Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν σήμερα μέσω του Υπουργείου Επιστημών ότι θα διεκδικήσουν περιοχές στην Ανταρκτική. Που στηρίζονται; Μα στο γεγονός ότι ο Οθωμανός ναύαρχος τον 16ο αιώνα είχε ζωγραφίσει (!!!) τον κόσμο και μέσα υπήρχε και η Ανταρκτική
Και ο πόλεμος των γκρίζων ζωνών μεταφέρεται εκτός Αιγαίου… Η Ελλάδα μιλάει για την δημιουργία Διαστημικής Υπηρεσίας και η Τουρκία κάνει την υπέρβαση απαντώντας με την διεκδίκηση περιοχών της Ανταρκτικής… Όχι δεν είναι αστείο. Τα 150 και πλέον νησιά ή βραχονησίδες του Αιγαίου μπορούν να περιμένουν. Όπως και το φεγγάρι ή όποιο άλλο σημείο του πλανήτη. Σήμερα, οι Τούρκοι κάνουν την υπέρβαση και διά του υπουργού Επιστημών Φαρκού Ουζλού ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία θέλει να διεκδικήσει περιοχές της Ανταρκτικής. Και η είδηση έρχεται μέσω της Αυστριακής εφημερίδας der Standard, όπου σημειώνεται ότι η Τουρκία σχεδιάζει να οικοδομήσει ένα ερευνητικό κέντρο στην Ανταρκτική, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ουζλου στην εφημερίδα “Cumhuriyet” το Σάββατο. Αρχικά, όπως δήλωσε ο υπ. Επιστημών του Ερντογάν, η γειτονική χώρα θα στείλει τουρκική αντιπροσωπεία επιστημονικών ερευνών, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν προτίθεται να διεκδικήσει περιοχές στη νοτιότερη ήπειρο της Γης, απάντησε πως “όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά”.
Στήριξη σε χάρτη του 16ου αιώνα
Η επιστημονική αποστολή θα προέρχεται από πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος υπουργός έκανε αναφορά στον χάρτη που είχε καταρτίσει ο Πίρι Ρέις, Οθωμανός ναυτικός, ναύαρχος και συγγραφέας που έζησε από το 1470 μέχρι το 1554. Ο Ρέις είχε δημιουργήσει τον πορτολάνο, χρησιμοποιώντας ως πηγές του διάφορους παλαιότερους χάρτες οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, προέρχονταν από τον Χριστόφορο Κολόμβο και άλλους, που χρονολογούνται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Σε διαστάσεις περίπου 60×86 εκατοστά, ο Τούρκος ναύαρχος Πίρι Ρέις είχε ζωγραφίσει το 1513 τον χάρτη του κόσμου και είχε συμπεριλάβει την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη δυτική Αφρική, τον κεντρικό και νότιο Ατλαντικό, την Καραϊβική, το ανατολικό μισό της νότιας Αμερικής και ένα μέρος της Ανταρκτικής, απαλλαγμένης όμως από τα στρώματα πάγου. Το ερώτημα που επανέφερε τώρα ο Ουζλού, είναι πώς κατάφερε ο Ρέις να σχεδιάσει την Ανταρκτική χωρίς εκείνη να έχει ανακαλυφθεί επίσημα τη δεδομένη χρονολογία. Η πρώτη επιβεβαιωμένη και επίσημη θέαση της ηπείρου είναι κοινώς αποδεκτό ότι συνέβη το 1820 από την ρωσική αποστολή του Φάμπιαν Γκότλιμπ φον Μπέλινγκσχαουζεν και του Μιχαήλ Λαζάρεφ.
Συνθήκη απαγορεύσεων
Η Συνθήκη της Ανταρκτικής υπογράφηκε το 1959 από 12 κράτη, και μέχρι τώρα την έχουν υπογράψει 49. Η συνθήκη απαγορεύει στρατιωτικές δραστηριότητες και εξόρυξη ορυκτών, πυρηνικές εκρήξεις και διάθεση πυρηνικών αποβλήτων, ενώ υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα και προστατεύει την οικοζώνη της ηπείρου. Συνεχιζόμενα πειράματα διεξάγονται από πάνω από 4.000 επιστήμονες από διάφορες χώρες. Η Συνθήκη προβάλλει επίσης την αντίληψη της περιοχής ως “global commons” και δημιουργεί τον πρώτο διοικητικό μηχανισμό ενός χώρου που βρίσκεται πέραν των ορίων εθνικής δικαιοδοσίας. Το άρθρο IV κατοχυρώνει την αδυναμία ύπαρξης νέας διεκδίκησης και το αδύνατο της μεγιστοποίησης υφιστάμενης διεκδίκησης.
Υπάρχει προηγούμενο
Να σημειώσουμε εδώ ότι τον περασμένο Απρίλιο, ομάδα τούρκων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ιστάνμπουλ και του Τουρκικού Ιδρύματος Θαλάσσιων Ερευνών είχαν πραγματοποιήσει έρευνες στην Ανταρκτική. Μάλιστα ο Μπαϊράμ Όζτουρκ – πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Θαλάσσιων Ερευνών είχε δηλώσει ότι η Τουρκία οφείλει να υπογράψει όσο τον δυνατόν πιο σύντομα το περιβαλλοντολογικό πρωτόκολλο για την Ανταρκτική και είχε προσθέσει «Εάν η Τουρκία πρόκειται να ιδρύσει βάση στην ήπειρο και να γίνει συμβουλευτική χώρα, η υπογραφή του πρωτοκόλλου θα μας προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα. Επιπλέον φιλοδοξούμε να ετοιμάσουμε τους ερευνητές που θα εργαστούν στην βάση σε περίπτωση που την ιδρύσει η Τουρκία».
Και είχε τονιστεί από τους επιστήμονες ότι η συγκεκριμένη ήπειρος είναι η μοναδική που δεν έχει γνωρίσει πολέμους, υπάρχουν 101 σταθμοί επιστημονικών ερευνών των χωρών που έχουν υπογράψει την Συνθήκη της Ανταρκτικής και τέλος ότι η Τουρκία διαθέτει διαθέτει πλοία και τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς επίσης και επιστήμονες που πραγματοποιούν έρευνες στην ήπειρο.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα news247.gr