Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ Νάξος απέκτησε και ...λόμπι ή όταν ο Τσίπρας γνώρισε τον Σπρίντζη

Η Νάξος απέκτησε και …λόμπι ή όταν ο Τσίπρας γνώρισε τον Σπρίντζη

|

Ποια η σχέση του Αλέξη Τσίπρα, πρωθυπουργό της Ελλάδας με τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Καλογρίτσα; Ο “Ελεύθερος Τύπος” μιλάει για το …λόμπι της Νάξου, το κοινό σημείο των τριών στην οικογένεια Πρωτονοτάριου και μας μεταφέρει στην Μουτσούνα το καλοκαίρι του 2014 

Ε όχι και λόμπι της Νάξου; …. Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής ασχολείται με τους δεσμούς που ενώνουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με το λόμπι των μηχανικών και ειδικά με την οικογένεια Πρωτονοτάριου, τον Σπίρτζη και τον Καλογρίτσα με τα δάνεια εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα Αττικής. Τίτλος του δημοσιεύματος; «Αποκάλυψη: Οι δεσμοί Τσίπρα-Πρωτονοταρίων, ο Σπίρτζης και ο… Καλογρίτσας!». Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουλίου του 2014 και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επιλέγει για τις διακοπές ρου τη Νάξο όπου βρέθηκε με τον παιδικό του φίλο Νίκο Πρωτονοτάριο, ανηψιό του καθηγητή του ΕΜΠ Γιάννη Πρωτονοτάριο, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που είχε φοιτητή τον σημερινό πρωθυπουργό και κατά πολλούς ήταν ο μέντορά του. Από την οικογένεια Πρωτονοτάριου και ειδικά από τον Αντώνη Πρωτονοτάριο, πατέρα του Νίκου ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει τον Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος ήταν στο ΤΤΕ μαζί με τον Αντώνη Πρωτονοτάριο οι οποίο είχαν στενή συνεργασία στο ΤΤΕ. Η παρέα επεκτείνεται και στην Τράπεζα Αττικής καθώς ταυτόχρονα με το γιο Πρωτονοτάριο και ο πατέρας Αντώνης διορίζεται στις 23 Ιουνίου 2015 ω ανεξάρτητο μη διοικητικό μέλος στο ΔΣ της τράπεζας Αττικής.

Αναλυτικά το δημοσίευμα …

«Ήταν οι ανέμελες ημέρες του Ιουλίου του 2014 όταν ο Αλέξης Τσίπας οπλισμένος από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του προηγούμενου μήνα, έβλεπε την εξουσία να πλησιάζει και αποφάσιζε να περάσει λίγες ημέρες χαλάρωσης στις Κυκλάδες.

Επέλεξε το αγαπημένο του νησί, τη Νάξο, όπου βρέθηκε με την οικογένεια του και τον παιδικό του φίλο Νίκο Πρωτονοτάριο. Οι δεσμοί Τσίπα-Πρωτονοταρίων, ο Σπάρτης και ο… Καλογρίτσας! Οι φωτογραφίες τους στον τοπικό Τύπο των Κυκλάδων, όπως στην εφημερίδα «Κυκλαδική» και στο naxosnow.gr από την παραλία της Μουτσούνας, αποτύπωναν το ευχάριστο κλίμα στην παρέα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τη βαθιά φιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Πρωτονοτάριο.

Από τότε άλλαξαν πολλά, το μονό που παρέμεινε ισχυρό ήταν οι σχέσεις των οικογενειών Τσίπρα-Πρωτονοτάριου, ενώ με ένα μαγικό τρόπο στην κοινωνική αυτή εξίσωση προστέθηκαν ο Χρήστος Σπίρτζης, τα δάνεια της Αττικής και στο βάθος ο… Καλογρίτσας. Όλοι γνωρίζουμε ότι το λόμπι των μηχανικών είναι ισχυρό και αυτή ακριβώς η ιδιότητα αποτέλεσε τη «συγκολλητική» ουσία της υπόθεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίστηκε με την οικογένεια Πρωτονοτάριου από τα παιδικά του χρόνια στους Αμπελόκηπους. Εκεί γνώρισε το συνομήλικο του Νίκο, τον πατέρα του, μηχανικό, Αντώνη και το θειο του, καθηγητή στο ΕΜΠ, Γιάννη Πρωτονοτάριο, και με τα χρόνια οι σχέσεις τους έγιναν αχώριστες.

Ο μέντορας καθηγητής του καταληψία Αλέξη

Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Γιάννης Πρωτονοτάριος, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και θειος του Νίκου, είχε φοιτητή το σημερινό πρωθυπουργό και για πολλούς ήταν ο μέντορας του.

 «Τον Αλέξη τον γνώρισα καλύτερα το 1999 όταν ανέλαβα το ρόλο του επιβλέποντος καθηγητή στη διπλωματική του εργασία πάνω στις επιπτώσεις που είχαν οι σεισμοί στα ρέματα της Αττικής λίγο μετά τους σεισμούς της Αθηνάς», είχε πει σε συνέντευξη του στην «Κυκλαδική» ο Γιάννης Πρωτονοτάριος, ο οποίος έχει φιλοξενήσει επί σειράν ετών στο σπίτι του στη Βόρεια Νάξο τον πρωθυπουργό.

 «Ήταν ένας πολύ καλός μαθητής, αν και δεν διάβαζε ιδιαίτερα πολύ, ήταν από τους πρωτεργάτες στις καταλήψεις αλλά ήταν ιδιαίτερα ευπρεπής και δεν είχε προχωρήσει ποτέ σε τραμπουκισμούς η άλλες απρέπειες αλλά διεκδικούσε το δίκαιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνιζε στην ιδία συνέντευξη ο Γιάννης Πρωτονοτάριος. Ο ίδιος, τον Ιανουάριο του 2015, ήταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική Περιφέρεια της Α’ Αθηνών χωρίς να εκλεγεί, λαμβάνοντας τη 14 θέση με 6.045 σταυρούς.

Ο μηχανικός που έβαλε τον Σπιρτόζο στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο αδελφός του καθηγητή του ΕΜΠ, και πατέρας του Νίκου, Αντώνης Πρωτονοτάριος, έχει διακριθεί, πάντα στο χώρο της Αριστεράς, με τη συνδικαλιστική του δράση στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Εκεί γνωρίστηκε με τον Χρήστο Σπίρτζη και οι πληροφορίες από το ΤΕΕ αναφέρουν ότι ο Αντώνης Πρωτονοτάριος ήταν ο άνθρωπος που έφερε κοντά τον προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ Χρηστό Σπίρτζη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόεδρος στο ΤΕΕ ο Σπίρτζης, αντιπρόεδρος ο Πρωτονοτάριος, είχαν κοινή δράση, ενώ και στις 28 Μαρτίου θα καθίσουν στο σκαμνί του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Κατηγορούνται ότι ως μέλη της διοίκησης του ΤΕΕ διατάραξαν τη συνεδρίαση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και παρεμπόδισαν την ομαλή λειτουργιά του Ταμείου, η διοίκηση του οποίου κατέθεσε σχετική μήνυση που παραπέμφθηκε στο ακροατήριο.

Η στενή παρέα αυτών των μηχανικών, με επίκεντρο τον Αλέξη Τσίπρα, πηρέ άλλη μορφή αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν μία από τις μεγάλες εκπλήξεις στο σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. Ανέλαβε το «βαρύ» χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υποδομών ως αναπληρωτής υπουργός έχοντας ήδη καλλιεργήσει στενές σχέσεις όχι μόνο με τον πρωθυπουργό αλλά και με τον Νίκο Παππά, που ήταν το alter ego του Τσίπρα και είχε ισχυρό ρόλο στην Κουμουνδούρου.

Ο Νίκος ανέλαβε διευθυντής του αν. υπουργού! Μία από τις πρώτες κινήσεις του κ. Σπίρτζη ήταν να ορίσει τον αδελφικό φίλο του πρωθυπουργού, Νίκο Πρωτονοτάριο, διευθυντή του πολιτικού γραφείου στο υπουργείο. Ο Νίκος ανέλαβε δράση από τις 21 Μαρτίου 2015 και ο διορισμός του δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 5 Μαΐου 2015. Δεν παρέμεινε όμως για πολύ στο γραφείο του κ. Σπίρτζη, αφού λίγους μήνες αργότερα τοποθετήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι λεζάντες από την σελίδα του θέματος στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

1. Ιούλιος του 2014. O Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει τη νίκη του Συρίζα στις ευρωεκλογές, κάνοντας διακοπές στη Νάξο, παρέα με τον Νίκο Πρωτονοτάριο.

2. Ο πατέρας του Νίκου Πρωτονοτάριου, Αντώνης.

3. Ο Γιάννης Πρωτονοτάριος, θείος του Νίκου, είχε φοιτητή το σημερινό πρωθυπουργό.

4-5. Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο διορισμός του Νίκου Πρωτονοτάριου ως διευθυντή του πολιτικού γραφείου του -τότε- αναπληρωτή υπουργού υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη (5).

6. Ο Αντώνης Πρωτονοτάριος διορίζεται, στις 23 Ιουνίου 2015, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής.

7. Εκτός από μέλος του Δ.Σ., ο Αντώνης Πρωτονοτάριος τοποθετήθηκε, στις 30 Ιουλίου 2015, ως μέλος στην πενταμελή ανώτατη εγκριτική επιτροπή πιστοδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής.

8. Χρήστος (φωτό) και Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας λαμβάνουν από τη νέα διοίκηση της τράπεζας αττικής οργισμένη επιστολή με την οποία -επί της ουσίας- μπαίνει τέλος στο… πάρτι δανείων της «τοξότης».

με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μικρές Κυκλάδες: Ομιλίες για τον καρκίνο του δέρματος και δερματολογικές εξετάσεις σπίλων

Σε Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εξετάσεις δωρεάν με επίκεντρο το καρκίνο του δέρματος - Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ

Naxos Medical: Ερχεται δωρεάν έλεγχος μαστών με υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση

Μία ακόμη πρωτοβουλία από το πολυκέντρο Υγείας Naxos Medical για τις γυναίκες της Νάξου και όχι μόνο. Δείτε πως μπορείτε να κάνετε την προληπτική αυτή εξέταση

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Το 1ο Συνέδριο Παιδιών γίνεται πραγματικότητα (!!!)

Ο Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα πραγματοποιήσει το 1ο Συνέδριο για παιδιά (6 – 15 ετών) - Ποιο είναι το θέμα και πότε θα γίνει

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

MyCoast: Διαθέσιμη η εφαρμογή στα κινητά για καταγγελίες όσον αφορά παρανομίες σε παραλίες

Πέρυσι υπό την πίεση του «κινήματος της πετσέτας» έγιναν 4.500 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Σαντορίνη: Η πρώτη άφιξη του “Olympic Champion Jet” άγγιξε το … τέλειο

Το πρώτο δρομολόγιο για το 2024 του "Olympic Champion Jet" είναι γεγονός - Εκτακτη δρομολόγηση αύριο Πρωτομαγιά για Νάξο - Σαντορίνη

Αμοργός: Το Δημαρχείο στα “μπλε” για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής!

Ο Δήμος Αμοργού φώτισε «μπλε» το Δημαρχείο για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής!

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου