Ο Δημήτρης Αθανασούλης – προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων – μιλώντας στον Aegean Voice 107.5 “Η Φωνή του Αιγαίου» δηλώνει ότι είναι θέμα χρόνου το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων στη Νάξο και τις υπόλοιπες Κυκλάδες
Διανύουμε τη 2η εβδομάδα της νέας τουριστικής περιόδου (1η Απριλίου η επίσημη έναρξη) και η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους ακόμη έχουμε …κενά. Και δεν μιλάμε μόνο σε επίπεδο Νάξου ή Κυκλάδων αλλά στο σύνολο της χώρας. Το θερινό ωράριο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ακόμη στα χαρτιά, όπως και το ενιαίο εισιτήριο… Όλοι είναι σχεδόν σε στάση αναμονής…
Από την υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου έως τους προϊσταμένους των κατά τόπους Εφορειών έως τους υπαλλήλους και κυρίως τους επισκέπτες. Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» σημειώνει ότι «Περιμένουμε από μέρα σε μέρα», απαντάει το προσωπικό των μουσείων της Αθήνας, ενώ τα περισσότερα της περιφέρειας μοιάζουν να βρίσκονται σε σύγχυση. Κι όμως, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είχε διαβεβαιώσει πριν από ένα μήνα πως το 2017 οι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και τα μουσεία, θα γίνουν «πιο φιλόξενα προς τον επισκέπτη καθώς εγκρίθηκε η πρόσληψη 1.314 εποχικών φυλάκων διευρυμένου ωραρίου, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου». «Περιμένουμε από μέρα σε μέρα να επεκταθεί το ωράριο», πληροφορούσαν τους υποψήφιους επισκέπτες οι εργαζόμενοι στην Ακρόπολη, λέγοντας πως ο Ιερός Βράχος είναι επισκέψιμος μέχρι τις 4.30 το απόγευμα. Και λίγο αργότερα, η απάντηση είχε διαφοροποιηθεί: «Τελευταία προσέλευση στις 7.30 μ.μ. Πριν από μία ώρα ήλθε η εντολή για 8 π.μ. με 8 μ.μ.». Ωστόσο το εισιτήριο (μεμονωμένο) αξίας 20 ευρώ –τιμή της θερινής περιόδου– είχε προλάβει να τεθεί σε ισχύ πριν από την παράταση του ωραρίου. Αξιοσημείωτη είναι η απάντηση που δίνεται από τους εργαζόμενους στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου… Ο χώρος είναι ανοικτός 8 το πρωί με 3 το μεσημέρι, το ίδιο και το μουσείο «εκτός από κάποιες μέρες που έχουν ρεπό οι φύλακες». Πότε θα επεκταθεί το ωράριο; «Τι να σας πω, παίζει… Μπορείτε να το πληροφορηθείτε από την ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων». Ίδιες απαντήσεις σχεδόν παντού. Οπότε λογικό είναι να αναζητήσουμε τον πλέον αρμόδιο για να βοηθήσει.
Ικανοποίηση – Αναμονή
Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Αθανασούλη, τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο οποίος μιλώντας χθες Μεγάλη Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Aegean Voice 107.5, η Φωνή του Αιγαίου» μας ξεκαθάρισε ότι «σε σχέση με πέρυσι είμαστε ικανοποιημένοι καθότι έχουμε περισσότερους φύλακες (σ.σ. 80 έναντι 60) ώστε να στελεχώσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία στο χώρο ευθύνης μας. Πιέσαμε αναλύοντας τις ανάγκες και την σπουδαιότητα των χώρων στις Κυκλάδες λόγω του ότι βρίσκονται σε άκρως τουριστικές περιοχές και έχω την αίσθηση ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από κάθε άλλη φορά. Αναμένουμε ότι άμεσα θα ανοίξουν οι χώροι από τη στιγμή που περιμένουμε πλέον τις απαντήσεις των υποψηφίων για την αποδοχή ή όχι των θέσεων. Νομίζω ότι το αργότερο σε μία εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουν οι προγραμματισμένοι χώροι στα νησιά».
Από εκεί και πέρα όσον αφορά το διευρυμένο ωράριο και το ενιαίο εισιτήριο, αυτό ακόμη στη Νάξο εκτός από το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού που είναι σε πρώτη προτεραιότητα καθότι θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα σε επίπεδο εκθεμάτων, ο κος Αθανασούλης θα μας τονίσει ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση σε όλα τα μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό δεν μπορεί δυστυχώς να γίνει στο σύνολο των χώρων της Νάξου. Οπότε δώσαμε προτεραιότητα στο Μουσείο της Χώρας Νάξου. Αυτά που βρίσκονται σε Σαγκρί ή Απείρανθο έχουν προσωπικό αλλά επαναλαμβάνουμε ότι η αγωνία μας είναι να είναι ανοιχτά όσο γίνεται περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι και από εκεί και πέρα, οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τα εκθέματα και τα Μουσεία μας. Οι χώροι δεν είναι για εμάς τους αρχαιολόγους αλλά για τους επισκέπτες, τους πολίτες που οφείλουν να γίνουν κοινωνοί της ιστορίας και του πολιτισμού»…
Οι θέσεις στις Κυκλάδες
Να σημειώσουμε εδώ ότι την περασμένη εβδομάδα ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων όσον αφορά τις 1314 θέσεις εποχικού προσωπικού με επτάμηνες συμβάσεις εργασίας (έως 31 Δεκεμβρίου) στις οποίες είχε προχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε Εφορείες Αρχαιοτήτων, Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Τις θέσεις θα καταλάβουν μεταξύ άλλων, Ημερήσιοι Φύλακες και Νυχτοφύλακες αρχαιοτήτων, προσωπικό Καθαριότητας, καθώς και Εργατικό προσωπικό. Και όπως σημειώσαμε για τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία των Κυκλάδων έχουμε ογδόντα θέσεις και ο καταμερισμός γίνεται ως εξής:
Αρχαιολογικό Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, πέντε (5) θέσεις ημερησίων φυλάκων
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, τέσσερις (4) θέσεις ημερησίων φυλάκων
Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου, πέντε (5) θέσεις ημερησίων φυλάκων
Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου, μία (1) θέση ημερησίων φυλάκων
Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου, τρεις (3) θέσεις ημερησίων φυλάκων
Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Άνδρου, μία (1) θέση ημερησίων φυλάκων
Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας, τρεις (3) θέσεις ημερησίων φυλάκων
Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου, μία (1) θέση ημερησίων φυλάκων
Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου, μία (1) θέση ημερησίων φυλάκων
Αρχαιολογικός Χώρος Δήλου, εικοσιτέσσερις (24) θέσεις ημερησίων φυλάκων
Αρχαιολογικός Χώρος Δήλου, δύο (2) θέσεις νυχτοφυλάκων
Αρχαιολογικός Χώρος Δήλου, τέσσερις (4) θέσεις εργατών
Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας , δεκαοχτώ (18) θέσεις ημερησίων φυλάκων
Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας , δύο (2) θέσεις νυχτοφυλάκων
Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας, μία (1) θέση εργατών
Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου, δύο (2) θέσεις ημερησίων φυλάκων
Κατακόμβες Μήλου, τρεις (3) θέσεις ημερησίων φυλάκων