Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ αιγιακή διατροφή παίρνει το δρόμο για την Unesco

Η αιγιακή διατροφή παίρνει το δρόμο για την Unesco

|

Στην τελική τους ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του φακέλου κατάθεσης πρότασης ώστε να εγγραφεί η Αιγαιακή διατροφή στον κατάλογο της UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Από τη στιγμή που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδίκησε με επιτυχία και αναδείχτηκε ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, κάνει συνεχόμενα βήματα προς τον τομέα της γευσιγνωσίας… Και ζητάει την παγκόσμια αναγνώριση και διάδοση της αιγαιακής διατροφής (Aegean Diet). Από τον περασμένο Μάρτιο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την σύνταξη του φακέλου κατάθεσης πρότασης, για εγγραφή της αιγαιακής διατροφής στον κατάλογο της UNESCO, ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Και φτάνουμε στην τελική ευθεία. Εκτός απροόπτου στην επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, θα συζητηθεί το θέμα ώστε να εγκριθεί και η σχετική πίστωση.

Στόχος της υποψηφιότητας «είναι η πολύπλευρη ανάδειξη της ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου, των νησιώτικων παραδοσιακών προϊόντων και της τοπικής διατροφής και εντάσσεται στην στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την προώθηση των τοπικών, ποιοτικών προϊόντων των νησιών, στις διεθνείς αγορές, παράλληλα με την διάδοση των τοπικών παραδόσεων και του πολιτισμού».
Σημειώνεται ότι η διατροφή του Αιγαίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική ιστορία της Ελλάδας, από τους προϊστορικούς χρόνους, μέχρι σήμερα. Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική έρευνα έχει τεκμηριώσει τα οφέλη των διατροφικών παραδόσεων και των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στην υγεία, καθώς και στην ευρύτατη αποδοχή τους ως υγιεινού διατροφικού προτύπου.

Η αναγνώριση

Η αναγνώριση της αιγαιακής διατροφής από την UNESCO, ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, θα την κατοχυρώσει ως ένα πολυδιάστατο αγαθό, που το συνθέτουν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα των νησιών, οι μέθοδοι παραγωγής, οι ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, οι διατροφικές συνήθειες, ο πολιτισμός, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις.

Η αιγαιακή διατροφή, η οποία εκφράζει ένα ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο ζωής, που αξιοποιεί τους θησαυρούς της νησιώτικης γης και θάλασσας, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο, μέσω της προώθησης της νησιώτικης γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων, καθώς και της διασύνδεσης της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό.

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά περιλαμβάνει ζωντανές εκφράσεις και παραδόσεις αμέτρητων ομάδων και κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, τις οποίες έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους και τις μεταδίδουν στους απογόνους τους, στις περισσότερες περιπτώσεις από στόμα σε στόμα.

Τα τελευταία χρόνια η διάσωση της άυλης κληρονομιάς έχει καταστεί μία από τις προτεραιότητες της διεθνούς συνεργασίας χάρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο της UNESCO στην υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διασφάλιση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το 2012 η χώρα μας εξελέγη στην Διακυβερνητική Επιτροπή του Οργανισμού για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι κινήσεις

H Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, στήριξε την συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού & Τουρισμού, και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την σύνταξη Φακέλου, που υπεβλήθη στην UNESCO, για την ένταξη της Μεσογειακής Διατροφής, στην Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο. Η πρόταση ενεκρίθη το 2010.

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO συμμετείχε, επίσης, στην επίσημη συνάντηση για τον εορτασμό της ένταξης της Μεσογειακής Διατροφής, στην Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, που διοργανώθηκε, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος στην Κορώνη (3/6/2011), της πολιτικής ηγεσίας των δύο συναρμόδιων Υπουργείων, των τοπικών αρχόντων αλλά και εκπροσώπων της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Μαρόκο.

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας, τα σχολεία του δικτύου της UNESCO ASPnet και τις έδρες UNESCO για την προβολή και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σουβλάκι: Ειδικός εξηγεί γιατί θα πάει στα 5 ευρώ και γιατί έρχονται .. λουκέτα

Ένας σουβλατζής εξηγεί γιατί θα πάει στα 5 ευρώ το σουβλάκι - Ποσοστό κέρδους και ... λουκέτα

Ράλλυ Ακρόπολις: Διεθνής απήχηση και απόλυτη επιτυχία

Εντυπωσιακά και παράλληλα δεσμευτικά τα στοιχεία αναφορικά με την προβολή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

ΠΝΑΙ – Μήλος: Αναψε .. πράσινο φως στην επέκταση του 5άστερου Domes White Coast

Πράσινο φως” στην επένδυση επέκτασης του 5άστερου Domes White Coast στη Μήλο

Κυκλάδες – Α’ ΕΛΜΕ: Δέκα (10) Καθηγητές για 330 μαθητές στο ΓΕΛ Μυκόνου

Καταγγελία από τον προέδρο της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων Δημήτρη Παπαδημητρίου για την κατάσταση στα σχολεία με επίκεντρο την Μύκονο

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη διακοπή ρεύματος (23/09) σε περιοχές της Νάξου

Σε ποιες περιοχές της Νάξου θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη προσεχή Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου

Ραφήνα: Θάνατος επιβάτη που ταξίδευε από Μύκονο με ταχύπλοο

Θάνατος 53χρονου επιβάτη πλοίου που είχε επιβιβαστεί στη Μύκονο

Naxos Medical: Ερχεται (21/09) ο χειρουργός ουρολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοράκης

Πότε θα βρίσκεται στη Νάξο ο χειρουργός ουρολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοράκης

Σαντορίνη – Ηφαίστεια 2024: Μοναδικό υπερθέαμα αύριο Σάββατο

Τα Ηφαίστεια 2024 θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. - Πότε θα γίνουν τα επόμενα χρόνια

Πάρος – Aegean Rebreath: Τετραήμερο δράσεων για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον

Τετραήμερο δράσεων στο νησί της Πάρου για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, από την Aegean Rebreath - Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Κώστας Μπιζάς

Σχοινούσα – “Με οδηγό τον Διαβήτη”: Διήμερο ιατρικών εξετάσεων

Πότε και που θα γίνουν οι εξετάσεις με γνώμονα τη πρόληψη για το διαβήτη

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Η Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Παρασκευή Μπουγιούκα για τη Νόσο Hashimoto

Η κα. Μπουγιούκα Παρασκευή- Μαρία είναι Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος- Ιατρός Μεταβολισμού. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Νάξος – Στ. Σέργης: “Ξέρεις τι είναι να βλέπεις την μπουλντόζα να καταστρέφει το καϊκι;”.

Περίπου 13.500 ξύλινα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη έχουν δοθεί για κόψιμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος που πριμοδότησε την καταστροφή τους

Πολυτάρχου: Με το δεξί στις υποχρεώσεις του στο κύπελλο και στο βάθος .. ΑΟ Μυκόνου

Δυνατό ξεκίνημα του Μιχάλη Πολυτάρχου με την Δάφνη Δαφνίου - Οι επιδόσεις του και ο .. ΑΟ Μυκόνου που έρχεται

Κυκλαδίτικη γαστρονομία: Θα έπρεπε ήδη να έχει κτίσει ένα γερό brand name

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας των Κυκλάδων, όπου ο τουρισμός απειλεί να γίνει «μονοκαλλιέργεια» και διάφορες συγκυρίες έχουν περιορίσει την ενασχόληση με τη γη και την παραγωγή

Blue Star Paros: Αλλαγή (19/09) στην ώρα αναχώρησης από τον Πειραιά

Νέα αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Paros από τον Πειραιά προς Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό