Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚαι πάλι οι Ελληνες βουλευτές βγάζουν την ουρά τους απ' έξω

Και πάλι οι Ελληνες βουλευτές βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω

|

Απίστευτο… την ώρα που η Κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να ανακοινώσει ότι πάει και η 12η σύνταξη, οι βουλευτές κατάφεραν ως διά μαγείας να αποφύγουν την περικοπή των δικών τους συντάξεων λόγω κενό …νόμου… Ενας πολίτης θα πρέπει να εργάζεται 40 χρόνια για να πάρει την σύνταξη που θα λάβει βουλευτής σε μία τετραετία (!!!!) 

Βρε βρε πως τα καταφέρνουν αυτά τα παιδιά που ζουν στο γαλατικό χωριό που βρίσκεται στο Σύνταγμα…. Την ώρα που η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει εαυτόν και βουλευτές ότι θα πρέπει να ψηφίσουν για την κατάργηση και της 12ης σύνταξης, έρχεται η έκπληξη…. Οι βουλευτές βρήκαν ένα πολύ ωραίο παράθυρο εξαίρεσης για τις συντάξεις τους…  και με βάση την εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου 4387. Οι συντάξεις των αιρετών (βουλευτών και δημάρχων, αντιδημάρχων, νομαρχών) βρίσκονται σε κενό νόμου, γιατί δεν προβλέφθηκε ρητώς η υπαγωγή των προσώπων αυτών σε νέες ρυθμίσεις! Δεν έχει προβλεφθεί ειδική διάταξη που να ρυθμίζει τον τρόπο υπολογισμού με εθνική και ανταποδοτική σύνταξη και αν θα έχουν τις περικοπές που ισχύουν για το σύνολο των λοιπών συνταξιούχων μετά τον επανυπολογισμό τους και την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Το κενό νόμου οδηγεί σε εξαίρεση από… την πίσω πόρτα. Ήδη ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με νομική αναφορά που έστειλε πρόσφατα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ισχυρίζεται ότι ο νόμος 4387/2016 δεν αφορά στις βουλευτικές συντάξεις για τον απλό λόγο ότι δεν αναφέρει πουθενά τίποτε για τον τρόπο υπολογισμού, επανυπολογισμού και πολύ περισσότερο για το αν υπάγονται στα πρόσωπα που μπαίνουν στον ΕΦΚΑ.

Ανεξάρτητα από τις απόψεις αυτές, όμως, το πρόβλημα είναι υπαρκτό, καθώς όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αρμόδια νυν και πρώην στελέχη στις συντάξεις του Δημοσίου παραδέχονται σήμερα ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν ρυθμίζει τι θα ισχύσει και τι όχι σχετικά με τις συντάξεις των αιρετών, γιατί δεν τους περιλαμβάνει σε κανένα άρθρο και πολύ περισσότερο στα άρθρα που αφορούν στο Δημόσιο.

40 χρόνια δουλειά για σύνταξη που ένας βουλευτής τη βγάζει σε 4 χρόνια

Η βουλευτική σύνταξη σήμερα σε μικτό ποσό δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της βουλευτικής αποζημίωσης. Η βουλευτική αποζημίωση είναι 5.905 το μήνα.

Η σύνταξη ενός βουλευτή (που εκλέχθηκε πρώτη φορά πριν από το 2012) είναι ίση με το ¼ του μισθού, με προσαύξηση 25% για κάθε έτος βουλευτείας πέραν του 4ου και με επιπλέον προσαύξηση 10% για κάθε έτος πέραν των 10 ετών βουλευτείας, με ανώτατο όριο το 80% του μισθού.

Τα μικτά ποσά σύνταξης είναι:

– Με θητεία έως 4 έτη (που ίσχυε έως το 2007), σύνταξη 1.476 ευρώ.

– Με 8 χρόνια ( που ισχύει από το 2008) σύνταξη 2.952 ευρώ.

– Με 10 χρόνια, σύνταξη 3.676 ευρώ.

– Με 12 χρόνια , σύνταξη 3.971 ευρώ.

– Με 16 χρόνια, μικτή σύνταξη 4.560 ευρώ.

– Με 17 έτη και άνω, μπαίνει το πλαφόν και η σύνταξη είναι το 80% του μισθού, δηλαδή 4.724 ευρώ μικτά.

Για να υπάρχει η σύγκριση, ένας μέσος πολίτης για να φτάσει τη σύνταξη των 1.476 ευρώ, που παίρνει ένας βουλευτής με 4 χρόνια θητεία, θα πρέπει να δουλεύει 40 χρόνια με μισθό 2.500 ευρώ το μήνα.

Υπολογισμός

Στην περίπτωση που ερμηνευτούν οι διατάξεις και αποφασιστεί ότι ισχύουν και για τους βουλευτές ο νέος υπολογισμός και ο επανυπολογισμός τότε θα δούμε τις βουλευτικές συντάξεις όσων εκλέχθηκαν έως το 2012 και συνταξιοδοτούνται, να διαμορφώνονται στα 182 ευρώ με 4 χρόνια βουλευτικής θητείας, στα 364 ευρώ με 8 χρόνια και στα 545 ευρώ με βουλευτές για 12 χρόνια θητείας.

Αυτά είναι τα ποσά που βγάζει το νέο σύστημα για την ανταποδοτική σύνταξη με 4,8 και 12 έτη εισφορών και με συντελεστές 3,08%, 6,16% και 9,24% για τα αντίστοιχα έτη.

Οι συντελεστές αυτοί μπαίνουν στη βουλευτική αποζημίωση των 5.095 ευρώ το μήνα και δίνουν τις συντάξεις των 182, 364 και 545 ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν έχουν εθνική σύνταξη, γιατί καταβάλλεται μετά τα 15 έτη ασφάλισης και ξεκινά με 345 ευρώ, ενώ στα 20 έτη το ποσό είναι 384 ευρώ.

Αν μια παλιά βουλευτική σύνταξη επανυπολογιστεί με το νόμο Κατρούγκαλου, τότε ένας βουλευτής με 8 χρόνια θητεία από τις 2.952 ευρώ (μικτά προ μειώσεων) που παίρνει σήμερα θα δικαιούται 363 ευρώ και θα έχει προσωπική διαφορά που θα πρέπει να καταργηθεί 2.588 ευρώ.

Αν ο νόμος ισχύσει για τις βουλευτές που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά έως το 2012 και θα βγουν από εδώ και πέρα στη σύνταξη, τότε με 15 χρόνια θητεία η σύνταξη με μισθό 5.905 ευρώ βγαίνει στα 1.027 ευρώ.

Για να πάρει ένας μισθωτός το ίδιο ποσό θα πρέπει να έχει εργαστεί για 40 χρόνια με μισθό 1.530 ευρώ για όλα τα χρόνια της καριέρας του. Αν μείνει στα 15 χρόνια, τότε οι αποδοχές των 1.530 ευρώ θα του δώσουν σύνταξη 521 ευρώ, δηλαδή τα μισά από την αντίστοιχη βουλευτική σύνταξη.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Ο «Άνθρωπος ορχήστρα» μιλά για τη μουσική άνοιξη των Κυκλάδων (video)

Μια ιστορική εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων και το όραμα για ένα μουσικό Αιγαίο

Η Κέα “ταξιδεύει” στον προαστιακό: Δεύτερη συνεχής προβολή του νησιού στην καρδιά της Αθήνας

Ο Δήμος Κέας συνεχίζει τη στρατηγική του τουριστική καμπάνια μέσα από 11 σταθμούς του προαστιακού, προσεγγίζοντας χιλιάδες επιβάτες καθημερινά. (video)

Κραυγή αγωνίας από τη Φολέγανδρο: Ανεπαρκής η ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή σύνδεση ενόψει τουριστικής σεζόν

Ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων του νησιού καλεί το Υπουργείο Ναυτιλίας να δώσει άμεση λύση – Αποκλεισμός σε περίοδο αιχμής

Πανναξιακός ΑΟΚ: Έντονη διαμαρτυρία για επεισόδια στον αγώνα με τον Ιωνικό Νίκαιας

Προπηλακισμοί, ύβρεις και επικίνδυνα περιστατικά καταγγέλλει ο Πανναξιακός – Καλεί τις αρχές να αναλάβουν δράση

Εφ. Καλογεροπούλου: «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα» (video)

Η Έφη Καλογεροπούλου μοιράζεται αναμνήσεις και αλήθειες από τις «Μάντρες» και τη «Μαργαρίτα» – δύο σταθερές σε ένα νησί που συνεχώς μεταμορφώνεται. (video)

Καταγγελίες πολιτών στη Σίφνο: «Νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται»

Πολίτες καταγγέλλουν πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στο νησί – Ζητούν αναστολή αδειών και απόδοση ευθυνών σε αρμόδιες υπηρεσίες.

«Habemus Papam»: Από την τιάρα στο πάλλιο – Οι τελετές στέψης και ενθρόνισης του Πάπα από τον 9ο αιώνα μέχρι σήμερα

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ΄ αναλαμβάνει επισήμως τη διακονία του Επισκόπου Ρώμης – Από τη χλιδή του παρελθόντος στη λιτότητα της σύγχρονης τελετής.

Αμοργός: Το Αμοργιανό Φεστιβάλ επιστρέφει 7–9 Ιουνίου με χορωδίες, συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη μουσική, την παράδοση και τη μνήμη με ελεύθερη είσοδο σε όλο το νησί – Συμμετέχουν σύλλογοι από Τρίπολη και Αμοργό.

Πρόταση ημέρας: Ζυμαρικά με μπάμιες και κεφαλοτύρι Πιτταρά

Πρόταση ημέρας από τον Γαστρονόμο. Για τους φίλους των ζυμαρικών και των τυροκομικών ... Αα και της μπάμιας

ΕΠΑΛ Νάξου “Μιχάλης Κατσάνης”: Μάθημα περιβαλλοντικής ευαισθησίας

Δράση καθαρισμού από το τμήμα Α3 στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράση και Δημιουργία για το Σχολείο και τον Τόπο μου» – Συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ για τη ρύπανση από πλαστικά

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση