Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚυβέρνηση: Ορίστε το ΦΕΚ για παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας

Κυβέρνηση: Ορίστε το ΦΕΚ για παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας

|

Την ώρα που κορυφώθηκαν οι αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν των αιρετών στους τουριστικούς προορισμούς για την καθυστέρηση έκδοσης της ΚΥΑ για την μίσθωση τμημάτων του αιγιαλού, η Κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής έκανε τη κίνηση ματ… Δείτε που επιτρέπεται και που όχι η μίσθωση (παραχώρηση) αιγιαλού στους επιχειρηματίες 

Μέχρι και στον πρωθυπουργό έφτασε επιστολή από τους αιρετούς των τουριστικών περιοχών όσον αφορά το θέμα της έκδοσης προβλεπόμενης εγκυκλίου για την μίσθωση τμημάτων του αιγιαλού. Βέβαια δεν έστειλαν όλοι ή ενδιαφέρθηκαν. Όμως, όπως ο Δήμαρχος Μυκόνου έστειλε επιστολή όπου ανέφερε τις σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τους επιχειρηματίες, τους ΟΤΑ και κυρίως τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου. Και ζητούσε ο κος Κωνσταντίνος Κουκάς να επιληφθεί του θέματος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα άμεσα προκειμένου να υπάρχουν εξελίξεις… Σημείωνε δε στην επιστολή του ότι κάθε μέρα που περνά  «χάνονται σημαντικά χρηματικά ποσά για το ελληνικό δημόσιο, οι επιχειρηματίες είναι έκθετοι και οι λουόμενοι δεν λαμβάνουν τις προσήκουσες υπηρεσίες». Και πριν αλέκτορ λαλήσει να και η Κοινή Υπουργική Απόφαση…

Όχι, βέβαια ότι ο Τσίπρας από το Πεκίνο ασχολήθηκε… Απλά ήταν ή ώρα. Με μεγάλη καθυστέρηση βέβαια αλλά ήρθε. Και έτσι το βράδυ της Παρασκευής τυπώθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β’ 1636/12.05.2017) και απαρτίζεται από δεκαεπτά άρθρα. Σκοπός της παραχώρησης είναι η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή η αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ανακλίντρων (ξαπλωστρών) λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου. Η άσκηση άλλης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται από διατάξεις του νόμου (π.χ. διοργάνωση συναυλιών ή beach parties, γήπεδα κτλ ) επιφέρει  κυρώσεις.

Η απόφαση  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παράρτημα με τον πίνακα θέσεων-περιοχών απλής χρήσης αιγιαλού μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλη τη χώρα οι οποίες διενεργούνται αποκλειστικά από τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, καταγράφονται οι περιοχές στις οποίες απαγορεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η χρήση αιγιαλού και παραλίας,  και  είναι οι εξής:

1. Παράκτιοι μικροί νησιωτικοί υγρότοποι, όπως αυτοί καταγράφονται και χαρτογραφούνται στο σχετικό προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ ΤΑΑΠΘ 2229/19.6.2012).

2.  Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων

3. Στο παράκτιο τμήμα από Νέδα προς βορρά μέχρι το ρέμα Μπραζέρη προς νότο, του Κυπαρισσιακού κόλπου, για λειτουργία θαλάσσιας αναψυχής και τοποθέτηση επίπλων θαλάσσης.

4. Παράκτιες περιοχές (Ζώνες Οικιστικού ελέγχου),   εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού προϋφιστάμενου του έτους 1923,

-του υγροβιότοπου Μικρό και Μεγάλο Λιβάρι του Δήμου Ιστιαίας  και κοινότητας Ασμηνίου Νομού Ευβοίας

-του Μύρτου του Δήμου Πυλαρέων Νομού Κεφαλληνίας

-των δήμων Άργους και Μιδέας και των Κοινοτήτων Νέας Κίου, Μύλων, Τίρυνθας, Δαλαμανάρας, Κιβερίου, Κουτσοποδίου, Σκαφιδακίου Νομού Αργολίδας

–της κοινότητας Λάρδου της νήσου Ρόδου Νομού Δωδεκανήσου

-Αλυκής των κοινοτήτων Ασφενδίου και Πυλίου νήσου Κω Νομού Δωδεκανήσου

-των κοινοτήτων Καλαμίτσι-Αμυγδάλι, Μάζης, Γεωργιούπολης, Κουρνά, Φυλακής, Καστέλλου νομού Χανίων και Επισκοπής Νομού Ρεθύμνης

Την απόφαση με τίτλο «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού,παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών» συνυπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Ορίζεται ότι η παραχώρηση του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή του κατά νόμο εξουσιοδοτημένου οργάνου, έναντι ανταλλάγματος. Ειδικά για τις παραλίες και τις παρόχθιες ζώνες, το δικαίωμα απλής χρήσης παραχωρείται εφόσον έχει συντελεσθεί απαλλοτρίωση ή έχουν αυτές αποκτήσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους με άλλο τρόπο.

Δικαιούχοι παραχώρησης του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας είναι οι Δήμοι για αιγιαλό και κοινόχρηστη παραλία εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας,  με δικαίωμα παραχώρησης α) σε υφιστάμενες δημοτικές ανώνυμες εταιρίες του άρθρου 266 του ν. 3463/2006 εφόσον περιλαμβάνεται στους σκοπούς της για ιδία χρήση και χωρίς δικαίωμα υπομίσθωσης β) ιδιώτες και επιχειρήσεις εφόσον διαθέτουν άδεια λειτουργίας και έναρξη επιτηδεύματος και γ) ναυταθλητικά σωματεία εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Η ισχύς της απόφασης  αρχίζει από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ  και λήγει στις 31.12.2019. Είναι δυνατή η παραχώρηση απλής χρήσης για ένα ή περισσότερα έτη, με λήξη των συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αποκλειστικά τις ημερομηνίες 31.12.2017 ή 31.12.2018 ή 31.12.2019. Δεν επιτρέπεται η παραχώρηση για μικρότερα χρονικά διαστήματα του δωδεκάμηνου, ανεξάρτητα του ενδεχομένως μικρότερου χρόνου χρήσης των χώρων. Όμως, είναι αυτονόητο ότι οι μονοετείς συμβάσεις παραχώρησης που θα συναφθούν για το έτος 2017 υπολείπονται εκ των πραγμάτων του δωδεκαμήνου.

Ειδικά για τις παραχωρήσεις απλής χρήσης του 2017 θα πρέπει να έχουν συναφθεί οι συμβάσεις παραχώρησης για τις απευθείας παραχωρήσεις από τους Δήμους

και να έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι προκηρύξεις δημοπρασίας μέχρι 23.6.2017. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης ή δεν έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη δημοπρασίας από το Δήμο μέχρι 31η Μαΐου 2017, εντός των επόμενων πέντε ημερών στις αρμόδιες κατά χώρο Περιφερειακές Διευθύνσεις ή Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου 2017 οι Περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις αιτηθείσες παραχωρήσεις /να έχουν συναφθεί όλες οι συμβάσεις παραχώρησης.

Εν γένει ορίζεται ότι εντός του πρώτου  τριμήνου (Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος) εκάστου έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι απευθείας όσο και οι κατόπιν δημοπρασίας παραχωρήσεις απλής χρήσης από τους Δήμους. Από την 1η Απριλίου κάθε έτους οι παραχωρήσεις απλής χρήσης διενεργούνται αποκλειστικά από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν σε αυτές όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης από το Δήμο μέχρι 31η Μαρτίου εκάστου έτους εντός των επόμενων πέντε ημερών. Επίσης, εντός του Ιουνίου εκάστου έτους οι Περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχουν συναφθεί όλες οι συμβάσεις παραχώρησης, καθώς επίσης εντός της αιχμής της θερινής περιόδου ανά περιοχή να διενεργούνται αυτοψίες.

Δείτε στο τέλος το σχετικό φύλλο (ΦΕΚ) για την παραχώρηση αιγιαλού 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυριακή Πάσχα: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια των “Blue Star Delos” και “Blue Star Paros”

Δεμένα τα πλοία της Blue Star Ferries το πρωί της Κυριακής του Πάσχα

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

Η πρώτη ...επαφή με την κουζίνα και γαστρονομία της Νάξου για τους Εσε και Καρβάλιο το "Στο Λαδόχαρτο"

Πάσχα – Αγιο Φως: Στις 19:30 θα βρίσκεται στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο

Κραουνάκης για Αννα Παναγιωτοπούλου: “Εφυγε από τη ζωή η Αννα”

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Οι ρόλοι της σε σειρές που άφησαν εποχή.

Πολίτικη μαγειρίτσα με γιαουρτάλευρο αντί για αυγολέμονο (συνταγή)

Εξοχη μαγειρίτσα, με ένα απίθανο κόλπο που μας γλιτώνει πολύ χρόνο (ποια είναι η συνταγή)

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο - Τι έγινε με την 49χρονη γυναίκα

Ανάσταση Κυρίου: Χρέος μας να αγωνιστούμε για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με επίκεντρο τον άνθρωπο

Ο Αλέκος Αρβανιτάς μας αναλύει την εβδομάδα που φεύγει και στέλνει το δικό του μήνυμα ενόψει της Ανάστασης του Κυρίου

Ολυμπιακός: Ο Σαντιάγκο Εσε με τη σύντροφό του γιορτάζουν το Πάσχα στη Νάξο

Ο Σαντιάγκο Εσε μαζί με την αγαπημένη του αποφάσισαν να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν τις ομορφιές της Ελλάδας

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: «Σεισμός» στην Πρώτη Ανάσταση (video)

"Σεισμός" στην.... Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Μητρόπολη Παροναξίας (video)

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Νάξος: Πρωτομαγιά στη Δημοτική Επιτροπή η …μάχη για την αύξηση των δημοτικών τελών

Συνεδρίαση την Πρωτομαγιά της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Βασικό θέμα; Η αύξηση στα δημοτικά τέλη

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες