Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΜνημείο πεσόντων, μία διαχρονική απρέπεια

Μνημείο πεσόντων, μία διαχρονική απρέπεια

|

Μνημείο Πεσόντων στη Χώρα της Νάξου… Κάποτε δέσποζε στο κέντρο της παραλίας… Σήμερα είναι σε μία γωνία. Ο λόγος; Αγνωστος… Στη θέση του βρέθηκε το άγαλμα του Πρωτοπαπαδάκη… Και κανείς δεν πήρε τη πρωτοβουλεία να το επαναφέρει στη θέση του… Γιατί άραγε; 

Το μνημείο των πεσόντων στην πόλη της Νάξου φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο Απεραθίτη γλύπτη Γρηγόριο Ζευγώλη και η δαπάνη του καλύφθηκε με έρανο που οργάνωσε η ΕΝΩΣΙΣ ΝΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ με τη συμβολή των απανταχού Ναξίων. Τοποθετήθηκε το 1926 στην πλατεία της παραλίας της Νάξου σε περίοπτη θέση απέναντι απ’ την Πορτάρα και τα Παλάτια «ακριβώς “διά να συνδυάζη την αρχαιότητα με την νεωτέραν τέχνην από απόψεως προβολής». Με πρωτοβουλία του εκδότη της εφημερίδας «Ναξιακόν Βήμα» τοποθετήθηκε γύρω απ’ το μνημείο καλλιτεχνικό σιδερένιο κιγκλίδωμα (1933). Δυστυχώς το Μνημείο των Πεσόντων μετακινήθηκε το 1963 σε απόμερο οικόπεδο της παραλίας, (εκεί που βρίσκεται σήμερα), με απόφαση της λιμενικής επιτροπής (Πρόεδρός της ήταν ο Δημ. Μελισσηνός). 

Από το Βιβλίο του κου Νίκου Λεβογιάννη Νεότερη Ιστορία της Νάξου 

Ο γνωστός δικηγόρος και πολιτευτής Νικ. Αντ. Πρωτονοτάριος σε άρθρο του στην εφημερίδα Κυκλαδικόν Φως (φ. 243/1967) γράφει: «το μνημείον τούτο, το οποίον φέρει τα ίχνη της επιθέσεως των κατακτητών, χωρίς να δυνηθούν να το καταρρίψουν, επέπρωτο να αποτελέση αντικείμενον συναλλαγής και υποτελείας και εξετοπίσθη απρεπώς δια να στηθή το άγαλμα ενός Ναξίου συγχρόνου πολιτικού, κατά πάντα αξίου τέκνου της νήσου, το οποίον όμως ηδύνατο να στηθή εις άλλην θέσιν καταλληλοτέραν, ενθυμίζουσαν το συντελεσθέν παρ’ αυτού έργον του λιμένος, χωρίς όμως η τοποθέτησις τούτου να επιβάλλη την εκτόπισιν του ιερού μνημείου των ανθρώπων, οι οποίοι προσέφερον το αίμα των διά την διατήρησιν του Έθνους μας, του κράτους μας, της ελευθερίας μας…». 
Το θέμα αυτό επανήλθε πολλές φορές στην επικαιρότητα μετά την μεταπολίτευση, αλλά κανένας Δήμαρχος (Φραγκουδάκης, Λατίνας, Κόκκοτας, Μαράκης) δεν τόλμησε να το λύσει. 
Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός και πράξη ασέβειας προς τον άγνωστο στρατιώτη που θυσιάστηκε για την Πατρίδα και την Ελευθερία. Το μνημείο των πεσόντων ήταν εξ αρχής τοποθετημένο στην περίοπτη εκείνη θέση και βρισκόταν εκεί πάνω από 40 χρόνια. Η μεταφορά του σε απόμερο οικόπεδο της παραλίας, περιτριγυρισμένο από κατοικίες και ξενοδοχεία, έγινε για να τοποθετηθεί στη θέση του ο ανδριάντας του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη. 
Φαντάζει απίστευτο πώς κάποιοι σκέφτηκαν ότι ένα άγαλμα οποιουδήποτε, ακόμη και ήρωα και αγίου και μάρτυρα, όχι απλά ενός πολιτικού, μπορεί να αξιολογείται σπουδαιότερο από το ιερότερο από αρχαιοτάτων χρόνων μνημείο για κάθε λαό, εκείνο των πεσόντων στους αγώνες του έθνους, το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, του ανώνυμου, που θυσιάστηκε πολεμώντας για την πατρίδα και την ελευθερία. 
Μετακινήθηκε το Ανώτατο Μνημείο τιμής και χρέους στα 500 και πλέον παλικάρια -Ναξιώτες, που έδωσαν τη ζωή τους στους εθνικοαπελευθερετωτικούς πολέμους της πατρίδας μας, για να μπει στη θέση του ο ανδριάντας ενός πολιτικού. Υπάρχει κάτι πιο πάνω, πιο ψηλά από τους ήρωες που σκοτώθηκαν ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ; Συνέβη όμως κι αυτό στη Νάξο και πουθενά αλλού, νομίζω, στην Ελλάδα.
Στις 18 Μαρτίου του 1995 ο Γιάννης Μ. Μαργαρίτης, τραπεζικός υπάλληλος τότε, συνταξιούχος σήμερα, πήρε την πρωτοβουλία και συνέταξε μακροσκελές υπόμνημα με πολλές δεκάδες υπογραφών κατοίκων της Χώρας, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, με το οποίο ζητούσαν το αυτονόητο, την αποκατάσταση του μνημείου των πεσόντων στην ιστορική του θέση. Το υπόμνημα απευθυνόταν στον δήμαρχο Νάξου Β. Κόκκοτα: «Μην ξεχνάτε-έγραφε – τα λόγια του Θουκυδίδη «ο πολιτισμός μιας πόλης φαίνεται από τον σεβασμό των κατοίκων της στα μνημεία των νεκρών της» και συνέχιζε… «είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, αλλά πρωτίστως ζήτημα τιμής να πάψει το Ηρώον μας να βρίσκεται στην γωνιά που το πέταξαν σαν φτωχό συγγενή ή να στηθεί πάλι σε άλλη γωνιά, αλλά στον χώρο που τ’ αξίζει, χωρίς να το κοντύνουμε, όπως ζήτησε κάποιος…». 
Το ίδιο υπόμνημα, μαζί με μια επιστολή, υπέβαλε ο ίδιος ο Μαργαρίτης και το 2007 (16 Ιαν.) στον τότε δήμαρχο Νάξου Ν. Μαράκη, επισημαίνοτας ότι «τα Ηρώα των πόλεων στέκονται περήφανα στα πλέον περίοπτα σημεία τους για να υπενθυμίζουν το χρέος Τιμής και Σεβασμού προς αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για την Τιμή, τη Λευτεριά και την Ακεραιότητα της Πατρίδας μας…». Τόσο το υπόμνημα του 1995, όσο και εκείνο του 2007 κλείνουν με την παρότρυνση στον δήμαρχο: «ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ». Απάντηση όμως δεν πήρε, ούτε το μνημείο αποκαταστάθηκε στην ιστορική του θέση. 
(Πηγή πληροφόρησης: Νίκου Λεβογιάννη, ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ τόμος Β3, σ. 251-252).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Σκληρή απάντηση των επιχειρηματιών στον αντιδήμαρχο Οικονομικών

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων καταγγέλλει «λαϊκισμό και κακοδιαχείριση» – Αμφισβητεί την «κοινωνική πολιτική» του Δήμου και ζητά δίκαιη τιμολόγηση στο νερό

Εκπαίδευση: Ένας στους τέσσερις νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ζήτησε άδεια αμέσως μετά τον διορισμό

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλά για «δομικό πρόβλημα» που αφήνει κενά κάθε Σεπτέμβριο – Σχεδόν 30% οι άδειες στα νησιά του Αιγαίου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Κουφονήσια: 3.135 € από το Koufonisia Festival για τα παιδιά του νησιού

Οι εθελοντικές δωρεές του φετινού Φεστιβάλ στηρίζουν τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις

Ιάκωβος Καμπανέλλης: «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» ζωντάνεψε στο Κηποθέατρο Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας τίμησε τον Ναξιώτη δημιουργό με μια δυνατή σατιρική παράσταση

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Τέταρτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας φέτος

Μικρή Βίγλα ... 31 νεογέννητες χελώνες έφτασαν στη θάλασσα με τη βοήθεια εθελοντών και Λιμεναρχείου

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Κουφονήσια: Ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς για τα «φουσκωμένα» τιμολόγια νερού (video)

Κατσαράς «Έπρεπε να γίνει εξορθολογισμός – Δεν θέλαμε η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες να μείνουν χωρίς νερό»

Κ. Μουστάκη για ΕΕΕΕΚ Νάξου: «Δεκατρία παιδιά μοιράζονται μια αίθουσα που δεν κάνει ούτε για καταφύγιο ζώων» (video)

Η Κατερίνα Μουστάκη στον ΣΚΑΪ για το ΕΕΕΕΚ Νάξου «Δεκατρία παιδιά μοιράζονται μια αίθουσα που δεν κάνει ούτε για καταφύγιο ζώων» – Έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας για άμεση λύση

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Λιμάνι Πάρου: Ο Αύγουστος των ρεκόρ – 366.812 επιβάτες και 40.710 οχήματα έκαναν… απόβαση!

Η τουριστική «καρδιά» της Πάρου χτύπησε δυνατά, με το λιμάνι να καταγράφει ιστορικά υψηλά σε επιβάτες και οχήματα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή άνοδο του νησιού.