Αντίπαρος και Πάρος αλλά και η σταθερή σε αξία Μύκονος αποτελούν στόχο των επενδυτών στην αγορά κατοικίας εντός των συνόρων – Ποιοι είναι οι επενδυτές που αγοράζουν σπίτια και κυρίως ποιες είναι οι τιμές που προσφέρουν και γιατί επιλέγουν την Ελλάδα
Δεν ξέρουμε εάν έχει βρει το δρόμο της η ανάπτυξη, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι με βάση δημοσιεύματα η αγορά ακινήτων έχει αποκτήσει μία …κανονικότητα. Ποια όμως αγορά; Αυτή των εξοχικών ουσιαστικά κατοικιών και αυτών που βρίσκονται στους τουριστικών προορισμών και έχουν τον χαρακτηρισμό «πολυτελών κατοικιών» Και μάλιστα οι Κυκλάδες έχουν κι εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο. Η έκπληξη δε γίνεται από την Αντίπαρο, που χρόνο με το χρόνο συγκεντρώνει υψηλού επιπέδου επενδυτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων, δημιουργώντας μία ξεχωριστή παροικία… Ας δούμε πως περιγράφει την κατάσταση στον χώρο της αγοράς δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» που υπογράφει ο Νίκος Ρουσάνογλου…
«Στον δρόμο της «επιστροφής στην κανονικότητα» έχει εισέλθει η αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών της χώρας, καθώς, όπως μαρτυρούν άνθρωποι με εμπειρία δεκαετιών στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς, η ζήτηση φέτος είναι η υψηλότερη που καταγράφεται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στις αρχές της δεκαετίας. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Επίσης, όπως τονίζει ο κ. Γιάννης Πλουμής, γενικός διευθυντής του μεσιτικού γραφείου Πλουμής-Σωτηρόπουλος, σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση περισσότερων αγοραστών από το εξωτερικό διαδραματίζει και το γεγονός ότι οι τιμές τέτοιων ακινήτων έχουν υποχωρήσει 30% κατά μέσον όρο στη διάρκεια των ετών της οικονομικής κρίσης.
Υψηλή ζήτηση
Στο πλαίσιο αυτό, ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη για όλο και περισσότερους ξένους αγοραστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Αντίπαρο, που έχει αναδειχθεί σε προορισμός ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου, εμπόρων έργων τέχνης κτλ., από τις αρχές του έτους έχουν διατεθεί πέντε κατοικίες αξίες άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.
Αγοραστές ήταν Ελβετοί, Αμερικανοί, Σκανδιναβοί και Γάλλοι. Σύμφωνα με τον κ. Ιάσονα Τσάκωνα, αρχιτέκτονα και επενδυτή ανάπτυξης ακινήτων στο νησί της Αντιπάρου, το 80 – 90% των σημερινών αγοραστών πολυτελών κατοικιών έχει επισκεφτεί το νησί στο πρόσφατο παρελθόν ως ενοικιαστές αντίστοιχου επιπέδου ακινήτων. Παράλληλα, όπως τονίζει, «η ζήτηση είναι υψηλότερη από το 2016 και ταυτόχρονα έχει εκδηλωθεί νωρίτερα εντός του έτους». Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα του αυξημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Η Μύκονος και οι άλλοι προορισμοί
Εκτός από την Αντίπαρο και τη γειτονική Πάρο, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πλουμή, οι ξένοι αγοραστές πολυτελών εξοχικών κατοικιών εστιάζουν σήμερα σε επιλεγμένους παραθεριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, οι Σπέτσες-Πόρτο Χέλι και η Κέρκυρα.
«Στη Μύκονο, η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες προέρχεται από πληθώρα χωρών, αλλά πιο ενεργοί αγοραστές είναι σήμερα οι Τούρκοι, οι Λιβανέζοι και Ευρωπαίοι από Ιταλία, Βρετανία και Γαλλία. Στις Σπέτσες και το Πόρτο Χέλι καταγράφεται σημαντική ζήτηση από Έλληνες του εξωτερικού, ανθρώπους που είναι μονίμως εγκατεστημένοι εκτός Ελλάδος, κυρίως σε ΗΠΑ, Ελβετία και Μονακό». Κατά τον ίδιο, επιλέγουν τις Σπέτσες και το Πόρτο Χέλι, λόγω του ότι πρόκειται για φιλικούς προς τις οικογένειες προορισμούς (ιδίως το νησί των Σπετσών), αλλά και επειδή στις περιοχές αυτές έχουν εγκατασταθεί στο παρελθόν άνθρωποι με τους οποίους διατηρούν φιλικές σχέσεις.
Αντίστοιχα, στην Κέρκυρα, το ενδιαφέρον εκδηλώνεται κυρίως από Βρετανούς και Ιταλούς, ενώ φέτος έχει επιστρέψει η ζήτηση και από την αγορά της Ρωσίας, που είχε ατονήσει στο παρελθόν. Στην Πάρο, το εντονότερο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τη Γαλλία, με έντονο στοιχείο (και στην περίπτωση αυτή) της παροικίας, δηλαδή της εγκατάστασης πολλών ανθρώπων γνωστών μεταξύ τους.
Σύμφωνα με τον κ. Πλουμή, αγοραστές πολυτελών κατοικιών καταγράφονται και από δεκάδες άλλες χώρες, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Για παράδειγμα πολλοί είναι οι Ελβετοί και Αυστριακοί αγοραστές ακινήτων αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν εντοπίζονται συγκεντρωμένοι σε ένα και μόνο μέρος. Στον αντίποδα, οι Γερμανοί προτιμούν σχεδόν αποκλειστικά ακίνητα χαμηλότερου κόστους. Στην κατηγορία των πολυτελών κατασκευών, τα πιο περιζήτητα ακίνητα είναι παραθαλάσσιες βίλες, η αξία των οποίων κινείται μεταξύ του 1 και των 2 εκατ. ευρώ. Πλέον όμως, σημαντικό ενδιαφέρον παρατηρείται και για ακίνητα με ιδιαίτερα μοναδικά στοιχεία και κόστος της τάξεως των 3 – 4 εκατ. ευρώ, δείγμα της αυξημένης εμπιστοσύνης των αγοραστών στις μελλοντικές προοπτικές της χώρας.
Ανταγωνιστικές τιμές
Σημαντικό κρίνεται και το ότι οι τιμές των συγκεκριμένων κατοικιών είναι ευθέως ανταγωνιστικές συγκριτικά με άλλες δημοφιλείς περιοχές της Νότιας Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία της Global Property Guide, η μέση τιμή πώλησης μιας υψηλών προδιαγραφών εξοχικής κατοικίας επιφάνειας 120 τ.μ. στην Ελλάδα στοιχίζει περί τα 2.700 ευρώ/τ.μ., καθιστώντας τη χώρα έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο, καθώς στην Ιταλία το κόστος απόκτησης ενός ακινήτου ανάλογων προδιαγραφών είναι σχεδόν υπερδιπλάσιο και ανέρχεται σε 5.800 ευρώ /τ.μ. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, το κόστος αγγίζει τα 4.400 ευρώ /τ.μ. και στη γειτονική Τουρκία τα 3.000 ευρώ /τ.μ. Αντιθέτως, φθηνότερα πωλούνται τα εξοχικά στην Πορτογαλία (2.500 ευρώ /τ.μ.), την Κύπρο (1.500 ευρώ /τ.μ.) και βαλκανικές χώρες όπως η Ρουμανία (1.600 ευρώ /τ.μ.) και η Βουλγαρία (1.250 ευρώ /τ.μ.).