Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΗ Τενεκεδένια τσάντα και το ελληνικό στοιχείο του StudioLav

Η Τενεκεδένια τσάντα και το ελληνικό στοιχείο του StudioLav

|

“Η έμπνευση, λένε, έρχεται από παντού. Πόσο μάλλον από τον τόπο που ζεις και αναφέρονται τα βιώματα σου” αναφέρουν μεταξύ άλλων οι νεαροί σχεδιαστές Λουκάς Αγγέλου και Bάσω Ασφή έφτιαξαν μια πραγματικά πρωτότυπη τσάντα που κάνει θραύση.

“Η έμπνευση, λένε, έρχεται από παντού. Πόσο μάλλον από τον τόπο που ζεις και αναφέρονται τα βιώματα σου” αναφέρουν μεταξύ άλλων οι νεαροί σχεδιαστές Λουκάς Αγγέλου και Bάσω Ασφή έφτιαξαν μια πραγματικά πρωτότυπη τσάντα που κάνει θραύση.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία γύρω από το ελληνικό ντιζάιν: τις κατευθύνσεις του, τη δυναμική του, το μέλλον του, την ταυτότητα του. Δυο από τους εκφραστελς αυτής της τάσης είναι και η Βάσω Ασφή με τον  Λουκά Αγγέλου, τα πρόσωπα του StudioLav.

studiolav.jpg

Ας ανατρέξουμε πίσω στο χρόνο και να δούμε τι απαντούσαν οι δύο σχεδιαστές πριν δύο χρόνια στο BHMAdonna για την δουλειά τους.

Πόσο λεπτή είναι η ισορροπία μεταξύ design, cult αισθητικής και φολκλόρ;

 

Οι παραπάνω έννοιες μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά και η κάθε μια ξεχωριστά να προβάλει αποτελέσματα υψηλής αισθητικής και σχεδιαστικής αξίας. Μάλλον δεν είναι θέμα ισορροπίας μεταξύ τους, αλλά θέμα ποιότητας, σχεδιαστικής συνέπειας και ουσιαστικού concept και πως αυτά αντανακλώνται τελικά σε ένα χώρο ή ένα αντικείμενο.

413c0b678bcb70f18982b69aa571d867.jpg

Γιατί έχει τόση σημασία η «υπηκοότητα» του design. Σημαντικοί ξένοι designers δεν επιμένουν στην εθνική τους ταυτότητα. Είναι ένας τρόπος να διαφοροποιηθούμε μέσα σε αυτό το δύσκολο κόσμο του design; Ίσως μια αφορμή να «γίνει συζήτηση» γύρω από το ελληνικό ντιζάιν και τους έλληνες δημιουργούς, να προκληθεί το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού;

 

Εξαρτάται από το πως ορίζει κανείς την «υπηκοότητα», αν αφορά τον τόπο στον οποίο κάποιος εργάζεται ή το ποσό επηρεασμένη είναι η δουλειά του από τον τόπο καταγωγής του. Υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι Έλληνες designers αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο όρος ελληνικό design είναι δόκιμος τουλάχιστον όχι με την έννοια που μπορεί να χρησιμοποιούνται οι όροι ιταλικό design, σκανδιναβικό design κτλ. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι το δημιουργικό δυναμικό της χώρας είναι όλο και πιο δραστήριο εντός και εκτός συνόρων είναι σίγουρα πολύ θετικό. Μια συγκροτημένη ομαδική παρουσία μπορεί να βοηθήσει νέους σχεδιαστές στα πρώτα τους βήματα και κατά επέκταση να βοηθήσει την εικόνα αλλά και τη σχεδιαστική ταυτότητα μιας χώρας.

Το χιούμορ, το αίσθημα οικειότητας ή η επίκαιρη ρετρομανία (εκτός φυσικά από τον έτσι και αλλιώς ενδιαφέρον σχεδιασμό κάθε αντικειμένου) δίνει έξτρα πόντους στα κομμάτια που έχουν σαφείς αναφορές στην ελληνικότητα;

 

Θεωρούμε πως κάθε αντικείμενο μπορεί να διηγηθεί μία ιστορία μέσα από το χιούμορ, οικίες οπτικές και πολιτιστικές αναφορές ακόμη και μέσω της υλικότητα του, γεγονός που πολλές φορές βοηθάει αυτόν που το χρησιμοποιεί να το κατανοήσει και να το «οικειοποιηθεί». Η αφηγηματικότητα αποτελεί κεντρικό στοιχείο της δουλειάς μας που πολύ συχνά εστιάζει στη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και αντικειμένων.

Ποιο ελληνικό στοιχείο είναι αυτό που αποτελεί αφετηρία έμπνευσης (παράδοση, ήλιος, θάλασσα, ιστορία) και ποιο είναι εκείνο που δεν θέλετε να «βγαίνει» μέσα από το σχεδιασμό σας;

 

Δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί απαραίτητα πάντα αφετηρία μας κάποιο ελληνικό στοιχείο. Η έρευνα που κάνουμε στα αρχικά στάδια κάθε καινούριου project εστιάζει στα στοιχεία που είναι σημαντικά τόσο για τη χρήση όσο και για τη δημιουργία μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας. Φυσικά προσωπικές μνήμες και εμπειρίες που έχουν να κάνουν με την «γεωγραφία» στην οποία μεγαλώσαμε επηρεάζουν συχνά με τον ένα ή άλλο τρόπο την σχεδιαστική μας σκέψη. Αντλούμε έμπνευση από παρελθόν αλλά και από τη σύγχρονη πραγματικότητα ενώ έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τη χρήση και την εφαρμογή των μοτίβων.

Όλη αυτή η στροφή στην ελληνικότητα διαβλέπετε να είναι μια «μόδα» που θα μας βοηθήσει να πάμε ένα βήμα παραπέρα, να εξελιχθούμε ή θα υπάρξει ένας «κορεσμός» και έπειτα ξανά σιωπή.

 

Σίγουρα υπάρχει μια στροφή σε οτιδήποτε ελληνικό, αλλά θα ήταν μάλλον άστοχο να συνδέσουμε το design στην Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο με το σχεδιασμό αναμνηστικών αντικειμένων. Το design δεν είναι απλά μια μόδα, αλλά μια διαδικασία που μέσα από έρευνα, παρατήρηση και συνεχή πειραματισμό συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση του κόσμου που μας περιβάλει, και δεν περιλαμβάνει μόνο το σχεδιασμό αντικειμένων.

deeecolav2.jpg

Οι νεαροί σχεδιαστές Λουκάς Αγγέλου και Bάσω Ασφή έφτιαξαν μια πραγματικά πρωτότυπη τσάντα που κάνει θραύση. Η Atlas Shopper όπου κι αν πωλείται κλέβει τις εντυπώσεις! Πρόκειται στην ουσία για έναν τενεκέ φύλαξης λαδιού και φέτας που με την προσθήκη δερμάτινων λουριών μετατράπηκε σε αξεσουάρ μόδας! Στην Μύκονο θα βρείτε την Atlas Shopper στο Anapolo.

Η Atlas Shopper κοστίζει 250 ευρώ κα προσελκύει την προσοχή κυρίως των ξένων πελατών οι οποίοι ενθουσιασμένοι απο την μοναδικότητά της θέλουν να την αποκτήσουν.

stud-lav.png


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το ζητήσατε… το επαναλαμβάνουν – Εργαστήριο καλαθοπλεκτικής στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» (video)

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή του Ιουλίου, το εργαστήριο καλαθοπλεκτικής διοργανώνεται ξανά στις 9 & 10 Αυγούστου 2025, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν από κοντά μια παραδοσιακή τέχνη της Σαντορίνης

«Δεν μεγαλώσαμε παίζοντας»: Μνήμες από τις στοές της Σερίφου

Παιδιά που μπήκαν στις «στοές του θανάτου» για να ζήσουν. Μεταλλωρύχοι που διεκδίκησαν αξιοπρέπεια με αίμα. Μαρτυρίες που δεν πρέπει να χαθούν. Η Αλεξάνδρα Χριστακάκη και ο Νίκος Μπελαβίλας ζωντανεύουν την ιστορία της Σερίφου

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία…» – Η Νάξος γίνεται μια χορευτική αλυσίδα!

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί κατοίκους και επισκέπτες να ενώσουν τα βήματά τους στον παραδοσιακό Συρτό, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

“HELLENIC HIGHSPEED” – Αμοργός: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού, πότε σταματάει για αντικατάσταση καταπέλτη

Το ταχύπλοο συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγιά του έως τις 5 Αυγούστου – Πώς εξελίχθηκε το περιστατικό και πότε προγραμματίζονται οι εργασίες αποκατάστασης

Symi On The Rocks: Το σπιτάκι του ψαρά που έγινε viral φαντασίωση του ελληνικού καλοκαιριού

Ένα λευκό σπίτι πάνω στα βράχια στη Σύμη έγινε παγκόσμια φαντασίωση – από τους influencers του Instagram μέχρι τους ρομαντικούς ταξιδιώτες που αναζητούν γαλήνη.

Η λαβή Χάιμλιχ μπορεί να σώσει μια ζωή – Δες πώς (video)

Μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εκπαιδεύουν το κοινό στη σωστή εφαρμογή της λαβής Χάιμλιχ – Μαθήματα και οδηγίες διαθέσιμα στο www.samarites.gr

Attica Group: Εκπτώσεις για τους νέους φοιτητές – Ταξίδια με έκπτωση έως 50% για την πρώτη μετακίνηση

Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2025, ο Όμιλος Attica στηρίζει τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών με σημαντικές εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Ισχύει και για τους συνοδούς τους.

Δήμος Τήνου: Μήνυση κατά ΔΕΔΔΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος

Αντιδράσεις, ζημιές και απελπισία στην Τήνο – Εικόνες ντροπής με κατοίκους και επιχειρήσεις στο σκοτάδι για ώρες, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Μιτάτοι: Πέτρινοι φύλακες της παράδοσης στην Κρήτη και τη Νάξο (video)

Στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη και στη Νάξο, οι μιτάτοι στέκουν ως ζωντανά σύμβολα κτηνοτροφικής σοφίας και βιώσιμης ζωής. Είναι ώρα να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.