Το «Παλιό βιβλιοπωλείο» προτείνει το βιβλίο «Δεν γίνονται αυτά εδώ» του Λουίς Σίνκλερ, το οποίο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ ελέω Ντόναλντ Τραμπ, του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ
ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΕΔΩ
Συγγραφέας: Λιούις Σίνκλερ
Θέμα: Ξένη πεζογραφία
Εκδότης: Καστανιώτης
Μετάφραση: Νίκος Α. Μάντης
Επιμέλεια: Ελευθερία Κοψιδά
Σελίδες: 528
Λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το μυθιστόρημα του Σίνκλερ Λιούις «Δεν γίνονται αυτά εδώ», το οποίο εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 1935, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Με μία γλώσσα καυστική, και μια απίστευτη διορατικότητα, ο συγγραφέας αποτυπώνει την άνοδο ενός δημαγωγού στο υπέρτατο αξίωμα του Προέδρου και τις τραγικές συνέπειες αυτής. Το βιβλίο αυτό είναι μια διαχρονική πολιτική σάτιρα που σκοπό έχει να αναδείξει την ευκολία με την οποία οι πολιτικές δυνάμεις χειραγωγούν τους πολίτες σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, με εφόδιό τους θελκτικές υποσχέσεις, και ταυτόχρονα να σκιαγραφήσει το ζοφερό τοπίο της διακυβέρνησης τους. Ένα επαναστατικό κείμενο ενάντια στην τυραννία, τον δεσποτισμό, τη χειραγώγηση, και ταυτόχρονα μια προσπάθεια αφύπνισης των μαζών απέναντι στον φασισμό.
Το μυθιστόρημα «Δεν γίνονται αυτά εδώ» του Σίνκλερ Λιούις είναι μια λογοτεχνική προειδοποίηση για την εύθραυστη φύση της δημοκρατίας. Ο Αμερικανός συγγραφέας, ο πρώτος που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ, περιγράφει πώς ο ολοκληρωτισμός θα μπορούσε να κυριαρχήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ματιά του είναι διαπεραστική και διορατική, ικανή να προκαλέσει την αγωνία και στον σημερινό αναγνώστη.
Οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι ένας μαχητικός δημοσιογράφος, ο Ντορέμους Τζέσαπ, και ο γερουσιαστής Μπαζ Γουίντριπ, ένας δημαγωγός που καταφέρνει να εγκαθιδρύσει στη γη της ελευθερίας ένα φασιστικό καθεστώς, ένα σύστημα εξουσίας που βασίζεται στη βία και την τρομοκρατία.
Το βιβλίο είναι μια έξοχη πολιτική σάτιρα που μετεξελίσσεται σε μια εκτεταμένη δυστοπία: ένας εκλεγμένος πρόεδρος μετατρέπεται σε δικτάτορα για να σώσει το έθνος από την απάτη της κοινωνικής πρόνοιας, την εγκληματικότητα, το σεξ και τον φιλελεύθερο Τύπο.
Το μυθιστόρημα γράφτηκε στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, την περίοδο που οι ΗΠΑ βυθίζονταν στην οικονομική ανασφάλεια και στην Ευρώπη αναδυόταν το ναζιστικό σκότος. Έχοντας χαρακτηριστεί «ένα μήνυμα προς τους σκεπτόμενους Αμερικανούς», όταν εκδόθηκε το 1935, το Δεν γίνονται αυτά εδώ παραμένει ένα έργο ανατριχιαστικά επίκαιρο.
Κριτική / Σχόλια
Το 1930 η Σουηδική Ακαδημία απένειμε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Σίνκλερ Λιούις «για τη σφριγηλή και γλαφυρή τέχνη των περιγραφών του και την ικανότητά του να δημιουργεί, με σύνεση και έξυπνο χιούμορ, νέους τύπους χαρακτήρων».
«Το Δεν γίνονται αυτά εδώ δεν είναι μονάχα το κορυφαίο έργο του Λιούις αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα που εκδόθηκαν ποτέ σε τούτη τη χώρα… Είναι τόσο καίριο, τόσο παθιασμένο, τόσο έντιμο, τόσο απαραίτητο, που μόνο οι δογματικοί, οι σχισματικοί και οι αντιδραστικοί θα του βρουν μειονεκτήματα».
The New Yorker
«Γραμμένο πάνω στην κόψη των γεγονότων».
The Chicago Tribune
«Το μυθιστόρημα που προέβλεψε την αυταρχική γοητεία του Ντόναλντ Τραμπ».
Salon
Ο συγγραφέας:
Ο Σίνκλερ Λιούις γεννήθηκε στο Σακ Σέντερ της Μινεσότα το 1885. Υπήρξε ένας από τους διασημότερους Αμερικανούς συγγραφείς στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ασχολήθηκε κυρίως με την πεζογραφία, έγραψε όμως ποίηση και θεατρικά έργα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Ταξίδεψε και έζησε σε διάφορες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, και σε εκδοτικούς οίκους της Νέας Υόρκης. Το 1920 εξέδωσε το μυθιστόρημα Main Street: The Story of Carol Kennicott. Με αυτό εγκαινιάστηκε η σειρά των πλέον γνωστών και δημοφιλών έργων του, τα οποία σημείωναν μεγάλες πωλήσεις. Ακολούθησαν τα Babbitt (1922) και Arrowsmith (1925). Το τελευταίο απέσπασε, το 1926, το Βραβείο Πούλιτζερ αλλά ο ίδιος δεν το αποδέχτηκε. Το αποκορύφωμα της αναγνώρισής του ήλθε το 1930, όταν η Σουηδική Ακαδημία του απένειμε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έγινε ο πρώτος Αμερικανός που τιμήθηκε με την υψηλότατη αυτή διάκριση στην ιστορία του θεσμού. Το 1935 εξέδωσε το μυθιστόρημα Δεν γίνονται αυτά εδώ, το σημαντικότερο βιβλίο της ύστερης περιόδου της δημιουργίας του. Πέθανε το 1951 στη Ρώμη, έχοντας αφήσει πίσω του μεγάλο συγγραφικό έργο.