Η πίεση από τη πλευρά των αιρετών των Μικρών Κυκλάδων φέρνει μάλλον αποτέλεσμα καθότι γίνεται γνωστό ότι και στα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων (Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσα) θα μπει γρήγορο ιντερνετ τις προσεχές εβδομάδες
Εδώ και αρκετές εβδομάδες γίνεται κουβέντα για την ένταξη των μικρών νησιωτικών Δήμων στο πρόγραμμα παροχής δωρεάν ιντερνετ στις περιοχές τους… Μάλιστα, οι Δήμαρχοι των περιοχών αυτών με επιστολή τους ζητούσαν να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα «Παροχή Δωρεάν Κινητής Ευρυζωνικής Σύνδεσης στους Μόνιμους Κατοίκους των Απομακρυσμένων Νησιών της Χωράς» και φάνηκε ότι υπάρχει μία αδικία σε … εξέλιξη. Λόγω του γεγονότος ότι τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων είναι ενταγμένα στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, δεν θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του εν λόγω προγράμματος. Και ξεκίνησε αγώνας δρόμου για να το πετύχουν. Και η επίσκεψη του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού στο Κουφονήσι την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσε μία καλή ευκαιρία για πίεση προς την κίνηση. Και φέρνει αποτέλεσμα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tourismtoday.gr, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών επεξεργάζεται την προσθήκη των νησιών Ανάφη, Κίμωλος, Σίκινος και Κουφονήσια, Δονούσα, Ηρακλειά και Σχοινούσα ώστε να αποκαταστήσουν την διαφαινόμενη αδικία….
Με βάση την πρόταση της σχετικής δράσης, δικαιούχοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι απομακρυσμένων νησιών της χώρας, που πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά κριτήρια: α) άγαμοι πολίτες, το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, β) έγγαμοι πολίτες, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Η παροχή θα χορηγείται ανά οικογένεια – νοικοκυριό. Από τη δράση εκτιμάται ότι θα εξυπηρετηθούν περίπου 11.000 νοικοκυριά σε 35 νησιά και ακόμη 3.000 περίπου σε 7 ακόμη που έχουν εμφιλοχωρήσει στη σχετική λίστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Πρόκειται για νησιά με μικρό πληθυσμό μόνιμων κατοίκων (κάτω των 3.000).
Και τα υπόλοιπα νησιά είναι: Αντικύθηρα, Αγαθονήσι, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γυαλί, Καλόλιμνος, Κάσος, Λειψοί, Μάραθος, Μεγίστη, Νίσυρος, Πάτμος, Πλατή, Σαρία, Σύμη, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Χάλκη,Ψέριμος, Σαμοθράκη, Αντιπαξοί, Εροικούσα, Μαθράκι, Οθωνοί, Παξοί, Αγιος Ευστράτιος, Αγιος Μηνάς, Θύμανια, Σαμιοπούλα, Φούρνοι Κορσέων, Γαύδος, Αντιψαρά, Οινούσες και Ψαρά.
Το παιχνίδι
Εν τω μεταξύ, σκληρό πόκερ μεταξύ των παρόχων τηλεπικοινωνιών προβλέπεται να παιχτεί για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς σε αστικές, νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Πρόκειται για δύο μεγάλα έργα εθνικής εμβέλειας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 410 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Τα εν λόγω έργα αναμένεται να κινητοποιήσουν σημαντικές επιπλέον ιδιωτικές επενδύσεις, αυξάνοντας σημαντικά τον τελικό προϋπολογισμό των παρεμβάσεων.
Μετά την έγκριση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (Ε.Π.ΑΝ.Ε.Κ.), προχωρά η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, ώστε -με ορίζοντα το 2020- το 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών να έχει πρόσβαση σε δίκτυα ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ημιαστικών-αγροτικών περιοχών να διαθέτει ευρυζωνικές συνδέσεις τουλάχιστον 30 Mbps και κατά προτίμηση 500 Mbps.
Ο επικεφαλής της -αρμόδιας για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων- Γενικής Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, μιλώντας στον ΕΤ της Κυριακής και ακτινογραφώντας τα έργα επισήμανε ότι : «Τα δύο έργα είναι συμβατά με το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (NGA Plan), που έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. Έχει, ήδη, ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάπτυξη της πλέον σύγχρονης τεχνολογικά υποδομής που έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να υλοποιηθεί η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και να διαμορφωθεί ένα νέο ανταγωνιστικό αναπτυξιακό πρότυπο».
Υπογραμμίζεται ότι τα έργα «Superfast Broadband» και «Rural Extension» θα προχωρήσουν μέσω της ανάπτυξης εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών που θα εξασφαλίσει σύνδεση στο διαδίκτυο με πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ προβλέπεται και επιδότηση για την τόνωση της ζήτησης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών επόμενης γενιάς, εφόσον απαιτηθεί.