Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΗρακλειά: Ο "καπετάν Γιάννης" αποκτά ζωή

Ηρακλειά: Ο “καπετάν Γιάννης” αποκτά ζωή

|

Το πρόγραμμα “Καράβια που δεν φοβήθηκαν” που επιμελείται η εικαστικός Χριστιάννα Οικονόμου, αναπαλαίωσης παλιών παραδοσιακών καϊκιών στις Μικρές Κυκλάδες, μετά την ολοκλήρωση στη Σχοινούσα συνεχίζει στην όμορφη Ηρακλειά. – Το όνομα αυτού “Καπετάν-Γιάννης” !

Την Christianna Economou (Χριστιάννα Οικονόμου) την γνωρίσαμε πέρυσι χάρη στην συνεργασία της με την «Αγονη Γραμμή» και το πρόγραμμα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν»… Ένα πρόγραμμα που είχε ως στόχο την διάσωση παραδοσιακών τεχνικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με σημείο αναφοράς εν προκειμένω την αναπαλαίωση μέσω της Τέχνης εγκαταλελειμμένων καϊκιών… Και η αρχή έγινε πέρυσι στη Σχοινούσα όπου η νεαρή εικαστικός  – προερχόμενη από την Αγγλία – αναπαλαίωσε με τη βοήθεια των κατοίκων της Σχοινούσας αλλά και των μαθητών ένα πανέμορφο καΐκι, τον «Μικρό Ηλία» …

Και η σχετική παρουσίαση έγινε στα τέλη Ιουνίου κερδίζοντας τα φώτα της δημοσιότητας όχι μόνο του πανέμορφου χαμόγελου που έχει η Οικονόμου, αλλά και γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει ως κινητήρια δύναμη το παρελθόν και τη παράδοση φέρνει μόνο θετικά συναισθήματα στο μυαλό όλων.

Και η Οικονόμου έπιασε δουλειά… Σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» έτρεξε ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τη σημασία και την πολιτιστική αξία αυτών των καϊκιών. Με χορηγό τη φαρμακευτική εταιρεία ELPEN και την υποστήριξη της Blue Star Ferries, πήγε στη Σχοινούσα και έβαλε μπρος το σχέδιό της.
Όσο για την τότε εμπειρία της; «Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι όλο το νησί αγκάλιασε πολύ τη δράση. Η Σχοινούσα είναι ένα παραδοσιακό νησί, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη ναυτική παράδοση, καλά καλά δεν έχει δικό της καρνάγιο. Εγώ δούλευα στο λιμάνι για να καταλάβεις. Ήταν φοβερή εμπειρία όμως. Γνώρισα ψαράδες και κόσμο από γειτονικά νησιά που μου έμαθαν πάρα πολλά. Παρόλο που υπάρχει ακόμα κόσμος που ασχολείται με το ψάρεμα, η παράδοση κατασκευής αυθεντικών ξύλινων καϊκιών χάνεται και τη θέση τους παίρνουν τα πλαστικά. Οι ίδιοι που μου μίλησαν για τον αφανισμό των σκαφών μας, μου έμαθαν όμως και τεχνικές, ονομασίες κι έτσι τώρα ξέρω τι είναι μέχρι και τη «μουράβια». Χωρίς εκείνους δε θα μπορούσα να πω με τόση αυτοπεποίθηση ότι πρόκειται για την ειδική βαφή που περνιέται στο τμήμα του σκάφους που βυθίζεται στο νερό».

Στην Ηρακλειά

Και έτσι η Οικονόμου έγινε Μικροκυκλαδίτισσα. Και φέτος βρίσκεται στην Ηρακλειά. Όπου έχει αναλάβει το 2ο project. Την αναπαλαίωση του «καπετάν Γιάννη» καϊκιού που ανήκει στην οικογένεια Γαβαλά και χωρίς δεύτερη σκέψη πρόσφερε το συγκεκριμένο άψυχο κουφάρι του πλοίου στα χέρια της Οικονόμου ώστε να αποκτήσει και πάλι ζωή. Έστω κι εάν δεν… επιστρέψει ποτέ στην θάλασσα, θα βρίσκεται πάντα στο λιμάνι της Ηρακλειάς και θα προσφέρει μαθήματα ιστορίας… Και δεν θα σταματήσει εκεί η Οικονόμου. Είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει και στο Κουφονήσι και την Δονούσα ώστε να συμπληρώσει την τετράδα των καϊκιών που χάθηκαν κάποια στιγμή. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 10.000 καΐκια καταστράφηκαν στο όνομα της …εξέλιξης.
Info:

Το πρόγραμμα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» έγινε σε συνεργασία με την ΜΚΟ « Άγονη Γραμμή Γόνιμη» με χορηγό την ELPEN και την υποστήριξη της Blue Star Ferries.

Η Χριστιάνα Οικονόμου σπούδασε Καλές Τέχνες με ειδικότητα στη γλυπτική στο Central Saint Martins College of Art & Design και στο Chelsea College of Art & Design του Λονδίνου. Παράλληλα με τις σπουδές της συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις σε Ελλάδα και Λονδίνο, ενώ ήταν και στο Visual Department του Browns Fashion του Λονδίνου, την κορωνίδα της μόδας, όπου ασχολήθηκε με την επιμέλεια των windows installations.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Το “αντίο” του Καραλευθέρη και η μεγάλη αγκαλιά που βίωσε στη Νάξο (video)

Με ένα ξεχωριστό τρόπο ο Λευτέρης Καραλευθέρης έκλεισε το κεφάλαιο "Πανναξιακός ΑΟΚ - Νάξος" - Τι αναφέρει στο μήνυμά του (video)

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ….. πορεία προς μία κοινωνία δικαιοσύνης

Αρθρο του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη με αφορμή την Πρωτομαγιά.. Πρώτη ημέρα του μήνα των λουλουδιών, των ανθέων. Εποχή του Έρωτα.

Μητρόπολη Παροναξίας: Το τροπάριο της Κασσιανής στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος

Μικρές Κυκλάδες: Ομιλίες για τον καρκίνο του δέρματος και δερματολογικές εξετάσεις σπίλων

Σε Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εξετάσεις δωρεάν με επίκεντρο το καρκίνο του δέρματος - Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ

Naxos Medical: Ερχεται δωρεάν έλεγχος μαστών με υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση

Μία ακόμη πρωτοβουλία από το πολυκέντρο Υγείας Naxos Medical για τις γυναίκες της Νάξου και όχι μόνο. Δείτε πως μπορείτε να κάνετε την προληπτική αυτή εξέταση

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Το 1ο Συνέδριο Παιδιών γίνεται πραγματικότητα (!!!)

Ο Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα πραγματοποιήσει το 1ο Συνέδριο για παιδιά (6 – 15 ετών) - Ποιο είναι το θέμα και πότε θα γίνει

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποστολή δώρων στα παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”

Αποστολή δώρων από τη Νάξο στα παιδιά που νοσηλεύονται αυτές τις ημέρες στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

MyCoast: Διαθέσιμη η εφαρμογή στα κινητά για καταγγελίες όσον αφορά παρανομίες σε παραλίες

Πέρυσι υπό την πίεση του «κινήματος της πετσέτας» έγιναν 4.500 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου