Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΙσλανδικός εκδοτικός οίκος τυπώνει βιβλία μόνο όταν έχει πανσέληνο -Μετά τα καίει

Ισλανδικός εκδοτικός οίκος τυπώνει βιβλία μόνο όταν έχει πανσέληνο -Μετά τα καίει

|

Tunglio σημαίνει φεγγάρι στα Ισλανδικά και οι δύο ιδρυτές του τυπώνουν μόνο 69 αντίτυπα όσων βιβλίων αποφασίζουν να εκδώσουν.

Το Tunglio είναι ένας μικρός εκδοτικός οίκος της Ισλανδίας, που δεν προσαρμόζεται στα πρότυπα της επιχειρηματικότητας. Οι ιδρυτές της έχουν αποφασίσει να τυπώνουν βιβλία μόνο όταν έχει πανσέληνο και μετά να καίνε όσα περισσεύουν.

Tunglio σημαίνει φεγγάρι στα Ισλανδικά και οι δύο ιδρυτές του τυπώνουν μόνο 69 αντίτυπα όσων βιβλίων αποφασίζουν να εκδώσουν.

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές πρέπει να σπεύσουν να αγοράσουν τα βιβλία την ίδια νύχτα καθώς οι εκδότες καίνε τα περισσευούμενα την επόμενη μέρα.

Ο συγγραφέας Dagur Hjartarson και ο καλλιτέχνης Ragnar Helgi Ólafsson εξηγούν το σκεπτικό πίσω από την πρωτότυπη λειτουργία του οίκου τους: «Για μια ένδοξη βραδιά τα βιβλία και οι συγγραφείς τους είναι απολύτως ζωντανοί. Το επόμενο πρωί μπορούν όλοι να συνεχίσουν τις ζωές τους».

Όταν οι ιδρυτές ρωτήθηκαν για τα έσοδα της επιχείρησης τους αυτοί απάντησαν πως «το Tunglio δεν είναι μια επιχείρηση, οπότε δεν υπάρχει επιχειρηματικό μοντέλο».

Αλλά σκοπός του όλο εγχειρήματος δεν είναι ούτε να κάνουν σάτιρα ή κάποια πολιτική δήλωση: «Ο σκοπός είναι να μην κάνουμε καμία δήλωση. Δεν παίρνουμε τους κανόνες του παιχνιδιού στα σοβαρά, οπότε αυτό μπορεί να εκλαμβάνεται σαν σάτιρα».

Το μόνο που θεωρούν ότι αξίζει σημασίας είναι η καλλιτεχνική πράξη του να καις τα βιβλία: «Είναι μια ποιητική και όχι μια πολιτική πράξη».

Επιπλέον, αναφέρουν πως για την καύση των βιβλίων χρησιμοποιούν Γαλλικό κονιάκ πρώτης ποιότητας και υπογραμμίζουν πως η πράξη «δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την ιστορία, την λογοκρισία ή γενικότερα την πολιτική».

Αντ’ αυτού, η όλη διαδικασία σχετίζεται με την πολιτική που πρεσβεύει το βιβλίο αυτό κάθε αυτό: «Συμπεριφέρονται στο βιβλίο σαν να είναι ένα πολυτελές προιόν, το θέλουν για την εμπορική του αξία και όχι για το περιεχόμενο του».

«Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται παράλογα και λυπούμαστε γι’αυτό. Αλλά στην πραγματικότητα δεν λυπούμαστε. Απλώς προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που αισθανόμαστε και αντιλαμβανόμαστε ως αστείο και όμορφο» εξομολογούνται οι δύο ιδρυτές. 

Και συμπληρώνουν πως «υπάρχει μια αντίφαση στο κέντρο όλων των πραγμάτων, όπως και στο εγχείρημα μας. Αγαπάμε αλλά παράλληλα μισούμε το γεγονός ότι τα βιβλία επιδιώκουν την διαιώνιση τους και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να συμφιλιώσουμε τους εαυτούς μας με την παροδικότητα, καίγοντας τα».

Κλείνοντας αναφέρονται για ακόμη μια φορά στην ποιητική διάσταση του οίκου τους: «Η λογική βάση της οποίας δρούμε είναι αυτή ενός ποιήματος και όχι ένος πεζογραφήματος, οπότε κατανοούμε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης

Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης στη πόλη της Νάξου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Blue Star Ferries: Εκτακτο δρομολόγιο απόψε (22:00) του Paros με προορισμό την Πάρο

Εκτακτο δρομολόγιο σήμερα (11/04. 22:00) από τον Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος και επιστροφή

Καθολική Εκκλησία – Επισκοπή Σύρου: Δεκτή παραίτηση του Σεβασμιώτατου Πέτρου, ποιος είναι ο διάδοχος

Εγινε δεκτή από τον Πάπα η παραίτηση που υπέβαλε ο Σεβασμιώτατος Πέτρος Στεφάνου - Νέος Επίσκοπος, ο Σεβασμιώτατος Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

Λεονταρίτης – Φολέγανδρος: Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή αθλητικού πάρκου

Ο Γιώργος Λεονταρίτης - χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων - έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών στο αθλητικό πάρκο στην Φολέγανδρο

Πάρος: Διπλή διεθνής διάκριση από την American Express Travel και τo Forbes

Η Πάρος επιλέγεται ως μοναδικός Ελληνικός προορισμός για το 2025 από την American Express Travel και προβάλλεται από το “Forbes”

Φάρος του Αλυκού: Προετοιμάζεται, ανοίγει αύριο (12/04) τις πόρτες του και μας περιμένει

Σάββατο 12 Απριλίου και ο "Φάρος του Αλυκού" ανοίγει τις πύλες του... Πως μπορείτε να κάνετε κράτηση

Σαντορίνη: Έγινε το 1ο σεμινάριο «Γνωριμία με τη Σαντορίνη: ο Τόπος, ο Χρόνος, οι Άνθρωποι». Στις 7 Μαΐου το επόμενο

Περισσότεροι από εκατό ενδιαφερόμενοι ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση του Δήμου Θήρας και παρακολούθησαν σχεδιασμένες εισηγήσεις.

Γιάννης Βασαλάκης: “1896 – Το παρασκήνιο γύρω από τη νίκη του Σπύρου Λούη”

H νίκη του Σπύρου Λούη, o πρώτος μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε ποτέ στο Καλλιμάρμαρο Χαρίλαος Βασιλάκος και το παρασκήνιο γύρω από αυτόν τον Μαραθώνιο

Κικίλιας: Ερχεται διαγωνισμός άγονων γραμμών 4ετους διάρκειας

Βασίλης Κικίλιας: Κλειστός διαγωνισμός 4 χρόνων για τις άγονες γραμμές - Τι είπε για λιμενικά Τέλη και υποδομές

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για μετακινήσεις

Πάσχα: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – Σε ποιες εταιρείες

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

Square Lime: Η Νάξος κινείται ανοδικά (έως 15%), ζητούνται ξενοδοχεία σε Σύρο – Μήλο

Μπουτίκ ξενοδοχεία: Τα νησιά που κερδίζουν το 2025 – Ο Αύγουστος βγαίνει... εκτός υψηλής σεζόν

Νάξος: Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία φανέλες για καλό σκοπό

Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία μέσω διαδικτύου φανέλες ερυθρόλευκων παικτών για καλό σκοπό..

Βασ. Φλεριανός: “Περισσότερες από 150 γυναίκες κυρίως στην ορεινή Νάξο έκαναν δωρεάν μαστογραφίες” (video)

Ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός σε έναν μίνι απολογισμό για την πορεία της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας που βρέθηκε στη Νάξο (video)

Δωδεκάνησα – Αρκιοί: Διώχνουν τους κατοίκους επικαλούμενοι το … Οθωμανικό Δίκαιο

Έγγραφο-ντροπή του Υπουργείου Οικονομικών προς κάτοικο των Αρκιών Δωδεκανήσου αμφισβητεί το 2025 την νομιμότητα αγοραπωλησίας που έγινε το 1991 με αναφορές στον ...Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή

Aegean Air: Προσφέρει δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης εισιτηρίων λόγω της απεργίας την 9η Απριλίου

Ευελιξία για τα ταξίδια στις 9/4 μέχρι να οριστικοποιηθεί η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Seajets: Εκτακτη δρομολόγηση Μεγάλη Πέμπτη του “Champion Jet 1”

Με βάση την σχετική ενημέρωση από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Passenger στη Νάξο, θα υπάρξει έκτακτη δρομολόγηση του Champion Jet 1 - Πότε;

Σεισμική ακολουθία – Κυκλάδες: “Το επίπεδο των κρατήσεων χειρότερα και από τον κορωνοϊό”

Πάσχα: Πώς επηρεάζουν σεισμοί και πλημμύρες τις κρατήσεις στα τουριστικά νησιά με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Παράταση στη .. παράταση και έλευση την Μεγάλη Εβδομάδα

Παρατείνεται η .. παράταση ακινησίας του Express Skopelitis - Την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ρουτίνα του