Δευτέρα, 4 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΣχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ: Τελικά έχουμε αύξηση εισακτέων

Σχολές ΑΕΙ – ΤΕΙ: Τελικά έχουμε αύξηση εισακτέων

|

Αύξηση στον συνολικό αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ανακοίνωσε τελικά το υπουργείο Παιδείας, που έδωσε στη δημοσιότητα την οριστική λίστα των θέσεων σε όλες τις πανεπιστημιακές και τεχνολογικές σχολές, ώστε οι υποψήφιοι να έχουν την ακριβή εικόνα των τμημάτων που τους ενδιαφέρουν και θα κληθούν να δηλώσουν μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στο μηχανογραφικό τους δελτίο.

Δηλαδή συγνώμη εσείς πιστεύατε ότι δεν θα άλλαζε η απόφαση όσον αφορά το σύνολο των εισακτέων για τη νέα χρονιά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ? Μπορεί να είμαστε αριστερή κυβέρνηση αλλά πρέπει να βλέπουμε και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες όλων.. Γιατί το λέμε αυτό; Μα πρόσφατα είχε ανακοινωθεί ότι πέφτει μαχαίρι κατά 1.005 εισακτέους στα ΑΕΙ, αλλά αυξάνονται κατά 510 στα ΤΕΙ και συνολικά 495 λιγότεροι θα εισάγονταν φέτος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, δηλαδή 69.490 αντί 69.985 πέρυσι. Και άρχισαν οι αντιδράσεις… Και σήμερα έχουμε την απάντηση: 70.726 θα είναι οι φετινοί εισακτέοι. Άρα αντί να πάμε σε μείωση πάμε σε αύξηση… Για το ακαδημαϊκό έτος 2017 – 2018 έχουμε 43.758 εισακτέους στα πανεπιστήμια και 26.968 στα ΤΕΙ. Δηλαδή συνολικά για το 2017-18 θα εισαχθούν στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης 70.726 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες. Αντίστοιχα για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 είχαμε 43.855 εισακτέους στα πανεπιστήμια και 26.130 στα ΤΕΙ. Συνολικά 69.985.

Οι αντιδράσεις

Ο νέος αριθμός των εισακτέων αποφασίστηκε από το υπουργείο Παιδείας μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν σχετικά με το ψαλίδισμα των θέσεων σε υψηλόβαθμες σχολές και έτσι οριστικά δίνονται στα τμήματα 908 θέσεις περισσότερες από αυτές που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα. Η μεγάλη «σφαγή» είχε γίνει σε σχολές υψηλής ζήτησης, όπως οι Ιατρικές, οι Πολυτεχνικές, οι Νομικές κ.ά.

Έτσι η Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παίρνει τελικά 155 θέσεις, η Ιατρική Αθήνας 165 θέσεις, η Ιατρική στο Δημοκρίτειο 135 θέσεις, η Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 90 θέσεις και η Ιατρική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 130 θέσεις. Αντίστοιχα η Νομική της Αθήνας παίρνει 410 θέσεις. Η Νομική του Δημοκρίτειου 450 θέσεις και η Νομική στο Αριστοτέλειο 350 θέσεις, ενώ η αντίστοιχη σχολή της Αθήνας πήρε 410 θέσεις. Στις Πολυτεχνικές Σχολές άλλαξε επίσης η εικόνα, καθώς για παράδειγμα η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία έχει μεγάλη ζήτηση, παίρνει 95 θέσεις, ενώ όπως πάντα τις περισσότερες θέσεις λαμβάνει η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, που πήρε 230 θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ανταγωνισμός για τις υψηλόβαθμες σχολές των ΑΕΙ θα είναι και φέτος μεγάλος για τους αριστούχους, οι οποίοι στοχεύουν σε αυτές. Οι υποψήφιοι που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε τέτοιες σχολές είναι περίπου 20.000-22.000 άτομα κάθε χρόνο, εκ των οποίων ένα ποσοστό που δεν θα ξεπεράσει το 17%-18% θα καταφέρει να ανοίξει την… πόρτα τους.

Δείτε εδώ την αναλυτική λίστα των εισαχθέντων ανά σχολή … 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα για την προστασία της Πορτάρας Νάξου – Συνάντηση με Δ. Αθανασούλη

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αθανασούλη και κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της φύλαξης και της ενημέρωσης των επισκεπτών

Κατερίνα Μονογυιού: Θεσμοθετήθηκε η ποσόστωση για τους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών

Μετά από παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού και σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, θεσπίζεται ειδικό ποσοστό 2% για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Γιώργος Λεονταρίτης: Στήριξη στην παράδοση και τις υποδομές της Σαντορίνης

Από τη γιορτή του τρύγου στο SantoWines, στις επαφές για τη βελτίωση του οδικού δικτύου

Σαντορίνη: Ειδικό ποσοστό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους από πληγείσες περιοχές

Ειδικό ποσοστό 2% στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Β. Κικίλιας: “Στόχος η επιπλέον μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων”

Β. Κικίλιας: «Στηρίζουμε με κάθε τρόπο την νησιωτικότητά μας- Στόχος η επιπλέον μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων»

Αντώνης Σέργης: «Η Πορτάρα πίσω από τα συρματοπλέγματα»

Η αισθητική υποβάθμιση ως “λύση” – Όταν ο πολιτισμός φυλακίζεται στην προχειρότητα

“Το Μυστικό του Αρχιπελάγους”: Το πρώτο μυθιστόρημα το Γιώργου Καστελλάνου, ήδη ξεχωρίζει

Ο Γιώργος Καστελλάνος μάς συστήθηκε με το «Μυστικό του Αρχιπελάγους» και κέρδισε τις εντυπώσεις με ένα ιστορικό αφήγημα ουσίας

Γ. Βρούτσης: «Η Κυβέρνηση έμπρακτα στο πλευρό των μαθητών της Αμοργού, της Ίου και της Σαντορίνης»

Ειδική ποσόστωση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών σεισμόπληκτων περιοχών των Κυκλάδων

Κέα: “Μνήμες σε ύφασμα, πέτρα και μέταλλο”

Έμπνευση από την Τζια – μια σύγχρονη καλλιτεχνική αφήγηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Βραδιά Γεύσης και Έμπνευσης με την Carolina Doriti στην Απείρανθο

Υπογραφή βιβλίου, συζήτηση και γαστρονομική έμπνευση με φόντο τη μαγεία της ελληνικής κουζίνας

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.