Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠάει για μετά το Πάσχα η μεταβίβαση των αεροδρομίων

Πάει για μετά το Πάσχα η μεταβίβαση των αεροδρομίων

|

Πάει για … Πάσχα η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομιών (ανάμεσά τους κι αυτά Σαντορίνης, Μυκόνου) στην Fraport Greece – Τα βρήκαν με πυροσβέστες, αστυνομικούς όχι όμως και με το ΕΚΑΒ 

Μετατίθεται ακόμα μία φορά η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport Greece, καθώς με μια ρεαλιστική προσέγγιση το ορόσημο της 15ης Μαρτίου 2017 δεν είναι εφικτό. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός με τον οποίο «κλείνουν» οι εκκρεμότητες δείχνει την πρόθεση να ολοκληρωθεί η διαδικασία προτού το Πάσχα, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η καλοκαιρινή σεζόν, οπότε και τα αεροδρόμια δέχονται τη μεγαλύτερη κίνηση. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ, στο οποίο παραχωρησιούχος και υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να έχουν βρει ακόμα σημείο επαφής.

Η Fraport Greece ανακοίνωσε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 620 εκατ. ευρώ, δηλώνοντας «έτοιμη» να παραλάβει τα 14 αεροδρόμια. Εν τω μεταξύ κατέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ τις συμβάσεις που συνήψε με τις πιστώτριες τράπεζες προκειμένου αυτές να ελεγχθούν και να εγκριθούν από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως ακριβώς προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης. Η διαδικασία αυτή είναι πρακτικά αδύνατο να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα της εβδομάδας, «φρενάροντας» έτσι και την ανάληψη των αεροδρομίων.

Τα πρώτα χρήματα στο ΤΑΙΠΕΔ

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ανεβάζει τα ίδια κεφάλαια που εισφέρουν οι δύο επενδυτές, δηλαδή η Fraport AG και ο όμιλος Κοπελούζου, σε 650 εκατ. ευρώ, ποσό που ανέρχεται περίπου στο μισό του εφάπαξ τιμήματος των 1,234 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί με την ανάληψη των περιφερειακών αεροδρομίων. Πρόκειται μάλιστα για τα πρώτα χρήματα που θα μπουν στο ΤΑΙΠΕΔ για το 2017, χρονιά στην οποία τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έχουν προϋπολογισθεί σε 2,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον θα καταβάλλεται ετησίως στη διάρκεια της 40ετούς παραχώρησης πάγιο τίμημα 22,9 εκατ. ευρώ και μεταβλητό τίμημα παραχώρησης της τάξης του 28,5% των λειτουργικών κερδών της Fraport Greece.

Μέχρι σήμερα έχουν ξεπεραστεί μικρές εκκρεμότητες που χρόνιζαν για λόγους κυρίως γραφειοκρατικούς, όπως οι συμφωνίες με γεωργικές, κτηνιατρικές, τελωνειακές υπηρεσίες και Λιμενικό για τους χώρους στους οποίους θα στεγάζονται μέσα στα αεροδρόμια. Οι δύο σημαντικές εκκρεμότητες αφορούν δύο συμβάσεις εξασφάλισης επιπέδου υπηρεσίας (service level agreements), η πρώτη αφορά την παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ και η δεύτερη με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την παροχή υπηρεσιών Πύργου Ελέγχου και υπηρεσιών Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).

Διαφωνία με το ΕΚΑΒ για το κόστος

Οσον αφορά τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, η διαφωνία έγκειται στο ποιος θα επωμισθεί το κόστος, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες στερούνται επαρκούς εξοπλισμού και είναι υποστελεχωμένες. Οι προτάσεις που διαμορφώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, βάσει των εκτιμήσεων που έγιναν για το κόστος ανάλογα με το επίπεδο και την κάλυψη των υπηρεσιών, παρουσίασαν ένα εύρος αντιτίμου από 2,5 έως 7 εκατ. ευρώ. Κόστος που δεν φαίνεται διατεθειμένη να καταβάλει η κοινοπραξία.

Αντιθέτως, σημαντικό βήμα ήταν η υπογραφή της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας από το Πυροσβεστικό Σώμα. Σύμφωνα με αυτή, η Fraport Greece θα καλύψει το σύνολο των αμοιβών του προσωπικού που ανέρχεται σε 10,5 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς και ετήσιο τέλος διαχείρισης 4% επί αυτού του ποσού. Θα καλύψει ακόμη το κόστος μετεγκατάστασης του προσωπικού (800.000 ευρώ) καθώς και το κόστος αντικατάστασης του ατομικού εξοπλισμού προστασίας (περίπου 800.000 ευρώ).

Επίσης, είχαμε πρόσφατα και τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών με την Ελληνική Αστυνομία. Η στελέχωση των αεροδρομίων από την Ελληνική Αστυνομία θα καλύπτει υπηρεσίες τάξης, ασφάλειας, τροχαίας και διαβατηριακού ελέγχου, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία και τη σύμβαση. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και από την Fraport Greece οι Alexander Zinell και Ιan Matheson, CEO και COO της εταιρείας, αντίστοιχα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της σύμβασης θα παραχωρηθούν δωρεάν στην Ελληνική Αστυνομία – σε κάθε αεροδρόμιο – χώροι, υλικοτεχνικός εξοπλισμός και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ενώ προβλέπεται και παροχή μεγαλύτερων χώρων και εγκαταστάσεων, σε περίπτωση μελλοντικής αύξησης της εναέριας κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι το έργο ασφάλειας αερομεταφορών (έλεγχος ασφαλείας χειραποσκευών, αποσκευών φορτίου – ταχυδρομείου, προμηθειών αερολιμένα κ.λπ.) θα ανατεθεί από την Fraport Greece σε Ιδιωτικές Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, γεγονός που συνεπάγεται εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων για την Ελληνική Αστυνομία.

Ανάλογες συμβάσεις έχουν υπογραφεί με το Λιμενικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η πλειονότητά τους έχει ήδη εγκατασταθεί στα αεροδρόμια, σε χώρους που έχουν συμφωνηθεί με την ΥΠΑ, ώστε να εξοικειωθούν με τον χώρο εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για 550 νέες θέσεις εργασίας.

Με την έναρξη της παραχώρησης πρόκειται να ξεκινήσουν επενδύσεις σε αερολιμενικές υποδομές ύψους 20% υψηλότερες από τη συμβατική υποχρέωση (330 εκατ. ευρώ ως το 2020).

Με πληροφορίες από το ΒΗΜΑ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κραουνάκης για Αννα Παναγιωτοπούλου: “Εφυγε από τη ζωή η Αννα”

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Οι ρόλοι της σε σειρές που άφησαν εποχή.

Πολίτικη μαγειρίτσα με γιαουρτάλευρο αντί για αυγολέμονο (συνταγή)

Εξοχη μαγειρίτσα, με ένα απίθανο κόλπο που μας γλιτώνει πολύ χρόνο (ποια είναι η συνταγή)

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο - Τι έγινε με την 49χρονη γυναίκα

Ανάσταση Κυρίου: Χρέος μας να αγωνιστούμε για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με επίκεντρο τον άνθρωπο

Ο Αλέκος Αρβανιτάς μας αναλύει την εβδομάδα που φεύγει και στέλνει το δικό του μήνυμα ενόψει της Ανάστασης του Κυρίου

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: «Σεισμός» στην Πρώτη Ανάσταση (video)

"Σεισμός" στην.... Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Μητρόπολη Παροναξίας (video)

Δυτικές Κυκλάδες: Μπήκαν στο πρόγραμμα πολυτελούς κρουαζιέρας για τη φετινή σεζόν

Τήνος, Σέριφος και Κύθνος περιλαμβάνονται στα προγράμματα κρουαζιέρων πολυτελείας για το 2024

Σίφνος: Η “ζωή εν Τάφω”, ο Επιτάφιος στο “Super Jet” (video)

Μεγάλη Αγία Παρασκευή και στο Super Jet που βρίσκεται στις Καμάρες της Σίφνου, ο Επιτάφιος κάνει την εμφάνισή του

Le Monde: Μιλάει για εγκατάλειψη της Αμοργού, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση (!!!)

Le Monde για την εγκατάλειψη του νησιού της Αμοργού "Οι κάτοικοι της Αμοργού νιώθουν ότι το νησί βρίσκεται «πολύ μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων» της Αθήνας ή των Βρυξελλών.

Ιατρική Ερευνα – Κεφάλα (Νάξος): Στο Νότιο Αιγαίο το 2021 υπήρχαν 37,8 ιατροί ανά 10.000 κατοίκους (2%)

Ερευνα από την Επιμελήτρια γιατρό Αννα - Μαρία Κεφαλά (εργάζεται στη Νάξο) παρουσιάζει τη ζωή και τις ανάγκες των γιατρών στην ... άγονη γραμμή

Κλιματική κρίση: Οι έξι πληγές του Αιγαίου, μπορούν να επουλωθούν;

Ποιες είναι οι έξι πληγές του Αιγαίου; Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Πάσχα – Ταξίδι: Στη Νάξο η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%

Που θα τα ταξιδέψουν για το Πάσχα οι Ελληνες; Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση - Τα νησιά και πάλι κέρδισαν τις υπηρωτικές περιοχές