Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΜε ..μαγιό οι αστυνομικοί έλεγχοι σε Μύκονο, Σαντορίνη

Με ..μαγιό οι αστυνομικοί έλεγχοι σε Μύκονο, Σαντορίνη

|

Ως πελάτες και ακόμη φορώντας μαγιό θα εμφανίζονται πλέον οι αστυνομικοί στους τουριστικούς προορισμούς και θα παραγγέλνουν και δύο και τρία ποτά, για να πιάνουν όσους «ξεχνάνε» να κόψουν αποδείξεις – Στο στόχαστρο μπαρ, κλαμπ, συναυλιακοί χώροι και ξενοδοχεία σε Μύκονο, Σαντορίνη και Κρήτη 

Θυμάστε αλήθεια εκείνη τη αλήστου μνήμης πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη να χρησιμοποιήσει το Δημόσιο φοιτητές, νοικοκυρές ή και τουρίστες με κάμερες με στόχο να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και τους παράνομους κυρίως στα νησιά την καλοκαιρινή περίοδο; Ε τώρα μπορεί να το δούμε κι αυτό… Βέβαια σε πρώτο πλάνο έχουμε τους αστυνομικούς με μαγιό… Όχι δεν είναι αστείο. Είναι μία ακόμη προσπάθεια που επιχειρεί η Οικονομική Αστυνομία σε μία προσπάθεια να βρει λύση στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας σε κοσμοπολίτικα νησιά και τουριστικούς προορισμούς της χώρας, Κι αυτό θα γίνει με αλλαγή στο «dress code» των αστυνομικών ελεγκτών, στοχευμένους έλεγχους σε επιχειρήσεις με τεράστιους τζίρους, ακόμη και ξεψάχνισμα των φορολογικών τους βιβλίων… Και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Οι αστυνομικοί θα χρησιμοποιούν ασφαλίτικα τεχνάσματα και κόλπα, αφού θα πηγαίνουν ως πελάτες, ντυμένοι ακόμη και με βερμούδες και μαγιό, θα κατοπτεύουν τον χώρο, θα τσεκάρουν τις ταμειακές μηχανές, θα παραγγέλνουν δεύτερα και τρίτα ποτά, για να δουν αν οι ιδιοκτήτες κόβουν αποδείξεις και στη συνέχεια θα εισβάλλουν τα κλιμάκια, για να επιδώσουν τα πρόστιμα στους παραβάτες.

Σύμφωνα με το σχέδιο, σκοπός των Αρχών είναι οι επιχειρηματίες των κέντρων να γίνονται ολοένα και πιο νόμιμοι, ιδιαίτερα στα μεγάλα μαγαζιά, διαφορετικά θα έρχονται αντιμέτωποι με συλλήψεις και τσουχτερά πρόστιμα.

Οι σαρωτικοί έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε καλοκαιρινά θέρετρα, πολυτελή σκάφη και τις εταιρείες που τα διαχειρίζονται, συναυλίες επώνυμων καλλιτεχνών, αλλά και στα κέντρα που θα κάνουν τις εμφανίσεις τους, σε ιδιωτικές και δημόσιες μαρίνες -ακόμη και στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Εκεί, υπάρχουν συγκεκριμένες εντολές για σαφάρι ακόμα και στις καμαριέρες, αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι μεγάλος αριθμός Ελληνίδων, αλλά και αλλοδαπών γυναικών, εργάζονται ως ανασφάλιστες με μεροκάματα της πείνας και χωρίς φυσικά να δηλώνονται στην Εφορία.

Στο σχέδιο δράσης του φετινού καλοκαιριού, αλλά και τις προφορικές εντολές που έχουν λάβει, κυριαρχεί η διαταγή «σαρώστε στοχευμένα». Αξίζει να τονιστεί ότι οι αστυνομικοί ενημερώνονται για τους τρόπους που φοροδιαφεύγουν τους καλοκαιρινούς μήνες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τουριστικό τομέα. Από μεγάλα ξενοδοχεία μέχρι ενοικιαζόμενα δωμάτια, εταιρείες ενοικίασης σκαφών έως ατομικές επιχειρήσεις ενοικίασης μοτοποδηλάτων, ενώ στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν ακόμη και οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες στις κοσμικές παραλίες, που μέχρι πρότινος πληρώνονταν «χρυσές» από τους επώνυμους θαμώνες των κοσμοπολίτικων νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου.

Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη…

Η φετινή τουριστική σεζόν αναμένεται ιδιαίτερα δυνατή, καθώς εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο αναμένεται να κατακλύσουν νησιά και τουριστικά θέρετρα σε όλη τη χώρα. Με τα δεδομένα αυτά, οι επιτελείς της Οικονομικής Αστυνομίας έδωσαν εντολή να συντάξουν ένα επιχειρησιακό πλάνο που θα ξεκινήσει τον  Ιούνιο και θα διαρκέσει περίπου 100 ημέρες. Θα είναι ένα τεράστιο δίχτυ σαρωτικών ελέγχων που θα απλώνεται από άκρη σε άκρη της χώρας, προσδοκώντας ότι θα φέρει πολλά έσοδα στα κρατικά ταμεία και θα κλείσει τις μαύρες τρύπες που υπάρχουν στην οικονομία.

Κάθε περιοχή θα χαρτογραφείται από τα κλιμάκια και, με βάση το οικονομικό προφίλ της επιχείρησης, τις καταγγελίες, αλλά και το ιστορικό φορολογικής παραβατικότητας, θα ελέγχεται. Μάλιστα, οι ελεγκτές δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται σε τυπικές παραβάσεις, αλλά να στοχεύουν στη διαπίστωση ουσιαστικών, όπως η χρήση πλαστών ή εικονικών στοιχείων, η μη απόδοση ΦΠΑ, η τέλεση λαθρεμπορικών πράξεων σε προϊόντα κ.λπ.

«Δεν αρκούμαστε μόνο στον έλεγχο των αποδείξεων. Θα ελέγχουμε τη μαύρη εργασία και θα κάνουμε τον κλασικό έλεγχο για την άδεια λειτουργίας του καταστήματος όπου και εκεί διαπιστώνονται παραβάσεις» τονίζει στην εφημερίδα «ΘΕΜΑ» αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας.

Κάθε βράδυ ένα από τα κλιμάκια θα αναλαμβάνει τις ειδικές αποστολές. Σε αυτές οι αστυνομικοί δεν θα είναι τέσσερις, αλλά 15 και οι έλεγχοι που θα διενεργούν θα έχουν να κάνουν με τους μεγάλους χώρους διασκέδασης. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, δύο αστυνομικοί του κλιμακίου θα μεταβαίνουν στο μαγαζί ως πελάτες, θα κατοπτεύουν τον χώρο και θα τσεκάρουν πού βρίσκεται το ταμείο. Και όλα αυτά, γιατί πολλοί καταστηματάρχες σκαρφίζονται ένα σωρό κόλπα, προκειμένου να ξεγλιστρήσουν από την τσιμπίδα των ελέγχων. Για παράδειγμα, στα πρώτα ποτά κόβουν κανονικά αποδείξεις ενώ στα δεύτερα και στα τρίτα οι σερβιτόροι… ξεχνούν να φέρουν τα παραστατικά. Στη συνέχεια, οι υπόλοιποι αστυνομικοί του κλιμακίου, μετά από σήμα που θα παίρνουν από τους συναδέλφους τους, που θα βρίσκονται ήδη μέσα, θα εισβάλλουν στο κατάστημα και θα κάνουν φύλλο και φτερό τα πάντα.

Για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχει ειδικό σχέδιο δράσης, το οποίο επικεντρώνεται σε δύο τομείς. Από τη μία θα ελέγχονται οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα το εποχικό προσωπικό, όπως καμαριέρες, σερβιτόροι κ.ά., πολλοί από τους οποίους δουλεύουν σε συνθήκες μαύρης εργασίας. Το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει έντονα τις Αρχές, αφού εκτός από Ελληνίδες καμαριέρες δουλεύουν και αλλοδαπές γυναίκες ανασφάλιστες με μισθούς πείνας.

Από την άλλη, οι αποδείξεις που δεν κόβονται στους πελάτες ή η ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να κρύβονται εισοδήματα και να μπαίνει στην τσέπη μαύρο χρήμα θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Φυσικά, από το πλάνο δεν μπορούν να λείψουν και τα κέντρα διασκέδασης, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ, οι επιχειρήσεις πώλησης τουριστικών ειδών αλλά και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση οχημάτων, μοτοποδηλάτων, μέχρι και ομπρελών και σεζλόνγκ στην παραλία.

Όπως κάθε χρόνο, οι συναυλίες αλλά και οι έξτρα εμφανίσεις μεγάλων ονομάτων της πίστας στα νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς, όπου στο παρελθόν γινόταν όργιο φοροδιαφυγής, μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της Οικονομικής Αστυνομίας.

Από τους ελέγχους δεν θα γλιτώσουν ούτε οι πολιτιστικές και επετειακές εκδηλώσεις που συμμετέχουν καλλιτέχνες και στις οποίες θα υπάρχει εισιτήριο εισόδου και θα πωλούνται ποτά, αναψυκτικά και σνακ.

Πηγή: Protothema.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Folegandros Challenge Run: Ο 1ος αγώνας δρόμου στο νησί στις 28 Σεπτεμβρίου

Διαδρομές 5, 10 και 21 χλμ. μέσα στο μοναδικό τοπίο της Φολεγάνδρου – Συμμετοχές ανοιχτές για όλους

AI και τουρισμός: Νέα εποχή στον σχεδιασμό και τις κρατήσεις

Οι ταξιδιώτες εμπιστεύονται όλο και περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη, με τις ΗΠΑ να ηγούνται της τάσης

Ιαπωνία: Δημογραφικό σοκ – Χάθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε έναν χρόνο

Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση των τελευταίων 50 ετών προκαλεί παγκόσμιο προβληματισμό

Γιατροί της πρώτης γραμμής: Η σκληρή καθημερινότητα στα νησιά

Από τις ελλείψεις ειδικοτήτων μέχρι την αγάπη των κατοίκων – Τρεις νέοι γιατροί θυμούνται το αγροτικό τους

MyStreet: Οι πολίτες «αστυνομεύουν» τα τραπεζοκαθίσματα

Οι πολίτες αποκτούν «ψηφιακή φωνή» για τραπεζοκαθίσματα και αυθαίρετες χρήσεις σε δημόσιους χώρους

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον ΧΥΤΑ Νάξου (video)

Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς παρά τους δυνατούς ανέμους (video)

Νάξος: Νεκρή χελώνα Caretta caretta από χτύπημα προπέλας

Λίγες μέρες μετά τις θετικές ειδήσεις για φωλιές χελωνών στο νησί, ένα νέο περιστατικό υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας τους

Νάξος – Ο Αγγειοχειρουργός Γιώργος Σφυρόερας τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στο “Naxos Medical”

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας διαθέσιμος για ραντεβού – Εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.