεται…
Η Φύση εκδικείται… Η ιστορία επαναλαμβάνεται και δη ως …αστείο. Μάλλον περισσότερο ως τραγωδία. Και στην Λέσβο για 2η φορά σε διάστημα 170 ετών έχουμε έναν …δίδυμο σεισμό. Στο ίδιο σημείο (Βρίσα της Λέσβου), την ίδια περίπου ένταση (+6 βαθμοί της Κλίμακας Ρίχτερ) και τα ίδια θύματα (μια γυναίκα)… Και από σήμερα το μεσημέρι, ο Δήμος Λέσβου είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενέργεια που έλαβε χώρα μετά από απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 12 Ιουνίου. Και όπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης «Αυτό που προέχει τώρα περισσότερο είναι η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία των περιουσιών τους και η παροχή φιλοξενίας. Έχουν στηθεί καταυλισμοί στο διπλανό χωριό και όσοι κάτοικοι από το χωριό Βρίσα χρειάζονται και θέλουν να πάνε εκεί, μπορούν να πάνε».
Απολογισμός
Την ίδια ώρα, τη δέσμευση ότι θα ανακατασκευαστούν όλα τα σπίτια του χωριού Βρίσα στη Λέσβο, και μάλιστα με τη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου του οικισμού, έδωσε κατά την επίσκεψή του στο χωριό ο υπουργός Yποδομών Mεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. Όπως δήλωσε δε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κος Γιώργος Δέδες, έχουν μεταβεί στη Μυτιλήνη 80 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι μαζί με άλλους 20 της Περιφέρειας έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες σε όλους τους οικισμούς που υπάρχουν ζημιές. Και ο πρώτος απολογισμός; Τα 150 σπίτια από τα 254 που ελέγχτηκαν σήμερα από τα συνεργεία έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα στη Βρίσα και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες ενώ όπως είπε ο υπουργός δόθηκε προτεραιότητα στα 14 σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα από τα οποία τα 12 κρίθηκαν κατάλληλα ενώ για τα άλλα δυο αναμένονται τα αποτελέσματα αργά απόψε.
Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοσθεί και στην Λέσβο το σύστημα της επιδότησης ενοικίου όπως έγινε και στο σεισμό της Κεφαλονιάς, δεν θα στηθούν δηλαδή καταυλισμοί. Οπότε, θα δοθεί η καταβολή του πρώτου βοηθήματος για την άμεση αρωγή, το οποίο θα εκταμιευτεί με πρωτοβουλία της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε αλλά και των σπιτιών που κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο. Ο κ. Δέδες είπε ότι η επιλογή του υπουργείου είναι να μην στηθούν καταυλισμοί και να μην μεταφερθούν κοντέινερ για τη στέγαση των πληγέντων, αλλά να δοθεί επιδότηση ενοικίου για τη διαμονή των πληγέντων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης. Στους σεισμόπληκτους θα εφαρμοσθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής από το νόμο όπως επίσης θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην πληρωμή του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ.
Επιστημονικό κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών μεταβαίνει σε Λέσβο, Χίο και Ψαρά για να εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων.Τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητής τηλεφωνίας στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο, για άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της πολιτείας και του κοινού. Σε δωρεάν υπηρεσίες για τους συνδρομητές τους στη Λέσβο μέχρι το τέλος του μήνα προχώρησαν εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όπως η COSMOTE η WIND Ελλάς.
Αναβολή πανελλαδικών εξετάσεων σε Λέσβο – Χίο
Την αναβολή των αυριανών πανελλαδικών εξετάσεων σε Λέσβο και Χίο ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση ελήφθη «εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί», μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τα δύο νησιά. Για τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση την Τετάρτη 14 Ιουνίου, για τη συνέχιση των πανελλαδικών εξετάσεων.
Ζημιές σε μεταβυζαντινά μνημεία
Όπως διαπιστώθηκε από την άμεση αυτοψία που διενήργησε μετά τον σεισμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ορισμένα μετα-βυζαντινά μνημεία παρουσίασαν σοβαρά στατικά προβλήματα. Και επειδή πρόκειται για μνημεία σε χρήση που λειτουργούν ως ενοριακοί ναοί, η Εφορεία έχει συστήσει την προσωρινή παύση της λειτουργίας τους λόγω επικινδυνότητας. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής στη Βρισά Λέσβου, ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, ο Άγιος Νικόλαος Πλωμαρίου, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα. Επίσης, μικρότερες φθορές έχουν υποστεί και άλλα εκκλησιαστικά μνημεία στην πόλη της Μυτιλήνης και στα περίχωρά της όσο και στην περιφέρεια της Γέρας και του Πλωμαρίου. Διαπιστώθηκαν επιπλέον μικρές καταρρεύσεις τμημάτων του τείχους στο Μεσαιωνικό Κάστρο του Μολύβου.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ