Σήμερα το πρωί (21/05, 11:30) θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλήρως ανακατασκευασμένη πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιάς – Το χέρι του έβαλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης που άλλωστε προέρχεται από την οικογένεια του Υψηλάντη
Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μία ενέργεια που κανείς δεν θέλει και δεν μπορεί να ξεχάσει. Γιατί πολύ απλά δείχνει το μίσος που όχι μόνο κρύβει αλλά βγάζει από μέσα του ο άνθρωπος για τον συνάνθρωπό του. Και στη προκειμένη περίπτωση ο τούρκος που θεώρησε ότι ξεριζώνοντας κάθε Έλληνα του Πόντου θα μπορούσε να έχει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή, στα παράλια του Εύξεινου πόντου. Όμως, έκανε λάθος. Η μνήμη είναι αυτή που κυριαρχεί. Και οι πράξεις τους – είτε αναγνωρίζονται από άλλες χώρες, είτε όχι (σ.σ. για διπλωματικούς λόγους) – παραμένουν με αίμα γραμμένες στην ιστορία…
Και σήμερα το πρωί, σε λίγη ώρα, στις 11.30 στην πλήρως ανακατασκευασμένη πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά θα πραγματοποιηθεί η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου… Για να θυμίζει σε όλους τόσο την αποτρόπαια πράξη των Τούρκων, τη δύναμη ψυχής των Ελλήνων του Πόντου αλλά και την δική μας υποχρέωση να κρατήσουν ζωντανή στο πέρας της ανθρώπινης ιστορίας αυτό το γεγονός… Τα αποκαλυπτήρια εντάσσονται στο πλαίσιο του εορτασμού που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Πειραιά «το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη, έχει τίτλο «Πυρρίχιο Πέταγμα» και είναι ένα τρισυπόστατο σύγχρονο έργο, με πολλές αναγνώσεις, το οποίο διαπερνάται από 17 γλυπτικές συνθέσεις που περιγράφουν τον αγώνα των προσφύγων του Πόντου. Το Μνημείο όπως και η ανακατασκευή της Πλατείας Αλεξάνδρας που θα το φιλοξενήσει είναι προσωπική δωρεά του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του, από το γένος των Υψηλαντών.» Ο κος Μαρινάκης διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με τον Πόντο και την ιστορία του, καθώς η μητέρα του Ειρήνη έλκει την καταγωγή της από τα Ύψηλα της Τραπεζούντας και την ιστορική οικογένεια Υψηλάντη, που έχει τις ρίζες της από τον 10ο αιώνα. Και όταν δέχτηκε πρόταση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών απάντησε θετικά και χωρίς δεύτερη σκέψη με την εταιρεία του να αναλαμβάνει δράση.
Το μνημείο
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Μνημείο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον από καλλιτεχνικής άποψης, με διαφορετικές αναγνώσεις ανάλογα με την γωνία που το παρατηρεί ο θεατής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, μοιάζει σαν ένα μεγάλο κύμα που ξεκινά από τη μία πατρίδα για να φτάσει στην άλλη, με τα ελατήρια να δημιουργούν 353.000 μικρότερα κύματα, αριθμός συμβολικός καθώς είναι ίδιος με τους νεκρούς της γενοκτονίας. Είναι φτιαγμένο από κυλίνδρους ΙΝΟΧ και αλληλοσυνδεόμενα ελατήρια, στο εσωτερικό του απεικονίζεται ένα προσφυγοπούλι που συνθέτει 17 παραστάσεις, όπως είναι οι κλειδαριές από τα λουκέτα που έκλεισαν τα σπίτια πίσω στον Πόντο, η λύρα, ο αργαλειός, αλλά και τα κιάλια, μία σύνθεση που υπενθυμίζει ότι η ζώσα μνήμη δεν πρέπει να παρατηρείται από μακριά. Στον πυρήνα του Μνημείου, με λέιζερ θα είναι χαραγμένες οι πόλεις του Πόντου και μια αφιερωματική επιγραφή.
Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός που θα διεξαχθεί παράλληλα, αφορά την τελετή και το σημείο που θα πραγματοποιηθεί. Και αυτό γιατί θα είναι στην πλήρως ανακατασκευασμένη πλατεία Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι, εκεί όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο Δήμαρχος Πειραιά θα απονείμει τιμητική πλακέτα στον Βαγγέλη Μαρινάκη για τη συνολική του προσφορά στην κοινωνική ζωή της πόλης.
Εικόνα της Παναγιάς Σουμελά
Στην τελετή θα δώσει ξεχωριστό χρώμα η άφιξη λιτανευτικής πομπής της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, η οποία αποτελεί σύμβολο του Ποντιακού ελληνισμού και εκείνες τις μέρες θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, θα υποδεχθεί την εικόνα και θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου, που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων. Παρόντες στην τελετή θα είναι μεταξύ άλλων και ο Αντιπεριφερειάρχης νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος – Δημήτρης Τοπαλίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Στέφανος Τανιμανίδης, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών κ. Αντώνης Παυλίδη, ο δημιουργός του έργου Παναγιώτης Τανιμανίδης, καθώς και μέλη ποντιακών οργανώσεων.
Δηλώσεις
H Περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, σε δήλωσή της, τόνισε: «Τιμούμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, επιτελώντας το επιτακτικό χρέος της Μνήμης. Γιατί η Μνήμη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη Γνώση, για τον Πολιτισμό, για την Κοινωνία, για το Μέλλον. Για την Ανθρωπιά. Τιμούμε λέγοντας ‘όχι’ στην άγνοια, την αδιαφορία, την παραχάραξη της Ιστορίας. Τιμούμε όχι γιατί έτσι επιβάλλει κάποιο πρωτόκολλο αλλά γιατί έτσι επιβάλλει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ευθύνη όλων μας απέναντι στις νέες γενιές».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, επεσήμανε: «Φέτος στον Πειραιά τιμούμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τον τρόπο που αρμόζει στη μνήμη αυτών των 353.000 Ελλήνων που θυσιάστηκαν. Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για την πόλη μας, αλλά και για τον ποντιακό ελληνισμό, η ανέγερση του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αλεξάνδρας, ένα μνημείο το οποίο έλειπε από τον Πειραιά. Ο Πειραιάς υπήρξε ανέκαθεν μια πόλη συνδεδεμένη με την προσφυγιά αφού έχει φιλοξενήσει χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός και Δημοτικό Σύμβουλο Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα έξοδα για τη δημιουργία του Μνημείου αλλά και για την ανακατασκευή μιας από τις κεντρικότερες πλατείες της πόλης μας, η οποία και θα φιλοξενήσει το μνημείο. Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, που τιμά τον Δήμο, τιμά την πόλη του Πειραιά και μας γεμίζει περηφάνια. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, η οποία αποφάσισε ο φετινός εορτασμός της Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου να γίνει στον Πειραιά».
Επίσης Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χρήστος-Δημήτρης Τοπαλίδης, σημείωσε: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ένα φρικτό έγκλημα που στοίχισε την ζωή σε 353.000 αθώους ανθρώπους, αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σατανικού σχεδίου που εξύφαναν τα νοσηρά μυαλά των Νεοτούρκων και μετέπειτα Τούρκων εθνικιστών του Μουσταφά Κεμάλ, ενάντια σε όλους τους χριστιανικούς λαούς της ανατολής, Έλληνες του Πόντου και της Μ. Ασίας, Αρμενίους και Ασσυρίους, προκειμένου να ομογενοποιήσουν θρησκευτικά και φυλετικά την Μικρά Ασία και να σφυρηλατήσουν ένα νέο Τουρκικό κράτος σύμφωνα με το όραμα του παντουρκισμού/ παντουρανισμού. Οι επιζώντες, ξεριζωμένοι από την φυσική τους εστία, τον ιστορικό πόντο με την τρισχιλιετή παρουσία του Ελληνισμού, κατέληξαν και στην μητέρα πατρίδα, μέσω των μεγάλων λιμανιών. Σε ένα από αυτά, στο μεγαλύτερο της χώρας, εκατό χρόνια αργότερα ένα πάγιο αίτημα του οργανωμένου ποντιακού χώρου αλλά και όλων των ποντιακής καταγωγής Ελλήνων ικανοποιείται. Η ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς μνημείου, του μεγαλυτέρου στον ελλαδικό χώρο, ως ελάχιστη τιμή προς την θυσία των 353. 000 Γενοκτονημένων και των εκατοντάδων χιλιάδων επιζώντων ξεριζωμένων προγόνων μας, πρέπει να αποτελέσει οδηγό και το παράδειγμα τόσο του Δήμου Πειραιά και του Δημάρχου του κ. Μώραλη, όσο και του δωρητού κ. Μαρινάκη, στους οποίους εκφράζουμε τις βαθιές μας ευχαριστίες, να βρει μιμητές. Γιατί το ζήτημα της Γενοκτονίας δεν αφορά μόνον τους ποντιακής καταγωγής Έλληνες μα ολόκληρη την ανθρωπότητα».
Ακόμη ο εικαστικός που φιλοτέχνησε το Μνημείο υπογράμμισε: «Εδώ στον Πειραιά, στην πρώτη γη, στην πρώτη θάλασσα που άγγιξαν οι κυνηγημένοι πρόσφυγες του Πόντου, εδώ δίπλα στα αρχαία τείχη σηκώνουμε και εμείς με αυτό το έργο «Πυρρίχιο Πέταγμα», ένα άυλο τοίχος μνήμης για τις 360.000 ψυχές που χάθηκαν. Απ΄ έξω το έργο είναι ένα τεράστιο κύμα και από μέσα ένα πέταγμα από ένα προσφυγοπούλι που ξεκινάει διωγμένο το ταξίδι του και φέρει τα κομμάτια της ζωής του και της πίστης του, για να τα κάνει κεραυνό, Ευαγγέλιο, αλέτρι. Αυτά τα κομμάτια ανασυνθέτω κι εγώ σε αυτό το έργο 101 χρόνια μετά. Αυτό το αχάδευτο προσφυγοπούλι μας μοιράζει μια πένα για να ψιθυρίσουμε τις 360.000 άγραφες ιστορίες. Πρόσφυγας είναι ένας άνθρωπος χωρίς ίσκιο. Ο Πειραιάς του έδωσε το πρώτο φως και τον πρώτο ίσκιο».
Με πληροφορίες από το vima.gr