Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΔήλος: Πράσινο φως και αναστήλωση της στοάς Φιλίππου

Δήλος: Πράσινο φως και αναστήλωση της στοάς Φιλίππου

|

Οι χορηγοί μπαίνουν για τα καλά στη ζωή της Αρχαιολογίας και το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου – με σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ – θα προσφέρει 550.000 ευρώ για την αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου Ε΄ στην Δήλο 

Μια νέα εποχή ξεκινά για τη Δήλο. Το σημαντικότερο ιερό της αρχαιότητας, η γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης, μπαίνει σε τροχιά αναστήλωσης. Την αρχή θα κάνει η Στοά του Φιλίππου Ε΄, ένα από τα πρώτα μνημεία που συναντά ο επισκέπτης, αλλά και από τα πιο δυσνόητα καθώς του λείπει η τρίτη διάσταση. Το γεγονός αυτό, μαζί με τις φθορές από την αλμύρα στις οποίες υπόκεινται τα διάσπαρτα στο έδαφος αρχιτεκτονικά μέλη του κτιρίου, είναι προβλήματα γνωστά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων, η οποία αναλαμβάνει δράση.  Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου το οποίο, με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), θα δώσει τη μεγαλύτερη χορηγία που έχει παράσχει ποτέ σε μνημείο, ύψους 550.000 ευρώ.

 «Η χορηγία, που δείχνει τη βούληση του Ιδρύματος να επενδύσει και να βοηθήσει το μνημείο, είναι τεράστια ευθύνη για εμάς, αφενός να ανταπεξέλθουμε και αφετέρου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσουν τα αναστηλωτικά έργα», δήλωσε στη συνεδρίαση ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, που μεταξύ άλλων επισήμανε τα προβλήματα του χώρου, τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει και, κυρίως, αυτές που θα ακολουθήσουν.

 «Η Δήλος είναι ένα ζωντανό πρόβλημα. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καταστήσουμε τον χώρο αντάξιο της σημασίας και της επισκεψιμότητάς του. Η ΕΦΑ Κυκλάδων συγκροτεί ένα master plan διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου -μνημείων και μουσείου- και όλες οι προτεινόμενες επεμβάσεις έχουν προσαρμοστεί πάνω σε αυτή τη γενική προσέγγιση», συμπλήρωσε ο έφορος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις εργασίες που προβλέπονται να γίνουν (στο Μουσείο θα ενταχθούν σε ΕΣΠΑ), αλλά και σε θέματα που αφορούν στην προστασία, στερέωση και ανάδειξη της Δήλου, στην επίλυση των οποίων συμβάλλει ο Δήμος Μυκόνου.

 «Υπάρχει όμως και το ζήτημα της ευρύτερης ανάδειξης των μνημείων, στο οποίο εντάσσεται και η περίπτωση της Στοάς του Φιλίππου. Θεωρούμε ότι οι αναστηλωτικές εργασίες στη Δήλο είναι αναγκαίες όχι μόνο για την κατανόηση των μνημείων από τον επισκέπτη, αλλά και για τη διάσωσή τους», επισήμανε ο κ. Αθανασούλης. «Η Δήλος είναι ένα μικρό νησί, όπου η αλμύρα κατατρώει τα πάντα. Τα αρχιτεκτονικά μέλη μέσα σε ένα περιβάλλον τόσο εχθρικό φθείρονται ραγδαία. Η αποκατάστασή τους πάνω στο μνημείο θα μειώσει σημαντικά τις φθορές», συμπλήρωσε.

Ευρωπαϊκά πρότυπα

Κι αν η τρίτη διάσταση διατηρείται εντυπωσιακά στις αστικές συνοικίες της Δήλου, στο σημαντικότερο μέρος του νησιού, που είναι το Ιερό, δεν συμβαίνει το ίδιο. «Στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του χώρου, θεωρούμε ότι πρέπει να υλοποιηθούν αναστηλωτικές επεμβάσεις που αυξάνουν την ιστορική υπεραξία του νησιού. Αυτό το τμήμα των επεμβάσεων καλό είναι να γίνεται με την αναζήτηση χορηγιών, ώστε τα χρήματα που διαθέτει το κράτος και η ΕΕ να πηγαίνουν στα κατεπείγοντα. Με βάση αυτή την ιεράρχηση, υποβάλλαμε φακέλους σε μεγάλους χορηγούς», πληροφόρησε ο κ. Αθανασούλης, τονίζοντας ότι οι ανάγκες στη Δήλο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών είναι αντίστοιχες με εκείνες της Πομπηίας, όπου οι ευρωπαϊκές πιστώσεις φτάνουν στο ύψος πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η αναστήλωση στη Στοά του Φιλίππου θα είναι μερική και θα στηριχτεί στην εγκεκριμένη προκαταρκτική μελέτη του πολιτικού μηχανικού Κωνσταντίνου Ζάμπα, στην αρχαιολογική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση που έχει κάνει η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, αλλά και στην καταγραφή και ταύτιση των αρχιτεκτονικών μελών που θα πραγματοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στο μνημείο. Η Στοά του Φιλίππου Ε΄ βρίσκεται κοντά στην Πλατεία των Κομπεταλιαστών, μια από τις αγορές της αρχαίας πόλης. Το κτίριο, μήκους περίπου 75 μ. και πλάτους 16 μ., ανεγέρθηκε στα τέλη του 3ου με αρχές του 2ου αι. πΧ, ενώ κάποια χρόνια αργότερα επεκτάθηκε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις