Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΔΕΗ: ποιος είπε ότι προσλαμβάνουμε ...αρχαιολόγους;

ΔΕΗ: ποιος είπε ότι προσλαμβάνουμε …αρχαιολόγους;

|

Η ΔΕΗ με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει τις φημολογίες περί πρόσληψη χιλιάδων αρχαιολόγων και τονίζει για μία ακόμη φορά τον κοινωνικό χαρακτήρα της εταιρείας 

Μεγάλη κουβέντα γίνεται αυτές τις ημέρες για την ΔΕΗ, την πιθανότητα ιδιωτικοποίησης, το ενδεχόμενο αύξησης στις τιμές των λογαριασμών, τις στρεβλώσεις και το πιο εντυπωσιακό; Την επικείμενη πρόσληψη  2.338 ατόμων για αρχαιολογικές εργασίες και τους οποίους μάλιστα θα πληρώσει από την τσέπη της (!!!) Σύμφωνα με Τα Νέα, την απόφαση υπογράφει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, φέρει την επισήμανση «εξαιρετικά επείγον» και προβλέπει την πρόσληψη 2.338 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου 8μηνης διάρκειας σε υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Και οι προσλήψεις αφορούν δύο συγκεκριμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων, της Φλώρινας και της Κοζάνης, όπου και βρίσκονται τα κυριότερα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ.

Κι όπως ήταν λογικό έρχεται η απάντηση από την ΔΕΗ που με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει τα ..πάντα.. Και η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι:

Με αφορμή επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα σχετικά με δήθεν αυξήσεις των τιμολογίων μας, η ΔΕΗ ανακοινώνει τα εξής:

1. Ουδεμία αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ έχει γίνει από το 2014 και εντεύθεν. Αντίθετα, είναι γνωστή η γενναία εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ που καθιερώθηκε αυτά τα χρόνια με αποκορύφωμα την έκπτωση του 15% προς όλους τους συνεπείς καταναλωτές της και, πρόσφατα, την επιπρόσθετη έκπτωση του 6% σε όσους προπληρώσουν τους λογαριασμούς τους για ένα χρόνο.

Μάλιστα, αυτή η εκπτωτική πολιτική επικρίνεται, εντελώς αβάσιμα, γιατί δήθεν εμποδίζει στο άνοιγμα της αγοράς ή γιατί πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα της Επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν τελευταία σε μερίδα των καταναλωτών όλων των παρόχων και όχι μόνο της ΔΕΗ οφείλονται στις μεγαλύτερες καταναλώσεις λόγω χρήσης ηλεκτρικών συσκευών τους χειμερινούς μήνες, οι οποίες υποκατέστησαν το ούτως ή άλλως πολύ ακριβότερο πετρέλαιο.

2. Σε σχέση με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια η γνωστή πρακτική, να επωμίζεται η ΔΕΗ τα βάρη κοινωνικών πολιτικών. Έτσι, προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος αφέθηκε να συσσωρευτεί ένα συνολικό χρέος σε βάρος της ΔΕΗ από το 2012 ως το 2015, το οποίο, κατά τις εκτιμήσεις μας, είναι της τάξεως των 700 εκ. ευρώ. Πρόκειται για δαπάνες τις οποίες έχει υποστεί η ΔΕΗ για επενδύσεις καθώς επίσης και για λειτουργικές δαπάνες (πετρέλαιο, συντηρήσεις κτλ.) στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, χωρίς να τις έχει ανακτήσει, προκειμένου η τιμή του ρεύματος να είναι ίδια με αυτή της ηπειρωτικής χώρας. Η ΔΕΗ με την κοινωνική της ευαισθησία προτείνει η ανάκτηση αυτή να πραγματοποιηθεί με το βέλτιστο τρόπο ώστε να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών, η οποία και θα είναι πρόσκαιρη (περιορισμένου χρονικού ορίζοντα). Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός της χρέωσης των ΥΚΩ, η χρέωση των οποίων γίνεται με Νόμο του 2012 βάσει μίας στρεβλούς κλίμακας.

Με αφορμή έναν «επικοινωνιακό» θόρυβο που δημιουργήθηκε για πρόσληψη εργαζομένων σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε συνέχεια σχετικής υπουργικής απόφασης η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι:

– Η ΔΕΗ δεν προσλαμβάνει κανέναν αρχαιολόγο ή εργαζόμενο σε αντίστοιχες υπηρεσίες.

– Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη δια νόμου να χρηματοδοτεί εργασίες αρχαιολογικής έρευνας στα εδάφη που αναπτύσσει την εξορυκτική της δραστηριότητα ώστε να διασώζονται τυχόν υφιστάμενοι αρχαιολογικοί θησαυροί. Για το 2017 έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 1,5 εκ. ευρώ ενώ άλλα 5,4 εκ. ευρώ είναι υπόλοιπο παλαιότερων ετών, τα οποία είναι στη διάθεση των αρμοδίων Εφοριών Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα της Κοζάνης και της Φλώρινας. Οι εφορίες αυτές προτίθενται να απασχολήσουν συνολικά το 2017 περίπου 850 εργαζομένους για αρχαιολογικές εργασίες στα ορυχεία της ΔΕΗ.

Επίσης, κατατέθηκε σήμερα από τον ΑΔΜΗΕ υπέρ της ΔΕΗ το ποσό των 92,9 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του νόμου για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ. «Στο σημείο αυτό προκαλεί αλγεινή εντύπωση και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα η ενέργεια του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας να προσπαθήσει να παρεμποδίσει αυτή την καταβολή, γεγονός το οποίο θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΗ και την αγορά. Πρόκειται για μία κατάφορα εχθρική ενέργεια, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ανάλογων ενεργειών και κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην προαγωγή του υγιούς ανταγωνισμού και του συμφέροντος των καταναλωτών και της οικονομίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιχείρησης

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου