Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΑπό Νοέμβριο θα λειτουργήσουν οι συνδυασμένες μεταφορές

Από Νοέμβριο θα λειτουργήσουν οι συνδυασμένες μεταφορές

|

Από τη Δευτέρα βρίσκεται στη Μάλτα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Σαντοριναίος για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ποιο είναι το μέλλον για τα νησιά της ΕΕ» και πριν αποχωρήσει μίλησε στην ΕΡΑ Ρόδου για την συγκρότηση κοινής Επιτροπής από το Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με θέμα τον σχεδιασμό των συνδυασμένων μεταφορών και τονίζει ότι από τον Νοέμβριο θα είναι σε …λειτουργία ακόμη και με τη συμβολή των ΚΤΕΛ 

Μπορεί να ορίστηκε υπεύθυνος για την σύσταση της Επιτροπής που θα αναλάβει τις συνδυαστικές μεταφορές στο Αιγαίο, όμως έχει κι άλλες …αποστολές. Κι έτσι βρίσκεται από χθες το μεσημέρι στη Μάλτα – έχει αναλάβει για το πρώτο εξάμηνο του 2016 την προεδρία της ΕΕ – ώστε να συμμετάσχει σε πρόγραμμα ακρόασης με θέμα «Ποιο είναι το μέλλον για τα νησιά της ΕΕ» (What future for islands in the European Union Public Hearing). Ο λόγος για τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κο Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος μάλιστα πρόκειται να πραγματοποιήσει παρέμβαση σχετικά με την ενιαία υποχρέωση των κρατών μελών για την τήρηση του άρθρου 174 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης στο οποίο αναγνωρίζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες της νησιωτικότητας και να τονίσει, στη διάρκεια της ομιλίας του, την αναγκαιότητα για την μέγιστη δυνατή διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών που θα φέρουν προοπτικές ανάπτυξης και στήριξης των κοινωνικών ιστών των νησιών.

Πριν αναχωρήσει πάντως έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΑ Ρόδου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με τοπικούς φορείς των νησιών, η οποία θα έχει ως κύριο θέμα τον σχεδιασμό των συνδυασμένων μεταφορών.

Τι ανέφερε ανάμεσα στα άλλα;

«Η πρωτοβουλία που πήραμε βασίζεται στην προσπάθεια να απαντήσουμε στο το πως τα νησιά εξυπηρετούνται από όλα τα διαθέσιμα μεταφορικά μέσα. Προτεραιότητα δόθηκε στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις, μιας και σε αυτά υπάρχει η επιδότηση των άγονων γραμμών, έτσι ώστε να συνδυαστούν με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

 «Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος που αυτή τη στιγμή βιώνουν οι νησιώτες, είναι η Κάσος, όπου διαθέτει ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια, τα οποία όμως συμπίπτουν. Και έτσι έχει δυο μέσα διαθέσιμα που όμως δίνουν μια επιλογή μετακίνησης την φορά».

 «Με βάση, λοιπόν, τα υπαρκτά προβλήματα στις μετακινήσεις των νησιωτών, έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκπροσώπων της Τ.Α, και εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών. Από κοινού αποφασίστηκε η σύσταση πρώτον, μιας επιτροπής για τον επανασχεδιασμό των συνδυασμένων μεταφορών, και δεύτερον, μιας επιπλέον επιτροπής που θα εξετάσει τις απαραίτητες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των μετακινήσεων. Στην επιτροπή που έχει σκοπό τις συνδυασμένες μεταφορές θα συμμετέχουν όλοι οι παραπάνω φορείς και θα είναι υπό την προεδρεία μου. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται ο ορισμός των εκπροσώπων και αμέσως μετά θα αρχίσει, άμεσα, τις εργασίες της».

 «Αξίζει, επιπλέον, να πούμε, ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου, έχω ήδη αποστείλει σε όλους τους νησιωτικούς Δήμους της χώρας επιστολή, με την οποία ζητώ να μου αποστείλουν τα προβλήματα και τις προτάσεις τους, ούτως ώστε να υπάρχει ένα πρωτογενές υλικό καταγραφής των απόψεων των ίδιων των νησιωτών».

 «Η προσπάθεια αυτή αν και είναι δύσκολη– τα περισσότερα αποτελέσματα θα φανούν στην έναρξη της επόμενης ακτοπλοικής περιόδου, δηλ. τον Νοέμβιο- εντούτοις είναι ένα εγχείρημα που δεν έχει ξαναυπάρξει και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις όποιες αλλαγές χρειάζονται και να εμπλέξουμε και άλλα μέσα- όπως τα ΚΤΕΛ- με το σκοπό της καλύτερης κάλυψης των νησιωτικών αναγκών για προσβασιμότητα. Ποτέ το όλο ζήτημα δεν έχει, μέχρι τώρα, αντιμετωπισθεί συνολικά. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για λύσεις και είμαι σίγουρος ότι θα τις βρούμε».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νιγηρία: Φοιτήτριες υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν φορούν σουτιέν (!!!)

Σάλος με το πανεπιστήμιο Ολαμπίσι Οναμπάνγιο — Μιλούν για παρωχημένο, σεξιστικό κανονισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κακαβιά στο λιμάνι της Γιάλης: Μια μέρα με τον Μιχάλη και τη Μαρία στην Αμοργό

Από την ψαριά στα νερά του Αιγαίου μέχρι το καΐκι και την κατσαρόλα: η καθημερινότητα των ψαράδων της Αιγιάλης, η σοφία της κακαβιάς και το νέο πρόσωπο των λιοντόψαρων.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο Δήμαρχος Ανάφης: Στο τραπέζι οι ακτοπλοϊκές ανάγκες του νησιού

Ιάκωβος Ρούσσος, Βασίλης Κικίλιας και Μάρκος Καφούρος συζήτησαν για τη βελτίωση των συνδέσεων, την ίδρυση Λιμενικής Αρχής και την πύκνωση δρομολογίων προς Κυκλάδες.

Σύρος: Το Αιγαιοπελαγίτικο κόσμημα στην ελίτ των πολιτιστικών προορισμών της Ευρώπης

Διεθνής αναγνώριση για το νησί μέσα από το αφιέρωμα του «Travel and Tour World». Πάνω από 50 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2025», με τη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Συμμαχία για την Ποσειδωνία στα Ελληνικά Νησιά: Φύλακες του βυθού για το αύριο της θάλασσας

Ενα πενταετές πρόγραμμα με παγκόσμια στήριξη ξεκινά από το CPF για την προστασία του πιο πολύτιμου υποθαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου

Karagoutis Training Camp: Επιστρέφει στη Νάξο, πέντε (5) ημέρες μπάσκετ και έμπνευσης

Από 19 έως 23 Ιουνίου στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτρης Περιστεράκης» ένα camp γεμάτο μπάσκετ, φιλοδοξία και ομαδικό πνεύμα

Αναγέννηση ενός μονοπατιού-θησαυρού στην Κωμιακή Νάξου

Από το Ανέφαμα στους νερόμυλους: Μια διαδρομή πολιτισμού, φύσης και μνήμης ζωντανεύει ξανά

Los Angeles Lakers: Η οικογένεια Buss αποχωρεί, ο Mark Walter νέος ιδιοκτήτης με ρεκόρ πώλησης στα 10 δις (!!!)

Η ιστορική συμφωνία των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέρνει τον ισχυρό άνδρα των Dodgers στην κορυφή ενός από τα πιο εμβληματικά franchises του NBA – Τι σηματοδοτεί η νέα εποχή για την ομάδα του Λος Άντζελες.

Μάνος Κόνσολας: Ολιστικό σχέδιο για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα στα νησιά

Συγκεκριμένες προτάσεις σε εννέα υπουργεία για εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, φοιτητές και νέες οικογένειες

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)