Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΜελέτη και αποκατάσταση περιβάλλοντος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+

Μελέτη και αποκατάσταση περιβάλλοντος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+

|

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Νάξο το Σεμινάριο εντατικής εκπαίδευσης “Μελέτη και αποκατάσταση περιβάλλοντος από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές”, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, με ακρωνύμιο LANDCARE. 
 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Νάξο το Σεμινάριο εντατικής εκπαίδευσης “Μελέτη και αποκατάσταση περιβάλλοντος από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές”, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, με ακρωνύμιο LANDCARE. 

Με επικεφαλής την Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκη Ευελπίδου, πλήρως καταρτισμένοι επιστήμονες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο του Santiago de Compostela στην Ισπανία, το Πανεπιστήμιο της Pisa στην Ιταλία, το Πανεπιστήμιο της Lisbon στην Πορτογαλία και το Πανεπιστήμιο της Teheran στο Ιράν, επισκέφθηκαν και φιλοξενήθηκαν στη Νάξο, η οποία αποτέλεσε το φυσικό εργαστήρι στην εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών αναφορικά με τις περιβαλλοντικές καταστροφές, οι οποίες είναι αποτέλεσμα φυσικών αλλά και ανθρωπογενών παραγόντων. 

img_9101.jpg

Ο φυσικός πλούτος του νησιού και η πληθώρα των γεωμορφολογικών και περιβαλλοντικών αλλοιώσεων αποτέλεσαν πόλο έλξης της διεπιστημονικής ομάδας, η οποία εργάστηκε με στόχο τον συγκερασμό επιστημονικών ερευνών, γνώσεων και θεωριών.

Πανεπιστημιακοί καθηγητές με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και ετερογενές αντικείμενο έρευνας, από σημαντικά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, συζήτησαν και πρότειναν λύσεις για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζητημάτων που παρατήρησαν, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στις πιέσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υδάτινα οικοσυστήματα, στην παράκτια διάβρωση, στην υποβάθμιση των εδαφών και στις πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα, εκπαίδευσαν επιλεγμένους μεταπτυχιακούς φοιτητές από τα παραπάνω ιδρύματα μέσω εντατικής εκπαίδευσης, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας έλαβε χώρα στην ύπαιθρο. 

img_0245.jpg

Η επιστημονική ομάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί αρκετούς χώρους, όπως ορυχεία εξόρυξης σμύριδας, λατομεία μαρμάρου, αλυκές και λίμνες (Γλυφάδα, Άγιος Προκόπιος, περιοχή Αεροδρομίου Νάξου), καθώς και περιοχές που πρόσφατα πλήγηκαν από πυρκαγιές. Επίσης, επισκέφθηκαν την παράκτια περιοχή του Αγίου Γεωργίου, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, καθώς και την παραλία «Χαβάη», στο Αλυκό, στην οποία παρακολουθείται και καταμετράται συστηματικά η διάβρωση από την κα Νίκη Ευελπίδου.

Τέλος, η εκπαίδευση περιελάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση σε σημαντικά περιβαλλοντικά έργα, όπως είναι το φράγμα της Φανερωμένης, η λιμνοδεξαμενή Εγγαρών, ο Βιολογικός Καθαρισμός της Νάξου και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. 

img_0018.jpg

Με στόχο τη διάχυση όλου αυτού του πλούτου γνώσης στην τοπική κοινωνία, αλλά και την ευαισθητοποίηση και την προώθηση της ανάγκης για επίδειξη του απαιτούμενου σεβασμού στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του νησιού, με τη συνεργασία της Διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου Νάξου, κας Σοφίας Κρητκού, μικροί μαθητές εκπαιδεύτηκαν, ώστε η νεότερη γενιά να γνωρίσει την σπουδαιότητα του πλούτου της Νάξου, να αγαπήσει, να σεβαστεί και να προστατέψει το περιβάλλον, στο οποίο ζει.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε, αποτελεί μια εναλλακτική μορφή προβολής της Νάξου, καθώς οι εργασίες επιστημόνων από διάφορα μέρη του κόσμου θα αποτελέσουν θέματα συζήτησης και περαιτέρω έρευνας , προβολής και προσέγγισης του νησιού για μελλοντικές εργασίες, εξασφαλίζοντας νέες γενιές ερευνητών που θα εργάζονται στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός σημαντικό σε εποχή οικονομικής ύφεσης

Τι δήλωσαν οι εκπαιδευτές:


Dr. Serena Doni, Βιοχημικός, Ερευνήτρια στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Ινστιτούτο Μελέτης Οικοσυστημάτων

 

“Στη Νάξο υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυσικών και ανθρωπογενών βιοτόπων, που εναλλάσσονται μεταξύ τους, όπως είναι οι μικρές λιμνοθάλασσες, οι αγροτικές περιοχές, οι περιοχές εξόρυξης, οι αμμοθίνες, οι βραχώδεις ακτές και οι πετρώδεις ορεινές περιοχές. Το μεγάλο εύρος τύπων βιοτόπων που παρουσιάζει η Νάξος σε συνδυασμό με την πλούσια βιοποικιλότητά της καθιστούν ολόκληρο το νησί μια μοναδική περίπτωση μελέτης, την πλέον κατάλληλη για το πρόγραμμα κατάρτισης Landcare”.

serena.jpg

 

Agustin Merino Garcia: (Καθηγητής, Τμήμα Εδαφολογίας και Γεωργικής Χημείας του Παν/μίου του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, Ισπανία)

 

“Το νησί της Νάξου αποτελεί παράδειγμα ιδιαίτερης ευθραυστότητας των οικοσυστημάτων, κυρίως λόγω των κλιματικών περιορισμών. Ο μαζικός τουρισμός, η εκμετάλλευση των πόρων και η διαχείριση των αποβλήτων αποτελούν πραγματικές προκλήσεις για τη διατήρηση των πολύτιμων οικοσυστημάτων.”

augustin.jpg

 

Parvaneh Sayyad-Amin (Μεταδιδάκτωρ του Παν/μίου Τεχεράνης, με ειδικότητα στην Αλατοποίηση και απερήμωση)

 

«Παρά την τουριστική ένταση και τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του μικρού αυτού νησιού με τους περιορισμένους φυσικούς πόρους, η Νάξος προσπαθεί την τελευταία δεκαετία να αποκαταστήσει το κατεστραμμένο φυσικό περιβάλλον. Αυτό το νησί μπορεί να θεωρηθεί ως ένας μικρός πιλοτικός χώρος για την αποκατάσταση γης από διαφορετικές όψεις, και να χρησιμοποιηθεί σε εντονότερα υποβαθμισμένες περιοχές  του κόσμου, ως παράδειγμα επανόρθωσης των κατεστραμμένων πόρων τους.»

parva.jpg

Patricia Maria Rodriguez Gonzalez:
Μεταδιδάκτωρ στο Κέντρο Δασικών Σπουδών, Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, Πορτογαλία.  Ειδικότητα: Υγρότοπος και παράκτια δάση οικολογία

 

«Θα πρότεινα μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον σχεδιασμό των χρήσεων γης σε ολόκληρη την κλίμακα του νησιού και παράλληλα την ενίσχυση της προστασίας των περιοχών με υψηλή οικολογική αξία, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Σαφώς, οι όμορφες παράκτιες περιοχές με τα σπάνια συστήματα αμμoθινών που επισκεφθήκαμε, αποτελούν ένα παράδειγμα, καθώς επίσης και οι εύθραυστες παραποτάμιες περιοχές που αντέχουν σε τόσο σκληρό περιβάλλον. Το παραποτάμιο δάσος στις Εγγαρές διαθέτει δέντρα Alnus glutinosa, είδος που απαντάται γενικά σε πολύ υγρές περιοχές της Ευρώπης. Αντίθετα η Νάξος αποτελεί νησιωτικό περιβάλλον και μακράν από τα νοτιότερα σημεία του εύρους κατανομής τους. Οπότε πιθανόν να έχουμε να κάνουμε με πολύ ιδιόμορφους πληθυσμούς, οι οποίοι θα είναι ευαίσθητοι στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στις ανθρωπογενείς πιέσεις.

patricia.jpg

 


Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου (Περιβαλλοντολόγος, Ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, M.Sc. στην Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών)

 

«Η εγκατάλειψη των αγροτικών περιοχών, τα οικοσυστήματα που είναι επιρρεπή σε πυρκαγιά και τα οποία είναι εξαιρετικά εύφλεκτα και η κακή διαχείρισή τους έχουν αυξήσει τους κινδύνους πυρκαγιάς κατά τις τελευταίες δεκαετίες στη Νάξο.»

milt.jpg

 


Δρ. Νίκη Ευελπίδου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

 

Η Νάξος αποτελεί ένα περιβαλλοντικό εργαστήρι, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου εντατικής εκπαίδευσης, LANDCARE, να μελετήσουν μια σειρά θεμάτων που άπτονται του αντικειμένου, όπως παράκτια διάβρωση, υποβάθμιση και μόλυνση εδαφών, υποβάθμιση υγροτόπων και δασικές πυρκαγιές σε μικρή έκταση. Η Νάξος αποτελεί αντικείμενο μελέτης επί πολλά χρόνια, ώστε να θεωρείται πλέον δεύτερο σπίτι μας. Θα συνεχίσουμε αμείωτα την επαφή, το ενδιαφέρον και την έρευνά μας στα τόσο ευαίσθητα για το νησί θέματα περιβάλλοντος
 

nikiii.jpg


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Κατάπολα για 6 & 13 Αυγούστου

Το “HIGHSPEED 4” θα εκτελέσει τα δρομολόγια του “HELLENIC HIGHSPEED” – Δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης

Βασιλική Κατερίνη: «Όταν τραγουδάω στο νησί μου, αυτό χτυπάει στην καρδιά!» (video)

Μια ειλικρινής συζήτηση για την οικογένεια, τη μουσική, τις ρίζες και το μέλλον μέσα από τη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3.

ΥΠΑ: Σε εξέλιξη οι αναβαθμίσεις σε αεροδρόμια Σύρου, Κυθήρων και Ιωαννίνων

Επιθεωρήσεις από τη Διοίκηση της ΥΠΑ σε κρίσιμες υποδομές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας – Στόχος η αναβάθμιση λειτουργίας, αισθητικής και τουριστικής διασύνδεσης

Γ. Πολυχρονάκος: «Η Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες είναι ο μεγάλος ασθενής»

Καταγγελία από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. για τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά – Προειδοποίηση για επιδείνωση το φθινόπωρο

Νάξος – Ο Γιάννης Κασιδάκης στα «Φανάρια»: Ενίσχυση με φόντο το μέλλον

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου υποδέχεται τον 20χρονο forward με εμπειρία και φιλοδοξίες – Χτίζει ομάδα που παίζει, διεκδικεί και εμπνέει!

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

«Νότες του Καλοκαιριού» στο Σαγκρί – Μουσικές διακοπές για παιδιά απόψε στα Δημήτρια

Διαδραστική μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής Νάξος 2025 – Από τις κατασκευές μέχρι τα τραγούδια και τα θαλασσινά παιχνίδια!

Ναός Απόλλωνα: Άμεση αντικατάσταση των συρματοπλεγμάτων με ένα καλαίσθητο καθορισμό του μνημειακού χώρου.

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για τον ναό του Απόλλωνα, την εικόνα που προσβάλει και τι πρέπει να γίνει ...

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.