Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣαρώνει το εστιατόριο με γιαγιάδες σεφ στη Νέα Υόρκη! Ανάμεσά τους μια...

Σαρώνει το εστιατόριο με γιαγιάδες σεφ στη Νέα Υόρκη! Ανάμεσά τους μια Ελληνίδα!

|

Σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης το ρόλο των σεφ έχουν αναλάβει γιαγιάδες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Υπάρχουν λάτρεις του καλού φαγητού που μπορεί να ταξιδεύουν σε μακρινά μέρη για να απολαύσουν γευστικά εδέσματα από καταξιωμένους σεφ. Υπάρχουν όμως και οι φανατικοί οπαδοί της παραδοσιακής κουζίνας και μάλιστα από τα χέρια της γιαγιάς. Σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης το ρόλο των σεφ έχουν αναλάβει γιαγιάδες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Το εστιατόριο «Enoteka Maria» στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης του Τζόντι Σκαραβέλα άνοιξε τις πύλες του το 2006 και απασχολεί γιαγιάδες από τη Ρωσία, τη Σρι Λάνκα, την Αργεντινή, την Αλγερία, την Τσεχία, το Καζακστάν, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τις Φιλιππίνες…γιαγιάδες από 30 χώρες του κόσμου. Κάθε μέρα μαγειρεύουν δύο γιαγιάδες, η μία είναι πάντοτε Ιταλίδα και η άλλη από διαφορετική χώρα.

Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν Τζόντι Σκαραβέλα δημιούργησε το εστιατόριο όταν έχασε τη γιαγιά και τη μητέρα του. Στην αρχή άνοιξε την κουζίνα του σε Ιταλίδες γιαγιάδες, λόγω της καταγωγής του. «Όταν βλέπω μία Ιταλίδα γιαγιά στην κουζίνα να μαγειρεύει αισθάνομαι ασφάλεια», είπε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Refinery29. Εκείνο που παρατήρησε ήταν ότι οι πελάτες διασκέδαζαν να συζητούν με τις Ιταλίδες γιαγιάδες «σεφ» και σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να εντάξει στην ομάδα και γιαγιάδες από άλλες χώρες. Στο εστιατόριο του σήμερα εργάζονται 30 έως 40 γιαγιάδες.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου υπογράμμισε ότι θέλει να τιμήσει τη διαφορετικότητα και να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν και να συνεχίσουν τις οικογενειακές παραδόσεις τους. «Κάθε φορά που οι κυρίες μπαίνουν στην κουζίνα για να μαγειρέψουν, εκατοντάδες χρόνια πολιτισμού βγαίνουν από τα δάχτυλά τους, είναι σαν μαγεία» ανέφερε.

Το εστιατόριο προσελκύει τουρίστες και λάτρεις του φαγητού απ΄όλο τον κόσμο. Ο Τζόντι Σκαραβέλα δέχεται τηλεφωνήματα για κρατήσεις από την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ιταλία. «Είμαι κολακευμένος» ανέφερε. «Έρχονται πάρα πολλοί πελάτες και από το Μανχάταν. Είναι κολακευτικό καθώς στο Μανχάταν υπάρχει ένα εστιατόριο ανά έξι μέτρα, αλλά παίρνουν το φέρι και έρχονται στο δικό μου εστιατόριο» συμπλήρωσε. Έρχονται για σπιτικό φαγητό και για την εμπειρία – ίσως δεν έχουν πια τη γιαγιά τους να τους μαγειρεύει. Οι γιαγιάδες που μαγειρεύουν στο τέλος της ημέρας εισπράττουν χειροκρότημα. Πολύ συχνά δέχονται τα καλύτερα σχόλια για τις μαγειρικές τους ικανότητες.

Στην ιστοσελίδα του «Enoteca Maria» εκτός από τις πληροφορίες για το εστιατόριο, υπάρχουν τα ονόματα όλων των γιαγιάδων που μαγειρεύουν παραδοσιακά πιάτα της χώρας τους και σύντομα βιογραφικά τους. Την ελληνική κουζίνα εκπροσωπεί η γιαγιά Πλουμίτσα από τη Χίο.

Οι γιαγιάδες στο «Enoteca Maria» είναι σαν μία μεγάλη οικογένεια και θεωρούν η μία την άλλη φίλη, παρότι συχνά υπάρχει το εμπόδιο της γλώσσας. Επικοινωνούν μεταξύ τους με σπαστά αγγλικά και με τη βοήθεια των πολύγλωσσων σερβιτόρων.

Ο Τζόντι Σκαραβέλα το 2011 ξεκίνησε να δημιουργεί ένα βιβλίο στο διαδίκτυο με τίτλο «Γιαγιάδες του κόσμου». Πρόκειται για ένα βιβλίο συνταγών, στο οποίο ο καθένας μπορεί να προσθέσει μία σύντομη βιογραφία της γιαγιάς του, τρεις φωτογραφίες και μία συνταγή της, γραμμένη στη μητρική γλώσσα. Όραμά του, όπως τονίζει στην ιστοσελίδα του εστιατορίου, είναι το βιβλίο να αποτελέσει την πιο μεγάλη συλλογή συνταγών γιαγιάδων, των διαλέκτων και των αναμνήσεών τους, μία μαρτυρία της γαστρονομικής κουλτούρας των απλών ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο.

Οι γιαγιάδες–σεφ από τα μέσα Μαρτίου άρχισαν να παραδίδουν και μαθήματα μαγειρικής, διδάσκουν πώς φτιάχνονται τα ξεχωριστά τους πιάτα. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή, μόνο που δεν μπορούν να επιλέξουν ποιας εθνικότητας γιαγιά θα τους μυήσει στα μυστικά της κουζίνας. Στόχος των μαθημάτων είναι όσοι συμμετέχουν να μάθουν να δημιουργούν στην κουζίνα με τον μοναδικό τρόπο της γιαγιάς.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πορτάρα Νάξου: Ανάγκη προστασίας ή αλλοίωση της ταυτότητας;

Έντονες αντιδράσεις από πολίτες και επισκέπτες για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος – Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα επόμενα βήματα

Κατερίνα Γιαννακά: “Το κοτετσόσυρμα στην Πορτάρα της Νάξου”

Η εικόνα της Πορτάρας πίσω από κοτετσόσυρμα εκθέτει την πολιτεία – Δεν χρειάζονται φράχτες, αλλά στρατηγική, επιτήρηση και παιδεία

Γιάννης Λιγνός: «Η δραματοποίηση της μοριοδότησης ήταν ένας πολιτικός εμπαιγμός»

Παρέμβαση του Γ. Λιγνού για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές το θέμα της μοριοδότησης – Έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία ζητά το ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.: Ανάσα για τη Θηρασιά. Ξεκίνησε η λειτουργία του ανακαινισμένου πρατηρίου καυσίμων

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θηρασίας αποκτούν ξανά πρόσβαση σε βασική υποδομή, χάρη στην πρωτοβουλία της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα

Μάρκος Καφούρος: “Δικαιωμένοι οι μαθητές της Αμοργού, της Ανάφης της Ίου, της Θηρασιάς και της Σαντορίνης”

Έμπρακτη στήριξη στους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών – Ειδική ποσόστωση για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ως αναγνώριση των δυσκολιών που βίωσαν

Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα για την προστασία της Πορτάρας Νάξου – Συνάντηση με Δ. Αθανασούλη

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αθανασούλη και κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της φύλαξης και της ενημέρωσης των επισκεπτών

Κατερίνα Μονογυιού: Θεσμοθετήθηκε η ποσόστωση για τους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών

Μετά από παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού και σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, θεσπίζεται ειδικό ποσοστό 2% για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Γιώργος Λεονταρίτης: Στήριξη στην παράδοση και τις υποδομές της Σαντορίνης

Από τη γιορτή του τρύγου στο SantoWines, στις επαφές για τη βελτίωση του οδικού δικτύου

Σαντορίνη: Ειδικό ποσοστό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους από πληγείσες περιοχές

Ειδικό ποσοστό 2% στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Β. Κικίλιας: “Στόχος η επιπλέον μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων”

Β. Κικίλιας: «Στηρίζουμε με κάθε τρόπο την νησιωτικότητά μας- Στόχος η επιπλέον μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων»

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Όταν το καλοκαίρι τραγουδάει στις Μελάνες…

Ο Γιάννης Βαρδής και ο Χάρης Βαρθακούρης συναντιούνται μουσικά σε μια αξέχαστη βραδιά στη Νάξο. Πότε; Που;