Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΒρούτσης "Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χάσει απλά, θα συντριβεί"

Βρούτσης “Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χάσει απλά, θα συντριβεί”

|

Ο Νάξιος πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε στα πλαίσια διημερίδας για την επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε στα τελευταία νέα που διαμορφώθηκαν με βάση το …κλείσιμο της αξιολόγησης, τα μέτρα που έρχονται, στις εκλογές και βέβαια στο ΦΠΑ που χάθηκε ως δώρο στους δανειστές 

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί μονόδρομο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση», δήλωσε, χθες, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος, πρώην Υπουργός Εργασίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αναφέρθηκε σε μία σειρά από «φλέγοντα» ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, δήλωσε ωστόσο ότι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο γιατί αποτελεί εθνική συνθήκη. Ο Ναξιώτης πρώην υπουργός βρέθηκε στη Ρόδο για να συμμετάσχει ως ομιλητής σε μία διημερίδα για την επιχειρηματικότητα και, στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας του, χθες το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΝΟΔΕ. Εκεί, τον πλαισίωσαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Παύλος Μπακίρης, όπως και άλλα μέλη της, οι πρώην βουλευτές κ. Βασίλης Υψηλάντης και κα Μίκα Ιατρίδη και ο πολιτευτής του κόμματος κ. Στέφανος Δράκος.

Αναλυτικά, ο κ. Βρούτσης ρωτήθηκε και αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:

Για την αξιολόγηση

Ξεκινώντας, θύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 2017 που έλεγε ότι ούτε ένα νέο μέτρο δεν θα υπάρξει στην αξιολόγηση, όταν και όποτε κλείσει, όπως και εκείνην του πρώην Υπουργού Εργασίας, κ. Κατρούγκαλου, 2016 ότι οι συντάξεις από εδώ και πέρα θα αυξηθούν. Επίσης, μία σειρά από στελέχη της κυβέρνησης δήλωναν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και ότι τα μέτρα που θα έρθουν θα συνοδεύονται από αντίμετρα και δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ μέτρο επιβάρυνσης για τον ελληνικό λαό.

Προχθές-συνέχισε ο πρώην Υπουργός-στο Eurogroup της Μάλτας, όλοι μάθαμε ότι τα μέτρα είναι επώδυνα, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της αξιολόγησης, «μέτρα αχρείαστα και άδικα», όπως τα χαρακτήρισε αφού θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Όλα αυτά που μάθαμε προχθές, όπως είπε, διαψεύδουν και τον πρωθυπουργό και τα στελέχη, ακυρώνουν όσα έλεγαν μέχρι τώρα και γι’ αυτό εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι συνολικά εκτεθειμένη «διότι για άλλη μία φορά είπε ψέματα, για άλλη μια φορά εξαπάτησε το ελληνικό λαό και δυστυχώς ο λογαριασμός είναι μεγάλος και θα έρθει στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», όπως είπε.

Μάλιστα, θεωρούν ότι επιβεβαιώνονται αυτά που έλεγε και η Ν.Δ., ότι τελικά η καθυστέρηση της αξιολόγησης ήταν σκόπιμη καθώς κολλούσε στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων διότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί γι’ αυτά και η διαπραγμάτευση ήταν μόνο για το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους.

 «Η κυβέρνηση επεδίωξε και επιδιώκει, μέχρι την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να μεταφέρει όσο το δυνατόν πιο μακριά την εφαρμογή των μέτρων με ένα και μόνο σκοπό: Τη διατήρησή της στην εξουσία. Να κερδίσει πολιτικό και μόνο χρόνο. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, αυτό το οποίο  λέγαμε πάντα ότι, τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νοιάζεται για το καλό της χώρας αλλά για την πολιτική και την κομματική του επιβίωση», δήλωσε από τη Ρόδο ο κ. Βρούτσης.

Είπε, ακόμη, ότι όλα αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά μέχρι τώρα κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος και θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει εάν το 2014 συνέχιζε  η προηγούμενη κυβέρνηση απρόσκοπτα.  Συνεχίζοντας, είπε ότι το 2015 η χώρα αναγκάστηκε να μπει σε ένα τρίτο μνημόνιο με ευθύνες της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμένου με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού να έρθει στο ασφαλιστικό.

Στο ερώτημα εάν η Νέα Δημοκρατία θα έκανε κάτι διαφορετικό και αν θα μπορούσε να αποφύγει τα μέτρα, η απάντηση που έδωσε είναι «βεβαίως» και είπε: «Το αποδείξαμε το 2012-2014 όταν με γενναίες πολιτικές αποφάσεις αλλάξαμε το πολιτικό κλίμα, αλλάξαμε το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα, η χώρα απέκτησε αξιοπιστία και μειώσαμε φόρους για πρώτη φορά».

Εκείνο που περιμένουν τώρα είναι να γίνουν εκλογές και όποτε γίνουν «ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά θα χάσει, θα συντριβεί», όπως είπε χαρακτηριστικά αφού στη συνείδηση του κόσμου είναι καταγεγραμμένος όχι μόνο ο άδικος λογαριασμός που ήρθε στον κάθε Έλληνα αλλά ο ελληνικός λαός που ψήφισε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμένο αισθάνεται απόλυτα εξαπατημένος και αυτό θα το εισπράξουν στην κάλπη. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί μονόδρομο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση», δήλωσε.

Η Νέα Δημοκρατία

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο κ. Βρούτσης πως θα διαχειριστεί η Νέα Δημοκρατία αυτόν τον άδικο λογαριασμό όταν  αναλάβει τα ηνία της χώρας, αν θα υποστηρίξει τη συμφωνία ή θα την αλλάξει, δήλωσε: «Με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια αποφασιστικότητα, με την ίδια θέληση, επειδή…δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ να σκίζουμε εθνικές συμφωνίες, η συμφωνία θα τηρηθεί. Ό,τι υπογράφει το ελληνικό Κράτος στεκόμαστε με σεβασμό απέναντί του. Απλά, υπάρχει το κλειδί που λέγεται διαφορετικό μείγμα πολιτικής».  Όπως εξήγησε, μέσα στο ίδιο δημοσιονομικό περιβάλλον έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αλλαγές και να μειώσουν συγκριμένους φόρους, όπως των επιχειρήσεων, τον ΕΝΦΙΑ κτλ. με συγκεκριμένα ισοδύναμα.

Για το ασφαλιστικό είπε ότι ο ΕΦΚΑ έχει ακυρωθεί στην πράξη, πρώτα και κύρια στη συνείδηση του ελληνικού λαού και θα καταργηθεί. Όπως είπε, θα φτιάξουν ένα νέο ασφαλιστικό, που θα είναι πιο δίκαιο, πιο διαφανές, θα κρατήσουν ό,τι θετικό υπάρχει και θα καταργήσουν τις στρεβλώσεις. Και δήλωσε: «Η Νέα Δημοκρατία κοιτάει τους εργαζόμενους στα μάτια, τους λέει την αλήθεια, είναι υπέρ της ποιοτικής και καλά αμειβόμενης δουλειάς αλλά μόνο …με ευχές, με ξόρκια και καλές προθέσεις δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία. Θέλει ανάπτυξη, θέλει επιχειρηματικότητα και η Ν.Δ. επενδύει σε αυτά και θα τα καταφέρει».

Για την αυτοδυναμία

Ερωτηθείς ο κ. Βρούτσης σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δίνουν μία συντριπτική υπεροχή της Ν.Δ. σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκρίνοντάς τις με τον Σεπτέμβριο του 2015, είπε, μεταξύ άλλων, ότι φαίνεται ότι η Ν.Δ. μπορεί να ακουμπήσει και το επίπεδο της αυτοδυναμίας. Σημείωσε, ωστόσο ότι, όπως έχει πει και ο Πρόεδρός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η επόμενη μέρα πρέπει να βρει το πολιτικό σύστημα ενωμένο, πρέπει να βρει τους Έλληνες ενωμένους, διότι μόνο έτσι μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Όσο για μελλοντικές συνεργασίες, απάντησε ότι είναι γνωστό με ποιους μπορούν να συνεργαστούν:

 «Με αυτούς που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με αυτούς που δεν είναι λαϊκιστές, με αυτούς που δεν είναι δημαγωγοί» και, όπως είπε, τέτοιες πολιτικές δυνάμεις υπάρχουν στη Βουλή και θύμισε ότι, στο παρελθόν, έχουν συγκυβερνήσει με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- σήμερα «Δημοκρατική Συμπαράταξη-και πολιτικές δυνάμεις που δείχνουν ότι είναι στην ίδια κατεύθυνση με τη Ν.Δ. έστω και αν ιδεολογικοπολιτικά διαφέρουν. Είπε, ακόμη, ότι τώρα, η Ν.Δ. βάζει το θέμα των εκλογών ακόμη πιο εμφατικά διότι επιβεβαιώθηκε ότι τελικά η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ήταν μόνο παιχνίδι καθυστερήσεων για την πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ και τίποτα άλλο.

Για το ΦΠΑ

Ερωτηθείς, τέλος, ο πρώην Υπουργός εάν η Ν.Δ. μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί τα θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καταρχήν θύμισε ότι υπήρξαν πιέσεις από το 2010 από τους δανειστές για την παραχώρηση αυτού του εθνικού ευεργετήματος, ποτέ όμως, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε, βέβαια, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν σκέφτηκαν να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και είπε: «Παρά τις απειλές παραίτησης του Καμένου και τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. είδαμε ότι ήταν από τα πρώτα μέτρα που έδωσαν στην τρόικα… σε συσκευασία δώρου».

Όσο αφορά, πάντως, στην επιστροφή του συγκεκριμένου μέτρου, ο κ. Βρούτσης αφού είπε ότι η Ν.Δ. διαχρονικά είναι στραμμένη υπέρ της νησιωτικότητας, ξεκαθάρισε, όμως, ότι το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου και άλλων παραγόντων της νησιωτικής Ελλάδας που μάχονται για την επαναφορά του, διότι ήταν με ειδική συνθήκη και δεν ήταν μία απλή μείωση του ΦΠΑ. Αυτό που μπορούν, όμως, να προσδοκούν οι κάτοικοι των νησιών σε πρώτη φάση, είναι ότι η μείωση του ΦΠΑ που έχουν εξαγγείλει και η μείωση των φόρων θα ακολουθήσει τη φορολογική τους πολιτική με τις αντίστοιχες μειώσεις των φόρων. Εάν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα-δίχως να μοιράζουν ελπίδες, όπως ξεκαθάρισε-θα το κάνουν, ωστόσο θεωρεί ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο. Μάλιστα, επειδή ακούει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι θα το επαναφέρουν, είπε ότι λένε ψέματα. «Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο γιατί είναι εθνική συνθήκη και δεν είναι φορολογική πολιτική μιας χώρας», είπε καταλήγοντας


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

The Guardian: Δονούσα, η φετινή επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές

Το ελληνικό νησί που προτείνει ο Guardian για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ένας από τους ανέγγιχτους φυσικούς παραδείσους της άγονης γραμμής του Αιγαίου.

Γαλάζιες Σημαίες: Χρήματα στο παραπέντε, τι θα γίνει με τους ναυαγοσώστες

Κονδύλια για ναυαγοσώστες στο παρά 5, ενώ αυξάνονται οι πνιγμοί – Κίνδυνος να χαθούν «γαλάζιες σημαίες»

Τουρκία – Κωνσταντινούπολη: Από σήμερα (06/05) η “Μονή της Χώρας” λειτουργεί ως τζαμί (!!!)

Ως τζαμί θα λειτουργεί από σήμερα η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη - Παρέμβαση Ερντογάν

Αντώνης Τουρκογιώργης: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα του Πάσχα

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ιστορικού ροκ συγκροτήματος «Socrates Drank the Conium», στο οποίο ήταν μπασίστας και τραγουδιστής

Πανελλήνιες 2024: Αποζημίωση για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις εκτός έδρας (!!!)

Πανελλήνιες 2024: Για μία ακόμη χρονιά, αποζημίωση για όσους μαθητές δώσουν εξετάσεις μακριά από τα σπίτια τους

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Νάξος – Τραγαία: Πιστοί στο ραντεβού για τους αγαπημένους “Νίκους” που έφυγαν νωρίς (video)

Μεγάλο Σάββατο και για μία ακόμη χρονιά η Νάξος και δη οι άνθρωποι της Τραγαίας τίμησαν τους Νίκο Βλησίδη και Νίκο Βλακό που έφυγαν νωρίς (video)

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μάχη για το ντονέρ μετά τη πρόκληση των Τούρκων

Οργή από τους Ευρωπαίους εστιάτορες για τις προτάσεις των Τούρκων να υποχρεωθούν όλες οι φέτες ντονέρ να κόβονται «οριζόντια... με πάχος 3 έως 5 χιλιοστά»

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες