«Καυτός» μπήκε ο Ιούνιος για τη Νάξο σημειώνοντας το πρωί της Παρασκευής (02/06) 24,8 βαθμούς στον Απόλλωνα και 22,2 στην Κόρωνο – Για πρώτη φορά από το 2012 είδαμε φέτος στις Κυκλάδες σίφωνες και δη τρεις την ίδια μέρα
Εάν θυμάστε πριν από τρεις εβδομάδες, στα μέσα Μαΐου είχαμε αναφερθεί για το ..ρεκόρ του Απόλλωνα όταν ελέω νοτιάδων, οι κάτοικοι στον πανέμορφο οικισμό στα βόρεια της Νάξου είχαν περάσει μία νύχτα …κόλασης με το θερμόμετρο να δείχνει τους 30 βαθμούς λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 13ης Μαΐου. Μάλιστα, ήταν η υψηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία και για το έτος… Τώρα, ο Απόλλωνας έχει και πάλι το ρεκόρ… Όπως και οι Κυκλάδες…
Όπως μας ενημερώνει η επίσημη ιστοσελίδας Μετεωρολογικών φαινομένων, η meteo.gr τα ξημερώματα της Παρασκευής 2 Ιουνίου σε αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου είχαμε σχετικά υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες. Και διαβάζουμε το σχετικό δελτίο «Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Λίνδος 25.4 βαθμοί, Απόλλωνας Νάξου 24.8 βαθμοί, Κάβο Ντόρο Εύβοιας 22.9 βαθμοί, Φούρνοι Ικαρίας 22.3 βαθμοί, Κόρωνος Νάξου και Εκπαιδευτήρια Γείτονα (Παλλήνη) 22.2 βαθμοί, Ιουλίδα Κέας, Κέα, Νέα Σμύρνη και Πειραιάς (Παιδαγωγική Σχολή) 22.1 βαθμοί Κελσίου». Και πάλι δηλαδή ο Απόλλωνας (αλλά και η Κόρωνος αυτή τη φορά) έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ η Λίνδος συνεχίζει να είναι η πιο καυτή περιοχή στο Νότιο Αιγαίο…Και οι Νοτιάδες καλά κρατούν
Σίφωνες
Όμως, ο Μάιος ανέδειξε ένα ακόμη μετεωρολογικό φαινόμενο που αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς… Είχαμε την καταγραφή του μεγαλύτερου αριθμού σιφώνων (ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες) σε σχέση με τα τελευταία χρόνια (από το 2012 όπως φαίνεται και στις σχετικές εικόνες που ακολουθούν στο άρθρο) Κύρια αιτία για τον μεγάλο αριθμό υδροσιφώνων φέτος ήταν οι παρατεταμένα χαμηλές θερμοκρασίες στη μεσαία και ανώτερη τροπόσφαιρα, που οδηγούσαν συχνά σε αστάθεια πάνω από τη θερμή θάλασσα. Αν και πιο αδύναμοι από τους ανεμοστρόβιλους οι υδροστρόβιλοι εμφανίζουν ταχύτητα ανέμων πάνω από 100 χλμ την ώρα. Φτάνοντας όμως στην στεριά …εξανεμίζονται. Οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι παρατηρούνται κοντά στους τροπικούς και σπανιότερα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη.
Να σημειώσουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των σιφώνων μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς πολλοί δεν καταγράφονται είτε γιατί δεν υπάρχουν παρατηρητές στο σημείο ή επειδή συμβαίνουν βραδινές ώρες. Από την αρχή τους έτους έχουν επιβεβαιωθεί 39 σίφωνες ξηράς και θαλάσσης στην Ελλάδα.
Στην Τήνο
Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουμε την καταγραφή και στις Κυκλάδες για πρώτη φορά από το 2012 και πάλι στις Βόρειες Κυκλάδες. Τότε ήταν στο στενό του Κάβο Ντόρο, φέτος, το είδαμε στην Νοτιοανατολική Άνδρο και κυρίως ανοιχτά της Τήνου όπου ήταν ορατοί από Άνδρο και Σύρο. Όπως βλέπετε στην εικόνα που μας χάρισαν οι Κατερίνα και Ιωάννης Σταματάκης, κάτοικοι Τήνου, οι υδροστρόβιλοι έκαναν την εμφάνισή τους στις 6 το πρωί της Κυριακής 28 Μαΐου και μάλιστα υπό βροχή. Και η εικόνα αν μη τι άλλο εντυπωσιακή…